Pelasiu, kupiłaś ta malinę Heban? Jak szukałam Polesia, to mi jeszcze ta wpadła w oko. Tylko się zastanawiam czy ona jest czarna, czy purpurowa, bo z opisu... na dwoje babka wróżyła...Pelasia pisze:/.../Chcę jeszcze dokupić jakaś czarną malinę, chyba heban się nazywa i jeszcze jedna odmianę. Dlatego się zainteresowałam ,co to za odmiana. Mam ograniczone miejsce na mojej działce, ale muszę zrobić z tymi starymi malinami
bo są bardzo wysokie i mnie denerwują
Asia

Czarną Black Jewel już mam i nawet sobie w gruncie posadziłam, bo przy siatce jakieś tam miejsce jeszcze się znalazło. Może i na tego Heban-a bym znalazła, ale z opisu niewiele wynika- czy to czarna, czy purpurowa, czy rośnie tak, jak inne czarne maliny, czy raczej tak, jak czerwone?
Bardzo mi pasuje sposób rośnięcia czarnej maliny, bo nie zabiera wiele miejsca i można sobie na siatce prowadzić. Pytanie, czy z tym Heban-em też tak można postąpić?
Ktoś coś wie?
U tego samego sprzedawcy widziałam też żółtą malinę Jantar, ma ktoś? Przeszukałam ten i poprzedni wątek i nic nie znalazłam.

Bo, że Delniwy (którą też ma ten sprzedawca) nie warto kupować, wiem od Gieni- dzięki za fotkę z porównaniem owoców, bardzo przydatna!