Alicja z Krainy Storczyków....

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alicja N.
100p
100p
Od: 18 lut 2008, o 15:04

Alicja z Krainy Storczyków....

Post »

Z założeniem swojego wątku storczykowego czekałam do chwili, aż moja kolekcja się powiększy, albo coś sie stanie za moją sprawą, np. pęd kwiatowy, czy kolejny listek. Tak sie szczęśliwie złożyło, że moja kolekcja liczy sobie 10 storczyków i chyba czas najwyższy pokazać ją w całości chronologicznie co do pojawienia się w mych skromnych progach :D

1) EVER SPRING King- wrzesień, mój pierwszy urodzinowy storczyk, który wieeeeele ze mną przeżył (dzięki Bogu, że w ogóle przeżył-patrz wątek czego nie robić ze storczykami :oops: ). obecnie nie kwitnie, ale rośnie sobie w najlepsze, myślałam, że będzie rozgałęział pęd kwiatowy, a tu chyba mi keiki rośnie...sama nie wiem, bo zaczynał tak na pół-okrągło wychodzić, a tydzień temu uformował się listek :shock:

Obrazek
Obrazek

2) Phalaenopsis ... to drugi mój nabytek w lutym, z okazji zdanej sesji i przeprowadzki do nowego mieszkania :D , co tu dużo o nim pisać, ma nawet swoje własne przezwisko- grzyb never ending story... tak sobie lubi czasem coś wychodować, żeby mu nie było smutno samemu w tej doniczce :P ale co by o nim nie pisać-twardy zawodnik

Obrazek
Obrazek

3) Miltoniopsis biały, kwitnie i pachnie....ale póki co, staram sie go nie zabić i mam nadzieję na jeszcze jednego czerwonego, i jakbym gdzieś przypadkiem natrafiła na różowego, to też chętnie :oops:

Obrazek
Obrazek

4) Phalaenopsis ciemno rózowy, prawie fioletowy, kupiłam, bo mi się go żal zrobiło, kwiaty poniszczone, pąki jakby poprzecinane (ma niezbyt reprezentacyjne kwiaty obecnie), ale głównym powodem zakupu, było to, iż chyba produkuje keiki, a ja chciałam je mieć i zobaczyć co z tego wyrośnie :roll:

Obrazek
Obrazek

5) 3 sabotki... umarlaczki, ocalone od niechybnej śmierci w kompoście, albo na zwykłym śmietniku..., wszyscy w sklepie się dziwili, że one jeszcze są w sprzedarzy w ogóle...

Obrazek

6) Cambria, ale ona ma coś z Zygopetalum, i pachnie kawą z czymś blizej niezidentyfikowanym, jest śliczna, ma olbrzymią pseudobulwę i dwa nowe przyrosty...oby długo u mnie żyła :D

Obrazek
Obrazek

7) Sabotek (a właściwie to dwa-posadzone w jednej doniczce, ale osobno w półdoniczkach), moja wileka duma, cudowny, bajeczny, szkoda, że seryjny, ale dla mnie niepowtarzalny :roll:

Obrazek
Obrazek

c.d.n. :twisted:
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne kwiaty :)
Ale dlaczego przy sabotku piszesz, że "szkoda, że seryjny"?
I mam jeszcze pytanie co do zdjęć - na tle czego je robisz? Należysz do "Klubu Czarnego Podkoszulka? ;) (dla niezorientowanych - na innym forum storczykowym odbyła się swego czasu dyskusja nt. fotografowania storczyków - wyłonił się wtedy mocny wyżej wzmiankowany klub, którego członkowie na takim właśnie tle fotografowali swoje kwiaty :D)
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Ilonka
50p
50p
Od: 27 lut 2008, o 15:49

Post »

noo, gratulki ;:138 ;:138 , jst na czym oko powiesic.... A i witaj wsród storczykowych zapaleńców ;:1
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Alicjo we własnym wątku :wink:
Piękna kolekcja - tym bardziej, że różnorodna.
Gratuluję pierwszych własnych wyników :P Oj cieszą , cieszą.
Miltoniopsis... cudny ;:228 Niech zdrowo się chowa, bo do najłatwiejszych w uprawie nie należy..
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37

Post »

Ale kolekcja i takie różności. Ja dopiero 2 tygodnie temu zdecydowałam się na coś innego niż falenopsis. Trzymam kciuki. :lol:
Awatar użytkownika
Alicja N.
100p
100p

