Mój kawałek świata - iwa27 - 1 cz.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
@.monka
200p
200p
Od: 1 gru 2006, o 19:31

Post »

widziałam ten Twój wiosenny rh :D więcej Cię straszyć nie będę :D
w każdym razie przyspieszony kurs uprawy rh zaliczyłaś, pokazałabyś zdjęcie,
siarkę dobrze jest dodawać na całej rabacie, bo może zechcesz coś dosadzić
i jeszcze coś ci doradzę - jeśli masz takie bardzo przepuszczalne podłoże tam gdzie posadziłaś hortensje to najlepiej na dno dać gliny, duży krzew hortensji ma bryłę korzeniowa ok 40 cm

A ten jaśmin mam, średnio mi się podoba, kwitnie nawet w zimie jak ciepła, nawet ciekawie wygląda jak kwiatki są oprószone śniegiem, ale te cienkie długie pojedyncze "witki" są denerwujące. Nawet jak to się zwiąże to kiepsko wygląda i nie wiem ile lat musi upłynąć żeby wyglądał jak na tym obrazku. Lubisz korzenie to może w takim wysokim z dużą dziurą posadzisz :roll: i z niego się będzie zwieszał, w każdym razie o coś muszą się te witki opierać jak wiszą pomysły, masz świetne to pewnie coś wymyślisz.
A sam jaśmin musi być w ciepłym stanowisku. Wiosną po kwitnieniu można przycinać nawet ostro, ale nie zagęszcza się tak jak większość krzewów. I tak myślę że przyciąć go się powinno raz krótko na początku, żeby puścił więcej, a potem jednak nie przycinać bo kiepsko to wygląda

Na nawozie kurzym nie znam się, ale wydaje mi się że powinien być lekko wymieszany ziemią, żeby uniknąć strat azotu, jak każdy nawóz naturalny.
Nie masz tam koło siebie resztek posiekanej słomy na polach? Dobrze takie coś też rozrzucić i przekopać z nawozem, bo taka sieczka świetnie wiąże azot i ma dużo potasu, nie wiem pod co przygotowujesz to miejsce ale możesz też sypać popiół drzewny, jeśli palisz w kominku - ma dużo fosforu, potasu ale też bardzo dużo wapnia - nie nadaje się pod kwasolubne

Udało Ci się założyć kompostownik?
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p
Od: 19 maja 2009, o 07:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam, mam - dzięki za tą słomę nie wiedziałam o niej :lol: A z tym jaśminem to już właśnie myślałam żeby go posadzić przy tym największym korzeniu - z jednej strony osłona przed wiatrami, a z drugiej będzie miała się gdzie piąć :lol:

U mnie pogoda typowo mazurska - ale by się żeglowało :lol: Dom ogarnięty po tygodniowej nieobecności ;:219 zjadam właśnie śniadanie i dawaj do ogrodu - chcę dziś sadzić cebulki narcyzów i tulipanów, które ostatnio sobie kupiłam. Wieczorem dam zdjęcia plakietek. W szystkim miłego dnia życzę
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
@.monka
200p
200p
Od: 1 gru 2006, o 19:31

Post »

u mnie też pogoda dla żeglarzy, nie wiem czy mi się chce sadzić cebule...
...ten jaśmin nie jest pnący, zobacz w ogrodzie ewkapaw jak to wygląda http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=19168
no i fajnego dnia, piękne to Wasze miejsce...
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Masz urzekający wrzosowy zakątek!
Aż dech zapiera :)
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p

Post »

Witaj Priamie - 100 lat cię już u mnie nie było :lol: Cieszę się, że podoba ci się moje wrzosowisko

Podobają się wam moje wrzosy, więc teraz będą ich występy indywidualne :lol:

Obrazek
Boskoop

Obrazek
Silver Knight

Obrazek
Con Brio

Obrazek
Gold Haze

Obrazek
Holandia

Obrazek
Allegro

Obrazek Obrazek
NN ma kwiaty w pączkach

Obrazek
Dark Star - jest prawie czerwony i w pełni rozkwitł dopiero teraz tj. we wrześniu. Jest bardzo niziutki, ale przepiękny - polecam

