Witajcie, ostatnio mnie trochę nie było - choroba bliskiej mi osoby - niestety nie miałam dojścia do netu, po kolei.
Aga13 - odpowiedziałam Ci na PW, co do kwiatów - zachowują się normalnie, nie mam z nimi kłopotów.
Elizabetka - Piano dostałam od Agi, szybko urosła, jestem z niej bardzo zadowolona.
Eury - dzięki, tak naprawdę niektóre moja zakupy były przypadkowe.
Aszka - róże najlepiej przesadzać jesienią - w październiku lub wiosną - jak przesadzisz jesienią to lepiej nie przycinaj.
Rodusik - zdjęcia róż będą nas cieszyć też zimą, pozdrawiam.
JLG - kwitnienie w pierwszym roku zawsze powinno być słabe ale to chyba zależy od typu róż, moje rabatowe kwitną dość obficie, słabiej kwitły angielki i parkowe. Co możesz zrobić by poprawić kwitnienie - to zasilać róże np Magiczną Siłą - do konewki wsyp 1 łyżeczkę nawozu na 5 litrów wody, potem podlewaj róże po liściach - dolistnie - małe krzewy - gorzej stosować to na dużych krzewach, ja w ten sposób przez jakiś czas nawoziłam je. Co do nawożenia jesiennego - od dwóch lat kupuje nawóz jesienny ale taki uniwersalny, wtedy oprócz róż mogę też nawieść inne rośliny.
Czy to pomaga? Wcześniej nie stosowałam nawozu jesiennego i róże sobie świetnie radziły, rośliny same wiedzą kiedy mają drewnieć - natura - mam o tych nawozach dokładnie takie same zdanie co Ty, tak samo z preparatami typu Biochikol, Bioczos - stosuje je ale by powiedzieć czy działają musiałabym je stosować od 5 lat i wyniki zapisywać. Tak więc - nawozy jesienne można stosować - nie powinny zaszkodzić ale najpierw trzeba sprawdzić jaki mają skład NPK - niestety, niektóre nawozy są nazywane jesienne - a mają dużo azotu i można sobie w ten sposób zaszkodzić.
Gosia amator - imienniczko - na ten klomb mają być róże niskie czyli rabatowe? Z pachnących wypisze Ci takie do 1 metra:
Augusta Luisa, Chippendale, Gartentraume - zmieści się, Marie Antoinette, Duftwolke, Arthur Bell, Friesia, Herkules, możesz wybrać też angielki są wyższe ale wspaniale pachną, wysokość ich możesz regulować za pomocą przycinania - z nich zapachem wyróżnia się Abraham, Heritage, Mary Rose, Charles Austin, Othello.
Z historycznych - Souvenir de la Malmaison - trzeba ją porządnie zakrywać ale jej kolor i zapach jest wart małego wysiłku.