witam wszystkich uzytkujących to forum. postanowiłam zwrócić się do Was z ogromna prośbą, a mianowicie prosze o pomoc w wyborze drzew, krzewów, byli itp do mojego powstającego ogrodu. estem całkowice zielona w tej kwesti więc każda wypowiedź mile widziana, przeglądam Wasze posty, ale tego wszystkiego jest tak dużo, że mam już mętlik w głowie, oglądam różne strony o ogrodach i tyle roślin mi się podoba, że sie pogubiłam. Moja działka ma 15 arów, właśnie kończę wykańczanie domu tam postawionego i porządkuje teren wkoło domu. na działce rosną już świerki od strony sąsiada - 6 szt, za domem drzewka i krzewy owocowe, do zagospodarowania mam cały przód ogrodu, teren przy domku-tarasie.
chcę odgrodzić się też od sąsiada z drugiej strony ( z jednej od innego sąsiada już są te świerki). Myślałąm, aby z przodu ogrodu nasadzić drzewa i krzewy i byliny tak warstwami od największego i w różnych kolorach. może Wy mi pomożecie coś zdecydować i wybrać z tego ogromu, z góry dziękuję za pomoc...
Wszystko zależy od tego co lubisz... ma być swojsko? czy może lepiej wszystko równiutko i uporzadkowane? a może i tak i tak? Powklejaj fotki, żeby pokazać jak to wygląda teraz... tutaj jest tylu wspaniałych ludzi, którzy mają świetne wieloletnie doswiadczenie... nie mogłas lepiej trafić!! Wszyscy chętnie Ci pomogą...
no udało się
może w skrócie wyjaśnię co nieco
od drogi do domu jest ok 10 m, ten teren jest na razie zaśmiecony żwirem , piaskiem i kostką brukową (chodniki w trakcie realizacji) na części nawieziono juz troche ziemi. myslę że do końca sierpnia uda mi się tu zrobić porządek i przygotować ziemię. nie wiem jakie jest pH, wcześniej stał tu stary dom drewniany, który rozburzyliśmy i nawieźliśmy ziemię. wkoło rosła trawa, dużo mniszka lekarskiego...
z tyłu domu jest spory kawał ziemi uprawnej, od tylniej części działki rośną truskawki, porzeczki i zasadzone 2 lata temu drzewka jabłoni i wiśni
z tyłu za domem planuję stworzenie grila z jakimś zadaszeniem do siedzenia
Myslałam o obsadzeniu drzewami i krzewami zielonymi, kwitnącymi przód działki przy drodze,
może żywotnik zachodni przy kostce od strony sąsiada (od góry na rysunki), małe krzaczki wzdłuż kostki z drugiej strony. zrobić też jakąś rabatkę koło wykuszu z przodu domu, obsadzić brzegi tarasu czymś zielonym różnej wysokości
wiem że czeka mnie mnóstwo pracy, ale zrobię wszystko aby mieć piękny ogród, oczywiści mam na razie ograniczone możliwości finansowe, dużo idzie w dom, więc raczej nic bardzo drogiego poproszę.
coś co ładnie rośnie i nie wymaga zbyt dużej uwagi, bo jak na razie to moja uwaga w dużej mierze skupia się na 1,5 rocznym synku
co do żywopłotu - jeśli masz trochę miejsca to posadz sobie przy granicy działki np. żywotniki ( Smaragd, Brabant) lub jałowce a przed nimi niżej np czerwonego berberysa i żółtą tawułę
lepiej jest jednak zgrać żywopłot z pozostałą częścią ogrodu - np poprowadzić go jako przedłużenie rabaty, skomponować z różnych roślin
ważne jest pH i rodzaj gleby jaki masz - bo nie wszystko wszędzie urośnie
na waskie paski jeśli masz ogrodzenie z siatki dobre są pnącza np. zimozielony wiciokrzew Henryego
lub wąskie iglaki np. jałowce kolumnowe (odmian masa)
żywotniki są bardzo marudzące i osobiście dla początkujących właścicieli ogrodów ich nie polecam (zresztą o ogromie schnących żywotników możesz poczytać na forum)
iglaki preferują kwaśną glebę - gdyby twoja okazała się nieco zasadowa -sadź kwasolubne rośliny w torfie lub mieszance torfu i ziemi
pamietaj by pH mierzyć na dnie dołka o głębokości ok 30cm (wierzchnie warstwy sa często nanoszone, podają błędne informacje)
tylko jak pisałam - pamiętaj - te żywotniki bardzo marudzą - często spora ilość wypada zaraz po posadzeniu (schną) wymagają podlewania i troskliwej opieki zaraz po posadzeniu, gdy rosną w pełnym słońcu - za młodu cierpią i są bardziej podatne na choroby
witam !
co do żywotników, to polecam Thuja plicata 'Zebrina' , rozmiarem i pokrojem przypomina `Brabanta` ale moim zdaniem dużo ciekawsza odmiana, posiada prążki jasno zielone więc jest dużo "żywsza" ,nie jest taka "monotonna"