Pyszności Hanki
- Haniafrania
- 50p
- Posty: 61
- Od: 1 paź 2008, o 18:05
- Lokalizacja: trojmiasto
Oj Haniu to jest wyższa matematyka tfu matematyka to moja dziedzina to wyższa szkoła jazdy!!!!
W domu kisiliśmy kapustę w beczce, Teraz tatuś kisi w słoikach dla siebie i dla mnie
ale ja tesknię do tej kapusty, która stała na balkonie w drewnianej beczce... kiedy w zimie mama robiła obiad a ja szłam na balkon, zsuwałam śnieg, ściągałam taki wielki kamień i wybierałam kapustę ... mmmmmm
muszę to Haniu przemyśleć
W domu kisiliśmy kapustę w beczce, Teraz tatuś kisi w słoikach dla siebie i dla mnie
ale ja tesknię do tej kapusty, która stała na balkonie w drewnianej beczce... kiedy w zimie mama robiła obiad a ja szłam na balkon, zsuwałam śnieg, ściągałam taki wielki kamień i wybierałam kapustę ... mmmmmm
muszę to Haniu przemyśleć
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- Hanka 1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3058
- Od: 30 kwie 2008, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Kielc
Witam Wszystkich
dziś łatwy i szybki w przygotowaniu
Dziwak
Ugotować wcześniej budyń na 1/2 l mleka
Ciasto
4 jaja
20 dag cukier puder
1/2 margaryna
20 dag mąki
1 łyżeczka proszku
sok z cytryny
margarynę,cukier,żółtka utrzeć do białości
dodać mąkę z proszkiem
ubić pianę dodać sok z cytryny i połączyć
piec w 180 20-25 min
Jabłka
1,5 kg jabłek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki wody
cukier waniliowy
1/2 szklanki kaszy manny
1 łyżka masła
1 galaretka
jabłka zetrzeć na tarce
wodę.cukier,cukier waniliowy zagotować do syropu,dodać jabłka i smażyć chwilę na małym ogniu.Dodać kaszę mannę i smażyć aż kasza będzie miękka.Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklance wrzątku i połączyć z jabłkami-nie gotować
Gorącą masę kładziemy na placek i czekamy aż wystygnie i stężeje
biszkopt
4 jaja
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki maki
łyżeczka proszku do pieczenia
krem budyniowy
margarynę utrzeć do białości dodać wcześniej ugotowany i przestudzony budyń
składamy placek
ucierany z jabłkami-krem budyniowy-biszkopt
SMACZNEGO
dziś łatwy i szybki w przygotowaniu
Dziwak
Ugotować wcześniej budyń na 1/2 l mleka
Ciasto
4 jaja
20 dag cukier puder
1/2 margaryna
20 dag mąki
1 łyżeczka proszku
sok z cytryny
margarynę,cukier,żółtka utrzeć do białości
dodać mąkę z proszkiem
ubić pianę dodać sok z cytryny i połączyć
piec w 180 20-25 min
Jabłka
1,5 kg jabłek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki wody
cukier waniliowy
1/2 szklanki kaszy manny
1 łyżka masła
1 galaretka
jabłka zetrzeć na tarce
wodę.cukier,cukier waniliowy zagotować do syropu,dodać jabłka i smażyć chwilę na małym ogniu.Dodać kaszę mannę i smażyć aż kasza będzie miękka.Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklance wrzątku i połączyć z jabłkami-nie gotować
Gorącą masę kładziemy na placek i czekamy aż wystygnie i stężeje
biszkopt
4 jaja
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki maki
łyżeczka proszku do pieczenia
krem budyniowy
margarynę utrzeć do białości dodać wcześniej ugotowany i przestudzony budyń
składamy placek
ucierany z jabłkami-krem budyniowy-biszkopt
SMACZNEGO
- Hanka 1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3058
- Od: 30 kwie 2008, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Kielc
Sałatka z ogórków,którą u mnie wszyscy się zajadają-może któraś z was skorzysta
2kg ogórki
1/2 kg papryka tyle samo marchew i cebula.
