Róże w ogrodzie Gosi - cz.2

Zablokowany
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

przepiękne Twoje róże Gosiu :D :D czy Belwedere jest pomarańczowa ??
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Isiu - Belvedere jest pomarańczowa, ma wysokość 150 cm czyli jest różą parkową. Jak będzie z prawdziwą jego wysokością - zobaczymy bo u mnie większość róż ma za dobrze i rośnie wyższa niż jest podawane w katalogach. U mnie ta róża jest pierwszy rok, w tej chwili ma jeden pęd o metrowej wysokości z 6 kwiatami na szczycie. Najbardziej jednak podoba mi się kształt płatków i zapach.
Awatar użytkownika
aga13
500p
500p
Od: 11 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Deirde pisze: Belvedere jest pomarańczowa, ma wysokość 150 cm czyli jest różą parkową. Jak będzie z prawdziwą jego wysokością - zobaczymy bo u mnie większość róż ma za dobrze i rośnie wyższa niż jest podawane w katalogach. U mnie ta róża jest pierwszy rok, w tej chwili ma jeden pęd o metrowej wysokości z 6 kwiatami na szczycie. Najbardziej jednak podoba mi się kształt płatków i zapach.
A to u mnie jedyna porażka....muszę ją podlać jakimś środkiem przeciwgrzybiczym bo ma chyba fitoplazmozę i zobaczymy
Miała jedno kwitnienie kwiaty super ale u mnie bardzo wrażliwe na upały a jak u Ciebie??
Pozdrowionka :)))
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gosiu dzięki za wstawienie róży Piano....jest śliczna.
Aga13 też ją ma....szczęściary z Was. :)
Awatar użytkownika
eury
200p
200p
Od: 1 kwie 2009, o 22:46
Kontakt:

Post »

Gartentraume jest przepiękna :D pierwszy raz u Ciebie wpadła mi w oczy.Prześliczne panny kolczaste rosną w twoim ogrodzie
Ogrodowa miniaturka Eury
Storczykowe bidulki Eury
Pozdrawiam Viola - rodzaj rośliny z rodziny fiołkowatych?
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Gosiu mam pytanie-muszę przesadzić Westerlanda i Cartiera.Są to spore jednoroczniaki .Kiedy i czy muszę go ciąć.Postaram się wykopać z bryłą :)
Awatar użytkownika
Rodusik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2009, o 10:09

Post »

Wpadłam , nacieszyłam oczy. Pozdrawiam
Pozdrawiam, Mariola
Ogród Rodusika
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Gosiu - przysłała mnie do Ciebie Oliwka jako do ekspertki :D Moje sadzone wiosną róże bardzo słabo powtarzały kwitnienie. Słyszałam, że przyczyną słabego kwitnienia możne być brak nawożenia po pierwszym kwitnieniu. Z forum wiem, że w momencie sadzenia róż najlepiej zaprawić dołek obornikiem albo innym naturalnym nawozem a potem nie nawozić (tak tez zrobiłam). Oliwka sugeruje, że przyczyną słabego kwitnienia może być młody wiek róż.

Kolejne moje pytanie dotyczy nawożenia jesiennego np. nawozem z dużą ilością potasu, który sprzyja drewnieniu przed zimą - powiedz mi czy warto. Ja mam takie wrażenie, że to nawożenie jesienne to trochę wyciąganie kasy z kieszeni ogrodników w sezonie "ogórkowym".
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
gosia amator
100p
100p
Od: 6 wrz 2009, o 13:17

Post »

Witaj Gosiu!
:wink:
Piękne róże , kopalnia wiedzy - często do Ciebie zaglądałam i podgladałam - teraz mogę nawet z Tobą pogadać!
Więc mówię, a właściwie proszę o radę - chciałabym obsadzić mały klomb PACHNĄCYMI różami. Czy mogłabyś coś polecić?
Pozdrawiam
też Gosia
Gosia
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie, ostatnio mnie trochę nie było - choroba bliskiej mi osoby - niestety nie miałam dojścia do netu, po kolei.
Aga13 - odpowiedziałam Ci na PW, co do kwiatów - zachowują się normalnie, nie mam z nimi kłopotów.

