Drugi rok storczykowej przygody

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wszystkie piękne, ale ostatnie zdjęcie zwala z nóg! Portos tak profesjonalnie pozuje do zdjęcia, super :)

Różowy Bratek jest śliczny, sama mam takiego, ale już przekwitł.

Ciekawi mnie jak będzie wyglądał z kwiatami dziwaczek z pierwszego zdjęcia, oczekuję na fotki :)
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mnie też najbardziej urzekła 'Primabalerina' - śliczne kolorki i kształt kwiatka :o A zdjęcie z kotkiem - super :wink:
Ciekawa jestem, jak będzie wyglądała Śnieżynka - chyba to pierwszy taki przypadek w historii storczyków z tym pąkiem ze środka :shock:
A te wżery... :? Mi to wygląda na robotę jakichś szkodników, bo wirus chyba raczej zaatakowałby też starsze liście :roll:
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45

Post »

Jedyne ;:214 , które widziałam to ziemiórki. Czy te cholery mogły takie dziury porobić?
Tych małych fruwających gadzin było więcej, teraz jakby się wyniosły. Rzeczywiście czas zakupu tego storczyka zbiegł się ze zwiększeniem liczby tych gadzin, ale czerwiec to w ogóle wysyp fruwających świństw różnego rodzaju i to może być tylko zbieg okoliczności. Ząbki czosnku niewiele pomagały.
Mój jasny Ocelot dziś był zasmucony, że pominęłam go w przedstawianiu tych, co zakwitły na pędzie wyrośniętym w domu. Ma na razie, tak jak Primabalerina, tylko dwa kwiatki, ale mam nadzieję, że powolutku będzie się rozrastał i przedłużał:
Obrazek
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:91 zamiemówiłam, jest przepiękny....
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ale śliczny ten "pieprznięty" jest ! Też mam podobnego, tyle ze peloric
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45

Post »

Wszystkie są piękne, ale młodsza Śnieżka bije wszystkich na starcie. ;:80 Bardzo ładny ten Twój ogrodnik Portos. ;:79
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
ewa pampuch
---
Od: 24 sie 2009, o 11:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam śliczne masz storczyki najładniejsze te białe :D .Ja też jak wchodzę do sklepu to nie mogę się oprzeć i kupuję a mąż dostaje białej gorączki ;;45 .Pokażę ci moje białe cudo a nawet dwa cuda Obrazek Obrazek ;:8 .Pozdrawiam ;:106
Ewka
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Ewo,
Ja jako ścisłowiec jak mam zgodnie z zasadami ścisłych nauk powiedzieć, że biały to nie kolor (a właściwie barwa), to aż mnie w dołku z żałości ściska.
Jak nie kolor?
Kiedy jest najpiękniejszy na świecie. A gdy fizycznie to sobie jeszcze przełożę, że jest królową wszystkich barw, bo ma je wszystkie i to jeszcze w tak nieskazitelnie poetycznie pięknej proporcji, to nabiera ta cecha czegoś tajemniczego, jak z baśni - po prostu CUD NATURY. ;:15

Piękne te twoje cuda i jak ładnie ukwiecone te gałązki, tyle ich tam.
Moje dwa wielkokwiatowe jeszcze w tym roku nie zakwitły - idą w zieleniną. Mam nadzieję, że jak zakwitną to nadrobią zaległości.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

białe storczyki są cudowne. mam kilka białych Phal. i chciałabym białą Vandę. takie storczyki mają swój urok i trudno przejść obok nich obojętnie.
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Straciłam dziś cierpliwość w oczekiwaniu na kwitnienie dwóch moich białasów wielkokwiatowych (idą w zieleninę, pewnie chcą mnie przeczołgać w tym ćwiczeniu cierpliwości jeszcze bardziej). To poszłam i nabyłam takiego z kwiatami, a tamtym powiedziałam, że jak tak dalej będą się ociągać to pójdę i następnego jeszcze kupię.
Kupiłam go, bo nie jest taki wysoki jak te monstrua, które wśród wielkokwiatowych bywają - ma 55cm wzrostu 4 kwiaty o szerokości 11,5cm i 1 pączysko:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

W tę klasyczną warżkę z wąsiskami można by patrzeć bez końca.
Więc dla towarzystwa doszedł z taką samą warżką żółty. Nie udaje mi się oddać na zdjęciach jego barw, bo jest na końcach bardziej cytrynowy, poczym przez biel przechodzi kuś środkowi w leciuteńki róż (ledwo zauważalny):
Obrazek
Obrazek
Jest nieco niższy i ma średniej wielkości kwiaty.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

obydwa są śliczne. a ten biały... na takiego można się godzinami gapić. uwielbiam takie. mam kilka białych, ale tylko 1 taki wielkokwiatowy, teraz nie kwitnie. dzisiaj się takich naoglądałam, ale nie kupiłam. ale są takie cudne... i te warżki z wąsiskami i dużymi policzkami...
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj, piękności! Biały wieeelkokwiatowy jest niesamowity, mam nadzieję, że mój gigant niespodzianka tak kiedyś zakwitnie.
A ten z rumieńcem różowym też śliczny, na fotkach można dojrzeć lekki róż wokół warżki, ciekawie to wygląda.

Te leniuchy, które nie chce kwitnąc postrasz śmietnikiem, a nuż się przestraszą i puszczą pędy!
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na razie straszę ich tym, że - "lustereczko powiedz przecie kto z nas jest najbielszy w świecie" - jeśli to baby, to chyba powinno podziałać. :wink:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

takie straszenie raczej nie pomoże, ale już niedługo mogą puścić pędy same z siebie, bo idzie jesień, a jesienią i wiosną zawsze pojawia się dużo pędów.
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Dusiu, wlałaś we mnie trochę nadziei i optymizmu.
Ale jeśli tak się stanie, to i tak będę twierdzić, że to podziałało i babska natura z nich wyszła.
Tak się rodzą przesądy. :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”