3 płaskie łyżki soli
3/4 szklanki cukru
1 szklanka oleju
3/4 szklanki octu
1/2 główki czosnku drobno pokroić,pieprz mielony
ogórki pokroić w plastry,posolić i odstawić
paprykę w kostkę,cebulę w plastry,marchew na grubej tarce razem to wszystko wymieszać /bez ogórków/Odstawić na 2-3 godz.Wlać olej i ocet zagotować /1-2 min/.Ogórki odcisnąć,wymieszać z tym co parzyliśmy i do słoików.Słoiki zagotować
II sałatka
3 kg papryki
2kg pieczarek
1 kg cebula
obrać pokroić paprykę w ósemki pieczarki w całości cebula w krążki.Wszystko tylko sparzyć /oddzielnie/
Zalewa
5 l woda
1,5 szklanki cukru
3/4 szklanki octu
2 łyżki soli
ziele,pieprz w całości /zagotować/
paprykę,pieczarki i cebulę układać warstwami w słoiku zalać gorąca zalewą i pasteryzować parę minut/3-5/ Słoiki po pasteryzacji zawsze odwracam do wystygnięcia
Smacznego
2kg ogórki
1/2 kg papryka tyle samo marchew i cebula.
3 płaskie łyżki soli
3/4 szklanki cukru
1 szklanka oleju
3/4 szklanki octu
1/2 główki czosnku drobno pokroić,pieprz mielony
ogórki pokroić w plastry,posolić i odstawić
paprykę w kostkę,cebulę w plastry,marchew na grubej tarce razem to wszystko wymieszać /bez ogórków/Odstawić na 2-3 godz.Wlać olej i ocet zagotować /1-2 min/.Ogórki odcisnąć,wymieszać z tym co parzyliśmy i do słoików.Słoiki zagotować
II sałatka
3 kg papryki
2kg pieczarek
1 kg cebula
obrać pokroić paprykę w ósemki pieczarki w całości cebula w krążki.Wszystko tylko sparzyć /oddzielnie/
Zalewa
5 l woda
1,5 szklanki cukru
3/4 szklanki octu
2 łyżki soli
ziele,pieprz w całości /zagotować/
paprykę,pieczarki i cebulę układać warstwami w słoiku zalać gorąca zalewą i pasteryzować parę minut/3-5/ Słoiki po pasteryzacji zawsze odwracam do wystygnięcia
Smacznego
- Hanka 1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3058
- Od: 30 kwie 2008, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Kielc
Słodki składak
pieczemy trzy placki /blacha 30x40/
1 placek ucierany
25 dag margaryna
20 dag cukier puder
6 jaj
9 dag mąka ziemniaczana
10 dag maka pszenna
1,5 łyżeczki proszku
3/4 łyżeczki amoniaku
7 dag maku
Ubij białka z cukrem ,potem żółtka i resztę
Piec 20-30 min w 180
2 placek-biszkopt
6 jaj
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku
3 placek-orzechowy
25 dag orzechów włoskich krojonych
5 jaj
3/4 szklanki cukru
2 łyżki miodu prawdziwego
2 łyżki maki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku
Ubić białka z cukrem,dodać żółtka i resztę
piec w słabo nagrzanym piekarniku aż się zrumieni
Masa 1
0,5 l mleka i budyń waniliowy,2 łyżki kakao cukier jak kto woli-ugotować budyń.Jedną Kasię /lub masło/utrzeć do białości dodać budyń czekoladowy
Masa 2
3 jajka i cukier do smaku ubić na parze-wystudzić
Utrzeć kasię dodać jajka ,ajerkoniak /lub co kto woli/
Przełożyć placki- ucierany -masa czekoladowa-placek orzechowy-masa -biszkopt.
Ja zawsze biszkopt przed upieczeniem troszkę posypuję kokosem lub mielonymi orzechami,wtedy on się nie "ściąga" w pieczeniu i ładny ma wierzch,nie trzeba go już "zdobić"
Smacznego
_________________
pieczemy trzy placki /blacha 30x40/
1 placek ucierany
25 dag margaryna
20 dag cukier puder
6 jaj
9 dag mąka ziemniaczana
10 dag maka pszenna
1,5 łyżeczki proszku
3/4 łyżeczki amoniaku
7 dag maku
Ubij białka z cukrem ,potem żółtka i resztę
Piec 20-30 min w 180
2 placek-biszkopt
6 jaj
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku
3 placek-orzechowy
25 dag orzechów włoskich krojonych
5 jaj
3/4 szklanki cukru
2 łyżki miodu prawdziwego
2 łyżki maki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku
Ubić białka z cukrem,dodać żółtka i resztę
piec w słabo nagrzanym piekarniku aż się zrumieni
Masa 1
0,5 l mleka i budyń waniliowy,2 łyżki kakao cukier jak kto woli-ugotować budyń.Jedną Kasię /lub masło/utrzeć do białości dodać budyń czekoladowy
Masa 2
3 jajka i cukier do smaku ubić na parze-wystudzić
Utrzeć kasię dodać jajka ,ajerkoniak /lub co kto woli/
Przełożyć placki- ucierany -masa czekoladowa-placek orzechowy-masa -biszkopt.
