Mój pas startowy, czyli wąska działka :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

liska pisze:
dominikams pisze:
liska pisze:Dominiko miło Cie zobaczyć :)
Miło było też pospacerowac po pięknych winnicach ..

Szkoda tylko tego czeskiego winka..... bo tak się marnuje :)
O jakim czeskim winku mówisz, Lisko? :wink:
Myslałam o Katarinie ale teraz spojrzałam jeszcze raz a tam jakieś nieczeskie E :)
Ta winnica jest jak najbardziej polska :wink: To oczko w głowie naszego forumowego kolegi i jego żony (tam właśnie padłam na kolana :lol: ).
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylweste pisze:Dominiko, po kilku dniach w Pradze stwierdzam, że to miasto dla Ciebie :) same winnice :) w centrum miasta kult winorośli :) wygląda to wspaniale :)
No to ja taką namiastkę robie u siebie w ogrodzie :wink:

W Zielonej Górze jest to samo - ronda, główne ulice obsadzone winoroślami. Coś niesamowitego :D Szkoda tylko, ze zaniedbane bardzo, nienawożone i schorowane :roll:
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ach, zapomniałam, że przyszłam pochwalić się, że właśnie odebrałam swoje powojniki od Asi (JLG). Sztuk 4, zgodnie z zamówieniem :wink: Jutro kopanie i sadzenie.
Awatar użytkownika
gohna
500p
500p
Od: 5 mar 2008, o 19:31

Post »

Dominika a może jakieś fotki trawki nam pokażesz :lol:
Miłego dnia :lol:
pozdrawiam serdecznie
gohna
Ogród gohny...
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Miłego dnia w ogrodzie w takim razie i później fotki :D
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No zrobiłam wczoraj fotki trawki, jak Gosiu prosiłaś :wink: , ale coś net muli (przez tę pogodę chyba), więc nie wiem, kiedy wrzucę. Cyknęłam też fotki powojników, które posadziłam wczoraj przy kratkach. Trochę się z nimi namęczyłam, więc liczę, że to docenią i będą ładnie rosły :P
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p

Post »

W takim razie czekamy na lepszy transfer i zdjęcia :)
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Transfer się poprawił, więc są foty :D

Obrazek
Obrazek

Powojniki posadzone:
Obrazek

Obrazek

Rukola na dróżce wrzosowiska nie wiadomo skąd (trzymam ją na nasiona):

Obrazek

A to mój biohumus z kompostownika - dżdżownice kalifornijskie się postarały - jest świetny, przyjemnie pachnie, i ma guzełkowatą strukturę (widać ją najbardziej w miejscach, gdzie nie jest tak mocno wilgotny)

Obrazek

To jest mój pierwszy w życiu kompost, więc sami rozumiecie, że duma mnie rozpiera :heja

I Falstaff w swoim najpiękniejszym w tym roku wydaniu, bo kwitł bukiecikowo:

Obrazek

Była dziś u mnie Aga (aguskac), więc po niektórych (czyli tych, które były dojrzałe) winogronach pozostało już tylko wspomnienie :cry: Ale mieliśmy małą ucztę - jak to fajnie tak jeść całe grona, a nie po kilka jagódek z krzaczka :D Teraz czekam, aż dojrzeją późniejsze.

Korzystając z faktu, że ścięłam owoce, odwiązałam niektóre i położyłam na ziemi. Niech się przyzwyczajają do pozycji leżącej (póki nie zdrewniały jeszcze na dobre), będzie łatwiej je przygiąć do ziemi na zimę :D
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p

Post »

Dominiko, trawnik super jak na tą porę roku :) mój po ostatnich robotach wygląda tragicznie, zadeptany i wymarniały, ale chyba dopiero w przyszłym sezonie już się nim zajmę, bo teraz nie za wiele zdziałam :(
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesz co, mój też troche był sfatygowamy (widać pomiętą trochę trawę, bo akurat z tymi powojnikami walczyłam pół dnia, a poprzedniego dnia były koleżanki córek i zmaltretowały okrutnie trawę (już za długa była, i się położyła). Ale już jest ok.
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Trawnik masz pierwsza klasa! Piękna, soczysta zieleń.

A na widok kompostu ślinka leci :-)

Pergola pięknie obsadzona, mam i ja takie miejsce, gdzie chyba posadzę tę zamówioną Jasminę i jakis powojnik przy niej.

I ile tu miejsca, ach...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
gohna
500p
500p

Post »

trawnik wygląda świetnie, aż się ma ochotę pochodzić na boso po nim :lol: Dopiero teraz zwróciłam uwagę, gdzie masz posadzone winogrona, czy puściłaś je na siatkę ogrodzeniową, bo nie widać dobrze? Myślałaś czym zacienisz nogi powojnikom? A humusu gratuluję, widac jaki tłuściutki :lol: Dżdżownice kalifornijskie kupowałaś na allegro?
pozdrawiam serdecznie
gohna
Ogród gohny...
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga - trawnik był nawożony, dlatego taki kolor (zresztą widać gdzie się mniej sypnęło).

Gosiu - winogrona póki co sa na siatce. Jak podrosły i dosięgały już do siatki, to je tam przywiązałam. Bo one są posadzone jakieś pół metra od podmurówki. Mają iść między drutami na rusztowaniu, które w przyszłym roku będziemy robić. Bo wyplątywanie z siatki latorośli nie jest fajne - dlatego posadziłam dalej.
Powojników nie będę obsadzać. Byłoi napisane, że można korą wysypać lub obsadzić, więc wybieram korę :D Grubszą warstwę po prostu.
Dżdżownice kupowałam na allegro i dostałam od kolegi z FW. W zeszłym roku było ich nie za wiele, a teraz szaleją :lol: Widzę zresztą jak szybko ubywa kompostu (tzn. poziom się obniża). W zeszłym roku przebiegało to o wiele wolniej.
Awatar użytkownika
gohna
500p
500p

Post »

a pamiętasz może od kogo z all kupowałaś?
pozdrawiam serdecznie
gohna
Ogród gohny...
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

gohna pisze:a pamiętasz może od kogo z all kupowałaś?
Ci są pewni:

http://allegro.pl/item738392803_dzdzown ... _miec.html
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”