Cudactwa kulinarne Tess...

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
volcowitch
ZBANOWANY
Posty: 747
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

Tess pisze:Ewa
no popatrz,u mnie ciężko trafić, u sasiadów też nie zawsze jest... :cry:


Marynowane liście winogron ( pychota do gołabków)
Odnosnie liści polecam greckie Dolmadakia

50 marynowanych liści winogron
40 dag mięsa mielonego
2 cebule
10 dag ryżu
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanej natki
sól
pieprz
tarta bułka
2 jajka
1 łyżka mięty (może być herbatka miętowa z saszetki)
oliwa do smażenia
plasterki cytryny i liście winogron do wyłożenia naczynia


Liście winogron dokładnie rozłóż, wybierz takie, które są pełne i bez dziur. Cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie. Sporządź farsz z mięsa, jajek, tartej bułki, ryżu, cebuli, koperku, mięty, natki i przypraw. Masę nakładaj na liście winogron i zwijaj jak gołąbki lecz powinny wychodzić zwinięte wielkości 1/2 - 1/3 parówki czyli bardzo małe. Dno garnka wyłóż plasterkami cytryny i liśćmi winogron. Ciasno ułóż dolmadakie, dociśnij talerzem (inaczej wypłyną i mogą się rozwinąć). Zalej wodą, duś 90 minut na małym ogniu.
Podawaj z sosem Avgolemono

Sos Avgolemono

4 szklanki przegotowanej wody
pół szklanki soku z cytryny
cebula
3 łodygi selera naciowego
cała marchewka
1/4 łyżeczki utłuczonych nasion kolendry
po pół łyżeczki mielonego pieprzu i anyżku
3 żółtka
sok i skórka otarta z cytryny
2 łyżki oliwy
sól


Na początku rozgrzej w rondlu oliwę, zeszklij na niej oczyszczoną i drobno pokrojoną cebulę, seler i marchewkę. Następnie dodaj kolendrę, pieprz i anyżek. Chwilę smaż (ciągle mieszając), po czym wlej wodę. Całość doprowadź do wrzenia, a później gotuj 30-40 minut pod przykryciem. Przecedź przez sito i wlej sok z cytryny.
Dokładnie ubij żółtka z sokiem i skórką z cytryny, rozcieńcz dwiema łyżkami wywaru. Rondel z wywarem postaw na małym ogniu i stopniowo wlewaj żółtka. Podgrzewaj, stale mieszając, aż sos zgęstnieje.[/quote]
x-T-s
---
Posty: 5696
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Volcowith

Dolmadakie znam :lol: ale za sos dziękuję....hmm w weekendzik zrobię, apetycznie się czyta.
Podaj jakieś swoje cudactwa, podczytywałam,że całkiem całkiem gotujesz :lol:
volcowitch
ZBANOWANY
Posty: 747
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

To tak ostatnio z braku laku zrobiłem coś takiego mojego autorstwa:

2 piersi z kurczaka
3nektarynki
2pomidory
1papryka
2serki hochland trójkąciki z szynką
2torebki ryżu 100g
2 kostki bulionowe
curry
słodka papryka
pieprz ziołowy
sól
oliwa
zimny sos czosnkowy z lodówki (majonez, jogurt, wyciśniete ząbki czosnku)


Piersi pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię z oliwą do podsmażenia. Ryż ugotować. Po podsmażeniu się miesa dorzucić pokrojone w dużą kostkę nektarynki i w drobną kostke paprykę. Nastepnie po jakimś czasie dorzucić pomidory pokrojone w kostkę i dwie kostki bulionowe. Do smażącej się całości dodać łyżkę stołową curry, łyżkę slodkiej papryki, pieprzu ziołowego i soli i do smaku. Jak już się zrobi sosik dodać dwa serki trójkąciki i dokładnie je rozprowadzić. na sam koniec wrzucić ugotowany ryż i dokładnie wymieszać. Przygotować talerze na które rozpowadzić dość grubo sos czosnkowy. Na tak przygotowany talerz nałożyć rizotta by nie widac było sosu. Talerz od spodu jest zimny a od góry paruje. Ciekawe wrażenie robi na ludziach jak się im podaje taki talerz do ręki i jak odkrywają pod spodem zimny sosik;] Pyszne danie z pogranicza co się nawinie kuchni indyjsiej i azjatyckiej;]
x-T-s
---
Posty: 5696
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

kochani przepisik jest naszej forumowej Figi

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... sc&start=0

ja zamiast żółtego sera dodałam kostkę fety
x-T-s
---
Posty: 5696
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aga

cieszę się że smakowała. :lol:


Zupa rybna - pikantnarobię jak mi się już znudzą rybki w innej formie.

co kupić
30 dag filetow rybnych - ja kupuję morszczuka ( ale np z mintaja i pangi też wychodzi oki)
1 ostra papryczka,
2 młode marchewki,
1 młody por,
1/2 pęczka dymki,
sól, pieprz,
1 cytryna,
2 łyżki masła

