Doniczkowce Lokiego
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Doniczkowce Lokiego
A co tam? pochwalę się moją domową mini-dżunglą.
Mandewilla (- sanderi). Trudno w to uwierzyć, ale gdy ją kupowaliśmy z żoną na początku tego roku, była zaledwie maleńkim krzaczkiem mierzącym ledwie ze 30 cm? Podstawowy minus ? po zakupie odpadły jej wszystkie pąki kwiatowe (a miała ich pełno) i nie zakwitła już od tego czasu.
Od lewej: trójskrzyn pstry (Codiaeum variegatum) oraz nolina wygięta (Beaucarnea recurvata). Szczerze mogę polecić nolinę wszystkim zapominalskim ? niewiele jest roślin, którym wystarcza podlewanie raz na trzy tygodnie. ;-)
Na dole po lewej klitoria ternateńska (Clitoria ternatea), po prawej figowiec tępy (Ficus microcarpa), pośrodku albicja jedwabista (Albizia julibrissin), u góry grubosz jajowaty (Crassula ovata). Albicja i klitoria zostały wyhodowane przez nas z nasion. Klitoria ma już pierwszy pąk kwiatowy, który ? choć jeszcze się nie rozwinął ? zdążył się już zabarwić na niebiesko.
Nasz najnowszy nabytek: ketmia róża chińska (Hibiscus rosa-sinensis).
Pozdrawiam!
LOKI
Mandewilla (- sanderi). Trudno w to uwierzyć, ale gdy ją kupowaliśmy z żoną na początku tego roku, była zaledwie maleńkim krzaczkiem mierzącym ledwie ze 30 cm? Podstawowy minus ? po zakupie odpadły jej wszystkie pąki kwiatowe (a miała ich pełno) i nie zakwitła już od tego czasu.
Od lewej: trójskrzyn pstry (Codiaeum variegatum) oraz nolina wygięta (Beaucarnea recurvata). Szczerze mogę polecić nolinę wszystkim zapominalskim ? niewiele jest roślin, którym wystarcza podlewanie raz na trzy tygodnie. ;-)
Na dole po lewej klitoria ternateńska (Clitoria ternatea), po prawej figowiec tępy (Ficus microcarpa), pośrodku albicja jedwabista (Albizia julibrissin), u góry grubosz jajowaty (Crassula ovata). Albicja i klitoria zostały wyhodowane przez nas z nasion. Klitoria ma już pierwszy pąk kwiatowy, który ? choć jeszcze się nie rozwinął ? zdążył się już zabarwić na niebiesko.
Nasz najnowszy nabytek: ketmia róża chińska (Hibiscus rosa-sinensis).
Pozdrawiam!
LOKI
-
- Od: 5 lip 2008, o 06:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Doniczkowce Lokiego
O rany....... ale olbrzymia - .Hibek piękny
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków
- Antilia
- 1000p
- Od: 15 maja 2010, o 17:13
Witaj
Dżungla wspaniała, okazy pierwsza klasa naprawdę jest na czym oko zawiesić
Mandewilla robi ogromne wrażenie!
Dżungla wspaniała, okazy pierwsza klasa naprawdę jest na czym oko zawiesić
Mandewilla robi ogromne wrażenie!
Bardzo ładne okazy. - wygląda szczególnie zdrowo. Ciekaw też jestem kwiatów klitorii, bo nigdy nie widziałem tej roślinki.
Pozdrawiam ;)
Pozdrawiam ;)
- elcia1974
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
Wszystkie kwiatuszki piękne.
Pozdrawiam!
Ela
Pozdrawiam!
Ela
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
- Tryamour
- 500p
- Od: 22 cze 2010, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piękne roślinki Trzymam kciuki żeby Mandewilla szybciutko obdarzyła Was kwiatuszkami
- nuta23
- 1000p
- Od: 17 kwie 2010, o 13:53
Pokazałeś śliczne zadbane rośliny. Czekam z niecierpliwością a następne zdjęcia.
pozdrowienia dla wszystkich Renata
moje początki
moje początki
- agata06
- 1000p
- Od: 17 wrz 2010, o 11:44
Witam
Ciekawa kolekcja zdrowe... piękne roślinki. Czekam na więcej zdjęć
Pozdrawiam
Ciekawa kolekcja zdrowe... piękne roślinki. Czekam na więcej zdjęć
Pozdrawiam
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości by żyć, pokonywać choroby i umierać w spokoju.
