Pyszności Hanki
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Posty: 8491
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Haniu ! Muszę zamieścić tu i moją opinię. Należy Ci się za przepis na powidła. Właśnie skończyłam trzecią porcję wg niego i jestem Ci bardzo wdzięczna, bo żmudne dotąd mieszanie w garnku stało się już przeszłością .Hanka 1 pisze:
Powidła śliwkowe .....
Z ochotą przeczytam Wasze opinie
Ponieważ lubię powidła maziste (bez widocznych kawałków śliwek), czas mieszania po tych trzech godzinach gotowania, zwiększyłam po prostu do 20-30 min.
Haniu, jesteś WIELKA ! - Jeszcze raz bardzo dziękuję i serdecznie pozdrawiam.
Pychotka ! ;:8
- Hanka 1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3058
- Od: 30 kwie 2008, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Kielc
Witam Wszystkich i bardzo jest mi miło,że korzystacie z przepisów i przypadły Wam do gustu.Dziś dopiero mam chwilę aby napisać następne przepisy
Sernik gotowany z kremem
ciasto kruche
50 dak mąki
1 margaryna
5 żółtek
3/4 szklanki cukier
2 łyżeczki proszku
śmietana aby zagnieść ciasto
z ciasta pieczemy dwa placki na złoto w 200-220 około 15 min
ser
1 kg sera /nie nadaje się mielony /
1/2 margaryna
1 szklanka cukier
4 jaja
budyń jasny rozmieszany w 1/3 szklanki mleka
zapachy,bakalie /jak kto lubi/
margarynę rozpuścić dodać cukier,przekręcony ser,jaja,zapachy,bakalie.Doprowadzić do zagotowanie -mieszać .jak się rozpuści i zagotuje dodać budyń i jeszcze chwilkę gotować
Gorącym przekładamy placki kruche i odstawiamy do wystygnięcia
biszkopt jasny
4 jaja
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku
Biszkopt kokosowy
5 białek
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku
sok z 1 cytryny
krem
3 jaja ubijamy z 1/2 szklanki cukru na parze.30dag masła lub margaryny utrzeć do piórka dodać wystudzone ubite jaja i jeszcze chwilę ubijać
dzielimy na pół do jednej części dajemy ajerkoniak do drugiej wcześniej zaparzoną kawę.
Przekładamy placek
kruche z serem /musi być zimne/ krem kawowy.biszkopt jasny,krem ajerkoniakowy,biszkopt kokosowy
SMACZNEGO
Sernik gotowany z kremem
ciasto kruche
50 dak mąki
1 margaryna
5 żółtek
3/4 szklanki cukier
2 łyżeczki proszku
śmietana aby zagnieść ciasto
z ciasta pieczemy dwa placki na złoto w 200-220 około 15 min
ser
1 kg sera /nie nadaje się mielony /
1/2 margaryna
1 szklanka cukier
4 jaja
budyń jasny rozmieszany w 1/3 szklanki mleka
zapachy,bakalie /jak kto lubi/
margarynę rozpuścić dodać cukier,przekręcony ser,jaja,zapachy,bakalie.Doprowadzić do zagotowanie -mieszać .jak się rozpuści i zagotuje dodać budyń i jeszcze chwilkę gotować
Gorącym przekładamy placki kruche i odstawiamy do wystygnięcia
biszkopt jasny
4 jaja
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku
Biszkopt kokosowy
5 białek
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku
sok z 1 cytryny
krem
3 jaja ubijamy z 1/2 szklanki cukru na parze.30dag masła lub margaryny utrzeć do piórka dodać wystudzone ubite jaja i jeszcze chwilę ubijać
dzielimy na pół do jednej części dajemy ajerkoniak do drugiej wcześniej zaparzoną kawę.
Przekładamy placek
kruche z serem /musi być zimne/ krem kawowy.biszkopt jasny,krem ajerkoniakowy,biszkopt kokosowy
SMACZNEGO
- Hanka 1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3058
- Od: 30 kwie 2008, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Kielc
Chleb wiejski - wychodzi 1 kg
40 dag mąka żytnia
20 dag mąka pszenna
4 dag drożdże
200 ml maślanka
200 ml mleko /może być woda/
1 jajko
2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Ten chleb piekę w automacie.Długo nie mogłam zaakceptować kształtu chleba z automatu ale już się przyzwyczaiłam,ważne,że pyszny i zdrowy,bez tych cholernych ulepszaczy
Jeśli ktoś będzie chciał upiec tradycyjnie proszę pamiętać,że chleb z dodatkiem mąki żytniej musimy "tęgo zamiesić" .Ciasto ma być dość gęste.
W automacie /Moulinex/ piekę na drugim programie ze średnio przypieczoną skórką.Drożdże daję żywe.Rozpuszczam je w odrobinie mleka i cukru
Naprawdę polecam-jest pyszny można jeść sam i bez "opamiętania"
40 dag mąka żytnia
20 dag mąka pszenna
4 dag drożdże
200 ml maślanka
200 ml mleko /może być woda/
1 jajko
2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Ten chleb piekę w automacie.Długo nie mogłam zaakceptować kształtu chleba z automatu ale już się przyzwyczaiłam,ważne,że pyszny i zdrowy,bez tych cholernych ulepszaczy
Jeśli ktoś będzie chciał upiec tradycyjnie proszę pamiętać,że chleb z dodatkiem mąki żytniej musimy "tęgo zamiesić" .Ciasto ma być dość gęste.
