Rodzynek brazylijski(PhysalisPeruviana),miechunka pomidorowa i in. Cz.1
- przemo1669
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 27 cze 2011, o 11:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Rodzynek brazylijski, miechunka pomidorowa i inne
Taki duży rodzynek
mój ma po 5 listków i się trochę zbuntował (strasznie wolno rośnie) 
- Hekate
- 200p

- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Asiu piękne masz już krzaczki, moje też są na etapie paru listków, no ale też siane były miesiąc później 
Ania
- aska73
- 100p

- Od: 2 lip 2011, o 19:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Grania oj chciałabym mieć takie cudowne zbiory. Czy ta odmiana szeroko się rozrasta? Bo mam 20 krzaczków i nie wiem w jakiej odległości od siebie je posadzić. Zdjęcia były robione z lampą dlatego listki wyglądają na jasne.
Pozdrawiam
Asia
Asia
- edysqa
- 200p

- Od: 18 lut 2013, o 21:14
- Kontakt:
Nikt nie odpisał na mojego posta odnośnie nasion i terminu :/ Wiec pewnie już za późno, ale może można gdzieś kupić rozsadę miechunki brazylijskiej, widzieliście? A może ktoś z łódzkiego by się zamienił na dziwaczka albo pomidory? Bardzo mi zależy 
- aska73
- 100p

edysqa możesz jeszcze wysiać ale jakąś wczesną odmianę typu Aunt Molly's. Jeżeli te od Grani owocują po dwóch miesiącach od siewu to powinnaś mieć swoje owoce już w sierpniu.
Pozdrawiam
Asia
Asia
Asiu 73, u mnie rosną, gdzie się wysieją.Posadź co 40 cm a jeśli masz więcej miejsca to szerzej.W każdej chwili możesz poobcinać pędy.Nie musisz w rządku. Kilka posadź w takim miejscu , gdzie nie będzie przekopywana ziemia a na przyszły rok będziesz miała siewek zatrzęsienie.U mnie najlepiej wschodzą w kwiatach i obok ścieżek.
Lubi słoneczko,wówczas krzaczki są niższe,zwarte.
Lubi słoneczko,wówczas krzaczki są niższe,zwarte.
- Suppa

- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Tak wyglądają moje rodzynki obecnie, były wysiewane 17 marca:

Zaznaczony to mój olbrzym, pozostałe to Aunt Molly's i nieznana odmiana od arii. Te wczesne już mają pąki i zaczynają krzewienie

Zaznaczony to mój olbrzym, pozostałe to Aunt Molly's i nieznana odmiana od arii. Te wczesne już mają pąki i zaczynają krzewienie
Pozdrawiam, Maciek.
Czy miałby ktoś nadprogramowe sadzonki rodzynka, np na wymianę na coś ciekawego? U mnie siany ze sklepowych nasion nie wyszedł ani jeden (dopiero teraz zobaczyłam na torebce "przedłużoną" datę ważności. Bardzo żałuję, bo chciałam mieć ze dwie roślinki.
Dziękuję serdecznie dobrej duszy, która się ze mną podzieliła sadzonkami
Mam pytanie: czym właściwie różni się miechunka peruwiańska od rodzynka brazylijskiego? W książce B. Sikory zdjęcie jest tylko przy jednej roślinie, opisy są dwa, osobno. Autorka pisze, że rodzynek jest wczesny, miechunka późniejsza i ma kwaśne owoce, raczej do przetworów.
Mam pytanie: czym właściwie różni się miechunka peruwiańska od rodzynka brazylijskiego? W książce B. Sikory zdjęcie jest tylko przy jednej roślinie, opisy są dwa, osobno. Autorka pisze, że rodzynek jest wczesny, miechunka późniejsza i ma kwaśne owoce, raczej do przetworów.
-
Bixxx

