Moja parapetowa kaktusiarnia - DAK

Zablokowany
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A to on tak bajecznie kwitnie :shock: Tylko czym Ci się odwdzięczę, większość mam pojedynczych maleństw. :oops: Niedługo (mówię to setny raz, więc trzeba się wreszcie zebrać) odnowię mój wątek :D
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

anoli pisze:A to on tak bajecznie kwitnie :shock: Tylko czym Ci się odwdzięczę, większość mam pojedynczych maleństw. :oops: Niedługo (mówię to setny raz, więc trzeba się wreszcie zebrać) odnowię mój wątek :D
Uśmiechem, ja szykuję się do dużego remontu za rok i wolałabym nie powiększać kolekcji.
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:10 ;:1 Remonty dla mnie to koszmar, traktuję je jako zło konieczne :P
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

DAK to są maleństwa? :shock: To jak wyglądają dorosłe okazy?chyba że fotki są odpowiednio zrobione.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

grazka2211 pisze:DAK to są maleństwa? :shock: To jak wyglądają dorosłe okazy?chyba że fotki są odpowiednio zrobione.
:) Zoom to cudny wynalazek. Można robić zdjęcia maluszkom udającym olbrzymów. Robienie zdjęć kolcom i szczegółom tak, że na zdjęciu lepiej je widać niż przez lupę.
I do tego nie trzeba być fotografem - nawet małpa to potrafi, więc i ja też. ;:333
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

DAK pisze:
grazka2211 pisze:DAK to są maleństwa? :shock: To jak wyglądają dorosłe okazy?chyba że fotki są odpowiednio zrobione.
:) Zoom to cudny wynalazek. Można robić zdjęcia maluszkom udającym olbrzymów. Robienie zdjęć kolcom i szczegółom tak, że na zdjęciu lepiej je widać niż przez lupę.
I do tego nie trzeba być fotografem - nawet małpa to potrafi, więc i ja też. ;:333
No to mi do małpy jeszcze daleko :;230 :;230
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
chmara3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2007, o 00:18

Kaktusy

Post »

Witam!!!

DAK pierwsze co gratuluje zapału i pięknej kolekcji kwitną Ci cudownie, współczuje strat po zimowaniu i życzę szybkiego odbudowania kolekcji a jak widze bardzo dobrze Ci idzie :) Ja powracam po bardzo długiej przerwie na forum i przymierzam sie do uwiecznienia moich kaktusków i wklejenia nowych zdjęc i mam nadzieję, że niedługo znajdę czas. Tym bardziej że moja Rebutia już kwitnie od tygodnia i napatrzeć sie na nią nie mogę :)

Pozdrawiam Wszystkich.
Kiedy coś uparcie gaśnie zaufaj iskierce nadziei ~~~~ Pozdrawiam Aga
Moje storczyki :)
Moje kaktusiki:)
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Do opuncjowej donicy doszło maleństwo:
Obrazek
Nie wiem co to jest. Jako bardziej dorosłe ma na wierzchu dłuższe niż tu "białe włosy".
A tak wygląda teraz ta opuncjowa donica, nowe przyrosty rosną jak na drożdżach:
Obrazek
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

DAK pisze:Do opuncjowej donicy doszło maleństwo:
Obrazek
Nie wiem co to jest. Jako bardziej dorosłe ma na wierzchu dłuższe niż tu "białe włosy".
Austrocylindropuntia flocossa forma cristata
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:lol: Dziękuję Tomku - już zapisuję i biegnę poczytać.

No to poczytałam tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 667#295667 , bo niewiele informacji w necie mogłam znaleźć. I teraz nie wiem, czy z pozostałymi opuncjami będzie mu tam dobrze. :?:
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Formy grzebieniaste są generalnie słabsze od typowych roślin - jest to zawsze jakaś tam degeneracja roślinki, która utrudnia jest wzrost. Z reguły one nie kwitną i wymagają szczepienia. Zatem posadzone z innymi, zdrowymi opuncjami i do tego z gatunkami szybko rosnącymi (jak Opuntia vulgaris) mogą być zwyczajnie przez nie zagłuszone - będzie brakować im światła i składników odżywczych do prawidłowego rozwoju.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:24 Jak dobrze popytać fachowca.
Opuntia microdasys forma cristata widzę, że powoli przyrasta, ale i ta zwykła microdeysys w tym roku po zimie długo mi dochodzi do pożądanego stanu.
Pewnie tą vulgaris będę musiała wyekspediować do oddzielnej donicy - vulgarisowej.
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nowinka urocza, mam nadzieję, że mimo delikatności ładnie sobie u Ciebie poradzi. Chciałam jeszcze zapytać jak się nazywa ta największa opuncja mam chłon takiej, lub bardzo podobnej, lecz niestety anonimowej :wink:
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

Mam takie cudo jak Twoja nowinka.
Rosło u mnie świetnie na południowym parapecie. Niestety moja Mama postanowiła odciąć kawałek i ukorzenić, nie zauważyłam, że przez to stara roślinka podgniła. Uratowałam tylko kawałek, ten odcięty przez Mamę. A stara roślina miała ok. 15cm wys. i 20szer. :(

Niech Twoja pięknie rośnie i pamiętaj zasypać węglem/popiołem każdą rankę po cięciu...
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Baryczko za cenne wiadomości. A skoro nawet taka może urosnąć, to tym bardziej na następny sezon trzeba pomyśleć o wyprowadzeniu z tej donicy tak szybko rosnących i mających tendencję do ekspansji wielkich Opuncji vulgaris i zorganizować im "wulgarną" donicę. ;)

Anoli ta duża to chyba Opuntia vulgaris - jej tempo wzrostu jest jak na drożdżach. A ponieważ Portos ciągle odłamuje mu człony, a te ukorzeniają się bez najmniejszych problemów, to porobiło mi się ich już sporo, choć rok temu zabrałam jedną roślinkę z parapetu na klatce schodowej.
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”