Odnosnie liści polecam greckie DolmadakiaTess pisze:Ewa
no popatrz,u mnie ciężko trafić, u sasiadów też nie zawsze jest...![]()
Marynowane liście winogron ( pychota do gołabków)
50 marynowanych liści winogron
40 dag mięsa mielonego
2 cebule
10 dag ryżu
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanej natki
sól
pieprz
tarta bułka
2 jajka
1 łyżka mięty (może być herbatka miętowa z saszetki)
oliwa do smażenia
plasterki cytryny i liście winogron do wyłożenia naczynia
Liście winogron dokładnie rozłóż, wybierz takie, które są pełne i bez dziur. Cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie. Sporządź farsz z mięsa, jajek, tartej bułki, ryżu, cebuli, koperku, mięty, natki i przypraw. Masę nakładaj na liście winogron i zwijaj jak gołąbki lecz powinny wychodzić zwinięte wielkości 1/2 - 1/3 parówki czyli bardzo małe. Dno garnka wyłóż plasterkami cytryny i liśćmi winogron. Ciasno ułóż dolmadakie, dociśnij talerzem (inaczej wypłyną i mogą się rozwinąć). Zalej wodą, duś 90 minut na małym ogniu.
Podawaj z sosem Avgolemono
Sos Avgolemono
4 szklanki przegotowanej wody
pół szklanki soku z cytryny
cebula
3 łodygi selera naciowego
cała marchewka
1/4 łyżeczki utłuczonych nasion kolendry
po pół łyżeczki mielonego pieprzu i anyżku
3 żółtka
sok i skórka otarta z cytryny
2 łyżki oliwy
sól
Na początku rozgrzej w rondlu oliwę, zeszklij na niej oczyszczoną i drobno pokrojoną cebulę, seler i marchewkę. Następnie dodaj kolendrę, pieprz i anyżek. Chwilę smaż (ciągle mieszając), po czym wlej wodę. Całość doprowadź do wrzenia, a później gotuj 30-40 minut pod przykryciem. Przecedź przez sito i wlej sok z cytryny.
Dokładnie ubij żółtka z sokiem i skórką z cytryny, rozcieńcz dwiema łyżkami wywaru. Rondel z wywarem postaw na małym ogniu i stopniowo wlewaj żółtka. Podgrzewaj, stale mieszając, aż sos zgęstnieje.[/quote]