Obrazek
NN

Obrazek
NN
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Piękne wrzosy :D
To ja mam Silver Knight? :shock: Na to wychodzi... :lol:
Identyfikacji dokonujesz sama, czy też udaje Ci się kupić ometkowane okazy? Bo szczerze mówiąc... jeszcze na taki nie trafiłam :roll: ... może w LM by były... ale tam ceny i stan roślinek... brrr :evil:
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p

Post »

Większość nazwanych wrzosów kupiłam w OBI, a tam podpisują okazy. Con Brio kupiłam u miłej pani w ogrodniczki w Świerklańcu i ona mi powiedziała jaki to okaz :lol: Kupiłam sobie Katalog roślin Związku Szkółkarzy Polskich i porównałam je - raczej wszystko się zgadza.
Mój kawałek świata.
część 3
x_P-42

Post »

Iwo, fajnie,że podałaś nazwy wrzosów, teraz przelecę po moim wrzosowisku z lupą i oznacznikuję :)
Z jabłonka bardzo pomysłowo zrobiłaś, tylko pilnuj tego łobuza, coby Ci całego ogrodu nie zarósł.Piszę oczywiście o winobluszczu.No i pilnuj przed wnusią jego owoców - moja ciągle chce je wcinać.
...skąd Ty masz tyle szyszek ?
Awatar użytkownika
gohna
500p
500p
Od: 5 mar 2008, o 19:31

Post »

piękne wrzosy, a portrety jeszcze ładniejsze :lol: a ja mam dark star :lol: i dowiedziałam się o tym dzięki Tobie :lol: - dzięki :lol:
pozdrawiam serdecznie
gohna
Ogród gohny...
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p

Post »

Dziewczyny - cała przyjemność po mojej stronie :lol:

Polu a te owoce winobluszcza są szkodliwe :roll: Moja wnusia to raczej nie będzie ich zajadać, bardzo mało ten szkrab je, a jak już czegoś nie zna - np jerzyny - to ci nie weźmie do buzi za żadne skarby. Mam nadzieję, że z tego wyrośnie - zanim zacznie jeść woła Dość już dość :lol: :lol: :lol:
A szyszki dostałam od mojej kumpelki, które ma ogród w lesie i nie nadążą palić tych szyszek
Mój kawałek świata.
część 3
x_P-42

Post »

iwa27 pisze: A szyszki dostałam od mojej kumpelki, które ma ogród w lesie i nie nadążą palić tych szyszek
...już lubię tę Twoją kumpelę ! ;:97
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p

Post »

Ja też ją lubię Polu :lol: ale całkowicie bezinteresowie :lol:

Posadziłam wczoraj moje nowo kupione cebulki - 3 odmiany narcyzów 3 odmiany tulipanów

Obrazek
Pink Pride, kwitnie III-IV, dorasta do 40 cm

Obrazek
Orangery, kwitnie III-IV, dorasta do 40 cm

Obrazek
Flower Record, kwitnie III-IV, dorasta do 40 cm

Obrazek
Praestans Bloemenlust, kwitnie IV-V, dorasta do 15 cm

Obrazek
Praestans Fusilier, kwitnie IV-V, dorasta do 15 cm

Obrazek
Humilis Violacea kwitnie III - IV, dorasta do 15 cm

Robiłam wszystko wg waszych wskazówek i mam nadzieję, że wiosną je zobaczę
Mój kawałek świata.
część 3
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Iwa, czas cebulkowy, jestem pełna podziwu za nazywanie wrzosów , no to bym nie wpadła. :lol:
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

ładnie zestawiasz rośliny w swym ogrodzie. miło sie tu "spaceruje"; ale troszke, tak troszeczkę zazdroszczę ci tej przestrzeni (że o widokach nie wspomnę :roll: )
pozdrawiam miło!
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

iwa27 pisze:Witaj Agnieszko. Bardzo miło mi cię gościć. Dziękuję za słowa uznania. Będę tu wklejać zdjęcia, oj będę, bo mam świra na punkcie swoich roślinek i robię im tysiace zdjęć :lol:
a ja myslałam,że tylko ja mam świra i jestem juz roślinoholiczką. ubrań sobie nie kupię, ale wszystkie nowości w castoramie, obi itp. musze znac i choć na nie popatrzeć! a już najgorzej jest, gdy kupie jedną roślinę- wtedy znajdzie się i druga, trzecia... a potem , w domu, odwieczne pytanie- gdzie mam to posadzić?? ;:14
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”