ZAPRASZAM
ZAPRASZAM
Witaj
Mnie zauroczył Hibek bo ja je po prostu kocham
Mnie zauroczył Hibek bo ja je po prostu kocham
Moje roślinki
Pozdrawiam Staszek
Pozdrawiam Staszek
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Dzięki za miłe słowa.
Chwilowo roślinki po kilku dniach chłodów i mroku (zachmurzenie całkowite i deszcz plus centralne ogrzewanie włączone z opóźnieniem) wyglądają nieco mniej imponująco: klitoria i mandewilla gubią trochę liści, ale poza tym jest okej? Za wyjątkiem hibka (o którym już pisałem w innym wątku) ? niestety wyżej wymienione czynniki plus nadmierne podlewanie (bo jakiś ?mądry inaczej? pan profesor na jednej stronie internetowej twierdził, że roślinę tę trzeba podlewać nawet codziennie) sprawiły, że jeden z czterech niezależnych pędów wygnił od korzenia (wycinając go stwierdzilem, że już nawet nadziemna łodyga jest martwa w środku), drugi właśnie gnije, a ostały się tylko dwa... Ale za to obsypane pąkami kwiatowymi. Mogę jeszcze dodać, że miałem problem z przędziorkami, ale szczęśliwie opryski bifentryną okazują się skuteczne.
Jeśli chodzi o kwiaty klitorii ? fotki są do znalezienia w necie, a i ja ? jak tylko pierwszy pączek wreszcie raczy się rozwinąć ? wrzucę tutaj jakąś. Jak sama nazwa wskazuje, kwiaty tej rośliny motylkowej mają wyjątkowo obsceniczny kształt. :-P I chyba właśnie dlatego zdecydowałem się kupić jej nasionka. :-P
Jeśli chodzi o mandewillę ? nie mam zielonego pojęcia, czemu nie raczy kwitnąć. Jakieś dwa tygodnie temu wypuściła trzy pączki kwiatowe, ale wszystkie zżółkły i odpadły jeszcze szybciej niż się pojawiły...
I jeszcze jedna fotka ? żyrafie drzewo czyli Operculicarya decaryi
Pozdrawiam!
LOKI
Chwilowo roślinki po kilku dniach chłodów i mroku (zachmurzenie całkowite i deszcz plus centralne ogrzewanie włączone z opóźnieniem) wyglądają nieco mniej imponująco: klitoria i mandewilla gubią trochę liści, ale poza tym jest okej? Za wyjątkiem hibka (o którym już pisałem w innym wątku) ? niestety wyżej wymienione czynniki plus nadmierne podlewanie (bo jakiś ?mądry inaczej? pan profesor na jednej stronie internetowej twierdził, że roślinę tę trzeba podlewać nawet codziennie) sprawiły, że jeden z czterech niezależnych pędów wygnił od korzenia (wycinając go stwierdzilem, że już nawet nadziemna łodyga jest martwa w środku), drugi właśnie gnije, a ostały się tylko dwa... Ale za to obsypane pąkami kwiatowymi. Mogę jeszcze dodać, że miałem problem z przędziorkami, ale szczęśliwie opryski bifentryną okazują się skuteczne.
Jeśli chodzi o kwiaty klitorii ? fotki są do znalezienia w necie, a i ja ? jak tylko pierwszy pączek wreszcie raczy się rozwinąć ? wrzucę tutaj jakąś. Jak sama nazwa wskazuje, kwiaty tej rośliny motylkowej mają wyjątkowo obsceniczny kształt. :-P I chyba właśnie dlatego zdecydowałem się kupić jej nasionka. :-P
Jeśli chodzi o mandewillę ? nie mam zielonego pojęcia, czemu nie raczy kwitnąć. Jakieś dwa tygodnie temu wypuściła trzy pączki kwiatowe, ale wszystkie zżółkły i odpadły jeszcze szybciej niż się pojawiły...
I jeszcze jedna fotka ? żyrafie drzewo czyli Operculicarya decaryi
Pozdrawiam!
LOKI
Żyrafka, że ją tak nazwę- to chyba jeszcze nie widziałam
Loki, same ciekawostki u Ciebie ;:83
Loki, same ciekawostki u Ciebie ;:83
wszystko moje jest tu:
zapraszam
zapraszam
- nuta23
- 1000p
- Od: 17 kwie 2010, o 13:53
Bardzo fajna ta roślinka jak miniatura akacji.
pozdrowienia dla wszystkich Renata
moje początki
moje początki
- elcia1974
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
Mnie się skojarzyło tak samo, jak Renatce- z akacją. Bardzo fajna roślinka.
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.