Mieczysław
Napisałeś - przy takim "zaplataniu na siłę" pędów, nie ulegają one jakimś uszkodzeniom - pęknięciom, nadłamaniom ?
Stwierdziłem, że są obesum o różnej twardości, miękkości pędów łatwo wtedy ulegają gięciem.
ale ta roślina z korzeni rosnących nad podłożem, robi "spichlerz - kaudex" na substancje odżywcze i wodę, które pozwolą jej przetrwać "trudny" czas suszy.
Masz całkowitą rację, właśnie temu korzenie napęczniały tak, że niektóre są już prawie grubsze od kaudeksu i magazynują wodę i substancje odżywcze.
Te czteroletnie adenium Arabicum Black Pearl przyciąłem po dwóch latach, miało bardzo ciemny kaudeks, ale same pędy były zielone.
Teraz kaudeks robi się ciemno zielony, natomiast wszystkie pędy ciemno brązowe.
Zdjęcie z góry, ciekawe arabicum.
---22 sie 2016, o 19:57 ---
Na zdjęciach moje pięć pączkujących obesum, cztery młode jeden czteroletni.
To zdjęcie na mocno czarnym tle.
Tło normalne, jak zwykle, zdjęcie zrobione dzisiaj.
Te pierwsze z prawej w górze rozwinęło się dzisiaj tak.
To ten czteroletni, oba gałązki mają nowe pączki, mam nadzieję, że będzie więcej kwiatów.
Miało usunięte wszystkie, pozostałe pędy,zostały więc tylko te dwa, lekko wyprofilowane, wyrosły jeszcze dwa pędy nowe, którym pozwoliłem wyrosnąć.
Dlaczego duże np czteroletnie rośliny kształtowane długo nie kwitną, ponieważ były niektóre przycięte cztery lub pięć razy, taki zabieg wpływa na wydłużenie czasu kwitnięcia o co najmniej jeden rok lub dwa, no ale coś za coś, czy lepiej mieć pięć gałązek na kaudeksie czy trzydzieści nowych pędów, będzie kiedyś trzydzieści kwiatów - mam nadzieję.