MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.6

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
klik
1000p
1000p
Od: 16 wrz 2015, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.6

Post »

Marek Nie narzekam :)
Awatar użytkownika
norbi007
200p
200p
Od: 15 sty 2016, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Murarka rogata - stan na 23 marca - już wybudzona...

Obrazek

Murarka ogrodowa - stan na 23 marca - ta jeszcze śni...

Obrazek

Dopiero na zdjęciu widać jak duża jest różnica w samym kolorze kokonów...

Klik jak rogata do mnie przyjechała postanowiłem zobaczyć (wjeszcze byłem pracy ) co jest w środku przesyłki - okazało się, że wykluła się większość. Wszyscy w pracy pszczółki łapali po oknach.
Zresztą do Markonixa jak jechały ( a jechały i jechały i jechały... jak w bajce za siedmioma górami, za lasami ;:132 ) to też chyba się kilka wykluło.
Taki pewnie ich urok, że łatwo je wybudzić - ale i wyklute dużo zniosą :)
Muncia
100p
100p
Od: 3 lut 2016, o 15:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rozpoczęłam wczoraj mój pierwszy sezon z murarkami. Te które wygryzły się 13 marca i pozostawały z resztą kokonów w pudełku o dziwo wczoraj żyły i po ogrzaniu na słoneczku wyleciały na zewnątrz :wink: Wczoraj mąż umiejscowił ich domek na boku kibelka a nad domkiem umieścił pudełko z kokonami i niech teraz natura działa. Po półtorej godziny od wystawienia ich na dwór już pierwszą sztukę dostrzegłam na pudełku od róży, usiadła sobie na narysowanej czerwonej róży ;:oj

Mam pytanie do tych bardziej doświadczonych. Na razie butelka z trzciną zawisła na kibelku ale w sezonie mąż zrobi drewniany domek dla nich. Czy mogę w trakcie lata przenieść całą butelkę do tego domku, który będzie postawiony kilka metrów od kibelka czy lepiej ich nie ruszać i dopiero za rok zasiedlać nowy domek? :roll:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
diodas1
500p
500p
Od: 7 paź 2009, o 23:13
Kontakt:

Post »

Przede wszystkim nałóż na hodowlę luźną siatkę żeby zabezpieczyć pszczoły przed ptakami. Larwy tyjące w rurkach źle na ogół znoszą taką przeprowadzkę
moje pszczółki https://drive.google.com/drive/folders/ ... nRVOWlxaEk" onclick="window.open(this.href);return false;
balkonowa poziomkownia https://drive.google.com/drive/folders/ ... GFnaWxaUnc" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
alehar
50p
50p
Od: 6 mar 2018, o 18:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

markonix pisze: Wrzuciłem wszystko co wyjąłem z formatek do pudła :kokony odchody i pyłek- musiała wyjść wcześniej przed kąpielą... :;230
Możesz spojrzeć na moje ? jest teraz sens je "kąpać" ?
Czy już zostawić tak jak są ?
Pozdrawiam
alehar
Muncia
100p
100p
Od: 3 lut 2016, o 15:15

Post »

diodas1 pisze:Przede wszystkim nałóż na hodowlę luźną siatkę żeby zabezpieczyć pszczoły przed ptakami. Larwy tyjące w rurkach źle na ogół znoszą taką przeprowadzkę
Siatka będzie tylko, że za kilka dni :wink:
diodas1
500p
500p
Kontakt:

Post »

Kilka dni to dla ptaków wieczność. Ja już narzuciłbym na ten "karmnik" choćby stary ręcznik.
moje pszczółki https://drive.google.com/drive/folders/ ... nRVOWlxaEk" onclick="window.open(this.href);return false;
balkonowa poziomkownia https://drive.google.com/drive/folders/ ... GFnaWxaUnc" onclick="window.open(this.href);return false;
elraf
100p
100p
Od: 27 maja 2012, o 13:10

Post »

Mam pytanie do tych bardziej doświadczonych. Na razie butelka z trzciną zawisła na kibelku ale w sezonie mąż zrobi drewniany domek dla nich. Czy mogę w trakcie lata przenieść całą butelkę do tego domku, który będzie postawiony kilka metrów od kibelka czy lepiej ich nie ruszać i dopiero za rok zasiedlać nowy domek? :roll:

Muncia , odpowiadając na pytanie nie przenosiłbym tego w sezonie przynajmniej nie ruszałbym do października , pytanie jak często jest wychodek używany i czy przy zamykaniu nie powstają drgania które mogą wpłynąć na zsunięcie się czerwu czy tam larwy z kupczyka pyłku .
Ja mam domek na pergoli i czasem walnę w nią kosiarką , nie wiem jaki to ma wpływ na ilość pełnowartościowych kokonów , ale na pewno jakiś ma bo w trzcinach czasem widzę sporo nierozwiniętych .
Jeszcze jedna kwestia , jak na moje oko , trochę za krótka butelka lub za długie trzciny , pasowałoby trochę więcej zadaszenia żeby nie padało na trzciny i do trzciny bo może się wkraść pleśń .
Awatar użytkownika
comandos21
100p
100p
Od: 1 wrz 2009, o 17:08
Kontakt:

Post »

Kochani czy już pora wystawić murarki?
Własnie wczoraj wykonałem im domek.
Temperatury u mnie nocą od -2 do 5st. zależny od deszczu i wiatru.... Coś wiosna nie chce przyjść ;) A pąki coś nie chcą jeszcze się otwierać.

