Hoja,woskownica(hoja) - uprawa, pielęgnacja

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
iskraiskra
200p
200p
Od: 26 lis 2017, o 12:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Hoja,woskownica(hoja) - uprawa, pielęgnacja

Post »

Hej, udało mi się odgruzować moją pannę.
Większość czarnych liści była po prostu brudna :(
znalazłam kilka liści z dziwnymi plamami.Sporo wyblakniętych, ale światła miała zimą tyle co z jarzeniówki..
Dwa wyglądają jak poparzone, na dwóch jest dziwna brązowa narośl, zaraz postaram się dodać zdjęcia.
Czy te liście obciąć czy zostawić ją w spokoju?

Dosypałam jej trochę ziemi bo sporo drobnych korzeni wystaje..muszę ją chyba na wiosnę przesadzić.

https://imageshack.us/i/pmK40dsWj
https://imageshack.us/i/pmTZxlzPj
https://imageshack.us/i/pmje5iB6j
https://imageshack.us/i/pm3T7RgMj
https://imageshack.us/i/pooGagrEj

https://imageshack.us/i/poL4dlpoj

w sumie jak na 180 cm kwiatka to tych lisci nie jest sporo..
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wygladają jak plamy po wodzie, gdy padło na nie słońce.
Może zrób zbliżenie samego liścia?
Awatar użytkownika
iskraiskra
200p
200p

Post »

Uaktualniłam post o kilka linków. W weekend porobię zdjęcia aparatem przy swietle dziennym to bedzie widać dokładnie te wszystkie plamy.
Te najjaśniejsze są wklęsłe, jakby wypalone ale kilka plam ciemnych wygląda na wypukłe,jakby narosnięte.
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32

Post »

Witam :D

Na Hoji zambales , na kilku listkach mam coś takiego , żadnego robactwa nie widzę , co to może być ?

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Najprawdopodobniej plamy od wody. :D Zetrzeć wodą się nie da :?:
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Może pająki tam gniazdowały.
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
iskraiskra
200p
200p

Post »

Cześć raz jeszcze :)
w okolicy świąt stałam się szczęśliwą posiadaczka hoyi. (chyba carsony) Stanęła sobie w docelowym miejscu, dosypałam jej ziemi, podlewam jak przeschnie i nie ruszam. Wypusciła mi już pięknego liścia a na pędach na których są te "wypustki" (nie wiem jak to się poprawnie nazywa) widać że coś zaczyna żyć.

hoja w okolicach doniczki ma masę pędów i liści blisko siebie usianych natomiast ma też sporo baaardzo długich pędów na których liście są w odległości kilkunastu centymetrów. Czy one sa tak bardzo oddalone od siebie bo ta część rośliny miała za mało światła czy dlatego , że skupiła się na przedłużaniu pędu?

Naliczyłam też na niej ponad 20 pozostałości po kwiatach..takie kołeczki uschnięte. Rozumiem,że jeśli panna zdecyduje się kwitnąć to z nich będzie wypuszczać kwiaty?

Czytałam też że hoye lubią spryskiwanie. Nie chciałabym jej ruszać a bez ruszenia nie mam moźliwości spryskania. Czy w takim razie olać to spryskiwanie i np przecierać liście wilgotną szmatką czy w ogóle jej nie dotykać tylko podlewać?

ach no i chyba ostatnie pytanie.. panna jest w okresie regeneracji, całe 5 liści ma cirmnozielonych w plamki a reszta jednolicie jasnozielona, w dodatku zima jest, ale jakby odżywa.. czy w związku z tym powinnam ją np raz w miesiacu wspomóc jakimś nawozem czy też olać żeby sama się ogarniała powoli i poczekać do wiosny? mam biohumus i astvit w domu.

To moja pierwsza hoja w dodatku trochę taka bidna, więc z góry dziękuję za pomoc w wyprowadzeniu panny na roślinę ;:131
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Jeżeli widzisz objawy wzrostu to możesz podlać z dodatkiem Astvitu.
Długie, łysę pędy nie są rzadkością u hoi, potrafi uzupełnić na nich liście w późniejszym czasie lub baldaszki kwiatowe. Lepiej je zostawić w spokoju. Jeżeli pokój jest chłodny to teraz bym nie spryskiwała i podlewała ostrożnie, carnosy znoszą znaczne przesuszenie oczywiście nie na wiór.
Białawe plamki na niektórych liściach carnosy moga się pojawiać, zależnie od odmiany ( jeżeli nie powstały z wody kranowej, twardej).
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Ja z kolei dodam jeszcze, że owszem, na tych ?kołeczkach? w sezonie kwitnienia będą się rozwijały nowe kwiatostany, zaś jeśli chodzi o kolor liści, to zazwyczaj ciemne są liście stare, zaś jasne liście młode (no chyba że zamiast żywozielonego jest to żółtozielony ? to wtedy mamy do czynienia z liśćmi usychającymi)...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
iskraiskra
200p
200p

Post »

Hej, bardzo dziękuję za rady!
Te plamki na liściach nie są od wody, to "cecha wrodzona" i ciemne liście mają ich więcej.
Ona stała w ciemnym dość miejscu, u mnie ma dużo jaśniej bo stoi w zasięgu południowego okna.
Chyba na razie poczekam na rozwój wydarzeń :)
Awatar użytkownika
ivonar
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2016, o 01:04

Post »

Oto moja hoja. Maleństwo jeszcze, ale sama wyhodowałam ze szczepki z paroma listami. Ukorzeniłam w wodzie, posadziłam w doniczkę storczykową. Korzenie obserwuję, są bez zarzutu.

Obrazek

Następne szczepki, ukradzione :oops: stoją w słoiku i korzonki wypuszczają. Jeszcze nie ma się czym chwalić.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

To carnosa, dorodna już, widzę łyse pędy pozawijane na drabince, może zechce wypiścić baldaszki kwiatowe na nich?
Awatar użytkownika
ivonar
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2016, o 01:04

Post »

Tak, Grażynko, to carnosa. Łysy pęd jest zawinięty na pałąku i na szczycie rozwija 1 parę listków. Pozostałe oczka jeszcze śpią. Też mam nadzieję na kwiaty ;:173
Awatar użytkownika
iskraiskra
200p
200p

Post »

Mam pytanie odnośnie mojej hoyi , której zdjęcia wrzuciłam już tu do wątku i nie wiem w sumie czy się nie powtórzę , ale trochę mnie to nurtuje. hoja przyjechała do mnie z bladozielonymi liścmi z pojedynczymi białymi plamkamki. Na samej górze liście były ciemozielone. Dostałam informację, że te ciemne liście mogą być stare..ale..
hoja zaczęła puszczać pędy, liście i zaczęła kwitnąć. Część jej jest nadal bladozielona bez plamek a nowe liście są ciemnizielone i plamiaste.
Czy to są dwa gatunki upchnięte w jedną doniczkę ?
Jeśli to jeden gatunek to ile mniej więcej zajmie tym jasnym listkom wrócenie do ciemnego koloru? I czy w ogóle pociemnieją i będą miały więcej plamek jeśli będą miały więcej światła?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Trochę inaczej jak napisałaś, jasne liście pewnie były od zbyt jasnego/słonecznego stanowiska, podobnie rzecz się może mieć z ilością plamek. Hoje mogą rosnąć nawet na południowej wystawie, więc w ciemniejszym stanowisku liście będą ciemniejsze i mogą mieć mniej plamek. Mam tak u swojej hoi (wschodnia wystawa, nowe liście tworzą się pod sufitem, gdzie dociera niewiele światła dziennego.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”