Cześć, jak się trochę obrobię to wpadnę zajrzeć.Tess pisze:Iga
to jutro sadzam tę hortensje od wschodu....wiesz jak jest chce się wszystko widzieć z pozycji tarasowej![]()
Ogród Igi - cz.5
-
iga23
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Pewnie się uda, zobaczę o jakie kwiatki Ci chodzi.tija pisze:Witaj słoneczko ten rdest rozrasta się całkiem ładnie i ma ciekawe zabarwienie w zależności od okresu kwitnienia , ładniutki jest biały ale jak się przebarwi na czerwono wygląda niesamowicie tak jak na Twojej fotce , można sobie wyobrazić że to różnie kwitnące roślinki. Napisz mi proszę czy te skalniaczki 1/2 fotka kwitnące na żółto dadzą się ociupinkę uszczknąć
, moje kwitną po prostu na żółto bez czerwonych/pomarańczowych środeczków, fajnie byłoby posadzić je koło siebie by się wymieszały
.
Teraz pewnie odpoczywasz
- iwa27
- 1000p

- Od: 19 maja 2009, o 07:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Iguś, bardzo ci dziękuję, kompozycja rzeczywiście superasta. Mam prośbe o pomoc - pH mojej ziemi to 6, czy wystarczy wsypać po troszkę siarczanu amonu do kazdego z dołków, czy wymieszać całą ziemię? Czy co zrobić
mam dziś jakiś zły dzień, mózg mi nie pracuje i w ogóle jestem w dołu... taki babski problem
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
-
iga23

- Kontakt:
Aniu tylko czekać..........
mam w planie wejść na al.z roślinkami, jak myślisz dobry pomysł. Dziecko mnie namawia.
Iwa, dla wrzosów takie pH wystarczy, dla Rh trochę za wysokie, ja tam podsypuję siarkę i lekko mieszam z glebą.Na ile się da, bo wszędzie jest kora.No cóż, ba babskie dolegliwości nie ma rady , trzeba pocierpieć.
mam w planie wejść na al.z roślinkami, jak myślisz dobry pomysł. Dziecko mnie namawia.
Iwa, dla wrzosów takie pH wystarczy, dla Rh trochę za wysokie, ja tam podsypuję siarkę i lekko mieszam z glebą.Na ile się da, bo wszędzie jest kora.No cóż, ba babskie dolegliwości nie ma rady , trzeba pocierpieć.
- iwa27
- 1000p

Kupiłam siarkę mieloną. Jak myślisz czy wystarczy że podsypię pod każdy rh trochę (ile??) siarki, czy muszę je wszystkie wysadzić sciągnąć korę i mieszać ziemię z tą siarką - tak mi radzi zrobić @monka. Tak mnie ta sprawa rh strasznie zdołowała. Tak się nimi cieszyłam, a okazało się, że wszystko żle zrobiłam
Będę dzis sadzić te wrzosy ale dopiero wieczorem - może lepiej sie trochę poczuje bo teraz to lepiej nie gadać - już się zdąrzyłam oparzyć, stłuc talerz, wylać zupę.... Uspokoiłaś mnie trochę z tymi wrzosami. Dam im tylko do dołka torfu, no i oczywiście potem posypię korą.
Będę dzis sadzić te wrzosy ale dopiero wieczorem - może lepiej sie trochę poczuje bo teraz to lepiej nie gadać - już się zdąrzyłam oparzyć, stłuc talerz, wylać zupę.... Uspokoiłaś mnie trochę z tymi wrzosami. Dam im tylko do dołka torfu, no i oczywiście potem posypię korą.
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
-
iga23

- Kontakt:
Iwa, nie wiem ile tej siarki, ja daję na oko, nie kupiłam kwasomierza, bo u mnie poza działką wszędzie rośnie szczaw, a jest to roślina wskaźnikowa, że gleba kwaśna.Podsypuję pod moje Rh raz w roku, 0.5 kg siarki ,ale na moją malutką działkę to wystarcza, i moje hortensje też pięknie kwitną.Jeden minus, że nie kwitnie złotokap, ale lawędę mam wypaśną, a ona lubi glebę zasadową, więc roślinki się przystosowują.
A jak nie to sorki, nie wszystko musi u mnie rosnąć.
A jak nie to sorki, nie wszystko musi u mnie rosnąć.
- iwa27
- 1000p

Będę teraz zadawać głupie pytania, ale ja tak mam jak nie jestem czegoś pewna na 100% to się nie ruszę o krok - proszę cię więc miej do mnie cierpliwośc i odpowiedz jak dziecku
Czy dobrze rozumiem, że tą siarkę mogłabym podsypać pod każdy krzaczek i paurkami leciutko wymieszać ją z ziemią?? Nie muszę więc wykopywać wszystkich krzaczków, zdejmować kory i mieszać cała ziemię z tą siarką??
Co do ilości - to przeczytałam sobie już na tej stronie - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=21683, oczywiście jeżeli dobrze rozumię, że stanowisko to jest 1 krzaczek
A obniżyć to pH do ilu?? Mam 6, a tam pisze, że ma być od 4,5 do 6. Pisze też ten rose_marek, że siarka ma opóźnione działanie i to mnie też trochę stresuje
Ale maruda jestem co nie
Posadziłam dziś moje nowe wrzosy, jestem bardzo zadowolona, ale było już ciemno jak skończyłam, więc jutro zrobię zdjęcie i ci się pochwalę
Czy dobrze rozumiem, że tą siarkę mogłabym podsypać pod każdy krzaczek i paurkami leciutko wymieszać ją z ziemią?? Nie muszę więc wykopywać wszystkich krzaczków, zdejmować kory i mieszać cała ziemię z tą siarką??
Co do ilości - to przeczytałam sobie już na tej stronie - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=21683, oczywiście jeżeli dobrze rozumię, że stanowisko to jest 1 krzaczek
A obniżyć to pH do ilu?? Mam 6, a tam pisze, że ma być od 4,5 do 6. Pisze też ten rose_marek, że siarka ma opóźnione działanie i to mnie też trochę stresuje
Ale maruda jestem co nie
Posadziłam dziś moje nowe wrzosy, jestem bardzo zadowolona, ale było już ciemno jak skończyłam, więc jutro zrobię zdjęcie i ci się pochwalę
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3