- Od: 8 gru 2011, o 07:54
Nie wiem, co jest w książce B. Sikory, ale rodzynek brazylijski to potoczna nazwa miechunki peruwiańskiej Physalis edulis lub Physalis peruwiana.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Miechunka_peruwia%C5%84ska
Natomiast "rodzynek wczesny" jak piszesz, czyli pożądana przez wszystkich Aunt Molly, niższa, płożąca się roślina z owocami o lepszym smaku to Physalis pruinosa albo Physalis pubescens.
Nie różnią się na pierwszy rzut oka właściwie niczym, liście i kwiaty są łudząco podobne, prócz tego że jedno rośnie wysoko i owocuje obficie ale późno (a owoce są mniej aromatyczne, tylko trudno się o tym przekonać, bo w większości przypadków wszystko nam ścina przymrozek) a drugie rośnie nisko i daje smaczne owoce.
Niestety w handlu spotyka się jedynie nasiona Physalis peruwiana, jelśi się chce mieć Aunt Molly trzeba się zwrócić do zaufanego znajomego, który miał ją u siebie i wiadomo, że to jest TO.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Miechunka_peruwia%C5%84ska
Natomiast "rodzynek wczesny" jak piszesz, czyli pożądana przez wszystkich Aunt Molly, niższa, płożąca się roślina z owocami o lepszym smaku to Physalis pruinosa albo Physalis pubescens.
Nie różnią się na pierwszy rzut oka właściwie niczym, liście i kwiaty są łudząco podobne, prócz tego że jedno rośnie wysoko i owocuje obficie ale późno (a owoce są mniej aromatyczne, tylko trudno się o tym przekonać, bo w większości przypadków wszystko nam ścina przymrozek) a drugie rośnie nisko i daje smaczne owoce.
Niestety w handlu spotyka się jedynie nasiona Physalis peruwiana, jelśi się chce mieć Aunt Molly trzeba się zwrócić do zaufanego znajomego, który miał ją u siebie i wiadomo, że to jest TO.
Zielonym do góry!!!
witia pisze:I tu jest haczyk, bo ja go nie siałem. Na jesieni wziołem ukorzeniony kawałek pędu i wsadziłem do kubka po śmietanie. Trzymałem, aż do mrozów w swojej małej szklarni i mało podlewałem. Potem przyniosłem do domu i postawiłem na parapecie od południa. Stoi w domu jakieś 2 miesiące. To jest mój eksperyment. Jet to wysoki i późno owocujący rodzynek. Na razie go delikatnie podlewam. W marcu planuję przesadzić do większej doniczki i zasilę go nawozem. Do gruntu pójdzie na początku maja. Na zdjęciu poniżej widać ten kawałek pędu.witia - kiedy go wysiałeś? Wygląda super![]()

Tak wygląda obecnie ma już pierwsze dwa owoce. Rośnie jeszcze w doniczce jutro wysadzam do gruntu. Nadmieniam że to rodzynek z tych późnych. Można w ten sposób otrzymać wcześniejsze owocowanie, w moim przypadku to wyszło.
wodnik
-
ostatnia szansa

- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Ja przetrzymałam dwa krzaki rodzynka późnego przez zimę w pomieszczeniu, wczesną wiosną ruszył z zielonymi pędami. Z części z nich zrobiłam sadzonki, całe krzaki posadziłam, zrobiłam też sadzonki z nowo posianych nasion. Wszystkie trzy formy zaowocowały w 2012 w tym samym czasie późno (ZA PÓŹNO). Już ich nie chcę. Mam w tym roku posiane rodzynki z akcji i mama nadzieję że jest to odmiana wczesna.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- przemo1669

- Od: 27 cze 2011, o 11:06
- Kontakt:
A czy można już sadzić rodzynki zahartowane z pięcioma listkami właściwymi?
- Suppa

- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Można, ale należy być przygotowanym na ewentualne przymrozki 
Pozdrawiam, Maciek.
- aska73
- 100p

A ja dzisiaj ku mojemu wielkiemu zdziwieniu znalazłam pod krzaczkami kilka rodzynków, najpierw myślałam że mocny deszcz je postrącał ale zajrzałam do środka i okazało się, że są już dojrzałe. Od razu zostały skonsumowane 
Grania pisała, że są wczesne ale żeby aż tak?

Grania pisała, że są wczesne ale żeby aż tak?
Pozdrawiam
Asia
Asia