Ogródek Raczka cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Aniu, zauważyłam u Ciebie firletkę chalcedońską, czy to jest roślina wieloletnia? Ja wsiałam zimą nasiona, potem wysadziłam do gruntu i zakwitła, zastanawiałam się co dalej z nią zrobić. Moja jest niewysoka, ok. 30 cm. a u Ciebie jest wyższa, ciekawa jestem, czy to ta sama roślina. Dostałam nasiona oznaczone jako "Firletka".
Już robisz sadzonki pelargonii? W ubiegłym roku postąpiłam jak radziłaś, przetrzymałam w piwnicy z oknem, minimalnie podlewałam, a sadzonki robiłam pod koniec zimy, wysadzałam już kwitnące.
Dwa sezony w ogrodzie, a ja nadal jestem "zielona".
Pozdrawiam, Danuta
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu nie pamiętasz ,czy ja od Ciebie mam daturę białą?Cos mi swita ,ze tak.Wieczorem postaram się wstawic zdjęcia ,bo z tego patyczka wyrósł piękny krzaczor :D
Ja tez mam tego szczawika i faktycznie lubi półcień.Na zimę biorę go do domu na parapet to jeszcze długo kwitnie.
Wszystkie kwiatki masz takie dorodne a trójsklepka super.Też ją mam :wink:
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Mój ogród:2007/08/09/10/11/12
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

Dorotko bardzo podoba mi się dzielżan,wiec oczywiście poczekam.
Szykujemy następną wymianę?Może coś u mnie wypatrzyłaś?
Tak myślałam,że ten sloneczniczek jest od ciebie,ponieważ prawie wszystkie rośliny od ciebie posadziłam w jednym miejscu.

Jacku ja wyczytałam o przycinaniu passiflory w tym wątku:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... =asc&start

No to ci krwawnik zrobił niespodziankę. :D

Frida firletka chalcedońska jest wieloletnia,w pierwszym roku jest właśnie taka niższa a już w następnym jest wyższa.
Jak u ciebie kwitnie kolorem takim pomarańczowym[a może jasno czerwonym :roll: ]
to na pewno jest ta firletka.Wiesz ona łatwo się wysiewa,wystarczy potrząsnąć kwiatostanami z nasionami na gruntem,gdzie rośnie.
Niestety ta firletka wymaga u mnie już podwiązywania latem.Wiosną jak jest mniejsza to fajnie stoi wyprostowana,później zaczyna się pokładać.
Jeżeli chodzi o pelargonie to są dwa terminy robienia sadzonek,marcowy i sierpniowy.
Te sierpniowe będą u mnie stały na klatce schodowej aż do wiosny.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu kupiłam dzisiaj już kopertę, ale szkoda mi go jeszcze odkopywać ,bo tak pięknie kwitnie. Będąc na zakupach wpadłam do zaprzyjażnionego ogrodnczego ( od zeszłego roku tam jeżdżę, okazało się ,że sprzedaje w nim dziewczyna z mojej wioski) kupiłam 3 nowe skalniaczki i dzielżan o brązowych kwiatach , jak się rozrośnie to takim się z Tobą podzielę.
Nie myśl o wymianie, ja na razie jestem na etapie budowy skalniaka i chodzę po rabatkach namyślam się gdzie i które roślinki trzeba poprzesadzać.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trochę zaległych zdjęć:

