Pyszności Hanki
- dtlissa
- 200p
- Posty: 383
- Od: 29 mar 2007, o 22:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wroclaw

Moj przepis na kiszona kapuste jest prosty. Gliniana beczka, glowki kapusty, marchew i sol.
3 kapusty szatkujemy, mieszamy z odrobina tartej marchewki, posypujemy sola (kamienna!) mieszamy - wrzucamy do beczki i ugniatamy az podejdzie woda pod palce ... i powtarzamy proceder az do zapelnienia beczki . Na wypelniona beczke klade, okragla drewniana deske a na to ciezki kamien i czekamy az bedzie dobre.
Od czasu do czasu trzeba zdjac kamien i deske i wymieszac kapuste, zeby ja lepiej odgazowac.
Jak juz kapusta jest wystarczajaco ukiszona pakuje ja do sloikow, wekow. Nie pasteryzuje - a wiem, ze tak tez sie robi.
Witam w ogrodzie... (NL1)
- hal1959
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8778
- Od: 13 mar 2008, o 19:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
No to do chlebka kalafiorek 
Kalafior ładny
Mięso mielone
Sos pieczeniowy jasny Winiary
Mleko 300 ml
Ser żółty starty
Ugotować w całości kalafiora,ok 10 min.
Mięso mielone przygotować jak na kotlety mielone,przyprawy jakie kto lubi i daje do kotletów,jajko,cebula,czosnek (całkowita dowolność) ja daje bułkę moczoną w wodzie,dokładnie wyrabiać jak na kotleciki.
Przygotowanym mięsem nadziewać kalafior,upychać z każdej strony od dołu ,od góry ,rozchylając różyczki kalafiora.Napełnić ile się da.
Ułożyć go w naczyniu żaroodpornym.
Sos z torebki wsypać do mleka,dobrze rozmieszać,wlać do garnka zagotować,do gorącego wsypać ser i wymieszać
(z serem nie gotować już).
Polać sosem kalafior i do piekarnika na 190 st,na ok 1,5 godziny.
Z 1/2 mięsa mielonego zostanie jeszcze na kilka kotlecików,chyba że komuś się uda wcisnąć więcej do kalafiora.
Smacznego.To jest prostsze niż się wydaje
Robiłam pierwszy raz i wyszło.

Kalafior ładny

Mięso mielone
Sos pieczeniowy jasny Winiary
Mleko 300 ml
Ser żółty starty
Ugotować w całości kalafiora,ok 10 min.
Mięso mielone przygotować jak na kotlety mielone,przyprawy jakie kto lubi i daje do kotletów,jajko,cebula,czosnek (całkowita dowolność) ja daje bułkę moczoną w wodzie,dokładnie wyrabiać jak na kotleciki.
Przygotowanym mięsem nadziewać kalafior,upychać z każdej strony od dołu ,od góry ,rozchylając różyczki kalafiora.Napełnić ile się da.
Ułożyć go w naczyniu żaroodpornym.
Sos z torebki wsypać do mleka,dobrze rozmieszać,wlać do garnka zagotować,do gorącego wsypać ser i wymieszać
(z serem nie gotować już).
Polać sosem kalafior i do piekarnika na 190 st,na ok 1,5 godziny.
Z 1/2 mięsa mielonego zostanie jeszcze na kilka kotlecików,chyba że komuś się uda wcisnąć więcej do kalafiora.
Smacznego.To jest prostsze niż się wydaje

- Hanka 1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3058
- Od: 30 kwie 2008, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Kielc
Witam Wszystkich
Halinko fajnie,że dałaś u mnie przepis na kalafiorka.Robię go od dawna tylko trochę inaczej.
U mnie wolimy kalafiora na pół twardo i dlatego robię trochę inaczej
mięso duszę w marchewką,pietruszką i cebulą przekręcam to przez maszynkę i daję trochę ugotowanego ryżu doprawiam do smaku a resztę tak jak wyżej czyli jak napisała Halinka.W piekarniku trzymam pół godziny.Sos daję borowikowy z Winiar.
Halinko fajnie,że dałaś u mnie przepis na kalafiorka.Robię go od dawna tylko trochę inaczej.
U mnie wolimy kalafiora na pół twardo i dlatego robię trochę inaczej
mięso duszę w marchewką,pietruszką i cebulą przekręcam to przez maszynkę i daję trochę ugotowanego ryżu doprawiam do smaku a resztę tak jak wyżej czyli jak napisała Halinka.W piekarniku trzymam pół godziny.Sos daję borowikowy z Winiar.
Gabi nic nie napisała jak wyszło..a ja właśnie idę robić tzn. wpychać to mięso... jeszcze nei wiem jak ... ale będę próbować 
sprzedajcie dziewczyny patent na wciskanie
Już się piecze... zobaczymy jak mi się uało.
a sosik palc lizać
no i smaże jeszcze 5 kotletów (miałam małego kalafiora)

