Adenium obesum(róża pustyni) cz.9 uprawa, pielęgnacja, choroby

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.9 uprawa, pielęgnacja, choroby

Post »

Roberta123 pisze:/ ... / Póki co nigdy nie miałam problemów z oceną wilgotności podłoża / ... /
- ja tylko podpowiadam z własnego doświadczenia, chociaż początki z opieką nad tak małymi siewkami, sadzonkami Adenium też nie były dla mnie łatwe (uczyłem się na własnych błędach), ale udało się "dopracować" optymalne warunki dla tych roślin w naszych warunkach klimatycznych.
Postąpisz ze swoimi roślinkami tak, jak będziesz uważała, że dla Twoich roślinek będzie najlepiej, :wit ja nic nie narzucam, tylko w dobrej wierze podpowiadam.

Już niedługo, może jeszcze w tym tygodniu, rozkwitnie po raz drugi jeden pąk kwiatowy na Adenium obesum Hassade Red. Pąki kwiatowe rozwijają - dorastają bardzo wolno, ale co najważniejsze, rosną:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Roberta123
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 cze 2016, o 08:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Akwelan_1990,
Za kilka dni wysiewam kolejna partie adenium obesum, arabicum i somalense.
Postaram się wyciągnąć jak najwięcej wniosków z Twoich odpowiedzi, ale również chce się uczyć na własnych błędach, które na pewno popełniam.
Tak czy inaczej jestem wdzięczna za każdą Twoja odpowiedź, wszystkie uwagi biorę pod uwagę, w końcu wszystkim nam zależy aby rodzina Adenium się powiększala :)
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

To adenium arabicum RCN x PNW posadziłem w 2012 roku, nasiona kupiłem w Tajlandii, w 2013 roślinę przyciąłem.

Obrazek

Młode gałązki ładnie przyrosły.

Obrazek

Dwa lata temu wyciągnąłem roślinę z doniczki, korzenie były dosyć długie.

Obrazek

Przesadziłem ją do dużej doniczki 25 cm szer X 23 cm wysoka, do podłoża mineralnego.

Obrazek

Druga strona rośliny.

Obrazek

Na dzień dzisiejszy wygląda tak.

Obrazek

Troszkę z boku.

Obrazek

Z każdej strony korzenie inaczej wyglądają, pod korzeniach widoczne są małe doniczki włożone pod roślinę.

Obrazek

Roślina ładnie ukształtowała korzenie i górę liści.

Obrazek

Ostatnio na dworze jest bardzo zimno w nocy było 7 stopni, szklarnię mam nie ogrzewaną dlatego muszę otwierać drzwi i okna do mieszkania aby temperatura w szklarni podrosła, ciepłe powietrze z mieszkania wędruje do szklarni, jest wtedy 15 stopni.
Ta roślina na pierwszym planie w wejściu na stołku to ta sama pokazywana na górze, doniczka jej jest większa od konewki pięciolitrowej co jest widoczne.

Obrazek
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Cztery lata temu bawiłem się nad skręceniem pędów tego obesum.

Obrazek

Po wyrośnięciu młodych pędów, wygląda już inaczej, ale sam kaudeks nie wygląda ciekawie, raczej jest malutki.

Obrazek

Korzonki również były nie za duże.

Obrazek

Po posadzeniu korzenie wyglądały mikro ale chociaż czupryna była względna, dostały dużą doniczkę, mało podłoża no i trzy doniczki pod korzenie.

Obrazek

Już tutaj na tym zdjęciu korzenie wyglądały troszkę lepiej.

Obrazek

Po dwóch latach korzenie zaszalały.

Obrazek

Sam główny pęd dostał pączki na szczycie, liczę na kwiaty.

