Pyszności Hanki

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3058
Od: 30 kwie 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: okolice Kielc

Post »

Najwyższy czas na

Kiszenie kapusty

Kapustę kiszę w beczce plastikowej z workiem.U nas na giełdzie kupuję już poszatkowaną
na 5 kg kapusty
8-10 dag soli
30 dag marchewka
kminek.tymianek,parę owoców jałowca /co kto lubi/
kapustę partiami układamy w beczce,solimy,trochę marchewki,ziół i uciskamy czym kto chce aż kapusta puści sok /uważać aby nie poprzetrącać kapusty/ i znów kapusta ,marchewka,sól i zioła i znów uciskamy i tak aż zapełnimy beczkę .
Nadmiar soku usuwam podczas uciskania ale na koniec musi kapusta być przykryta sokiem
Przykrywam kapustę ściereczką kładę obciążenie i tak stoi 10-14 dni w pomieszczeniu o temp nie mniej niż 18.Po tym czasie kapusta jest już ukiszona.Przekładam wtedy do słoików ciasno układam /czubato w słoiku/ zakręcam i przenoszę do chłodnego i ciemnego pomieszczenia.
Kapusta jest bardzo smaczna i dobrze się przechowuje /ostatni słoik z zeszłego roku wykorzystałam dwa dni temu/
Chętnie przeczytam Wasze opinie
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
Haniafrania
50p
50p
Posty: 61
Od: 1 paź 2008, o 18:05
Lokalizacja: trojmiasto

Post »

Haniu niestety nie moge znalezc nigdzie w necie tego modelu ktory masz :(
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Post »

Oj Haniu to jest wyższa matematyka tfu matematyka to moja dziedzina to wyższa szkoła jazdy!!!!

W domu kisiliśmy kapustę w beczce, Teraz tatuś kisi w słoikach dla siebie i dla mnie :)
ale ja tesknię do tej kapusty, która stała na balkonie w drewnianej beczce... kiedy w zimie mama robiła obiad a ja szłam na balkon, zsuwałam śnieg, ściągałam taki wielki kamień i wybierałam kapustę ... mmmmmm

muszę to Haniu przemyśleć :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3058
Od: 30 kwie 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: okolice Kielc

Post »

Hania
Ja swój kupiłam w Media Markt nie pamiętam dokładnie ale około 600 zł zapłaciłam,ma dwa mieszadła i 14 programów
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3058
Od: 30 kwie 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: okolice Kielc

Post »

Witam Wszystkich

dziś łatwy i szybki w przygotowaniu

Dziwak

Ugotować wcześniej budyń na 1/2 l mleka
Ciasto
4 jaja
20 dag cukier puder
1/2 margaryna
20 dag mąki
1 łyżeczka proszku
sok z cytryny
margarynę,cukier,żółtka utrzeć do białości
dodać mąkę z proszkiem
ubić pianę dodać sok z cytryny i połączyć
piec w 180 20-25 min

Jabłka
1,5 kg jabłek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki wody
cukier waniliowy
1/2 szklanki kaszy manny
1 łyżka masła
1 galaretka
jabłka zetrzeć na tarce
wodę.cukier,cukier waniliowy zagotować do syropu,dodać jabłka i smażyć chwilę na małym ogniu.Dodać kaszę mannę i smażyć aż kasza będzie miękka.Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklance wrzątku i połączyć z jabłkami-nie gotować
Gorącą masę kładziemy na placek i czekamy aż wystygnie i stężeje
biszkopt
4 jaja
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki maki
łyżeczka proszku do pieczenia
krem budyniowy
margarynę utrzeć do białości dodać wcześniej ugotowany i przestudzony budyń
składamy placek
ucierany z jabłkami-krem budyniowy-biszkopt

Obrazek Obrazek

SMACZNEGO
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3058
Od: 30 kwie 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: okolice Kielc

Post »

Sałatka z ogórków,którą u mnie wszyscy się zajadają-może któraś z was skorzysta
2kg ogórki
1/2 kg papryka tyle samo marchew i cebula.
3 płaskie łyżki soli
3/4 szklanki cukru
1 szklanka oleju
3/4 szklanki octu
1/2 główki czosnku drobno pokroić,pieprz mielony
ogórki pokroić w plastry,posolić i odstawić
paprykę w kostkę,cebulę w plastry,marchew na grubej tarce razem to wszystko wymieszać /bez ogórków/Odstawić na 2-3 godz.Wlać olej i ocet zagotować /1-2 min/.Ogórki odcisnąć,wymieszać z tym co parzyliśmy i do słoików.Słoiki zagotować

II sałatka
3 kg papryki
2kg pieczarek
1 kg cebula
obrać pokroić paprykę w ósemki pieczarki w całości cebula w krążki.Wszystko tylko sparzyć /oddzielnie/
Zalewa
5 l woda
1,5 szklanki cukru
3/4 szklanki octu
2 łyżki soli
ziele,pieprz w całości /zagotować/
paprykę,pieczarki i cebulę układać warstwami w słoiku zalać gorąca zalewą i pasteryzować parę minut/3-5/ Słoiki po pasteryzacji zawsze odwracam do wystygnięcia
Smacznego
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3058
Od: 30 kwie 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: okolice Kielc

Post »

Słodki składak

pieczemy trzy placki /blacha 30x40/

1 placek ucierany
25 dag margaryna
20 dag cukier puder
6 jaj
9 dag mąka ziemniaczana
10 dag maka pszenna
1,5 łyżeczki proszku
3/4 łyżeczki amoniaku
7 dag maku
Ubij białka z cukrem ,potem żółtka i resztę
Piec 20-30 min w 180
2 placek-biszkopt
6 jaj
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku
3 placek-orzechowy
25 dag orzechów włoskich krojonych
5 jaj
3/4 szklanki cukru
2 łyżki miodu prawdziwego
2 łyżki maki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku
Ubić białka z cukrem,dodać żółtka i resztę
piec w słabo nagrzanym piekarniku aż się zrumieni

Masa 1
0,5 l mleka i budyń waniliowy,2 łyżki kakao cukier jak kto woli-ugotować budyń.Jedną Kasię /lub masło/utrzeć do białości dodać budyń czekoladowy

Masa 2
3 jajka i cukier do smaku ubić na parze-wystudzić
Utrzeć kasię dodać jajka ,ajerkoniak /lub co kto woli/

Przełożyć placki- ucierany -masa czekoladowa-placek orzechowy-masa -biszkopt.

