Hosta, funkia - IDENTYFIKACJA - cz.2

Hosty
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 mar 2008, o 08:38

Post »

NR 5 może być Loyalist, faktycznie na Fire and Ice troszkę za duża. Loyalist jest forma większą.

Natomiast co do Great Expectations( ta druga, zieleńsza forma) to może być to Dream Queen, może Dream Weaver. W obiegu jest masa klonów, hosty mutują, wiec trudno orzec jednoznacznie.

15 stawiałbym na Paradise Joyce. Jest młoda,a ona od dwóch lat mocno w obiegu.
aden
100p
100p
Od: 15 sie 2009, o 13:47

Post »

TOMASZU, JESTEŚ WIELKI.

Nr 5 i 15 oznaczone.

Jeżeli chodzi o Great Expectation, to może faktycznie jest to jakaś zmutowana. Moja Dream Queen, pomimo że młoda, wygląda jednak zupełnie inaczej.

Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc.
Pozdrawiam, Andrzej
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 10:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A czy ktos może rozpoznac moją hostę zakupioną w Casto? Może w nie najlepszym stanie, ale spodobała mi sie struktura liści, a teraz jako że jestem czepliwa to jeszcze bym chciała wiedziec co mam :roll:

Obrazek
Obrazek
zenekorg
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 mar 2009, o 12:03

Post »

Moim zdaniem coś z rodziny tardian. Halcyon a może Blue Wedgwood? Łatwiej bedzie w przyszłym roku podczas kwitnienia, bo ich kwiatostany znacznie sie rożnią. Miej na hosty z marketu baczenie, bo często są zawirusowane :(
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halcyon mam i to na pewno nie ona. Tą drugą obejrzałam i wydaje mi się bardziej niebieska od mojej, ale tak jak mówisz, może trzeba poczekac do przyszłego roku, no chyba że ktoś ma jeszcze jakieś propozycje?
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

To nie tardiana,najprędzej jakaś tokudama. Wygląda jak Moja Silver Bay, ale to raczej w markecie niemożliwe.
Elżbieta W.
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 cze 2009, o 19:44

Post »

Witam i uprzejmie proszę o identyfikację moich dwóch egzemplarzy.
Jestem raczkująca w temacie host a od ich odmian kręci mi się w głowie- sama nie dam rady.
Pierwsza od wiosny do połowy lata ma szary nalot na liściach, którego pozbywa się późnym latem. Kwitnie jasno lawendowymi kwiatami, w tym roku kwiatostany były krótkie, nie wyszły prawie spod liści (była przesadzana jesienią ubiegłego roku, może to z tego powodu?) Oto ona:

Obrazek
Obrazek Obrazek

Druga dość późno wychodzi z ziemi wiosną i późno, bo dopiero na początku września kwitnie (mieszkam w Białymstoku więc w dość chłodnym rejonie Polski). Na kwiaty warto jednak czekać bo są duże, białe i pięknie pachnące. Wyglądają prawie jak jesienne lilie. Zdjęcia robiłam w lipcu, więc hosta nie miała nawet pąków kwiatowych, dopiero teraz wychodzą ponad liście.

