Adenium obesum(róża pustyni) cz.9 uprawa, pielęgnacja, choroby

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.9 uprawa, pielęgnacja, choroby

Post »

Roberta123

Jeśli przy oknie jest teraz 24 st to w razie mrozu przy tym oknie temperatura zawsze spada o ok 2 stopnie, uważam, że powinieneś zimować je w tym samym miejscu oczywiście nie podlewać co najmniej przez jeden miesiąc.

Dwa lata temu w hydroponice trzymałem tą roślinę, tak wtedy kwitła.

Obrazek

Dzisiaj ruszyła z kwitnieniem, ma dużo nie tylko kwiatów ale również nowych pąków.

Obrazek

Rośnie teraz w typowej dużej doniczce i czystym podłożu mineralnym.

Obrazek

Mój obesum tower zakwitł białym kwiatem.

Obrazek

Kwiat miał mieć czerwone paski na każdym płatku, widoczne są tylko delikatne małe plamki, lekko czerwone, są ledwo widoczne.

Obrazek

Moje fioletowo kwitnący wcześniej adenium po podaniu wspomnianych wcześniej nawozów na obu pędach utworzył pączki, będą kwiaty.

Obrazek

Czy takie same, zobaczymy.

Obrazek
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jerzyk pisze:Mój obesum tower zakwitł białym kwiatem.
/ ... /
Kwiat miał mieć czerwone paski na każdym płatku, widoczne są tylko delikatne małe plamki, lekko czerwone, są ledwo widoczne.
/ ... /
- Jerzy, nie wiem możliwe że mylę się, ale nasiona z których wyrosło i kwitnie Twoje Adenium uzyskane zostały z roślin rosnących w typowym podłożu mineralno-organicznym. Ty uprawiasz swoje rośliny w typowym czystym podłożu mineralnym. Brak wyraźnych opisowych cech kwiatów, może jest wynikiem braku jakiegoś składnika - mikro elementu, lub wartością pH podłoża, która ma wpływ na wyraźne zaznaczenie - wyeksponowanie "czerwonego znamienia" na płatkach kwiatowych ? Możliwe, że oba te elementy w jakiś sposób wpływają na wybarwienie kwiatów, na tej roślinie.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

U mnie jak co roku kwitnie sobie...

Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Roberta123
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 cze 2016, o 08:24

Post »

Wielkimi krokami zbliża się okres zimowania, co trochę mnie przeraża. Poratujcie mnie więc, proszę:
1) moje adenium mają 2 miesiące, czy mam je zimować normalnie czy odpuścić im w tym roku i traktować je jak do tej pory? (temp jak do tej pory, podlewanie itd.)
2) mam również półroczną adenium, planuję trzymać ją zimą na parapecie gdzie stoi zawsze, ale zrobić jej taką chłodziarkę, pod doniczke styropian, z pozostałych 3 stron okleić folią/styropianem/kartonem żeby miała chłód od szyby. Czy maluchy też tak potraktować?
3) rozumiem, że od października należałoby zredukować podlewanie do 2x w miesiącu po trochę a w styczniu i lutym tylko raz? A czy mam się spodziewać pomarszczonego kaudeksu i opadających liści?

Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Takich małych ja bym nie zimowała na poważnie.
Co do podlewania, to trudno dać jednoznaczną wskazówkę czy podlać raz na 2 tygodnie łyżeczkę, czy raz na trzy łyżkę. Na pewno w okresie zimowym, jak nie doświetlasz roślin dodatkowo, to podlewanie warto ograniczyć. Na ile to zależy tez od temperatury. Warunek: podłoże musi przeschnąć. Możesz sobie liczyć, że od wyschnięcia jeszcze np. 3 (4, 5..) dni i wtedy trochę wody. Możesz obserwować kaudeks i jak przy dotknięciu czujesz, że miękki, albo wprost się marszczy, to podlać, to już musisz wypróbować sama. Na pewno nie zrobisz krzywdy, jak podlejesz rzadziej, możesz zrobić krzywdę, jak podlejesz za często, albo zbyt dużo w zbyt niskiej temperaturze. W takich "najpopularniejszych warunkach" średnio to wychodzi raz na 3-4 tygodnie. Nie ma chyba większego znaczenia, czy to grudzień, styczeń, czy luty. Chociaż może fachmeni mają na ten temat inne zdanie.
W każdym razie duże znaczenie ma właściwa przepuszczalność podłoża i o to należy koniecznie zadbać.
Zrzucanie liści w okresie zimowym to nic nienormalnego, tak, że tym bym się nie przejmowała. Do wiosny niektóre moje stoją całkiem łyse, potem odbijają. Zaniepokoić się należy, jak na liściach pojawią się czarne kropki/plamy/obwódki. Typowe żółknięcie i schnięcie na brąz jest ok.
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Roberta123
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

