Pyszności Hanki
- Haniafrania
- 50p
- Posty: 61
- Od: 1 paź 2008, o 18:05
- Lokalizacja: trojmiasto
- Hanka 1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3058
- Od: 30 kwie 2008, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Kielc
Witaj imienniczko -Haniu
chlebek piekę,bo już tu pisałam nie toleruję zdrowotnie ulepszaczy.
Automat Mulinexu mogę polecić ,robi wszystko.Dajesz płyny,mąkę i rozpuszczone drożdże i nastawiasz program i już Cię nic nie obchodzi.Sam robi wszystko.Dwukrotne rośnięcie najpierw dokładne mieszanie no i pieczenie.
Chlebek piekę co drugi dzień i już doszłam do takiej wprawy,że teraz to dozuję mąki -pszenną i żytnią -zależy jaki chcę mieć chlebek.Bardzo dobry wychodzi chleb mieszany jeśli do zarobienia damy maślankę lub zsiadłe mleko czy kefir.Jak zdecydujesz się na pieczenie,chętnie Ci wiele podpowiem.
aha nie kupuj automatu nieznanej firmy -pełno ich w realu lub makro.Koleżanka raz piekła i nie nadają się do niczego.Nie taka moc i chleb nie wymieszany i nie dopieczony
chlebek piekę,bo już tu pisałam nie toleruję zdrowotnie ulepszaczy.
Automat Mulinexu mogę polecić ,robi wszystko.Dajesz płyny,mąkę i rozpuszczone drożdże i nastawiasz program i już Cię nic nie obchodzi.Sam robi wszystko.Dwukrotne rośnięcie najpierw dokładne mieszanie no i pieczenie.
Chlebek piekę co drugi dzień i już doszłam do takiej wprawy,że teraz to dozuję mąki -pszenną i żytnią -zależy jaki chcę mieć chlebek.Bardzo dobry wychodzi chleb mieszany jeśli do zarobienia damy maślankę lub zsiadłe mleko czy kefir.Jak zdecydujesz się na pieczenie,chętnie Ci wiele podpowiem.
aha nie kupuj automatu nieznanej firmy -pełno ich w realu lub makro.Koleżanka raz piekła i nie nadają się do niczego.Nie taka moc i chleb nie wymieszany i nie dopieczony
Haniu tym razem trafiłas do mojego serca tfu żołądka!
uwielbiam karczek (jestem mięsożerna) i uwielbiam kapustę kiszoną !!!!!
więc na pewno spróbuję ... tyle, że w prodiżu bo nei mam pikarnika
uwielbiam karczek (jestem mięsożerna) i uwielbiam kapustę kiszoną !!!!!
więc na pewno spróbuję ... tyle, że w prodiżu bo nei mam pikarnika
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
- rose_marek
- -Moderator Forum-.
- Posty: 1304
- Od: 14 wrz 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Oregon, USA
Hanka1, dziękuję za te wspaniałe pyszności. Pokaże zdjęcia i przetłumaczę przepisy mojej żonie.
Pozdrawiam,
Marek
Pozdrawiam,
Marek
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
rose_marek_malinki
- Haniafrania
- 50p
- Posty: 61
- Od: 1 paź 2008, o 18:05
- Lokalizacja: trojmiasto
Haniu wczoraj upieklam chlebek z twojego przepisu ten pierwszy tyle ze bez otrebow Opsypalam go makiem pod koniec pieczenia . Niestety fotki nie zdazylam zrobic bo malz wciagnol pol prawie na kolacje a drugie pol poszlo wczesnie rano na kanapki do pracy ale dzisiaj zabieram sie za drugi przepis na chlebek mam nadzieje ze zdaze zrobic fotke i sie pochwalic Chlebek pysznosci
- Haniafrania
- 50p
- Posty: 61
- Od: 1 paź 2008, o 18:05
- Lokalizacja: trojmiasto
- Hanka 1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3058
- Od: 30 kwie 2008, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Kielc
Najwyższy czas na
Kiszenie kapusty
Kapustę kiszę w beczce plastikowej z workiem.U nas na giełdzie kupuję już poszatkowaną
na 5 kg kapusty
8-10 dag soli
30 dag marchewka
kminek.tymianek,parę owoców jałowca /co kto lubi/
kapustę partiami układamy w beczce,solimy,trochę marchewki,ziół i uciskamy czym kto chce aż kapusta puści sok /uważać aby nie poprzetrącać kapusty/ i znów kapusta ,marchewka,sól i zioła i znów uciskamy i tak aż zapełnimy beczkę .
Nadmiar soku usuwam podczas uciskania ale na koniec musi kapusta być przykryta sokiem
Przykrywam kapustę ściereczką kładę obciążenie i tak stoi 10-14 dni w pomieszczeniu o temp nie mniej niż 18.Po tym czasie kapusta jest już ukiszona.Przekładam wtedy do słoików ciasno układam /czubato w słoiku/ zakręcam i przenoszę do chłodnego i ciemnego pomieszczenia.
Kapusta jest bardzo smaczna i dobrze się przechowuje /ostatni słoik z zeszłego roku wykorzystałam dwa dni temu/
Chętnie przeczytam Wasze opinie
Kiszenie kapusty
Kapustę kiszę w beczce plastikowej z workiem.U nas na giełdzie kupuję już poszatkowaną
na 5 kg kapusty
8-10 dag soli
30 dag marchewka
kminek.tymianek,parę owoców jałowca /co kto lubi/
kapustę partiami układamy w beczce,solimy,trochę marchewki,ziół i uciskamy czym kto chce aż kapusta puści sok /uważać aby nie poprzetrącać kapusty/ i znów kapusta ,marchewka,sól i zioła i znów uciskamy i tak aż zapełnimy beczkę .
Nadmiar soku usuwam podczas uciskania ale na koniec musi kapusta być przykryta sokiem
Przykrywam kapustę ściereczką kładę obciążenie i tak stoi 10-14 dni w pomieszczeniu o temp nie mniej niż 18.Po tym czasie kapusta jest już ukiszona.Przekładam wtedy do słoików ciasno układam /czubato w słoiku/ zakręcam i przenoszę do chłodnego i ciemnego pomieszczenia.
Kapusta jest bardzo smaczna i dobrze się przechowuje /ostatni słoik z zeszłego roku wykorzystałam dwa dni temu/
Chętnie przeczytam Wasze opinie