Jak ugotować

Rybę rozmrozić i pokroić w kostkę.
Papryczkę bardzo drobno posiekać,
marchewkę i pora pokroić w juliannę,( cieniutkie paski)
cebulę z dymki posiekać, szczypior pokroić w słupki.
Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodajemy marchewkę i pora, zalać 1 l. wody.
Doprawić solą i pieprzem i gotować ok. 15 minut.
Po tym czasie dodać do wywaru warzywnego rybę i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodać do zupy papryczkę i dymkę, doprawić sokiem z cytryny....i jeść :lol:
x-T-s
---
Posty: 5696
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kanie - inaczej na grilka



Bierzemy duże kapelusze kani
Kroimy w słupki kilka ząbków czosnku.
każdy grzybowy kapelusik szpikujemy słupkami czosnku,wkładam na sztorc od strony tych ciemnych falbanek :lol: Każdy kapelusz układamy na kawałku folii aluminiowej, podkładając plasterek wędzonego boczku.
Folia musi być wystarczająco duża, aby z niego powstała "kieszonka", zamykająca szczelnie nasz grzybek.
Każdy z grzybków, sypiemy ziołami: oregano, tymianek, bazylia, rozmaryn. dajemy wiecej soli i pieprzu, grzyby wymagają większej ilości soli i pieprzu aby naprawdę były oki
Naszpikowane i przyprawione kapelusze grzybowe skrapiamy olejem, Zawijamy w folię aluminiową każdy grzybek z osobna, tworząc coś w rodzaju "woreczka" lub "kieszonki"

Grilujemy je około 20 minut
x-T-s
---
Posty: 5696
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

i to co uwielbiam......

Carpaccio z polędwicy wołowej

co kupić (na jedną porcję)
6 plastrów poledwicy wołowej
10 małych plasterków parmezanu
1/2 małego pomidora
1 garść szpinaku
1/4 cytryny
1 łyżka oliwy
sól i pieprz do smaku

Jak zrobić
Zmrożoną polędwicę pokrajać na bardzo cienkie plastry.
Szpinak umyć, wysuszyć poobrywać ogonki.
pomidor pokroićw drobne cząstki.
Ser pokroićw cienkie plasterki.
Cytrynę pokroićw "ósemki".

Schłodzony talerz skropić oliwą, rozłożyć zimną polędwicę, skropić lekko oliwą i sokiem z cytryny, udekorować szpinakiem, serem i pomidorem. Całość doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
Podawać z gorącym pieczywem maczanym w oliwie z czosnkiem, tymiankiem, pieprzem i solą.


mogłabym tojeść i jeść..... :oops: :oops:
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1483
Od: 25 mar 2009, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: 30 km od Kołobrzegu

Post »

Tess zrobiłam camembert w szyneczce wg Twojego przepisu. Miodzio. Byłam po grillu kwadratowa.
A dziś powtórka i do tego jeszcze zrobię sałatkę z rucoli i grzybkami , myślę że będzie tak smakowita jak serek. Dziękuję za pyszności.
Mojemu M smakowałaby zupa rybna może spróbuje zrobić. :D
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
x-T-s
---
Posty: 5696
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

dziś będzie alkoholowo...ale warto zrobić - niebo w gębie....i wiadomo dla dorosłych

Zupa z czosnku i "Łyskacza"

co kupić
4 główki czosnku
1 szklanka białego wytrawnego wina
3 szklanki czystego bulionu warzywnego
4 łyżki oliwy
2 łyżki masła
kawałek świeżego korzenia imbiru
1 łyżeczka rozmarynu (najlepiej świeżego)
100 g łyskacza
4 jajka
kawałek pszennego pieczywa
4 łyżeczki kwaśnej śmietany
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku

Jak robimy
Czosnek obieramy,
2/3 siekamy a 1/3 zostawiamy w całych ząbkach (najlepiej tych mniejszych).
W rondelku rozgrzewamy oliwę z 1 łyżką masła, wrzucamy czosnek i podsmażamy do jasnozłotego koloru.
Imbir kroimy na bardzo cienkie plasterki a następnie w drobne słupki i dodajemy do czosnku.
Zalewamy winem i dusimy pod przykryciem na bardzo małym ogniu 30 minut i dodajemy rozmaryn oraz połowę pietruszki.
Wlewamy bulion i gotujemy jeszcze 30 minut na bardzo małym ogniu doprawiając solą i pieprzem.
Pieczywo kroimy na dość spore kawałki (wielkości łyżeczki) i na pozostałym maśle przygotowujemy grzanki.
Gorącą zupę wlewamy do żaroodpornych miseczek, do zupy ostrożnie wkładamy jajko (bez skorupki) posypujemy grzankami, wlewamy do każdej porcji 25g koniaku i wstawiamy do rozgrzanego (200*C) piekarnika na 3-4 minut w celu ścięcia się jajka.
Wyjmujemy z piekarnika, dajemy kleksa większego z kwaśnej śmietany i sypiemy resztę posiekanej pietruszki

