Gniazdo os, zabezpieczanie się, likwidacja?
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie jest to samo, chociaż samych os nie jest wiele. Za to są bardzo natrętne i walczą między sobą.
Mój winobluszcz (trójklapowy) jest w trakcie zawiązywania owocków i zauważyłem, że to je właśnie interesuje - nie zawiązane już owoce a właśnie te pozostałości po kwiatach. Przeszukują te kwiatostany bardzo dokładnie.

Mój winobluszcz (trójklapowy) jest w trakcie zawiązywania owocków i zauważyłem, że to je właśnie interesuje - nie zawiązane już owoce a właśnie te pozostałości po kwiatach. Przeszukują te kwiatostany bardzo dokładnie.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,

Pozdrawiam - Janusz K.
- judyta
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 U mnie nie ma ani jednej osy, choć trójklapowiec zakwitł i wiąże owoce jak nigdy dotąd. Kwiaty winnobluszczy są miododajne i chętnie odwiedzane przez pszczoły...ale osy..prowadzą raczej gospodarkę rabunkową. Jestem zdumiona, że macie tego typu problem...może mają zwyczajnie gdzieś w pobliżu gniazdo i jest to zbieg okoliczności???
 U mnie nie ma ani jednej osy, choć trójklapowiec zakwitł i wiąże owoce jak nigdy dotąd. Kwiaty winnobluszczy są miododajne i chętnie odwiedzane przez pszczoły...ale osy..prowadzą raczej gospodarkę rabunkową. Jestem zdumiona, że macie tego typu problem...może mają zwyczajnie gdzieś w pobliżu gniazdo i jest to zbieg okoliczności???serdecznie pozdrawiam, judyta. 
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;

- karpek
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
Ja myślę, że nie ma co specjalnie się mocno tym przejmować. Osy trochę pobędą, pobędą i odlecą. Tak już wścibska ich natura.
Ale czego one w tych zalążkach szukają, sam nie wiem:

"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.

Pozdrawiam - Janusz K.
- judyta
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
kwiaty winobluszczy są miododajne.karpek pisze:Ale czego one w tych zalążkach szukają, sam nie wiem:
U mnie rozpoczęło się kwitnienie na dobre i cała ściana cudnie huczy...ale zdecydowanie pszczelim bzyczeniem

serdecznie pozdrawiam, judyta. 

- adamza07
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Szukają pożywienia.Na pierwszym zawiązku z lewej i prawej strony widoczne są jasne kuleczki.To krople nektaru,po opadnięciu płatków są łatwo dostępne dla os.karpek pisze:Ja myślę, że nie ma co specjalnie się mocno tym przejmować. Osy trochę pobędą, pobędą i odlecą. Tak już wścibska ich natura.

"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje."  Vinet
ogrody,kompozycje roślin

ogrody,kompozycje roślin
- 
				Fallenangelv
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- adamza07
winobluszcz łagodzi obyczaje  

ogrody,kompozycje roślin

ogrody,kompozycje roślin
- 
				evluk
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Kontakt:
Czy to na pewno osy?
Mam 3 ściany domu obrośnięte winobluszczem trójklapowym i zdecydowanie w nim huczy od pszczół i trzmieli a nie od os......
Jak Judyta wspomniała roślina jest wyjątkowo miododajna i odwiedzana chętnie przez pszczołę miodną Mam pasiekę .....
  Mam pasiekę .....
W trakcie zbiorów owady są tak zaabsorbowane zbieranym nektarem, że nie zwracają uwagi na nikogo......
Nie niepokojone nikomu nic nie zrobią....
Może warto by było złożyć własną pasiekę- pożytek na wyciągnięcie ręki -tfy odnóża pszczelego 

Mam 3 ściany domu obrośnięte winobluszczem trójklapowym i zdecydowanie w nim huczy od pszczół i trzmieli a nie od os......
Jak Judyta wspomniała roślina jest wyjątkowo miododajna i odwiedzana chętnie przez pszczołę miodną
 Mam pasiekę .....
  Mam pasiekę .....W trakcie zbiorów owady są tak zaabsorbowane zbieranym nektarem, że nie zwracają uwagi na nikogo......
Nie niepokojone nikomu nic nie zrobią....
Może warto by było złożyć własną pasiekę- pożytek na wyciągnięcie ręki -tfy odnóża pszczelego

- adamza07
ogrody,kompozycje roślin

ogrody,kompozycje roślin
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Gniazdo os,szerszeni
Re: co to za gniazdo ???
Wygląda jakbyś zrobiła zdjęcie na mojej podbitce z gniazdem  . To gniazdo osy... na razie nie lata ale poczekaj jeszcze trochę. Ze względu na dziecko potraktowałem to z daleka "Gaśnicą na osy i szerszenie" i za chwilę wypadła a niego dorodna osa....
. To gniazdo osy... na razie nie lata ale poczekaj jeszcze trochę. Ze względu na dziecko potraktowałem to z daleka "Gaśnicą na osy i szerszenie" i za chwilę wypadła a niego dorodna osa....

. To gniazdo osy... na razie nie lata ale poczekaj jeszcze trochę. Ze względu na dziecko potraktowałem to z daleka "Gaśnicą na osy i szerszenie" i za chwilę wypadła a niego dorodna osa....

Mąż już zaczął przebąkiwać o likwidacji pnącza jak ma tak być co roku, ponieważ jest w pobliżu miejsca gdzie latem często i my i goście przebywamy
 Mąż już zaczął przebąkiwać o likwidacji pnącza jak ma tak być co roku, ponieważ jest w pobliżu miejsca gdzie latem często i my i goście przebywamy 
 , choć z drugiej strony lubię takie huczne bzyczenie w ogrodzie
, choć z drugiej strony lubię takie huczne bzyczenie w ogrodzie