Ja zawsze biszkopt przed upieczeniem troszkę posypuję kokosem lub mielonymi orzechami,wtedy on się nie "ściąga" w pieczeniu i ładny ma wierzch,nie trzeba go już "zdobić"
Smacznego
_________________
- Hanka 1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3058
- Od: 30 kwie 2008, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Kielc
szybkościowa rolada z jabłkami
4 jaja
3/4 szklanki maki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku
7-8 jabłek
Wyłożyć blachę papierem,rozłożyć równo starte na grubej tarce jabłka /jak kto woli można posypać cukrem/ na to wlać ciasto biszkoptowe i piec około 20-25 min w 180
Wyrzucić na ściereczkę , zdjąć papier ,zwinąć roladę
Wszystkie swoje plaki piekę na papierze
Smacznego
4 jaja
3/4 szklanki maki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku
7-8 jabłek
Wyłożyć blachę papierem,rozłożyć równo starte na grubej tarce jabłka /jak kto woli można posypać cukrem/ na to wlać ciasto biszkoptowe i piec około 20-25 min w 180
Wyrzucić na ściereczkę , zdjąć papier ,zwinąć roladę
Wszystkie swoje plaki piekę na papierze
Smacznego
- Hanka 1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3058
- Od: 30 kwie 2008, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Kielc
Ogórki kiszone z papryką
1 kg ogórków
0,40 kg papryka
na 1 litr wody 5 dag soli i jeszcze wszystko to co do kiszenia ogórków dajemy
W słoju układamy na przemian ogórki i paprykę i kisimy-PYCHOTA
jest nadmiar jabłek a więc pieczemy
Pierożki
jabłka
30 dag mąki
1 margaryna
1 jajko
śmietana tyle aby zagnieść ciasto /ma być gęste jak na makaron/.Schłodzić .Rozwałkować na grubość placka na kluski.Wykrajać szklanką krążki wkładać ósemki jabłek zawinąć-nie zlepiać Piec na złoto w temp.200-220,Posypać pudrem -Smacznego
Sztrudel
zagnieść ciasto jak na makaron /trochę mniej twarde/rozwałkować posmarować masłem nałożyć jabłka starte na grubej tarce,trochę cukru,cynamon i zwijamy jak rogalik.Na patelni roztopić masło i piec sztrudel z obu stron. U nie wszyscy uwielbiają
1 kg ogórków
0,40 kg papryka
na 1 litr wody 5 dag soli i jeszcze wszystko to co do kiszenia ogórków dajemy
W słoju układamy na przemian ogórki i paprykę i kisimy-PYCHOTA
jest nadmiar jabłek a więc pieczemy
Pierożki
jabłka
30 dag mąki
1 margaryna
1 jajko
śmietana tyle aby zagnieść ciasto /ma być gęste jak na makaron/.Schłodzić .Rozwałkować na grubość placka na kluski.Wykrajać szklanką krążki wkładać ósemki jabłek zawinąć-nie zlepiać Piec na złoto w temp.200-220,Posypać pudrem -Smacznego
Sztrudel
zagnieść ciasto jak na makaron /trochę mniej twarde/rozwałkować posmarować masłem nałożyć jabłka starte na grubej tarce,trochę cukru,cynamon i zwijamy jak rogalik.Na patelni roztopić masło i piec sztrudel z obu stron. U nie wszyscy uwielbiają
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6532
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Hanko, kiedy upieczesz strudel, zrób i pokaż zdjęcia, proszę. Nie wiem jak to zwijać, do tej pory widziałam tylko strudel zawijany jak rolada, tylko z zaklejonymi końcówkami, a ty piszesz, że ma być jak rogalik
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Hanka 1 napisała przy poście o kiszeniu kapusty"
"Przekładam wtedy do słoików ciasno układam /czubato w słoiku/ zakręcam i przenoszę do chłodnego i ciemnego pomieszczenia. "
Ja teraz nakładam tylko 3/4 słoika i pomimo to często sok wypływa. Jak Ty to robisz,że kapusta nie "kipi".
Jak dużo soku wypłynie,to po pierwsze szkoda bo jest pyszny,a po drugie taka kapusta robi się czarna i niestety jest do wyrzucenia.
"Przekładam wtedy do słoików ciasno układam /czubato w słoiku/ zakręcam i przenoszę do chłodnego i ciemnego pomieszczenia. "
Ja teraz nakładam tylko 3/4 słoika i pomimo to często sok wypływa. Jak Ty to robisz,że kapusta nie "kipi".
Jak dużo soku wypłynie,to po pierwsze szkoda bo jest pyszny,a po drugie taka kapusta robi się czarna i niestety jest do wyrzucenia.