Obrazek
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jerzyk pisze:Cztery lata temu bawiłem się nad skręceniem pędów tego obesum.
- Jerzy, podziwiam Twoje "zacięcie" do formowania - uzyskiwania z roślin form, które nie występują w środowisku naturalnym. Przyznam, nie jestem fanem takiego traktowania roślin, ale z wielką uwagą i zaciekawieniem podglądam Twoje "poczynania" w uzyskaniu ciekawych, nie występujących w naturze form. Osobiście, bardzo zależy mi - chciałbym uzyskać bardzo rozrośnięte u moich roślin kaudexy i bardzo "poplątane" w ciekawe formy korzenie. Przy najbliższym przesadzaniu moich Adenium, coś będę "kombinował" z plątaniem ich korzeni, oczywiście jak na to pozwoli ich budowa i wielkość.
Mam pytanie:
Jerzyk pisze:Cztery lata temu bawiłem się nad skręceniem pędów tego obesum.

Obrazek
- przy takim "zaplataniu na siłę" pędów, nie ulegają one jakimś uszkodzeniom - pęknięciom, nadłamaniom ?
Jerzyk pisze:Po dwóch latach korzenie zaszalały.

Obrazek
- możliwe, że się mylę, ale ta roślina z korzeni rosnących nad podłożem, robi "spichlerz - kaudex" na substancje odżywcze i wodę, które pozwolą jej przetrwać "trudny" czas suszy.
I jeszcze jedno zapytanie - jak zimujesz swoje Adenium, tz. interesuje mnie temperatura, natężenie oświetlenia, czy raczej nie stosujesz "na siłę" typowej dla tych roślin przerwy w czasie naszej chłodnej i z krótkim dniem zimy ?
Mieczysław
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Mieczysław

Napisałeś - przy takim "zaplataniu na siłę" pędów, nie ulegają one jakimś uszkodzeniom - pęknięciom, nadłamaniom ?
Stwierdziłem, że są obesum o różnej twardości, miękkości pędów łatwo wtedy ulegają gięciem.
ale ta roślina z korzeni rosnących nad podłożem, robi "spichlerz - kaudex" na substancje odżywcze i wodę, które pozwolą jej przetrwać "trudny" czas suszy.
Masz całkowitą rację, właśnie temu korzenie napęczniały tak, że niektóre są już prawie grubsze od kaudeksu i magazynują wodę i substancje odżywcze.

Te czteroletnie adenium Arabicum Black Pearl przyciąłem po dwóch latach, miało bardzo ciemny kaudeks, ale same pędy były zielone.

Obrazek

Teraz kaudeks robi się ciemno zielony, natomiast wszystkie pędy ciemno brązowe.

Obrazek

Obrazek

Zdjęcie z góry, ciekawe arabicum.

Obrazek

---22 sie 2016, o 19:57 ---

Na zdjęciach moje pięć pączkujących obesum, cztery młode jeden czteroletni.
To zdjęcie na mocno czarnym tle.

Obrazek

Tło normalne, jak zwykle, zdjęcie zrobione dzisiaj.

Obrazek

Te pierwsze z prawej w górze rozwinęło się dzisiaj tak.

Obrazek

To ten czteroletni, oba gałązki mają nowe pączki, mam nadzieję, że będzie więcej kwiatów.
Miało usunięte wszystkie, pozostałe pędy,zostały więc tylko te dwa, lekko wyprofilowane, wyrosły jeszcze dwa pędy nowe, którym pozwoliłem wyrosnąć.
Dlaczego duże np czteroletnie rośliny kształtowane długo nie kwitną, ponieważ były niektóre przycięte cztery lub pięć razy, taki zabieg wpływa na wydłużenie czasu kwitnięcia o co najmniej jeden rok lub dwa, no ale coś za coś, czy lepiej mieć pięć gałązek na kaudeksie czy trzydzieści nowych pędów, będzie kiedyś trzydzieści kwiatów - mam nadzieję.

Obrazek
Jerzy
Awatar użytkownika
xxxkrystian
100p
100p
Od: 30 lip 2010, o 14:17

Post »

Jerzy jak zwykle fascynujące okazy adenium, przy tej czarnej perle stosowałeś jedno cięcie w sezonie?? Mi w tym roku zakwitły 3 ale akurat o tych samych kolorach kwiatów ale trochę różnią kształtem .

