Ogród Różą malowany

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogród Różą malowany

Post »

Petticoat też kiedyś za mną chodziła, jakie masz o niej zdanie Elwirko?
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Witam po krótkiej przerwie ;:7 Wróciłam w swoje pielesze i na start dopadło mnie mnóstwo obowiązków - ledwo zipię :( Ogrodzio wygląda jakby mnie nie było co najmniej miesiąc - upały na zmianę z ulewami zdewastowały co się dało ;:145 Na domiar złego nie miałam jeszcze okazji kiwnąć palcem na rabatkach, więc dewastacja postępuje nadal...
Obiecałam Wam foto-relację z Łańcuta - zamieszczę ją najpierw, a na Wasze posty odpowiem za chwilę. Podczas mojej wizyty ogród różany w Łańcucie był już trochę "przechodzony" - wiele róż zaczęło przekwitać a nikt tam na bieżąco nie usuwa przekwitłych kwiatów. Szkoda, bo to szpeci wciąż jeszcze atrakcyjne rabaty. Zobaczcie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak widzicie Nostalgie posadzona w dużej masie i cóż? Nie zrobiła na mnie oszałamiającego wrażenia... Całkiem przeciętna mi się wydała - może dlatego, że już przekwitała?
Obrazek

Na rabatach znalazłam wiele Austinek i róż nostalgicznych, jak na pałacowe otoczenie przystało. Pachniało tam nieziemsko ;:170 To zasługa tej róży - wielkie krzaczory, wyższe ode mnie, nie zidentyfikowałam jej dotąd:
Obrazek

I kilka starych znajomych - Old Port
Obrazek

Biedermeier - jakiś mało wybarwiony?
Obrazek

Znajoma Pastella ;:167
Obrazek

Hmmm, nie jestem pewna kto zacz :(
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Szalenie efektownie wyglądała na żywo szałwia trójbarwna:
Obrazek

I niecierpki ;:333
Obrazek

I na koniec róża, w której zakochałam się na zabój i gwałtownie potrzebuję pomocy w identyfikacji. Jest to na bank Austinka, kolor kremowo-morelowy bez śladu żółtego czy pomarańczowego, na zdjęciu odcień jest ciut ciemniejszy niż na żywo. Bardzo proszę o sugestie, bo niech się dzieje co chce, ale MUSZĘ ją mieć ;:108
Obrazek

Obrazek

A pod róży krzaczkiem spał sobie w najlepsze
Obrazek

A żeby nie było, że ściemniałam z tym basenem - zdjęcie synusia w kąpieli, w tle dwór :D
Obrazek

Za moment odpowiedzi i zdjęcia zdewastowanego Ogrodzia ;:131
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Witaj Elwi w domowych pieleszach ;:7
Relacja z łańcuckiego ogrodu świetna ;:215 róży nie rozpoznałam ale skoro to austinka to nie ma się co dziwić ;:306
A Ogrodzio pewnie wygląda podobnie jak mój choć liczę na ciekawe zdjęcia :uszy
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

A ja już nie wiem, ile razy sprzątałam w ogrodzie. I znowu powinnam ;:145 Serce mnie boli jak patrzę za okno na leżące plackiem rośliny ;:223 Beznadziejne to lato. Na południu, bo na północy pięknie. Co prawda muszą podlewać, ale mogłabym podlewać...
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

A ja mieszkam bardziej na północy i od dwóch tygodni nie spadła nam kropla deszczu przy takich upałach. ;:145 wszystko leży plackiem.
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Ależ relacja..... ;:oj .......ta czerwona pod koniec to chyba Grafinka.
W Austinkach nie jestem mocna, ale pewno mądrzejsi pomogą. :uszy
Ta biała to może Artemis , bo Aspirynka bardziej jest pusta.
Piękne te szałwiowe rabaty i w ogóle...... ;:224
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Ewciu-ewamaj66 masz rację, że dużo zależy od sąsiedztwa; przekonałam się o tym ścinając róże do wazonu - od razu widać które do siebie pasują

Jolu - April za zapachem klasycznych pelargonii ja też nie przepadam chociaż są już nowe odmiany tzw. pachnące - jeszcze ich nie miałam ;:224 Z zimowaniem pelargonii różnie bywa - na ogół niewielu osobom udaje się przezimować pelargonie bluszczolistne w przeciwieństwie do stojących Zonale. Prima Verę mam pierwszy rok więc nie wiem jeszcze jak zimuje.
Róże w kolorze szampana bezapelacyjnie uwielbiam i chcę dokupić więcej, jak najszybciej ;:183

Moni-vertigo - mam białą różę Alabaster i ona też przekwitając robi się różowa, podobnie jak Tobie, nie bardzo mi to pasuje. Petticoat bynajmniej różowa się nie robi, najwyżej w formie pół-rozkwitu (jest w ogóle taki termin jak pół-rozkwit???) środek ma odcień szampana, później całkiem bieleje. Jest to ciepły odcień bieli. Petticoat jak dotąd spisuje się bardzo dobrze - kwitła obficie, zbudowała ładny krzew, jest okazem zdrowia. Kwiaty nie są wielkie, w standardzie rabatówek czyli ok. 8 cm.
Garden of Roses wydaje mi się, że pasuje do wszystkich kolorów, ale do wazonu jej jeszcze nie cięłam i nie próbowałam komponować w bukiecie. U mnie na rabacie rośnie obok różowej Rosenstadt z jednej strony a z drugiej Claire Marshall - z obiema wygląda dobrze :D

Danusiu - danutab dziękuję za miłe słowa ;:196

Grażynko-Kogra dziękuję, że wierzysz we mnie, takie słowa niezmiernie budują ;:196 Moje róże nie gorsze od łańcuckich, ale rabaty znacznie gorsze. Zamierzam to poprawić ;:108

Aniu-aneczko1979 masz rację, facet tego na pewno nie pojmie :wink: A relacja z Łańcuta mam nadzieję, że Ci się podoba, chociaż pogoda była brzydka i zdjęcia przez to są gorszej klasy...

