Przy Piaskowej - ogród Anny cz. 1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2007, o 07:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marto- sprawdziłam u Radziula; niestety nie wiąże nasion. Ponieważ jest to odmiana Anemone sylvestris, więc powinna się łatwo rozrastać. Są blisko sadzonki ale ponieważ mam i inne pełnokwiatowe odmiany tego zawilca a w ubiegłym roku porządkowałam rabatę i przesadzałam je, nie wszystkie wykwitły i nie wiem, który jest który. Może jeszcze wykwitną i wtedy dostaniesz je razem ze słoneczniczkami. A jak nie, to później. :wit
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Spóźnione lato. Dzisiaj był taki upał, że nie pracowałam w ogrodzie. Dobrze, że przyszła spokojna burza i deszcz podlał umęczone rośliny. Wciąż kwitną floksy, słoneczniczki, hortensje i niezmordowane jednoroczne aksamitki.
Nieliczne rośliny rozpoczynają kwitnienie. Wśród nich jest mydleniec wiechowaty, następny gatunek trójsklepki i nowa odmiana fuksji.

Obrazek Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Dzięki Aniu, od razu mnie rozgryzłaś :D Myślę, czym tu się zrewanżować, trudna sprawa, Ty wszystko masz! A może tym, właśnie parę godzin temu, jadąc na działkę, wstąpiłam do sklepu ogrodniczego i choć nic w tym miesiącu miałam już nie kupować, to ta zaraza jeżówkowa okazała się silniejsza, kupiłam jeżówkę Green Jewel, po prostu piękności! Pewnie masz...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Jeżówka

Post »

Moja wygląda tak
Obrazek
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, piękna ta jeżówka ;:111 Napisz coś o mydleńcu. :lol: :lol:
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mydleniec to roślina drzewkowata. Mam go już kilka lat ale nie rośnie zbyt okazale-ma około dwóch metrów. Jest wrażliwy na suszę. Kwitnie o tej porze roku wiechami drobnych kwiatów ( wiechy duże, około 20 cm długości)ułożonych dość luźno. Wszystko tworzy delikatną, ażurową strukturę. Kwiaty są słonecznikowo żółte z czerwonymi elementami.
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, wiosną mogłam go kupić ale w końcu zrezygnowałam. Polecasz go?
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2008, o 08:57

Post »

Mydleniec też mi się spodobał i wdodatku teraz kwitnie ale go jeszcze nigdzie nie spotkałam.
Pozdrawiam Izabella

Ogród Izabelli
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mydleniec był do kupienia w czasie kiermaszu w OB.
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mariasen pisze:Aniu, wiosną mogłam go kupić ale w końcu zrezygnowałam. Polecasz go?
Majeczko - moim zdaniem mydleniec jest wart polecenia. Ja mam marną glebę więc mi nie rośnie jak na drożdżach ale może u Ciebie będzie okazalszy. Jego ogromnym atutem jest późna pora kwitnienia i urocze wiechy kwiatów.
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Aniu, najcenniejsze są opinie osób, które maja roślinę.
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
Mona74
100p
100p
Od: 7 cze 2009, o 21:13

Post »

Aniu, jaki piękny Twój letni ogród! niestrudzenie biję pokłony nad Twoją wiedzą i doświadczeniem, i niezmiennie jestem Ci wdzięczna za te sadzonki werbeny patagońskiej, która kwitnie niestrudzenie od prawie dwóch miesięcy! wspaniała roślina. w przyszłym roku wyhoduję sama z nasion, ale w tym te darowane od Ciebie umacjają mój podziw do nich
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Aniu jak zwykle podziwiam Twój ogród i czekam kiedy zakwitną u Ciebie zimowity .
Jeżówka zielona przepiękna . Sezon ogrodowy po woli dobiega końca . A szkoda bo co będziemy robić zimą .
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich w moim ogrodzie po krótkiej przerwie. W ogrodzie jesień. Do wczoraj gorąco i sucho a dzisiaj rano burza, która zupełnie mnie zaskoczyła. Przed godziną wróciłam ze spaceru z psunią cała cieknąca. Ale już się suszymy. Przynajmniej rośliny skorzystają.

Maju- ja też bardzo lubię korzystać z wiadomości praktyków :) :)

Mono- patrząc na swoje obficie kwitnące werbeny zastanawiałam się, jak też sprawują się one u Ciebie. Cieszy mnie, że jesteś z nich zadowolona :D :D :D Byłam w Twoim ogrodzie i jestem zauroczona-jest ślicznie.

Geniu- zimowity jeszcze nie kwitną. Chyba trochę za późno je posadziłam. :oops:
Ja też żałuję, że sezon letni się kończy choć to lato było bardzo trudne dla mnie i ogrodu.
O zajęcia w zimę się nie martwię bo po pierwsze-wracam do pracy na 1/2 etatu, po drugie-ogród nie jest jedyną moją pasją; uwielbiam haftować, dziergać koronki, szyć. Czeka na sezon zimowy cała masa niezrealizowanych dotąd projektów ( a wybieram sobie zawsze trudne i pracochłonne - znajomi mówią, że niemądry zawsze sobie robotę znajdzie- ale za to jakie efekty :!: :!: :!: )

Troszkę zdjęć z mojego ogrodu. Niezmordowanie i obficie kwitnie powojnik barszczolistny; to jest jakaś odmiana o fryzowanych płatkach ale zabałaganiłam etykietkę i nie wiem, jaka.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Ostatnio zrobiłam trochę zakupów roślinnych ale zaprezentuję je po wsadzeniu na rabaty. Jednym z nich jest trawa Spartyna grzebieniasta( oj, pewnie będę żałowała, gdy mi się zacznie panoszyć :evil: :evil: ) ale nie mogłam się oprzeć urokowi jej kłosów. :roll:

Obrazek

W sobotę wybieram się na wystawę Zieleń to Życie. Ciekawe, co tam zobaczę.
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13

Post »

Przecudnie wyglądają te owoce stopowca! A jak tam paproteczki dla mnie? :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”