Dala - mój piękny ogród cz.3
- fela
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 lut 2009, o 17:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Widzisz Dalu, szkoda że tego nie wiedziałam wcześniej, że z kanny można tworzyć żywopłoty. W ten prosty sposób zasłoniłabym swój taras. Tymczasem trzeba z uśmiechem ciągle odpowiadać na liczne „Bonjour, ça va?”. Choć sąsiedzi mili, to marzę o takich intymnych zakątkach jakie można znależć w Twoim ogrodzie. Może za rok, czy dwa... Jeśli chodzi o kannę to powiedz jeszcze, czy kupuje się cebulki , które sadzi się wiosną?
Felu, jeśli chcesz mieć dość szybko duże i kwitnące kanny, to kup kłącza wczesną wiosną i posadż je w domu do donic(dość dużych). Do połowy maja ładnie Ci wyrosną i się wzmocnią, a wtedy wysadzasz je do gruntu, w słoneczne miejsce, do żyznej ziemi. W ciągu dwóch miesięcy będziesz miała piękny zielony, albo bordowy żywopłot (w zależności od odmiany), a jak pojawią się kwiaty...
Wtedy będziesz zupełnie niewidoczna dla sąsiadów, przynajmniej latem i jesienią. I będziesz mogła im powiedzieć:
"Au revoir, mes chers voisins! jusqu'a l'hiver
"
Agnieszko, rzeczywiście, języczki, jak małe słoneczka ślicznie rozświetlają bujną, dojrzałą zieleń pełnego lata.
Wtedy będziesz zupełnie niewidoczna dla sąsiadów, przynajmniej latem i jesienią. I będziesz mogła im powiedzieć:
"Au revoir, mes chers voisins! jusqu'a l'hiver

Agnieszko, rzeczywiście, języczki, jak małe słoneczka ślicznie rozświetlają bujną, dojrzałą zieleń pełnego lata.
- abeille
- 1000p
- Od: 4 mar 2009, o 12:08
Daluś, oj ja nie nadążam za tymi wszystkimi pięknościami w Twoim ogródku.
Jakie piękne kany wychodowałaś, aż możesz się za nimi spokojnie schować takie ogromniaste
Piękne widoczki aż dech zapiera.
Buziaczki na mily wieczór
Jakie piękne kany wychodowałaś, aż możesz się za nimi spokojnie schować takie ogromniaste

Piękne widoczki aż dech zapiera.
Buziaczki na mily wieczór

Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Igiełko, witam pięknie w moim ogródku i zapraszam częściej
Wiesiu, dzięki; a z ogromniastych roślin to rącznik zaczyna kwitnąć, pierwszy raz widzę jego kwiat (niezbyt efektowny). Jutro muszę zrobić zdjątka.
Olu, cedr tym różni się od modrzewia, że nie gubi igieł na zimę. Tak czy siak, jest bardzo piękny...
Dzisiaj mały widoczek z mojego ogródka - potrójny żywopłot: dereń biały, tawuła szara i tawuła japońska

A to roślinka okrywowa NN

Wiesiu, dzięki; a z ogromniastych roślin to rącznik zaczyna kwitnąć, pierwszy raz widzę jego kwiat (niezbyt efektowny). Jutro muszę zrobić zdjątka.
Olu, cedr tym różni się od modrzewia, że nie gubi igieł na zimę. Tak czy siak, jest bardzo piękny...
Dzisiaj mały widoczek z mojego ogródka - potrójny żywopłot: dereń biały, tawuła szara i tawuła japońska

A to roślinka okrywowa NN

- fela
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 lut 2009, o 17:51
To zdjęcie potrójnego żywopłotu jest genialne. Jaką niesamowitą przestrzeń uzyskuje się w ten sposób! Dalu, pomysł kanny, niestety, nie do realizacji. Czasami są tu bardzo silne wiatry,tymbardziej, że dom usytuowany jest na wzgórzu. Wiatr hula tu we wszyskich kierunkach, a kanny mają liście niczym żagle.