onectica,
Pięknie dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :)))
Pozdrawiam serdecznie :)

---16 sie 2016, o 17:13---

Wszystko z nią ok? Chodzi mi o te poskrecane listki
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Roberta123 pisze:/ ... / 1) moje adenium mają 2 miesiące, czy mam je zimować normalnie czy odpuścić im w tym roku i traktować je jak do tej pory? (temp jak do tej pory, podlewanie itd.)
- moim skromnym zdaniem, tej wielkości sadzonki w żadnym wypadku nie powinny być zimowane, wręcz przeciwnie, powinny stać w cieple i bardzo jasnym miejscu - bardzo wskazane byłoby doświetlanie.
Roberta123 pisze:2) mam również półroczną adenium, planuję trzymać ją zimą na parapecie gdzie stoi zawsze, ale zrobić jej taką chłodziarkę, pod doniczke styropian, z pozostałych 3 stron okleić folią/styropianem/kartonem żeby miała chłód od szyby. Czy maluchy też tak potraktować?
- z tego oklejania i całkowitego izolowania roślinek - bardzo młodych sadzonek, od dostępu do cieplejszych warstw powietrza, a w zasadzie narażanie ich na napływ bardzo zimnego powietrza od szyby - proponowałbym całkowicie zrezygnować, bo wiosną może być bardzo niemiłe zaskoczenie. Musisz zapamiętać, Adenium - polska nazwa "róża pustyni", to rośliny klimatu gorącego, nie znoszą znacznych spadków temperatury, szczególnie takich jakie mogą zimą występować w mroźną pogodę przy szybie okiennej, zima u nas trwa dość długo. Półroczna roślina Adenium, to jeszcze zbyt młoda roślina, żeby "fundować" jej takie bardzo spartańskie warunki.
Roberta123 pisze:3) rozumiem, że od października należałoby zredukować podlewanie do 2x w miesiącu po trochę a w styczniu i lutym tylko raz?
- częstotliwość podlewania Adenium - sadzonek o które pytasz w tym i tego półrocznego w okresie zimy, uzależnione jest od bardzo wielu czynników: temperatury otoczenia, podłoża w jakim rosną, wielkości doniczki którą ma roślina, czy rośliny są doświetlane czy nie. Nie ma jednej, jednoznacznej odpowiedzi na Twoje tak postawione pytanie. Jeżeli będziesz rośliny doświetlać, automatycznie temperatura w ich bezpośrednim otoczeniu będzie wyższa, podłoże będzie szybciej przesychać, częściej trzeba podlać. Nie wiem czy przegapiłem, ale nie pisałaś i nie pokazywałaś w jakiej wielkości doniczkach rosną Twoje Adenium - jeżeli rosną w małych, inaczej trzeba podlewać, niż gdy rosną w większych doniczkach.
Roberta123 pisze:A czy mam się spodziewać pomarszczonego kaudeksu i opadających liści?
- przy tak małych sadzonkach, może to być niewskazane szczególnie, że możesz błędnie oceniać stopień odwodnienia kaudexu, przy tak małych roślinkach..
Roberta123 pisze:/ ... / Nie mam możliwości zimowania ich w temperaturze niższej niż ok 22 st, no chyba że w boksie styropianowym na balkonie ale czy to ma sens? / ... /
- skąd wzięłaś, gdzie wyczytałaś pomysł zimowania bardzo młodych sadzonek Adenium w boksie styropianowym na balkonie szczególnie, że nasze zimy bywają mroźne, styropian nie uchroniłby takich maluchów. Na naszym Forum nie pamiętam, żeby ktoś proponował lub stosował taką formę przetrzymania roślin przez okres zimy, ktoś bardzo dobrze "nawijał". W krajach gdzie Adenium rośnie w środowisku naturalnym hodowcy zimują, a w zasadzie stosują czas spoczynku dla tych roślin bez podłoża, po podwieszane pod przysłowiową "strzechą".
Podsumowując, tak młodych roślinek nie zimuj, jak możesz daj im dużą ilość światła, może być sztuczne i temperaturę w granicach 22 - 24 st C, będą Ci wdzięczne.
Już pokazywałem w jakich doniczkach i jakim sposobem zimowałem młode sadzonki Adenium, pokażę jeszcze raz, może Władze Forum, nie wyrzucą mnie za "powtórki":