Elizabetka - Piano dostałam od Agi, szybko urosła, jestem z niej bardzo zadowolona.

Eury - dzięki, tak naprawdę niektóre moja zakupy były przypadkowe. :wink:

Aszka - róże najlepiej przesadzać jesienią - w październiku lub wiosną - jak przesadzisz jesienią to lepiej nie przycinaj.

Rodusik - zdjęcia róż będą nas cieszyć też zimą, pozdrawiam.

JLG - kwitnienie w pierwszym roku zawsze powinno być słabe ale to chyba zależy od typu róż, moje rabatowe kwitną dość obficie, słabiej kwitły angielki i parkowe. Co możesz zrobić by poprawić kwitnienie - to zasilać róże np Magiczną Siłą - do konewki wsyp 1 łyżeczkę nawozu na 5 litrów wody, potem podlewaj róże po liściach - dolistnie - małe krzewy - gorzej stosować to na dużych krzewach, ja w ten sposób przez jakiś czas nawoziłam je. Co do nawożenia jesiennego - od dwóch lat kupuje nawóz jesienny ale taki uniwersalny, wtedy oprócz róż mogę też nawieść inne rośliny.
Czy to pomaga? Wcześniej nie stosowałam nawozu jesiennego i róże sobie świetnie radziły, rośliny same wiedzą kiedy mają drewnieć - natura - mam o tych nawozach dokładnie takie same zdanie co Ty, tak samo z preparatami typu Biochikol, Bioczos - stosuje je ale by powiedzieć czy działają musiałabym je stosować od 5 lat i wyniki zapisywać. Tak więc - nawozy jesienne można stosować - nie powinny zaszkodzić ale najpierw trzeba sprawdzić jaki mają skład NPK - niestety, niektóre nawozy są nazywane jesienne - a mają dużo azotu i można sobie w ten sposób zaszkodzić.

Gosia amator - imienniczko - na ten klomb mają być róże niskie czyli rabatowe? Z pachnących wypisze Ci takie do 1 metra:
Augusta Luisa, Chippendale, Gartentraume - zmieści się, Marie Antoinette, Duftwolke, Arthur Bell, Friesia, Herkules, możesz wybrać też angielki są wyższe ale wspaniale pachną, wysokość ich możesz regulować za pomocą przycinania - z nich zapachem wyróżnia się Abraham, Heritage, Mary Rose, Charles Austin, Othello.
Z historycznych - Souvenir de la Malmaison - trzeba ją porządnie zakrywać ale jej kolor i zapach jest wart małego wysiłku.
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Byłam dziś w szkółce Rosa Ćwik odebrać zamówione róże, krzaczki tak wyglądają:
Obrazek Obrazek
Ogólnie - krzaczki ładne, okolica szkółki przepiękna, spokój, cisza, ale coraz więcej osób się tam przeprowadza.
Zostawiam dzisiejszą Nostalgię i uciekam kibicować.
Obrazek
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Gosiu dziękuję.
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
gosia amator
100p
100p

Post »

Dzięki serdeczne -wiedziałam ,że na Ciebie można liczyć. A więc jutro od rana zapoznam się z nimi w "necie", a póżniej śmignę do szkółki w Chybach.
Owocnego kibicowania!
Gosia
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

JLG - mam nadzieję, że pomogłam.
Gosiu - wygrali, kibicuje naszej drużynie siatkówki. W Chybach są angielki.
Po przycięciu tak wygląda Balzac.
Obrazek
Kilka róż.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
gosia amator
100p
100p

Post »

:)
Tak myślę , że w Chybach coś wybiorę. Rabata jest mała

[/img]

i dlatego chciałabym obsadzić ją niższymi rózami, ponieważ wydaje mi się???? , że będą one obficiej kwitły i wtedy piękniej pachniały.
A jedną wyższą chyba ustawię na podwyższeniu w miejsce gożdzika , który się w tym miejscu nie sprawdził.

Jak wejdzie mi to jedno zdjęcie to spróbuję pochwalić się tym co mam.

Pozdrawiam
Gosia
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”