W automacie /Moulinex/ piekę na drugim programie ze średnio przypieczoną skórką.Drożdże daję żywe.Rozpuszczam je w odrobinie mleka i cukru
Naprawdę polecam-jest pyszny można jeść sam i bez "opamiętania"
- Hanka 1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3058
- Od: 30 kwie 2008, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Kielc
Mariolka zapraszam częściej,może coś ciekawego wybierzesz dla siebie.Preferuję kuchnię zdrową,mało słodką bez ulepszaczy i wszelkiej maści badziewa /chemii/,
Wszyscy mamy kawałek "swego świata"mamy swoje owoce,szkoda aby się zmarnowały a po za tym robione w domu to nie to samo co przemysłowo robione./po dwóch dniach po otwarciu podchodzi wodą i pleśnieje,więc jakie to powidła i z czego/jestem tradycjonalistką robię przetwory czy ciasta i rozdaje /jestem tylko z M to wiele tego nie potrzeba/,trochę dzieci wyniosą do swoich domów a reszta po rodzinie czy znajomych.
W październiku namówię Was na kiszenie kapusty.
Wszyscy mamy kawałek "swego świata"mamy swoje owoce,szkoda aby się zmarnowały a po za tym robione w domu to nie to samo co przemysłowo robione./po dwóch dniach po otwarciu podchodzi wodą i pleśnieje,więc jakie to powidła i z czego/jestem tradycjonalistką robię przetwory czy ciasta i rozdaje /jestem tylko z M to wiele tego nie potrzeba/,trochę dzieci wyniosą do swoich domów a reszta po rodzinie czy znajomych.
W październiku namówię Was na kiszenie kapusty.
- dtlissa
- 200p
- Posty: 384
- Od: 29 mar 2007, o 22:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wroclaw
Witaj Haniu,
pyszne przepisy ( przynajmniej na zdjeciach )
Kiszenie kapusty to jest to! W ubieglym roku, kisialam kapuche dwa razy. Pierwsza beczka rozeszla sie migiem po rodzinie, dawny zapomniany smak prawdziwie kiszonej kapusty odzyl na nowo.
Nic latwiejszego a tyle zdrowia
pyszne przepisy ( przynajmniej na zdjeciach )
Kiszenie kapusty to jest to! W ubieglym roku, kisialam kapuche dwa razy. Pierwsza beczka rozeszla sie migiem po rodzinie, dawny zapomniany smak prawdziwie kiszonej kapusty odzyl na nowo.
Nic latwiejszego a tyle zdrowia
Witam w ogrodzie... (NL1)
- dtlissa
- 200p
- Posty: 384
- Od: 29 mar 2007, o 22:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wroclaw
Moj przepis na kiszona kapuste jest prosty. Gliniana beczka, glowki kapusty, marchew i sol.
3 kapusty szatkujemy, mieszamy z odrobina tartej marchewki, posypujemy sola (kamienna!) mieszamy - wrzucamy do beczki i ugniatamy az podejdzie woda pod palce ... i powtarzamy proceder az do zapelnienia beczki . Na wypelniona beczke klade, okragla drewniana deske a na to ciezki kamien i czekamy az bedzie dobre.
Od czasu do czasu trzeba zdjac kamien i deske i wymieszac kapuste, zeby ja lepiej odgazowac.
Jak juz kapusta jest wystarczajaco ukiszona pakuje ja do sloikow, wekow. Nie pasteryzuje - a wiem, ze tak tez sie robi.
Witam w ogrodzie... (NL1)
- hal1959
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8778
- Od: 13 mar 2008, o 19:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
No to do chlebka kalafiorek
Kalafior ładny
Mięso mielone
Sos pieczeniowy jasny Winiary
Mleko 300 ml
Ser żółty starty
Ugotować w całości kalafiora,ok 10 min.
Mięso mielone przygotować jak na kotlety mielone,przyprawy jakie kto lubi i daje do kotletów,jajko,cebula,czosnek (całkowita dowolność) ja daje bułkę moczoną w wodzie,dokładnie wyrabiać jak na kotleciki.
Przygotowanym mięsem nadziewać kalafior,upychać z każdej strony od dołu ,od góry ,rozchylając różyczki kalafiora.Napełnić ile się da.
Ułożyć go w naczyniu żaroodpornym.
Sos z torebki wsypać do mleka,dobrze rozmieszać,wlać do garnka zagotować,do gorącego wsypać ser i wymieszać
(z serem nie gotować już).
Polać sosem kalafior i do piekarnika na 190 st,na ok 1,5 godziny.
Z 1/2 mięsa mielonego zostanie jeszcze na kilka kotlecików,chyba że komuś się uda wcisnąć więcej do kalafiora.
Smacznego.To jest prostsze niż się wydaje Robiłam pierwszy raz i wyszło.
Kalafior ładny
Mięso mielone
Sos pieczeniowy jasny Winiary
Mleko 300 ml
Ser żółty starty
Ugotować w całości kalafiora,ok 10 min.
Mięso mielone przygotować jak na kotlety mielone,przyprawy jakie kto lubi i daje do kotletów,jajko,cebula,czosnek (całkowita dowolność) ja daje bułkę moczoną w wodzie,dokładnie wyrabiać jak na kotleciki.
Przygotowanym mięsem nadziewać kalafior,upychać z każdej strony od dołu ,od góry ,rozchylając różyczki kalafiora.Napełnić ile się da.
Ułożyć go w naczyniu żaroodpornym.
Sos z torebki wsypać do mleka,dobrze rozmieszać,wlać do garnka zagotować,do gorącego wsypać ser i wymieszać
(z serem nie gotować już).
Polać sosem kalafior i do piekarnika na 190 st,na ok 1,5 godziny.
Z 1/2 mięsa mielonego zostanie jeszcze na kilka kotlecików,chyba że komuś się uda wcisnąć więcej do kalafiora.
Smacznego.To jest prostsze niż się wydaje Robiłam pierwszy raz i wyszło.