tygrysówki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

calle,w tym roku wcale nie zakwitła,nie wiem,czemu:
Obrazek

Obrazek

ukorzeniona bordowa leszczyna:
Obrazek

wychodzą pierwsze zimowity:
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Śliczne tygrysówki! Zastanawiam się dlaczego nie mam ich w tym roku i co się stało z moimi zeszłorocznymi... Czy dawałaś mi takie jasne zimowity? Pierwszy zakwitł prawie biały i zastanawiałam się skąd go mam...
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Oj kusisz tymi tygrysówkami. Są piękne :!: I z tego, co sie doczytałem, to nie mają cebulek tylko kłącza?
Poczytałem o passiflorach. A więc można ciąć. No to jedną przytnę a drugą zostawię jak jest. Ta nie przycinana ładnie kwitnie więc nie chcę tego popsuć.
Po kichawcu, dziś zakwitł wiesiołek missuryjski od Ciebie :!: Nareszcie wiesiołki rosną i mają pąki kwiatowe :!: Ale kwitł krótko i po południu już kwiatek był zwiędnięty.
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iza a wykopałaś swoje tygrysówki na jesieni? :roll:
Ja mam tylko jeden rodzaj zimowitów,te,które pokazałam na ostatnich zdjęciach.
Te właśnie zimowity ci dawałam.

Jacku cieszę się,że wiesiołek misuryjski ci zakwitł. :D Jego kwiaty kwitną chyba jeden dzień,potem pojawiają się nowe.
Zobacz proszę na tej stronie gifa rozkwitania kwiatka wiesiolka misuryjskiego,którego zrobiła Gabi.Świetnie jej wyszedł.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=196
Jacku wiesz zapomniałam,czy tygrysówki maja cebulki,czy kłącza.
Sadziłam wszystko w pospiechu,te kwiatki mam pierwszy raz.Wykopie w październiku to zobaczę.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu moje hibskusy są dużo mniejsze, dopiero wczoraj udało mi się je posadzić do gruntu, aha budleje również. Do tej pory rosły w doniczkach, sadzonki są dobrze ukorzenione, zobaczę jak teraz się zachowają, czy zaczną poskakiwać do góry :lol: :lol: , posadziłam w ocienionym miejscu.
U mnie również zimowity od Ciebie pokazały kwiaty, one są takie dwukolorowe.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Czy z kłącza czy z cebulki i tak będzie u mnie tygrysówka :!: Na pewno kalijki mają kłącza tak jak kanny.
Tak, wiesiołek missuryjski otwiera kwiat tylko na jeden dzień. Ale już są następne pączki. I niecierpliwie czekam na kwiaty wiesiołka ozdobnego.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Tygrysówka ma cebulki :wink:
No właśnie czy ja swoje wykopałam? Jeśli tak to gdzie je upchałam na zimę? Czy na pewno je miałam w zeszłym roku? A może to było 2 lata temu? Sama nie wiem. Nie pamiętam. To chyba już starość...
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu mnie moje dwie callie też w tym roku nie zakwitły, a trzecia jej cebulki sadzę już 4 rok miała tylko 2 kwiaty. Też zastanawiałam się dlaczego nie zakwitły.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
pestka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2008, o 21:09

Post »

Witaj Aniu
czy nie doszło nic ode mnie na PW
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pestko przeczytałam PW w pospiechu,odpowiem jutro.
Ten tydzień miałam taki "zabiegany",że dopiero w sobotę i niedzielę nadrobię zaległości forumowe.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Witaj Aneczko :D
Prześliczne kolory królują jeszcze w Twoim ogrodzie :D tygrysówki wspaniałe, hibiskus prześliczny, ja ostatnio mam na nie jazdę :roll: :lol: Wcześniej jakoś były mi obojętne, a teraz się zakochałam 8) może w dużym stopniu dlatego, że kwitną w czasie kiedy u mnie w ogrodzie jest już prawie sama zieleń. Jednego już sobie kupiłam i wsadziłam kilka patyczków do ziemi, mam nadzieję, że się ukorzenią, tylko zastanawiam się, czy na zimę sadzoneczki zabrać do domu, czy zadołować w szklarni :?:
Widzę, że też już robisz sadzonki z pelargonii :D w przyszłym roku będą Ci bardzo wcześnie kwitły :D
Zimowity już pokazały kwiatuszki :?: moje dopiero wystawiają miniaturowe kikuciki- ale u mnie przeważnie wszystko później :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”