Ogród Andzi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Agniesiu coś mi się wydaje że pojadę w końcu do Ciebie i oskubię ogród z roślin.
Proszę o pomoc w zagospodarowaniu rabatki. Po prawej stronie w tej chwili rosną budleje z braku miejsca musiałam je tam upchnąć. Wszystkie trzeba przesadzić na szczęście wiem już w jakich są kolorach. Miejsce trzeba jeszcze przygotować, ziemia jest gliniasta i wysuszona nie dam rady na razie skopać. Zastanawiam się czy dać w to miejsce obornik, bo zacznie się podkopywanie przez nornice ze szkodą dla roślin. Po prawej stronie kiedyś będzie ogrodzenie i myślałam przez całą długość posadzić tuję szmaragd lub brabant.
Obrazek
Hortensja bukietowa.
Obrazek
Dwa kolory budlei.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Może ktoś wie co to za krzew?
Obrazek
Ognik obsypany owocami.
Obrazek
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Dalie miniaturki posadziłam jako obwódka rabatki.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
dez_old1
1000p
1000p
Od: 10 maja 2009, o 08:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu - u mnie też ziemia gliniasta (można by otworzyć cegielnię) , lepiej nie dawaj obornika bo oprócz nornic to będzie sporo badylka bo wiesz jak to z obornikiem bywa czasem są nie przetrawione nasiona - lepiej póżniej pod roślinki dodać. Co do rabatki to sama coś kombinuję u siebie i nie widać bardzo efektów choć pomysłów w główce sto :roll:
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p
Od: 29 sie 2008, o 10:18

Post »

Witaj Aniu :D
Zawsze było u Ciebie kolorowo ale ostatnie zdjęcia :shock: -oczopląsu można dostać :wink:
Wyobrażam sobie ile musi u Ciebie latać motyli-ja do tej pory nie zwracałam na nie aż takiej uwagi ale córcia ma hopla i wypatrzy każdego a jednego ostatnio wyłowiłam z synkiem z oczka i po przeschnęciu poleciał dalej(mam nadzieję bo miał ciut przetarte skrzydełka).
Czy budleje to tegoroczny siew?Moja zimy nie przetrwała ale jeśli tak wyglądają tegoroczne siewki to w następnym roku spróbuję.
Rośliny z nasionek od Ciebie ładnie zarosły mi rabatkę.Mam pytanie o nazwę takiej niziutkiej, drobniutkiej o listeczkach jak igiełki i żółtych kwiatuszkach(widziałam niedawno również na Twoich zdjęciach)-mam nadzieję,że skojarzysz o którą mi chodzi.Przesadzenia wymagały jedynie wilce-zaczęły zakręcać mi canny,mam nadzieję,że nic im nie będzie i zakwitną równie ślicznie jak u Ciebie :D
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agniesiu znalazłam w Działkowcu kilka gotowych projektów w różne miejsca ogrodu, pewnie coś z tego wybiorę. Szukałam na AL. rośliny nawet nie był by duży koszt, kilka akurat mam. Jedynie jedna mnie przy szokowała Buk-Purpurea Pendula wydać tyle kasy i jak się nie przyjmie albo zniknie z rabaty można się pochorować. Jest to rabata w chłodnych barwach i druga w ciepłych. Na pierwszą trzeba 13 roślin a na drugą14. Jeszcze jedna jest super naturalistyczna z 34 roślin akurat na środek ogródka.
Darlo motyle zleciały się z całej okolicy do Budlei, przetrwały całą zimę niczym nie okrywane i ślicznie kwitną. Przycięte były tylko jakieś 20 cm nad ziemią. Białe chyba przemarzły bo na jesieni były dwie sztuki a teraz nie ma. Roślina o którą pytasz to tak myślę że to Cotula.
Awatar użytkownika
dez_old1
1000p
1000p

Post »

Aniu a Ty na odpust czemu się nie wybrałaś?
elka1606
100p
100p
Od: 22 paź 2008, o 11:28

Post »

Witaj Aniu :) polatałam po Twoim ogrodzie ,ale ty masz dużo roślin i jakie piekne
podobami sie u Ciebie i podobnie jak ja bawisz sie małymi kamyczkami
wiele roślinek mamy takich samych i niestety ,Ty pytasz jak się nazywają ,ale ja nie wiem :cry:
,bo albo je dostałam ,albo zapomniałam zapisać ,a z głowy nazwa uciekła
Pozdrawiam ,a jutro zrobię zbliżenie tej rabaty ,co u mnie pytasz :wink:
Pozdrawiam -Ela
Mój ogród
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj przespałam cały ranek chyba mnie obwiało nie mogę przekręcić głowy w prawą stronę. Czuję się jak Marek Antoniusz z kreskówki. Wypiłam przeciw bólowy może mi przejdzie.
Awatar użytkownika
dez_old1
1000p
1000p

Post »

Aniu koniecznie wysmaruj się olejkiem kamforowym - pomoże choć zapach :roll:
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Babki smarują się maścią rozgrzewającą od krowskich wymion :;230 :;230 :;230 na pewno by mi pomogło ;)
Awatar użytkownika
dez_old1
1000p
1000p

Post »

:shock: ale jaki efekt bo póżniej kłopocik ze staniczkiem może być :lol:
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agniesiu już mi przeszło.
Takie kompozycje znalazłam podobają mi się wszystkie tylko sporo roślin mi brakuje a część musiała bym przesadzić. Zresztą oceńcie sami.
:P :P
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
elka1606
100p
100p
Od: 22 paź 2008, o 11:28

Post »

Aniu wracaj do zdrowia jak najszybciej ,bo te pomysły czekają :D najbardziej podoba mi sie ta pierwsza :) możesz mi ją opisać :wink:
Pozdrawiam -Ela
Mój ogród
Awatar użytkownika
dez_old1
1000p
1000p

Post »

Aniu muszę potwierdzić że ta 1 najciekawsza nie jest taka ,,nakićkana,,ale wiesz co na papierze to nie zawsze tak samo w realu :wink: no i zdrowiej bo wybierasz się do mnie jak sójka :lol:
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Aniu, kompozycje ogrodowe super :D
Mnie najbardziej zainteresowała rabatka naturalistyczna :lol:
Szkoda tylko, że nie mogę odczytać nazw roślinek :?
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”