Domowy chleb

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No tak,wiem że poza pojemnikiem... :wink: jak to "formujesz bochenek"? :lol: :shock: W automacie formujesz? :P
To ja też bedę wyciągać mieszadełka bo raz zrobiłam dziurę na pół chleba bo mi wlazło do srodka jak wyciągnąć chciałam! :x
Awatar użytkownika
kocurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2008, o 11:57

Post »

basga pisze:No tak,wiem że poza pojemnikiem... :wink: jak to "formujesz bochenek"? :lol: :shock: W automacie formujesz? :P
To ja też bedę wyciągać mieszadełka bo raz zrobiłam dziurę na pół chleba bo mi wlazło do srodka jak wyciągnąć chciałam! :x
No otwieram automat, odgarniam ciasto, wyjmuję, i ponieważ to ciasto po moim grzebaniu leży byle jak :lol: układam je w mniej - więcej kształt bochenka :) można je wtedy pomalować jajkiem (bochenek będzie błyszczący) posypać makiem lub ziarenkami, lub pomiziać widelcem albo nożem (będzie wzorek na wierzchu). Oczywiście, zmieni jeszcze kształt, bo wyrośnie.
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 cze 2007, o 20:16

Post »

Witam wszystkich

Długo mnie tu nie było i mam troszkę zaległości :wink: :) :wink: ale dam radę

Nie mam maszyny do pieczenia chleba ale czytając Wasze posty to jakoś mi sie zbiera na kupno.Tylko, że pewnie trzeba by kupować mąkę/ mieszankę specjalną do takiego pieczenia? Jak myślicie?

Tak czytam i czytam to faktycznie nas wzięło na te pieczenie :D
Ale to pewnie tylko do wiosny bo jak pójdziemy na działki albo do ogrodów to czasu braknie na pieczenie chleba.

Kocurku- ten chlebuś dyniowy wygląda pysznie...

Jagódko- pięknie wygląda Twój chlebuś.
Ja zakwas zawsze robiłam z mąki żytniej typ 720 - ładnie pracował i rósł.
Ale ostatnio coś mi nie bardzo wychodzi chlebuś z zakwasu. Jakoś nie mogę utrafić ilości mąki- ciasta do formy bo albo za dużo albo jakiś taki "plaskaty" wychodzi. Nawet uciekło ciasto w trakcie pieczenia z blachy...
Piszesz, że Twój taki lekki wyszedł a mój jakoś taki ciężki ale też smaczny- zięć i córka i teściowa mówili, że smaczny ale :? tak wyglada
Obrazek
Obrazek
Obrazek

pozdrawiam

Ewa
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

I ja dziś upiekłam chleb (z mojego przepisu na drożdżach).. coś mnie podkusilo, zeby zmienić przepis i dodałam tej mojej mąki żytniej 2000 (cokolwiek to znaczy) i trochę ciężki jest ...

ale i tak już połowę nie ma hihihihih (choć mój jest okrągły i wielki)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

liska pisze:I ja dziś upiekłam chleb (z mojego przepisu na drożdżach).. coś mnie podkusilo, zeby zmienić przepis i dodałam tej mojej mąki żytniej 2000 (cokolwiek to znaczy) i trochę ciężki jest ...

Może to 2000 to rok produkcji? :;230

A gdzie zdjęcia?
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bishop pisze:
liska pisze:I ja dziś upiekłam chleb (z mojego przepisu na drożdżach).. coś mnie podkusilo, zeby zmienić przepis i dodałam tej mojej mąki żytniej 2000 (cokolwiek to znaczy) i trochę ciężki jest ...

Może to 2000 to rok produkcji? :;230

A gdzie zdjęcia?
a Ewa pozwoli? No poszłam zrobić zdjęcie...

jest jakby zapadnięty bo go przekroiłam w środku, żeby było latwiej kroić...

Obrazek

Obrazek

trochę ciężki.. nie? Już więcej tej mąki nie użyję do niczego!
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No coś ty!To żytnia razowa chyba bo zwykła żytnia na chleb to typ 720 właśnie a na razowej słabiej rosnie ale i tak jest niezły,żebyś ty widziała,co mnie 3 razy wyszło!Nawet do chleba podobne nie było! :lol: Poczytaj przepisy i z pewnością znajdziesz taki z dodatkiem mąki razowej.
ogis-obejdzie się bez gotowych mieszanek bo tu dziewczyny mają tyle różniastych przepisow na domowe chlebki a takie mieszanki nie sa tanie,sama sobie skomponujesz własne.
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu ja już różne przeisy przerabiałam i nigdy mi nie wychodził chleb aż trafiłam na przepis Hani1 ... ten chleb mi wychodzi, więc go piekę :)

jakiś chyba antytalent jestem do pieczenia chleba :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2008, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izo
Nie jesteś antytalentem,do chleba trzeba nabrać wprawy.
Priorytetem jest mąka (no bo przecież nasze chleby to mąka i woda lub mleko).
Z mąki typ 2000 (co oznacza gruby przemiał)żytniej razowej,która posiada dużo otrębów pieczemy chleb ciemny,pełnoziarnisty.
Warto poczytać stronę Mirabbelki jest tam wszystko o pieczeniu chleba,krok po kroku :D
Moja wprawa jest nie wielka ,dlatego na początek piekę chleby najprostsze ,dla początkujących.