sprzedajcie dziewczyny patent na wciskanie

Już się piecze... zobaczymy jak mi się uało.
a sosik palc lizać
no i smaże jeszcze 5 kotletów (miałam małego kalafiora)
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- Hanka 1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3058
- Od: 30 kwie 2008, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Kielc
Pychotka
ciasto kruche
40 dag mąka
20 dag cukru pudru
1 margarynę
4 żółtka
1 łyżeczka proszku
1 łyżeczka amoniaku
2 łyżeczki śmietany
zagnieść ciasto podzielić na dwa placki,które pieczemy oddzielnie
ubić pianę z 4 białek z 1/2 szklanki cukru
każdy placek posmarować powidłami śliwkowymi położyć ubitą pianę posypać krojonymi orzechami i piec 20 min w 180
biszkopt
6 jaj
3/4 szklanki cukru
1 szklanka maki
1 łyżeczka proszku
masa
4 jaja ubić na parze z 1 szklanką cukru ostudzić
2 margaryny lub masła utrzeć do piórka dodać ubite i wystudzone jaja i jeszcze chwilę ubijać,podzielić na dwie części do jednej dodajemy ajerkoniak do drugiej części rozpuszczoną wcześnie tabliczkę gorzkiej czekolady.
Składamy placek
placek kruchy-masa czekoladowa-biszkopt-masa z ajerkoniakiem-placek kruchy

ciasto kruche
40 dag mąka
20 dag cukru pudru
1 margarynę
4 żółtka
1 łyżeczka proszku
1 łyżeczka amoniaku
2 łyżeczki śmietany
zagnieść ciasto podzielić na dwa placki,które pieczemy oddzielnie
ubić pianę z 4 białek z 1/2 szklanki cukru
każdy placek posmarować powidłami śliwkowymi położyć ubitą pianę posypać krojonymi orzechami i piec 20 min w 180
biszkopt
6 jaj
3/4 szklanki cukru
1 szklanka maki
1 łyżeczka proszku
masa
4 jaja ubić na parze z 1 szklanką cukru ostudzić
2 margaryny lub masła utrzeć do piórka dodać ubite i wystudzone jaja i jeszcze chwilę ubijać,podzielić na dwie części do jednej dodajemy ajerkoniak do drugiej części rozpuszczoną wcześnie tabliczkę gorzkiej czekolady.
Składamy placek
placek kruchy-masa czekoladowa-biszkopt-masa z ajerkoniakiem-placek kruchy


- Gabriela
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10857
- Od: 18 gru 2007, o 17:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: śląskie
Izuś już piszę.liska pisze:Gabi nic nie napisała jak wyszło..a ja właśnie idę robić tzn. wpychać to mięso... jeszcze nei wiem jak ... ale będę próbować
sprzedajcie dziewczyny patent na wciskanie![]()
Już się piecze... zobaczymy jak mi się uało.
a sosik palc lizać
no i smaże jeszcze 5 kotletów (miałam małego kalafiora)
Robiłam kalafiora wczoraj.
Wcisnęłam prawie pół kilo mięska, ale było trochę gumiaste, bo nie dodałam rozmoczonej bułki.
Smakowało nam - zjedliśmy całego dużego kalafiora, tzn. ja i M.
Ale postanowiłam, że następnym razem zrobię farsz gołąbkowy.
aha, zamiast sosu pieczeniowego dodałam "Pomysł na..." o smaku grzybowym.
Patentem na wciskanie jest nic innego, jak własny palec...

Ja myślę że to powinien być duży kalafior. Bo ma większe dziury między różyczkami i łatwiej wcisnąć mięso,
ale pomysł rewelacja i następnym razem zrobię tak jak Hania. Usmaże mięso i będę piekła pół godziny.
ale pomysł rewelacja i następnym razem zrobię tak jak Hania. Usmaże mięso i będę piekła pół godziny.
z uśmiechami Iza
u liski
u liski