Inicjacja/stymulacja kwitnienia u phalaenopsis
Inicjacja/stymulacja kwitnienia u phalaenopsis
Chciałabym się dowiedzieć, czy można jakoś nakłonić storczyk do kwitnienia. Rok temu podarowałam mojej mamie storczyk. Po pewnym czasie zgubił kwiaty i mama obcięła pęd po kwiatach. Później wyszły nowe odnóżki, które odcięła i posadziła do doniczek . Teraz wszystkie rosną w zielone liście, ale żaden nie wykazuje chęci zakwitnięcia.
Dostają nawóz Pokon do storczyków co 14 dni i rosną na potęgę ale...

-
- 200p
- Od: 13 cze 2009, o 17:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hmm storczyki to czasem uparciuchy.Ja osobiscie nie mam problemów,ale możesz zaprzestać nawożenia na np.2 mce.Skoro storczyk rośnie na potęgę to rośnie w liście.Szok dla storczyka w postaci zmiany uprawy sprawia ,ze zaczynaja sie bronić.Storczyki wytwarzaja kwiaty nie dla tego ,ze sa ładne tylko dla tego żeby przedlużyć gatunek.Skoro jest im dobrze i maja wszystko co im trzeba nie muszą wytwarzac nasion.Nie wiem czy ktoś sie ze mną w tym wzgledzie zgodzi,ale ja tak osobiście myślę.
- socurek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 kwie 2009, o 02:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Odkopuję temat. Mam 5. Obecnie kwitnie mi jeden i to jednym kwiatuszkiem. Jeden zrobił sobie tyle korzeni że chyba niedługo go będę musiała poradzić do miednicy. Drugi, któremu z początku zgniłam 70% korzeni, wypuścił 2 basal keiki, dendrobium sobie listkuje i korzonkuje, dwa pozostałe falki odpoczywają, zresztą zasłużenie. Żaden nie chce kwitnąć... Czy im u mnie naprawdę tak źle? Co jaki czas storczyk powinien kwitnąć?
-
- Od: 29 lis 2007, o 13:52
Socurku storczyki zazwyczaj kwitną raz do roku. Oczywiście są też rekordziści, kwitnący prawie przez cały rok, ale to zazwyczaj wyjątki. Opowiem ci taką historię z początków mojego zbieractwa. Za radą forumowych przyjaciół, co miesiąc, albo co dwa kupowałam jakiegoś kwitnącego storczyka. Miało to mi zapewnić kwitnienie storczyków właściwie bez przerwy, tak aby przynajmniej w danym momencie kwitł chociaż jeden. Nowe nabytki po jakimś tam czasie przekwitły co do jednego, a w następnym roku bestie "nieszkolone" zakwitły wszystkie na raz. Normalnie się zmówiły ! Teraz jest tak, że albo wiekszość kwitnie razem, albo jest tylko zielona masa :P . Wniosek z tego taki, zakwitną jak będą chciały, a my musimy się nauczyć cierpliwości, czego ogromnie ci życzę
.

A jak myślicie co może być przyczyną wytwarzania "karłowatych" pędów kwiatowych?? Przypuszczam, że zbyt mało światła-bo zdarzają mi się takie sytuacje zimą. Śmiesznie to wygląda, ponieważ mam storczyki jeszcze z zimowym pędem(tak tak-kwitnie od lutego
) a obok kolejny pęd dwa razy wyższy
Wszystkie moje falenopsisy stoją na wschodnim oknie i raczej nie mam możliwości ich przestawienia w bardziej słoneczne miejsce. Może jest jednak inna przyczyna takiego mizernego kwitnięcia i mogę coś zrobić aby uniknąć takiej sytuacji na przyszłość-dni coraz krótsze wiec nieuchronnie zbliża się jesień 

- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
Ja mam z kolei inny problem - u dwóch moich storczyków wyrosły dość długie pędy kwiatowe, rosną cały czas (już 4 miesiące) a pączków nie widać
co więcej, widać jak odchylają się łuski i są jakieś niby zalążki pączków (a może odgałęzień
) ale to-to wcale nie rośnie tylko cały czas jest takie maleńkie
nie wiem co robić, czekać aż będą się dalej wydłużać czy może przyciąć i czekać aż wypuszczą odgałęzienie z uśpionego oczka
pierwszy raz mam taką sytuację, doradźcie co robić 

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Beatrice
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Może je przesusz troszkę i przez jakiś czas nie dawaj nawozu, może się wystraszą i zakwitnąsocurek pisze:Odkopuję temat. Mam 5. Obecnie kwitnie mi jeden i to jednym kwiatuszkiem. Jeden zrobił sobie tyle korzeni że chyba niedługo go będę musiała poradzić do miednicy. Drugi, któremu z początku zgniłam 70% korzeni, wypuścił 2 basal keiki, dendrobium sobie listkuje i korzonkuje, dwa pozostałe falki odpoczywają, zresztą zasłużenie. Żaden nie chce kwitnąć... Czy im u mnie naprawdę tak źle? Co jaki czas storczyk powinien kwitnąć?

-
- Od: 29 lis 2007, o 13:52
Zabrać papu i mniej podlewać :P , już czytałam o takiej metodzie na innym forum. Roślinka ponoć powinna się zestresować. Jak dostaje jedzonko, ma przytulnie, to po co ma kwitnąć ? Z pewnością nie doczekamy się kwitnienia, jeżeli pomiędzy dniem a nocą, nie ma różnicy temperatur. To musi być przynajmniej jakieś 5-6 stopni różnicy.
- ljlj100
- 100p
- Od: 1 paź 2008, o 11:41
Kiedy na początku drżałam o swoje storczyki, kąpałam w destylowanej wodzie, myłam listki, nawoziłam, nie robiłam przeciągów i podlewałam zgodnie z radami ekspertów - kwitły tylko falenopsisy i to też nie wszystkie. Rozczarowały mnie i przestałam o nie dbać, podlewam kranówką wtedy jak sobie o nich przypomnę, nie nawożę, odkurzam i często wietrzę. Zapewne wiecie już co dalej - kwitną prawie wszystkie. A jeden falenopsis ma już 3-ci z kolei pęd w tym roku, jeden przekwita, drugi otwiera już pąki. Pewnie na dłuższą metę to nie podziała, ale wreszcie jestem zadowolona ze swoich storczyków.
Pozdrawiam. Bożena
Pozdrawiam. Bożena
- socurek
- Od: 5 kwie 2009, o 02:10
Nie wiem czy potrafię by dla nich bezwzględna
Ale chyba faktycznie zbyt je zozpieściłam bo ładują w zieleninkę. Tak też są piękne... ale co niektóre to nawet nie wiem jak kwitną, bo kupione przekwitnięte. i nie mogę się doczeka kiedy wreszcie zobaczę. A czy jak im dalej będzie tak dobrze i przytulnie to i tak kiedyś zakwitną?

- Agita
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
Generalnie falki masowo puszczają pędy jesienią, więc jeszcze trochę poczekaj zanim się zaczniesz martwić
Teraz jeszcze budują sobie zieloną "bazę", za miesiąc dwa powinny pojawiać się pędy. zajrzyj do starszych wątków co działo się rok temu we wrześniu/październiku... ;)

Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz