Storczyki Enidy
Limona, miałam kupić jednego..a kupiłam dwa..jakoś upchnęłam, wiec może Tobie tez się uda
Zygopetalum - mam słabość do tych kwiatów, nie mogłam się oprzeć ( to ten nadprogramowy zakup )

Biały phalaenopsis, miłość od pierwszego wejrzenia

Zygopetalum - mam słabość do tych kwiatów, nie mogłam się oprzeć ( to ten nadprogramowy zakup )

Biały phalaenopsis, miłość od pierwszego wejrzenia

Pozdrowienia od Izabeli.
Storczyki Enidy...
Storczyki Enidy...
Beatrice, ma dwa pędy, na każdym co najmniej trzy odgałęzienia. Nie mogę się doczekać aż wszystkie paki rozkwitną, to będzie widok!
Pozdrowienia od Izabeli.
Storczyki Enidy...
Storczyki Enidy...
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wracam z pracy, jak zwykle zaglądam do storczyków..a tam okropna plama na moim pięknym zygopetalum. Musiała być tam jeszcze w sklepie, ale z pewnością nie taka duża. No ale i tak moja wina, tak zauroczyły mnie kwiaty, ze pierwszy raz niedokładnie obejrzałam roślinę..
Zajrzałam do korzeni, ale tworzą tak strasznie zbita kule razem z podłożem, ze żeby dostać się do środka musiałabym pewnie sporo porozrywać. Te, co zdołałam zobaczyć, są w stanie bardzo dobrym. Liscie tez. Tylko ten pęd, który gnije do góry. Wklejam zdjęcia, może ktoś pomoże, i idę buszować po internecie w poszukiwaniu odpowiedzi..

Zajrzałam do korzeni, ale tworzą tak strasznie zbita kule razem z podłożem, ze żeby dostać się do środka musiałabym pewnie sporo porozrywać. Te, co zdołałam zobaczyć, są w stanie bardzo dobrym. Liscie tez. Tylko ten pęd, który gnije do góry. Wklejam zdjęcia, może ktoś pomoże, i idę buszować po internecie w poszukiwaniu odpowiedzi..

Pozdrowienia od Izabeli.
Storczyki Enidy...
Storczyki Enidy...
-
- ZBANOWANY
- Od: 8 lip 2008, o 13:03
Jest to czarna zgnilizna. Tez kiedyś dopadła jedno moje Zygo. Najlepiej wyciąć całą zarażoną część. Nie da się ujej ordatować. A może przejść na inne części rośliny. Wyciąć sterylnym narzędziem do zdrowej tkanki i zasypać weglem drzewnym. Ja tak postąpiłem. Miejsce cięcia się zasklepiło i wyschlo. A roslina rośnie pięknie dalej.
Wando, dziękuje bardzo. Niestety w Anglii mieszkam i najpierw muszę się dowiedzieć czy tu odpowiednik Topsinu jest albo skombinować jakiś tutejszy oprysk na grzyby. Niestety dopiero w sobotę lub w niedziele mogę wybrać się do sklepu. Chyba odetnę cala porażoną część, ale taka szkoda, bo nici z kwiatów. Ale ważniejsza cala roślina..
Mi wychodzi, ze to fytoftoroza jest.
Mi wychodzi, ze to fytoftoroza jest.
Pozdrowienia od Izabeli.
Storczyki Enidy...
Storczyki Enidy...
Volcowitch, a wiec jednak dobrze zidentyfikowałam choróbsko. Trochę mi lepiej po Twojej odpowiedzi
Zaraz zabieram się do operacji.

Pozdrowienia od Izabeli.
Storczyki Enidy...
Storczyki Enidy...
-
- ZBANOWANY
- Od: 8 lip 2008, o 13:03
Re: Storczyki Enidy
Reaktuwuje swoj dawny watek. Zastanawialam sie nad zalozeniem nowego, ale to w zasadzie byloby zasmiecanie forum.
Nie pisalam nic od dawna, inne zajecia, inne hobby. Storczyki ciagle uwielbiam, kolekcja sie troche zmienila, z paroma okazami nie dalam rady, inne pieknie rosna i kwitna.
Po ok poltora roku od zakupu sabotek zrobil mi niespodzianke i wypuscil ped z duzym kwiatem. Kwitnie juz pare tygodni i nie wyglada jakby mial zamiar przestac
Jutro bedzie mial sesje zdjeciowa, jak na pieknosc przystalo

Nie pisalam nic od dawna, inne zajecia, inne hobby. Storczyki ciagle uwielbiam, kolekcja sie troche zmienila, z paroma okazami nie dalam rady, inne pieknie rosna i kwitna.
Po ok poltora roku od zakupu sabotek zrobil mi niespodzianke i wypuscil ped z duzym kwiatem. Kwitnie juz pare tygodni i nie wyglada jakby mial zamiar przestac

Jutro bedzie mial sesje zdjeciowa, jak na pieknosc przystalo

Pozdrowienia od Izabeli.
Storczyki Enidy...
Storczyki Enidy...