Pyszności Hanki

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Haniafrania
50p
50p
Posty: 61
Od: 1 paź 2008, o 18:05
Lokalizacja: trojmiasto

Post »

Jestem tu po raz pierwszy i widze ze nie tylko ja jestem taka zapalona kucharka :) Mam pytanie Haniu co do tego cuda Mulinexu czy naprawde warto kupic taki wypiekacz ?? Chleba nigdy nie pieklam mam zamiar jutro skozystac z jednego z twoich przepisow na chlebek :) pozdrawiam Hania
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3058
Od: 30 kwie 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: okolice Kielc

Post »

Witaj imienniczko -Haniu
chlebek piekę,bo już tu pisałam nie toleruję zdrowotnie ulepszaczy.
Automat Mulinexu mogę polecić ,robi wszystko.Dajesz płyny,mąkę i rozpuszczone drożdże i nastawiasz program i już Cię nic nie obchodzi.Sam robi wszystko.Dwukrotne rośnięcie najpierw dokładne mieszanie no i pieczenie.
Chlebek piekę co drugi dzień i już doszłam do takiej wprawy,że teraz to dozuję mąki -pszenną i żytnią -zależy jaki chcę mieć chlebek.Bardzo dobry wychodzi chleb mieszany jeśli do zarobienia damy maślankę lub zsiadłe mleko czy kefir.Jak zdecydujesz się na pieczenie,chętnie Ci wiele podpowiem.
aha nie kupuj automatu nieznanej firmy -pełno ich w realu lub makro.Koleżanka raz piekła i nie nadają się do niczego.Nie taka moc i chleb nie wymieszany i nie dopieczony
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Post »

Haniu tym razem trafiłas do mojego serca tfu żołądka!

uwielbiam karczek (jestem mięsożerna) i uwielbiam kapustę kiszoną !!!!!

więc na pewno spróbuję ... tyle, że w prodiżu bo nei mam pikarnika
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10859
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: śląskie

Post »

Hanka 1 pisze:Nie wiem czy to znacie

Karczek duszony w kapuście
Haniu, przepisy super Obrazek
Ja podobnie robię golonkę, ale karczek też wypróbuję.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8474
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Post »

Haniu a ten karczek w kapuście jaki wychodzi taki bardziej spieczony czy bardziej ugotowany-delikatny?
Fajnie mi wygląda. :roll:
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3058
Od: 30 kwie 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: okolice Kielc

Post »

Elżbietka

Kapusta wyciągnie cały tłuszcz z karczku i jest pyszny,delikatny i pachnący i kapusta też jest
super
Gabrysia
wypróbuje golonkę
Iza
Są takie fajnie piekarniki elektryczne i nie drogie,chyba po 150 zł.Myślę,że bardziej jest funkcjonalny, nagrzewa na okrągło bo ma nawiew.
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Post »

Haniu ja mam piekarnik... tylko trzeba go podłączyć ... na razie prowizorycznie bo nie mam mebli ale mozna... tylko trzeba chcieć ...
Ciotki kupiły mi prodiż i radze sobię :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Post »

Haniu dziękuję za przepis na chlebek,
Piekłam w prodiżu godzinę
Jest duży taki wiejski ... a jaki pyszny!!!!!!!! Próbowałąm na ciepło :)

a oto on

Obrazek
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
rose_marek
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Posty: 1304
Od: 14 wrz 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Oregon, USA

Post »

Hanka1, dziękuję za te wspaniałe pyszności. Pokaże zdjęcia i przetłumaczę przepisy mojej żonie.
Pozdrawiam,
Marek
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
Awatar użytkownika
Haniafrania
50p
50p
Posty: 61
Od: 1 paź 2008, o 18:05
Lokalizacja: trojmiasto

Post »

Haniu wczoraj upieklam chlebek z twojego przepisu ten pierwszy tyle ze bez otrebow Opsypalam go makiem pod koniec pieczenia . Niestety fotki nie zdazylam zrobic bo malz wciagnol pol prawie na kolacje a drugie pol poszlo wczesnie rano na kanapki do pracy :) ale dzisiaj zabieram sie za drugi przepis na chlebek :) mam nadzieje ze zdaze zrobic fotke i sie pochwalic :) Chlebek pysznosci :)
Awatar użytkownika
Haniafrania
50p
50p
Posty: 61
Od: 1 paź 2008, o 18:05
Lokalizacja: trojmiasto

Post »

Haniu mam prosbe podala bys mi model tego wypiekacza Moulinex ma ich tyle i w tak roznych cenach ze ciezko sie zdecydowac :)
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3058
Od: 30 kwie 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: okolice Kielc

Post »

Hania
Ja mam automat do pieczenia chleba Moulinex home bread model 573901
Jestem z niego bardzo zadowolona i polecam jego kupno jeśli myślisz o takim sprzęcie
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3058
Od: 30 kwie 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: okolice Kielc

Post »

Najwyższy czas na

Kiszenie kapusty

Kapustę kiszę w beczce plastikowej z workiem.U nas na giełdzie kupuję już poszatkowaną
na 5 kg kapusty
8-10 dag soli
30 dag marchewka
kminek.tymianek,parę owoców jałowca /co kto lubi/
kapustę partiami układamy w beczce,solimy,trochę marchewki,ziół i uciskamy czym kto chce aż kapusta puści sok /uważać aby nie poprzetrącać kapusty/ i znów kapusta ,marchewka,sól i zioła i znów uciskamy i tak aż zapełnimy beczkę .
Nadmiar soku usuwam podczas uciskania ale na koniec musi kapusta być przykryta sokiem
Przykrywam kapustę ściereczką kładę obciążenie i tak stoi 10-14 dni w pomieszczeniu o temp nie mniej niż 18.Po tym czasie kapusta jest już ukiszona.Przekładam wtedy do słoików ciasno układam /czubato w słoiku/ zakręcam i przenoszę do chłodnego i ciemnego pomieszczenia.
Kapusta jest bardzo smaczna i dobrze się przechowuje /ostatni słoik z zeszłego roku wykorzystałam dwa dni temu/
Chętnie przeczytam Wasze opinie
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”