Obrazek

- tak wyglądały 35-dniowe moje sadzonki:

Obrazek

- przy tej wielkości doniczek, luźnym podłożu i doświetlaniu roślinek żarówką energooszczędną, nie miałem żadnego problemu z oceną kiedy podlać sadzonki.
Mieczysław
Roberta123
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Akwelan_2009,
Serdecznie dziękuję za wypowiedz, wyciągnę z niej mnóstwo wnioskow, mam również nadzieję że obejdzie się bez restrykcji ze strony władz forum, bo byłaby to wielka strata dla forum.
Na szczęście trafiłam na to forum i wszystkie zaslyszane przeze mnie bzdury są obalane, jestem za to bardzo wdzieczna.
Dołączam zdjęcia moich Adenium

Pozdrawiam serdecznie

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przy tak dużych doniczkach i z tego typu podłożem w które masz posadzone Adenium, będziesz miała ogromny kłopot z określeniem, kiedy podlać czy jeszcze nie i na jak długo wstrzymać się z podlewaniem. Zbliża się jesień, chłodne dni, zmniejszy się znacznie parowanie - wysychanie podłoża, co dodatkowo będzie utrudniało z prawidłowym określeniem wilgotności podłoża. Żeby nie zanudzać, jeszcze jedno oparte na podstawie obserwacji wzrostu moich Adenium. Moim zdaniem (również mogę się mylić), małe rozmiary doniczek w początkowej fazie wzrostu sadzonek Adenium, korzystnie wpływają na rozrost kaudexu. W dużych rozmiarowo doniczkach, roślina "większą uwagę" skupia na rozroście bryły korzeniowej. Moje sadzonki Adenium, przesadzałem z wielodoniczek, do doniczek o wymiarach:

- doniczki - 4,5x4,5x4,5 cm:

Obrazek

Obrazek

- doniczki - średnica 5 cm:

Obrazek

Obrazek

- doniczka 6x6x6 cm, 19 - to miesięczne sadzonki Adenium:

Obrazek

- pokazane rośliny nie są jakoś wyjątkowo wyrośnięte, rosły w warunkach domowych (blok), na parapecie południowego okna. Mam nadzieję, że chociaż w małym stopniu moje podpowiedzi, pozwolą Tobie na prawidłowy rozwój Twoich "podopiecznych".
Mieczysław
Roberta123
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Słyszałam aby były jak najmniejsze doniczki z początku żywota Adenium, ale niestety to były najmniejsze jakie udało mi się dostać, a hodowalam je od nasionka w wielodoniczce

Podłoże to substral ziemia do kaktusow i sukulentow plus keramzyt

Póki co nigdy nie miałam problemów z oceną wilgotności podłoża

Pięknie dziękuję za wszystkie rady z tego forum, wszystkie je biorę pod uwagę i wyciągam tyle wniosków ile potrafię :)
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Roberta123 Twoje podłoże nie nadaje się do uprawy Adenium, a szczególnie tak młodych siewek.
Powinno być jeszcze bardziej przepuszczalne. W naturze Adenium rośnie praktycznie w mieszaninie piachu i kamieni.

