Dala - mój piękny ogród cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Widzisz Dalu, szkoda że tego nie wiedziałam wcześniej, że z kanny można tworzyć żywopłoty. W ten prosty sposób zasłoniłabym swój taras. Tymczasem trzeba z uśmiechem ciągle odpowiadać na liczne „Bonjour, ça va?”. Choć sąsiedzi mili, to marzę o takich intymnych zakątkach jakie można znależć w Twoim ogrodzie. Może za rok, czy dwa... Jeśli chodzi o kannę to powiedz jeszcze, czy kupuje się cebulki , które sadzi się wiosną?
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dalu tak pięknie zakwitły Ci już języczki, moje jeszcze nie kwitną, ale już zawiązały sporo pąków, już się nie mogę doczekac, żeby przełamały moje zieloności :wink: :lol:
x-d-a

Post »

Felu, jeśli chcesz mieć dość szybko duże i kwitnące kanny, to kup kłącza wczesną wiosną i posadż je w domu do donic(dość dużych). Do połowy maja ładnie Ci wyrosną i się wzmocnią, a wtedy wysadzasz je do gruntu, w słoneczne miejsce, do żyznej ziemi. W ciągu dwóch miesięcy będziesz miała piękny zielony, albo bordowy żywopłot (w zależności od odmiany), a jak pojawią się kwiaty...
Wtedy będziesz zupełnie niewidoczna dla sąsiadów, przynajmniej latem i jesienią. I będziesz mogła im powiedzieć:

"Au revoir, mes chers voisins! jusqu'a l'hiver :!: "

Agnieszko, rzeczywiście, języczki, jak małe słoneczka ślicznie rozświetlają bujną, dojrzałą zieleń pełnego lata.
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dalu nawet na forum ogrodniczym przydaje się znajomość języka francuskiego :lol:

Piękny jest Twój cedr :!: :!: Kiedyś myślałam , że to modrzew o popielatych igłach.
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Daluś, oj ja nie nadążam za tymi wszystkimi pięknościami w Twoim ogródku.
Jakie piękne kany wychodowałaś, aż możesz się za nimi spokojnie schować takie ogromniaste ;:154 ;:154 ;:154
Piękne widoczki aż dech zapiera.
Buziaczki na mily wieczór ;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 10:24

Post »

Przepiękny ogród. Zazdroszczę takiego 'buszu' (w pozytywnym tego słowa znaczeniu), gdyż u mnie wszystko jeszcze maleńkie. Dalu, a czym okrywałaś tego cedra, bo tez w tym roku posadziłam sadzonkę i szkoda byłoby mi ją stracic.
x-d-a

Post »

Igiełko, witam pięknie w moim ogródku i zapraszam częściej :!:

Wiesiu, dzięki; a z ogromniastych roślin to rącznik zaczyna kwitnąć, pierwszy raz widzę jego kwiat (niezbyt efektowny). Jutro muszę zrobić zdjątka.

Olu, cedr tym różni się od modrzewia, że nie gubi igieł na zimę. Tak czy siak, jest bardzo piękny...

Dzisiaj mały widoczek z mojego ogródka - potrójny żywopłot: dereń biały, tawuła szara i tawuła japońska
Obrazek

A to roślinka okrywowa NN
Obrazek
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Ta okrywowa to jednoroczna , :!: mam taką w donicy na balkonie.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-d-a

Post »

Olu, ona jest jednoroczna, ale ja mam ja już kilka lat - przed nadejściem przymrozków urywam kilka szczepek, ukorzenia się bardzo łatwo w wodzie, potem wsadzam do donicy i nawet -skubana- zimą kwitnie!
Potem w maju -do gruntu i ona potrafi w czasie jednego sezonu zadarnić przeszło metr kwadratowy :!:
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Cedry są piękne :) Bardzo ciekawie wygląda ten potrójny żywopłot :)
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Dalu, czy mi się tylko wydaje, czy Ty strzyżesz tawułę szarą :shock: :?: Jeśli tak, to jak to wpływa na jej kwitnienie :?:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

To zdjęcie potrójnego żywopłotu jest genialne. Jaką niesamowitą przestrzeń uzyskuje się w ten sposób! Dalu, pomysł kanny, niestety, nie do realizacji. Czasami są tu bardzo silne wiatry,tymbardziej, że dom usytuowany jest na wzgórzu. Wiatr hula tu we wszyskich kierunkach, a kanny mają liście niczym żagle.
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”