Ja zawsze biszkopt przed upieczeniem troszkę posypuję kokosem lub mielonymi orzechami,wtedy on się nie "ściąga" w pieczeniu i ładny ma wierzch,nie trzeba go już "zdobić"

Smacznego
_________________ Obrazek
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3058
Od: 30 kwie 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: okolice Kielc

Post »

szybkościowa rolada z jabłkami

4 jaja
3/4 szklanki maki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku
7-8 jabłek

Wyłożyć blachę papierem,rozłożyć równo starte na grubej tarce jabłka /jak kto woli można posypać cukrem/ na to wlać ciasto biszkoptowe i piec około 20-25 min w 180
Wyrzucić na ściereczkę , zdjąć papier ,zwinąć roladę
Wszystkie swoje plaki piekę na papierze

Smacznego
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3058
Od: 30 kwie 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: okolice Kielc

Post »

Buraki czerwone marynowane dla Jadzi i nie tylko

Buraki, najlepiej małe, gotujemy na półtwardo
zalewa na 1 litr wody
1/2 szklanki octu
1 łyżeczka soli
2 łyżki cukru
gorącą zalewą zalewamy ciasno ułożone buraki /jak duże kroimy/ pasteryzujemy 5-7 min
_________________
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3058
Od: 30 kwie 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: okolice Kielc

Post »

Ogórki kiszone z papryką
1 kg ogórków
0,40 kg papryka
na 1 litr wody 5 dag soli i jeszcze wszystko to co do kiszenia ogórków dajemy
W słoju układamy na przemian ogórki i paprykę i kisimy-PYCHOTA

jest nadmiar jabłek a więc pieczemy
Pierożki
jabłka
30 dag mąki
1 margaryna
1 jajko
śmietana tyle aby zagnieść ciasto /ma być gęste jak na makaron/.Schłodzić .Rozwałkować na grubość placka na kluski.Wykrajać szklanką krążki wkładać ósemki jabłek zawinąć-nie zlepiać Piec na złoto w temp.200-220,Posypać pudrem -Smacznego

Sztrudel

zagnieść ciasto jak na makaron /trochę mniej twarde/rozwałkować posmarować masłem nałożyć jabłka starte na grubej tarce,trochę cukru,cynamon i zwijamy jak rogalik.Na patelni roztopić masło i piec sztrudel z obu stron. U nie wszyscy uwielbiają
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6501
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Post »

Hanko, kiedy upieczesz strudel, zrób i pokaż zdjęcia, proszę. Nie wiem jak to zwijać, do tej pory widziałam tylko strudel zawijany jak rolada, tylko z zaklejonymi końcówkami, a ty piszesz, że ma być jak rogalik :roll:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3058
Od: 30 kwie 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: okolice Kielc

Post »

Nalewka wstawię zdjęcie jak będę robić.
Smażę go na patelni najpierw zwijam jak roladę tylko ma więcej zwinięć później robię z tego jakby rogalik aby mi się zmieściło na patelni i piekę pod przykryciem na masełku z obu stron na małym ogniu
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2938
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie
Kontakt:

Post »

Hanka 1 pisze:Witam Wszystkich

dziś łatwy i szybki w przygotowaniu

Dziwak

SMACZNEGO

Wpadłam po Dziwaka .Raniutko go wypróbuje.
Cieplutko pozdrawiamZyta
Kaja
500p
500p
Posty: 847
Od: 29 sie 2006, o 20:40
Lokalizacja: Gdańsk

Post »

Hanka 1 napisała przy poście o kiszeniu kapusty"

"Przekładam wtedy do słoików ciasno układam /czubato w słoiku/ zakręcam i przenoszę do chłodnego i ciemnego pomieszczenia. "

Ja teraz nakładam tylko 3/4 słoika i pomimo to często sok wypływa. Jak Ty to robisz,że kapusta nie "kipi".
Jak dużo soku wypłynie,to po pierwsze szkoda bo jest pyszny,a po drugie taka kapusta robi się czarna i niestety jest do wyrzucenia.
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3058
Od: 30 kwie 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: okolice Kielc

Post »

Kaja napisała
a teraz nakładam tylko 3/4 słoika i pomimo to często sok wypływa. Jak Ty to robisz,że kapusta nie "kipi".
Jak dużo soku wypłynie,to po pierwsze szkoda bo jest pyszny,a po drugie taka kapusta robi się czarna i niestety jest do wyrzucenia.
Tak robię od lat jak napisałam.Słoiki mocno zakręcam.Nieraz jakiś trochę kipnie ale nie wpływu to na jakość kapusty.Wykorzystuję zawsze nowe zakrętki.
Czarna kapusta nie robi się od tego,że trochę kipi w słoiku.Ja zawsze warstwę z wierzchu beczki wyrzucam,bo to ona czernieje ,
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”