Post »

dziękuje za gratulacje, ja też miałam opory do 'czegoś innego' niż falenopsis, ale jakoś sie przełamałam i urozmaiciłam kolekcję :D

a jeśli chodzi o zdjęcia, to robię je na tle czarnego brystolu. obalam pltkę- nie należę do tego klubu :lol:
a tak w gwoli ścisłości, to zdjęcia są głównie robione przez mojego Tomka, który dzielnie mnie wspiera w hodowli i o za jego sprawą tak szybko się kolekcja rozrasta, bo nie potrafi mi odmówić :oops:
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

No to szczęściara z Ciebie :)
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

cudowna kolekcja... aż miło popatrzyć na tak ładne storczyki... oby ci dalej dobrze rosły :)
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Wspaniałe storczyki, oby Ci długo kwitły ;:215
Sabotek jest cudny, o cambrii nie wspomnę ;:224
GRATULACJE ogromne ;:198
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
dorcia
1000p
1000p
Od: 19 lut 2008, o 19:20

Post »

Alicjo, wreszcie pokazałaś swoją -jakże pokaźną już -kolekcję. Storczyki pięknie wyglądają, widać, że czują się u Ciebie dobrze. Sabotki, które uratowałaś przed niechybną śmiercią też się mają dobrze, a nawet bardzo dobrze(chyba dostrzegłam na nich pędy kwiatowe?). Ostatni Twój nabytek - sabotek, piękny, taki "dostojny", oby Ci się dobrze hodował. Pozdrawiam z bardzo zimnego dziś Podlasia, Dorota :P
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Alicjo z krainy storczyków :) ! Zagłębiłam sie w Twój post, jakbym czytała interesującą książkę...
Historia każdego storczyka opowiedziana z takim zaangażowaniem. No i jak zawsze mój największy szacunek
odczuwam, gdy ktoś ratuje niechciane lub zaniedbane roślinki ;:97
Czekam na dalszy ciąg (jak obiecałaś :) )

Pozdrawiam, Joanna
Awatar użytkownika
Alicja N.
100p
100p

Post »

bardzo się cieszę, że podobają sie Wam moi podopieczni :D
a jeśli chodzi o sabotki z 'odzysku', to rzeczywiście, są na nich pędy kwiatowe, ale one już były, nie wycinam ich, bo nadal żyją, na tym zielonym pędzie nawet uformował się pączek, ale chyba usechł, ale już następny chyba zaczyna się kształtować ;:1 no nie wiem jeszcze na 100%, ale mam nadzieje, że się nie mylę...

a tak na marginesie- dziś na podlasiu słoneczko świeciło... ;:26

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Alicja N.
100p
100p

Post »

witam serdecznie :D

z powodu kuracji antybiotykowej, mam trochę czasu, aby opisać parę nowinek storczykowych :wink:

- keiki zaczyna wypuszczać drugi listek, ale... na jednym liściu (który wyrósł u mnie jako pierwszy) zauważyłam jasne przebarwienie wielkości ok 2x3 cm, mam nadzieję, że to nic groźnego (fotosik nie działa, więc nie mogę zamieścić zdjęcia niestety).

- cambrii został jeszcze jeden nierokwitnięty pączek, pachnie :lol: , na pędzie są kropelki lepkiej cieczy (to chyba naturalne), ale na nowym liściu na nowym przyroście pojawiły się czarne plamki, na innych liściach też są, ale pojedynczo, a na tym nowym w skupisku :( nie wiem co to jest....

- kwiaty miltoniopsisa niechcący spryskałam wodą i lekko zbrązowiały na końcach :evil:

- a ogólnie lata trochę muszek po mieszkaniu, więc kupiłam żółte tabliczki i złapało sie ich sztuk 5 przez 3 tygodnie, czyli inwazji nie ma (3 na cambrii i 2 na miltoniopsisie).

- sabotki jeszcze żyją, ale nic się w nich nie zmienia

jak tylko fotosik zadziała wstawię zdjęcia tych plam, bo zaczynam sie niepokoić.

pozdrawiam! ;:54
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37

Post »

Przede wszystkim zdrowiej :D Trzymaj się cieplutko.
Awatar użytkownika
monisia
200p
200p
Od: 9 lut 2008, o 17:24

Post »

U mnie też pokazały sie jakies muszki-takie czarne podobne do mszycy, kupiłam jakis środek iz zobaczymy co to będzie, ale ciekawi mnie skąd się wzięły ;:24 Na listkach Dendrobium zauważyłam takie malutkie czarne plamki to chyba ich robota ;:29 trzeba sie tego jak najszybciej pozbyć
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”