Problem z utrzymaniem odpowiedniej wilgotności podłoża będziesz miała w okresie jesienno-zimowym, kiedy jest mniej słońca i ziemia dłużej przesycha.

Poczytaj tutaj, jakie powinno być prawidłowe:
http://forumogrodnicze.info/search.php? ... 3214&ch=-1

Edit: małe kwadratowe doniczki o wymiarach 4x4, 5x5 czy 6x6 dostaniesz na allegro.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Roberta123 pisze:/ ... / Póki co nigdy nie miałam problemów z oceną wilgotności podłoża / ... /
- ja tylko podpowiadam z własnego doświadczenia, chociaż początki z opieką nad tak małymi siewkami, sadzonkami Adenium też nie były dla mnie łatwe (uczyłem się na własnych błędach), ale udało się "dopracować" optymalne warunki dla tych roślin w naszych warunkach klimatycznych.
Postąpisz ze swoimi roślinkami tak, jak będziesz uważała, że dla Twoich roślinek będzie najlepiej, :wit ja nic nie narzucam, tylko w dobrej wierze podpowiadam.

Już niedługo, może jeszcze w tym tygodniu, rozkwitnie po raz drugi jeden pąk kwiatowy na Adenium obesum Hassade Red. Pąki kwiatowe rozwijają - dorastają bardzo wolno, ale co najważniejsze, rosną:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Mieczysław
Roberta123
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Akwelan_1990,
Za kilka dni wysiewam kolejna partie adenium obesum, arabicum i somalense.
Postaram się wyciągnąć jak najwięcej wniosków z Twoich odpowiedzi, ale również chce się uczyć na własnych błędach, które na pewno popełniam.
Tak czy inaczej jestem wdzięczna za każdą Twoja odpowiedź, wszystkie uwagi biorę pod uwagę, w końcu wszystkim nam zależy aby rodzina Adenium się powiększala :)
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

To adenium arabicum RCN x PNW posadziłem w 2012 roku, nasiona kupiłem w Tajlandii, w 2013 roślinę przyciąłem.

Obrazek

Młode gałązki ładnie przyrosły.

Obrazek

Dwa lata temu wyciągnąłem roślinę z doniczki, korzenie były dosyć długie.

Obrazek

Przesadziłem ją do dużej doniczki 25 cm szer X 23 cm wysoka, do podłoża mineralnego.

Obrazek

Druga strona rośliny.

Obrazek

Na dzień dzisiejszy wygląda tak.

Obrazek

Troszkę z boku.

Obrazek

Z każdej strony korzenie inaczej wyglądają, pod korzeniach widoczne są małe doniczki włożone pod roślinę.

Obrazek

Roślina ładnie ukształtowała korzenie i górę liści.

Obrazek

Ostatnio na dworze jest bardzo zimno w nocy było 7 stopni, szklarnię mam nie ogrzewaną dlatego muszę otwierać drzwi i okna do mieszkania aby temperatura w szklarni podrosła, ciepłe powietrze z mieszkania wędruje do szklarni, jest wtedy 15 stopni.
Ta roślina na pierwszym planie w wejściu na stołku to ta sama pokazywana na górze, doniczka jej jest większa od konewki pięciolitrowej co jest widoczne.

Obrazek
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Cztery lata temu bawiłem się nad skręceniem pędów tego obesum.

Obrazek

Po wyrośnięciu młodych pędów, wygląda już inaczej, ale sam kaudeks nie wygląda ciekawie, raczej jest malutki.

Obrazek

Korzonki również były nie za duże.

Obrazek

Po posadzeniu korzenie wyglądały mikro ale chociaż czupryna była względna, dostały dużą doniczkę, mało podłoża no i trzy doniczki pod korzenie.

Obrazek

Już tutaj na tym zdjęciu korzenie wyglądały troszkę lepiej.

Obrazek

Po dwóch latach korzenie zaszalały.

Obrazek

Sam główny pęd dostał pączki na szczycie, liczę na kwiaty.

Obrazek
Jerzy
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”