A to wyjaśnienie na temat rodzajów mąki z Wikipedii:
Typy mąki
Tradycyjnie używanym określeniem rodzaju mąki jest tzw. wyciąg mąki – określany w procentach jako stosunek masy wyprodukowanej mąki na 100 kg zużytego ziarna (resztę stanowiły usunięte otręby). Większy wyciąg charakterystyczny był dla mąki razowej (z ziarna raz mielonego), w której otręby usuwane są w niewielkim stopniu.

Obecnie używanym sposobem określenia rodzaju mąki jest jej podział na typy. Typ mąki określany jest poprzez pomiar masy składników mineralnych (popiół), pozostałych po spaleniu (teoretycznym) próbki 100 kg danego typu mąki w znormalizowanych warunkach. Wielkość ta wyrażana jest w gramach. W praktyce masa popiołu określa zawartość w mące otrąb i innych części niebędących bielmem ziarna. Zarówno wyciąg, jak i typ mąki są określeniami stosowanymi w piekarnictwie – stąd mają one zastosowanie w przypadku mąk chlebowych.

Niektóre typy mąki:
Typ mąki pszennej Nazwa
450 mąka tortowa
500 mąka poznańska
mąka wrocławska
mąka krupczatka
550 mąka luksusowa
650 mąka (kaszka) makaronowa
720 mąka żytnia chlebowa
850 mąka pszenna chlebowa
1000 mąka (kaszka) makaronowa pełnoziarnista
1400 mąka sitkowa
1850 mąka graham
2000 mąka razowa
3000 mąka pełnego przemiału
Awatar użytkownika
kocurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ogis1 pisze:Witam wszystkich

1) Nie mam maszyny do pieczenia chleba ale czytając Wasze posty to jakoś mi się zbiera na kupno.Tylko, że pewnie trzeba by kupować mąkę/ mieszankę specjalną do takiego pieczenia? Jak myślicie?

2) Tak czytam i czytam to faktycznie nas wzięło na te pieczenie :D
Ale to pewnie tylko do wiosny bo jak pójdziemy na działki albo do ogrodów to czasu braknie na pieczenie chleba.

Ewa
Ad 1) Mąki nie trzeba kupować specjalnej, jeśli masz niedaleko młyn, lub dobrze zaopatrzony sklep. Kupisz bez problemów. Ja kupuję w Auchanie.

Ad 2) Noo, jeśli nabędziesz automat do chleba, nie napracujesz sie przy jego wypieku, i ogród nie ucierpi :)
x-o-1

Post »

Witam wszystkich

:D :D :D :D :D :D :D

Lisko wklejaj ile chcesz zdjęć- nawet się nie musisz pytać. Po to jest wątek, żeby wklejać też zdjęcia - ja bardzo chętnie oglądam i czytam :D :wink:

Kocurku, dzięki za podpowiedź, mąkę żytnia mam w zasięgu ręki- kupuję w PSS sklepy Społem. Także czas się rozejrzeć za maszyną do pieczenia chleba.Masz rację- maszyna upiecze a my na działce. Wkrótce mam urodziny, :D :D :D więc myślę, ze to może być fajny prezent. :wink:

miluck dzięki za objaśnienia typów mąki i opisy.

Lisko jeszcze raz -chlebuś super

Basiu- mnie tez nie zawsze wychodził- tyle, że o tym się nie pisze. :wink: :wink: :wink:

Jeszcze raz wszystkich pozdrawiam
...chyba mnie znowu rozbiera jakaś choroba :evil: :cry: ...bo nic mi sie nie chce.. i sie czuję jakbym była obok...

Ewa
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mnie chyba też coś bierze a......wczoraj znowu mi nie wyszedł i się wkurzyłam i zakwas wywaliłam!
Awatar użytkownika
kocurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

basga pisze:Mnie chyba też coś bierze a......wczoraj znowu mi nie wyszedł i się wkurzyłam i zakwas wywaliłam!
Spróbuj najpierw na drożdżach, przewaznie zawsze się udaje - szkoda, by Cię złość dopadła i zmarnowała się taka fajna pasja :)
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No fakt-na drożdzach mi lepszy wychodził ale i tak jestem zła,żeby sobie nastroj poprawić idę do...solarium! :P
x-o-1

Post »

Witam.

I dzisiaj mi właśnie się też nie udał chlebek. Urósł bardzo ale potem w czasie pieczenia uciekł z blachy.. i znowu zakalec :evil: :evil: :evil:
Chyba zrobię sobie przerwę od pieczenia :wink:

pozdrawiam
Ewa

ps, zdjecia nawet nie zrobiłam bo nie warto-
tak się zastanawiam bo mąkę zmieniłam :?: :?: :?:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”