paluchi lizać....
x-T-s
---
Posty: 5696
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Biała kiełbasa marynowana - na grilka

co kupić

8 białych kiełbas ( tych mniejszych)
1/4 kg wędzonego boczku( ja kupuję już pokrojony w plasterki)
3 łyżki marynowanego zielonego pieprzu- w marketach jest
1 szklanka bulionu (może być z kostki)
2 średnie cebule
1/2 główki czosnku
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina

jak zrobić

Do wrzącego bulionu wrzucamy pieprz i gotujemy na małym ogniu aż będzie miękki (około 1 godzinę),
pod koniec gotowania wrzucamy posiekany czosnek i pokrajaną w półtalarki cebulę.
Na koniec wlewamy wino i więcej nie gotujemy.
Odstawiamy marynatę do ostygnięcia.
Boczek kroimy w cienkie plastry i owijamy nim białą kiełbasę. Układamy w naczyniu, zalewamy zimną marynatą i marynujemy w lodówce przez około 12 godzin.

Każdą porcję zawijamy w wysmarowaną olejem folię aluminiową dodając parę ziaren pieprzu, kilka kawałków czosnku i cebulki oraz obficie skrapiając marynatą.
Na grilka około 15 minut.....
x-T-s
---
Posty: 5696
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Arbuz na zimę..................................wersja dla dorosłych

Składniki

arbuza
cukier
cytryna
rum

jak robić

Arbuz pokroić w kostkę, usunąc pestki, włozyć do słoikow o objętosci 700 ml.
Do każdego słoika wsypać 3 łyżki cukru, wlać 100 ml rumu a na wierzchu położyc 2 plasterki cytryny bez skórki.
Zalać wszystko wrzącA woda, zakrecić wieczka, pasteryzować krótko, tylko do zagotowania sie wody.
Za tydzień nadaje sie do jedzenia.
Podawać dobrze schlodzone!
x-T-s
---
Posty: 5696
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mag,

pewnie- bez alkoholu :lol:wtedy ciut dłuzej około 15 minut pasteryzuj, możesz dodać ciut cukru cynamonowego...
Awatar użytkownika
Ania.1
500p
500p
Posty: 963
Od: 15 kwie 2009, o 17:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Irlandia

Post »

Tess przepisy super :roll: Szczególnie te na grilla :roll: na pewno z wielu skorzystam :wink:

Za Twoją zgodą dodaję przepis na roladę z bitą śmietaną i jagodami..mojego M. :D :D
Składniki na dwie spore rolady :lol: :lol:

Ciasto:
5 jaj
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki(50/50 ziemniaczanej i pszennej)
łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

750 ml śmietany
pól cytryny
dwie łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w wodzie
6-7 czubatych łyżek cukru
jagody

Żółtka ubić z cukrem,dodać proszek do pieczenia i mąkę.Zmiksować.Dodać ubitą pianę z białek,wymieszać delikatnie łyżką.Wylać ciasto na blachę wyłożoną pergaminem,wstawić do chłodnego piekarnika..piec w temp.160 około pól godziny,40 minut.Po upieczeniu przykryć mokrą ściereczką,ostudzić.W zależności od grubości ciasta można przekroić wzdłuż.
Śmietane ubić z sokiem z cytryny,cukrem i żelatyną.Ciasto smarować śmietaną i obsypać jagodami.Zawinąć.Odstawić do lodówki.Smacznego :D
Obrazek
x-T-s
---
Posty: 5696
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Papryka grilowana w zalewie

co kupić

czerwona papryka( ja robię z 2 kg - wychodzą te 3 słoiczki)
sól
pieprz
czosnek
oliwa
sok z cytryny

jak zrobić

Paprykę umyć przekroić na pól,oczyścić z nasion.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 200°C, aż skórka sczernieje (nie dłużej, bo papryka przestanie być jędrna).
Przełożyć do garnka przykryć pokrywką i poczekać chwilę aż ostygnie.
Obrać ze skórki.
Paprykę oprószyć solą i układać w wyparzonym słoiku, przesypując czosnkiem pokrojonym w plasterki.
Podgrzać oliwę, dodać pieprz,cytrynę i zalać warzywa.
Słoik powinien być wypełniony po sam brzeg, a papryka przykryta oliwą.
Zamknąć słoik. Można ją jeść już po 3?4 dniach, ale najlepsza będzie po około czterech tygodniach.
x-T-s
---
Posty: 5696
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mrożona bananowa kawa

1 banan
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka cukru brązowego
120 ml mleka ( normalnego zimnego)

wszystkie składniki miksujemy...wlewamy do szklanki 2 kosteczki lodu...pychotka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”