Obrazek Obrazek
Serdecznie dziękuję wszystkim, którzy mimo natłoku prac w ogrodach pośpieszą mi z pomocą.
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Pośpieszamy :)
Pierwsza Blue Angel
druga plantaginea, biało kwitnie i pachnie ...sadząc po wzroście może to być większa wersja plantaginei czyli Royal Standard.
Elu, a u mnie już kwitnie cała parą ( Royal Standard) a to ten sam rejon
Elżbieta W.
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Serdecznie dziękuję,
teraz już mogę zwracać się do nich po imieniu.
Czy można określić jakie mogą być przyczyny tak późnego kwitnienia? Skoro mieszkamy w tym samym rejonie Polski to inne czynniki muszą mieć na to wpływ. Tylko jakie? Moje hosty rosną w ziemi ogrodniczej bez specjalnych dodatków typu torf czy kora. Sadziłam je parę lat temu kiedy nie miałam jeszcze pojęcia o specjalnym przygotowaniu podłoża pod te rośliny (teraz, po częstych pobytach na tym forum, to co innego-nowo sadzone egzemplarze są już dopieszczone).
Słońce mają przez ok. godzinę o wschodzie i od godz. ok. 15 do 18. Może rosną za głęboko i dlatego późno wychodzą z ziemi wiosną. Czy ten gatunek po prostu tak ma? A może za mało je podlewam lub nawożę (dostają tylko raz w roku na wiosnę trochę Azofoski). Chciałbym dłużej cieszyć się ich kwiatami i nie oglądać widoku ściętych mrozem białych kiści pozbawionych nagle pięknego aromatu. Myślicie, że jest na to jakiś sposób? Z góry dziękuję za wszelkie porady.
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomasz II pisze:To nie tardiana,najprędzej jakaś tokudama. Wygląda jak Moja Silver Bay, ale to raczej w markecie niemożliwe.
Dziękuje Tomaszu, rzeczywiście bliżej jej do tokudamy. Najważniejsze, żeby dobrze rosła, to wtedy na pewno cechy będą wyraźniejsze.
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Elu, nie trzeba przesadzać, po wyglądzie Twoich host stwierdzam, że mają się rewelacyjnie. Po co więc to polepszać? Można łatwo "przegiąć".
Z kilku ładnych lat doświadczeń wnioskuję, że stosowanie azofoski lub polifoski wiosną całkowicie wystarcza. Kiedyś pokusiłem się o dożywienie według zaleceń na opakowaniu i sypnąłem w czerwcu.... hosta dostała nowego żywiołu, ale niestety "w kwiecie wieku" zważył ją przymróz. Wiosną długo dochodziła do siebie i najwyraźniej jej to zaszkodziło- nawet bałem się, że zgnije. Trzeba było odsypać nieco ziemi przy karpie, aby szyjki korzeniowe podsuszać. Tak więc nie przesadzajmy.
Wpływu na długość wegetacji nie mamy. I nie wiem, dlaczego raz kwitną później, raz nieco wcześniej. U mnie po raz pierwszy od 6 lat i Guacamole i Fragrant Bouquet wyrobiły się z kwitnieniem. Do tej pory zawsze był to wrzesień a przymróz ważył często nierozwinięte pąki.
Mozę wiek rośliny ma tu jakieś znaczenie? Tego też jeszcze nie wiem.
Elżbieta W.
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Bardzo miło mi słyszeć słowa pochwały, bo tak to odebrałam, od takiego "mistrza gatunku".
Dziękuję tym bardziej, że uprawa czegokolwiek w moim ogrodzie to czasami walka z wiatrakami. Kupiliśmy działkę pod budowę domu i założenie ogrodu oczywiście, na terenie zwanym nieużytkiem. Żółty piasek porastała gdzieniegdzie szara trawa w małych kępkach. Pod budowę domu grunt był rewelacyjny, gorzej z ogrodem. Teraz aby posadzić nawet najmniejszą roślinę muszę taczkami wywieźć piach i na jego miejsce wsypać coś co pozwoli na jej rozwój. Praca tylko dla maniaków. Wszyscy sąsiedzi, którzy są szczęśliwymi posiadaczami trawników współczują mi serdecznie, ale jak widać warto było....Ja mam po paru latach mnóstwo satysfakcji a i Tomasz nie pożałował pochwały. Dziękuję serdecznie.
Hosty to bardzo ładne rośliny, nawet widziane z poziomu ślimaka. Obrazek
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ci co mają trawnik nie interesują się innymi roślinami. Znam takich, którzy krzyczeli" brzydko u Ciebie" "po co Ci te rośliny" " ja będę miał trawnik i srebrny świerk"....nie komentowałem, bo wiedziałem,że trawnik jest nudny i kiedyś zachce im się czegoś więcej.
Ja też miałem tu piachy( piękny pytlak) i też musiałem się napracować.
Skoro masz taką ziemie to oprócz czarnoziemu dodaj troszkę gliny i ja zmieszaj. Wystarczy proporcja
piasek - 3
czarnoziem - 3
glina 1- 0,5
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2008, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy każdy w naszej okolicy ma ten sam problem z ziemią? U mnie jest piach i żwir ;:222
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Och, to bardzo dobre podłoże, tylko trza dodać czrnoziemu i gliny:)
Jakoś nam się tutaj regionalnie zrobilo...te same rejony, klimat, gleby bielicowo jałowe ;))))
Zablokowany

Wróć do „Hosty”