Ewciu-Ewka42 urlop się udał - pogoda była świetna za wyjątkiem dwóch dni, ale i te zagospodarowaliśmy. W kwestii sadzonek - mam przykład z jesieni ubiegłego roku, kiedy posadziłam obok siebie dwa Chippendale. Do tej pory jeden z nich ma tylko zielony badyl bez liści...
lubię zwarte krzewy z równomiernie rozłożonymi pojedynczymi kwiatami.
takie chyba każdy lubi najbardziej, ja też ;:167

Aniu-anabuko 1 jestem przekonana, że Edenkę kupisz, pytanie tylko jaką chcesz: Eden Rose'85 czy 88? 88 trudniej dostać chociaż widziałam ją u Ewy-Gloriadei

Majeczko - majka411 jesteś niemożliwa z tym kuszeniem... Przez Ciebie moje postanowienia umartwiania się idą się paść ;:306
Deep Impression - zgrabne krzewy, w pierwszym roku po 3-4 pędy, w tym roku 5-6 pędów; wysokość ok. 60-70 cm, nie wybija zbytnio w górę; na pędzie po kilka kwiatów - nawet po 5 obok siebie; kwiaty jak to rabatówki - średniej wielkości czyli 7-8 cm średnicy; wydaje mi się, że w rzeczywistości kolor jest o ton ciemniejszy, ale może to kwestia "świecenia" monitora, generalnie zdjęcie oddaje prawdziwy kolor tej róży. Obiecuję poszukać zdjęcia całego krzewu bo teraz nie mam co fotografować :(

Aniu-Annes77 to powojnik włoski, tnę go praktycznie przy samej ziemi co rok i chyba mu to pasuje bo rozrasta się obłędnie :D

Aniu-aniaDS opisałam Petticoat powyżej, w odpowiedzi Monice-vertigo; generalnie jestem bardzo zadowolona z tej róży i chętnie dokupię więcej sadzonek w jesieni. Ta róża ma też dodatkową zaletę - z racji koloru pasuje do wszystkiego :D

Po przyjeździe zastałam zdewastowany ogród - połamane ostróżki, zmumifikowane róże, liliowce zeżarte przez ślimaki, hortensje zamiatające trawnik. Nie lubię takich widoków, ale zrobiłam jakieś fotki na udokumentowanie sytuacji
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na szczęście było też kilka przyjemniejszych widoków - zakwitła wspaniale Tahiti
Obrazek

I Sommersonne :D
Obrazek

I Jubilee Celebration :tan
Obrazek

Larissa - nie mogę wyjść z podziwu, że tyle płatków mieści się w tak małym kwiatku ;:oj Niby wiedziałam, że kwiaty są małe, ale ich rozmiar i tak mnie zdziwił
Obrazek

Zakwitła też Alexandra Princesse de Luxembourg - jestem zauroczona ;:167
Obrazek

Avalon nie składa broni ;:167
Obrazek

Coral Palace ma za nic deszcze
Obrazek

Garden of Roses podobnie, chociaż kilka mumii ścięłam
Obrazek

You are beautiful - kocham ją ;:167 , zobaczcie jak można przekwitać z godnością
Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Domniemana angielka zupełnie nie w moich ulubionych kolorach, ale zobacz sobie Tea Clipper, Port Sunlight i Teasing Georgia, może to któraś z nich.
Na północy upał i skwar, całe dnie siedzę w domu szukając chłodu. Wieczorem podlewam to, co konieczne, róże się przypalają i szybko się osypują.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Elwi powrót do codzienności trwa, odrobić w ogrodzie i ja się nie potrafię a pogoda nie sprzyja porządkom a przede wszystkim opryskom na grzyba, który zaczyna się panoszyć :|
Cieszyłam się z faktu, że ten sezon może być lepszy, jednak pogoda dała pstryczka w nos.
Co do foto fioletów popróbuj z ustawieniami balansu bieli :wink:

Ściskam mocno ;:196
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Elwi, piękna ta angielka z Łańcuta ;:333 . Jak dojdziesz do tego co to za jedna, to daj znać - ciekawa jestem jak ma na imię ;:224
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

A może to Olympic Palace ? tak nieśmiało napiszę, bo znawcą róż to ja nie jestem. Niemniej jednak bardzo lubię je oglądać u Ciebie i w innych ogrodach.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Elwi dziękuję za opis Deep Impression ;:196 będę jeszcze próbowała ją rozpoznać do mojej koncepcji ;:108
Śliczna jest ta róża, którą zapragnęła mieć ;:215 to może być Evelyn zerknij tu http://www.rosebook.ru/roses/gallery/evelyn/
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Elwi pisze::
Obrazek

I1
Wygląda zupełnie jak moja Lavender Lassie...

Fajna wycieczka ;:333
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Aprilku Lavender Lassie chyba nie jest aż tak napakowana dla porównania potem usunę fotkę .Kolorkiem podobne

Obrazek

Elwi cudne wakacje, a w dodatku z różanką w tle :wink:
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Pięknie wytrzymują te deszcze twoje róże.
U mnie niektóre ospowate, ale jak nie mają być jak ciągle leje.
Co podniosę i podeprę rośliny to znowu ulewa je wbija w ziemię. ;:222
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”