Na wstępnie zaznaczam, że kompletnie nie znam się na stolarce :) Oczywiście do domku jeszcze dojdzie rdest, daszek no i rzecz jasna osłona przed ptactwem

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Jestem Grzesiek ;) Pozdrawiam
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

alehar pisze: Możesz spojrzeć na moje ? jest teraz sens je "kąpać" ?
Czy już zostawić tak jak są ?

Zostaw tak jak masz , ja musiałem z racji ogromnej liczby roztocza , nawet niewielka ilość pozostawiona narobi mi znów podłoże .
diodas1
500p
500p
Kontakt:

Post »

Kąpanie kokonów w marcu może być już problematyczne. W poprzednim sezonie podczas takiego spóźnionego czyszczenia zdobycznej partii trzcin z zawartością musiałem kilka świeżo wygryzionych pszczółek wyławiać z wody. Czyszczenie na mokro jest doskonałą i szybką metodą ale lepiej robić to w zimie kiedy owady głęboko śpią
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Tutaj muszę się zgodzić , zamiar był inny - jesienny , ale wyszło jak zwykle... ;:224 następny prysznic jesienią.....
elraf
100p
100p
Od: 27 maja 2012, o 13:10

Post »

comandos , fajny ten domek , spoko , odrazu w maty zapodałeś , ciekawe jak się to u ciebie sprawdzi bo markonix nie był chyba zadowolony z powodu pleśni jaka się pojawiała . Ja próbowałem u siebie rdest i się nie sprawdził i nie mam do niego przekonania , na kilkadziesiąt rurek rdestu zamieszkanych było kilka a w tych kilku lipa praktycznie bez kokonów . Miałem wrażenie że rdest nie oddychał i nie przyjmował wilgoci z pyłku i później to się w środku kisiło .
Co do wystawiania , zerknij na prognozy pogody w twojej okolicy , przeglądnij pąki na drzewkach i decyduj pamiętając że rzadko się zdarza wstrzelić się w 100% bo pogoda kapryśną lubi być . Ratunek w tym że przyroda super sobie z tym wszystkim poradzi ;-) . Jak będziesz decydował o terminie wystawienia to pamiętaj o czasie wygryzania który pewnie chwile potrwa z 2-3 tygodnie i temperatura wcale w tym nie będzie przeszkadzać .
Awatar użytkownika
comandos21
100p
100p
Od: 1 wrz 2009, o 17:08
Kontakt:

Post »

elraf pisze:comandos , fajny ten domek , spoko , odrazu w maty zapodałeś , ciekawe jak się to u ciebie sprawdzi bo markonix nie był chyba zadowolony z powodu pleśni jaka się pojawiała . Ja próbowałem u siebie rdest i się nie sprawdził i nie mam do niego przekonania , na kilkadziesiąt rurek rdestu zamieszkanych było kilka a w tych kilku lipa praktycznie bez kokonów . Miałem wrażenie że rdest nie oddychał i nie przyjmował wilgoci z pyłku i później to się w środku kisiło .
Co do wystawiania , zerknij na prognozy pogody w twojej okolicy , przeglądnij pąki na drzewkach i decyduj pamiętając że rzadko się zdarza wstrzelić się w 100% bo pogoda kapryśną lubi być . Ratunek w tym że przyroda super sobie z tym wszystkim poradzi ;-) . Jak będziesz decydował o terminie wystawienia to pamiętaj o czasie wygryzania który pewnie chwile potrwa z 2-3 tygodnie i temperatura wcale w tym nie będzie przeszkadzać .
Dzięki ;)
U mnie rdest dl ok 5/8cm właśnie w tamtym roku się bdb sprawdził w tym zaś bd sam rdest i formatka stosował, beznadziejnie sprawdziły się słomki do napojów.
Jestem Grzesiek ;) Pozdrawiam
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2015, o 11:42

Post »

comandos21 wielki ten domek ;:oj zmieści się kilka tysięcy rurek widzę, że mocno idziesz do przodu. Ja po doświadczeniach z zeszłorocznej wiosny wystawię kokony, jak sam zobaczę na własne oczy pączki kwiatów na drzewach.
Pozdrawiam. Jacek :uszy
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”