Męczennica,Passiflora - cz.1 uprawa,pielęgnacja
Jeśli marakuja była dojrzała to powinny skiełkować, problem w tym czy przez zimę zapewnisz im potem dostateczną ilość światła, odpowiednią temperaturę i wilgotność itp. A zakwitnie hm... wszystko zależy od warunków, zazwyczaj passi wysiane z nasion zakwitają po kilku latach. Jeśli chcesz żeby szybko kwitły kup sadzonkę 

pozdrawiam, Gosiek
- x-b-6
- 200p
- Od: 5 lip 2009, o 15:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Imponujący wzrost ma. I do tego istna gęstwina!KaRo pisze:A moja 'poszła w zielone' i wygląda tak
Ja swoją przycięłam, ale w tym roku to ona się raczej z kwiatami nie wyrobi, ale trudno.
Wypuszcza za to nowe listki, tak samo jak ukorzenione sadzonki.

Co ciekawe, niektóre z sadzonek nie mają zamiaru wypuścić ani milimetra korzonków, nie wiem dlaczego.

Agnieszka
Donice i doniczki
Donice i doniczki
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
No jest śliczna, tylko czemu 'mapa' nie kwitnie???? 
Wydałaby choćby jeden kwiatuszek dla mnie na osłodę..
Cięłam ją wiosną,nawożę cały czas nawozem dla roślin kwitnących,
układałam przez całe lato jabłka w jej donicy w myśl sugestii zaczerpniętych z forum
obrywałam wąsy ... a ona nic i nic ...za to wypuszcza pęd za pędem.
Będę chyba zmuszona zatrzymać ją w mieszkaniu na zimę...

Wydałaby choćby jeden kwiatuszek dla mnie na osłodę..
Cięłam ją wiosną,nawożę cały czas nawozem dla roślin kwitnących,
układałam przez całe lato jabłka w jej donicy w myśl sugestii zaczerpniętych z forum

obrywałam wąsy ... a ona nic i nic ...za to wypuszcza pęd za pędem.
Będę chyba zmuszona zatrzymać ją w mieszkaniu na zimę...

- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Więc za rok od nowa spróbuje doprowadzić moja czerwoną alata do kwitnienia- bo nie ma takiego zamiaru... oczywiście- o ile przetrzyma u mnie zimę...

Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
-
- ZBANOWANY
- Od: 30 kwie 2009, o 20:40
Passiflora
Co się martwisz KaRo nie tylko Twoja nie kwitnie, ale moja też.Obcinałam jej końce ale to też nie pomogło.
Witajcie 
KaRo, Goska28 - i co z tego że nie kwitną, i tak są piękne - moja pierwsza passi dopiero po 4 latach zakwitła - jak się na coś długo czeka to potem się człowiek z tego bardziej cieszy :P pytanie czy Wasze passi miały wystarczająco dużo słońca, wody i pokarmu i czy są to okazy z nasion czy sadzonek
KaRo
jabłka??? jabłka wpływają na dojrzewanie owoców poprzez wydzielanie etylenu (sama to wykorzystuje jak kupie niedojrzałe kiwi) ale żeby zawiązywanie pąków kwiatowych hm....
nie sprawdzałam
behemot666 a wsadziłaś te sadzonki z węzłem do ziemi, czy tylko samą łodyżką?
Taccanivea - zobaczymy jak mi przezimuje hihi
Krystyna.F - zimowanie zależy od tego skąd pochodzą z tropiku czy subtropiku. Jeśli masz jej najpopularniejszą wersję - caeruleę to ona wymaga jasnej chłodnej piwnicy i minimum wody
Katia - no jasne, pamiętam!!!

KaRo, Goska28 - i co z tego że nie kwitną, i tak są piękne - moja pierwsza passi dopiero po 4 latach zakwitła - jak się na coś długo czeka to potem się człowiek z tego bardziej cieszy :P pytanie czy Wasze passi miały wystarczająco dużo słońca, wody i pokarmu i czy są to okazy z nasion czy sadzonek

KaRo

behemot666 a wsadziłaś te sadzonki z węzłem do ziemi, czy tylko samą łodyżką?
Taccanivea - zobaczymy jak mi przezimuje hihi
Krystyna.F - zimowanie zależy od tego skąd pochodzą z tropiku czy subtropiku. Jeśli masz jej najpopularniejszą wersję - caeruleę to ona wymaga jasnej chłodnej piwnicy i minimum wody

Katia - no jasne, pamiętam!!!
pozdrawiam, Gosiek
- x-b-6
- 200p
- Kontakt:
Ukorzeniałam w wodzie i wszystkie sadzonki miały przynajmniej jeden węzeł pod wodą. Kilka korzonki już wytworzyło i to porządne, a ze dwie ani myślą...mely pisze:behemot666 a wsadziłaś te sadzonki z węzłem do ziemi, czy tylko samą łodyżką?
Agnieszka
Donice i doniczki
Donice i doniczki
- Taccanivea
- 1000p
- Od: 24 cze 2009, o 12:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- x-b-6
- 200p
- Kontakt:
Ha, mówiłam, że moja passiflora chyba nie będzie kwitła, ale dzisiaj dojrzałam...

Przepraszam za jakość zdjęcia, ale o tej porze ciężko zrobić jakieś lepsze.
Tak czy inaczej, pytanie brzmi - czy to zaczątki pączków?

Przepraszam za jakość zdjęcia, ale o tej porze ciężko zrobić jakieś lepsze.
Tak czy inaczej, pytanie brzmi - czy to zaczątki pączków?

Agnieszka
Donice i doniczki
Donice i doniczki