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Krystian

Moja pasja,
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jerzyk pisze:Obrazek
- Jerzy, gratuluję pięknie rosnącego Adenium arabicum, bardzo podoba mi się ta roślina.
Moja "nadwyrężona" cierpliwość została wynagrodzona. Po bardzo długim procesie dojrzewania, rozkwitł pierwszy pąk kwiatowy, na Adenium obesum Hassade Red:

- tak było 17.08. 2016:

Obrazek

- sześć dni później:

Obrazek

Obrazek

- następnego dnia w godzinach przedpołudniowych już tak:

Obrazek

- dziesięć godzin później:

Obrazek

Obrazek Obrazek

- "między swoimi":

Obrazek
Mieczysław
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

xxxkrystian

Tak przy małych roślinach stosuję tylko jedno cięcie, aby zdążyły zakwitnąć ale po kwitnieniu będę je przycinał.

Mieczysław

Bardzo ładny kwiat i ten odcień niebieski, same drzewko trzeba jeszcze długo formować, żeby miało odpowiedni kształt.

Obrazek

Trzy moje pokazywane wyżej pączki zakwitły...

Obrazek

Ten biały dostał nawet trochę czerwonych kresek.

Obrazek

Nowy granatowy dostał troszkę czarnego odcienia, widok z boku.

Obrazek

Każdy z dwóch pędów ma już kilka pączków.

Obrazek

Ale czy ładny osądźcie sami.

Obrazek
Jerzy
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jerzyk pisze: [/ ... / Ale czy ładny osądźcie sami.

Obrazek
- ;:215 wyjątkowy kolorystycznie kwiat i na dodatek duży rozmiarowo ;:138 . Jerzy, to są Twoje nowo zakupione rośliny czy może udało Ci się wyhodować jw z własnego wysiewu nasion ?
Mieczysław
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Mieczysław

Są wyhodowane przeze mnie, nasiona kupiłem w necie mają rok i siedem miesięcy, prócz tego czerwono białego, czteroletniego.
Jerzy
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na obudowanym balkonie przy otwartych oknach zewnętrznych, temperatura osiągnęła nieczęsto spotykaną wielkość:

Obrazek

- kwiat Adenium obesum Hassade Red przy takiej "nieznośnej" dla nas temperaturze wypiękniał, pokazuje wszystkie swoje walory:

Obrazek

- rozkwitł jeden z pąków kwiatowych na Adenium obesum, które nieświadomie potraktowałem po "macoszemu". Niestety pierwszy rozwinięty kwiat jest z wadą:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

- kwiat ma ładny "rysunek" na wewnętrznej stronie płatków, ale ze względu na widoczną wadę, nie widać wyraźnie tego rysunku wewnątrz kwiatu. Może na czekających w "kolejce" na rozkwitnięcie kolejne pąki, będą bez wad i pokarzą co skrywają na wewnętrznej stronie swoich płatków.
Mieczysław
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Mieczysław

Tak ten nowy niekształtny kwiat będzie miał piękny, nowy wzór, czekamy na nowy kwiat.

To jest jeden z ciemniejszych moich Arabicum Yak Lop Buri, większość bywa jaśniejszych.

Obrazek

Jego korzenie wyglądają jak śpiące węże.

Obrazek

Zakwit mój kolejny kwiat ten pierwszy z lewej.

Obrazek

Ma towarzystwo kwiatu fioletowego, czekam na kwitnięcie kolejnego, pierwszego na początku, ciekawe co pokaże się.

Obrazek

Tak wygląda ten kwiat, czy ładny ??? Nasiona kupione w necie na all prawie dwa lata temu sprawdziły się.

Obrazek
Roberta123
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 cze 2016, o 08:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy coś jej się dzieje?
Obrazek
Awatar użytkownika
peter86
500p
500p
Od: 14 mar 2011, o 23:42

Post »

Ciemna kropa na dole pędu może być od jakiegoś grzyba. Mogła mieć roślina za dużo wody. Gubienie dolnych liście jest naturalne. Wysokie temperatury jednak przyśpieszają gubienie starszych liści. Jak podobnie liście schną na wszystkich Adenium może być problem z jakimś składnikiem w podłożu. Kup jakiś dobry nawóz z pełnym składem mikro makro i małą ilością azotu.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”