
To co najlepsze - szarotka w kuchni
- Niunia1981
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10747
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Lubicz k/Torunia
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
A na to z jagodami to będzie przepis 

-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Oczywiście Moniko, zapomniałam jeszcze o tym.
Jagodowe na kruchym
Ciasto:
2 szkl mąki
1/2 szkl cukru
2 jajka
125 g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zagnieść ciast i wstawić do lodówki na 1 godz.
Masa jagodowa:
słoik jagód (około 500 - 750g)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szkl soku z jagód
Jagody odcedzić, w odrobinie soku rozpuścić mąkę, resztę soku zgotować, dorzucić owoce. Wymieszać i zestawić z ognia.
Masa budyniowa;
2 budynie waniliowe (na 1/2l mleka)
3/4 l mleka
1/2 szkl cukru
2 łyżki masła
Ugotować budyń.
Piekarnik rozgrzać do 180*C.
3/4 ciasta pokruszyć na tortownicę (28cm), nie wyrównując , wstawić do nagrzanego piekarnika, upiec na lekko złoty kolor (około 20min).
Na upieczone ciasto rozłożyć masę jagodową, na to budyń, na wierzch zetrzeć lub pokruszyć resztę ciasta. Wstawić do piekarnika i piec około 30 min, do zrumienienia kruszonki.
Można użyć jagód mrożonych. Wtedy przed użyciem należy je rozmrozić i dodać 1/2 szkl cukru dalej postępować jak wyżej.
Mam nadzieję, że to co piszę jest zrozumiałe. W razie wątpliwości można oczywiście pytać.

Jagodowe na kruchym
Ciasto:
2 szkl mąki
1/2 szkl cukru
2 jajka
125 g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zagnieść ciast i wstawić do lodówki na 1 godz.
Masa jagodowa:
słoik jagód (około 500 - 750g)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szkl soku z jagód
Jagody odcedzić, w odrobinie soku rozpuścić mąkę, resztę soku zgotować, dorzucić owoce. Wymieszać i zestawić z ognia.
Masa budyniowa;
2 budynie waniliowe (na 1/2l mleka)
3/4 l mleka
1/2 szkl cukru
2 łyżki masła
Ugotować budyń.
Piekarnik rozgrzać do 180*C.
3/4 ciasta pokruszyć na tortownicę (28cm), nie wyrównując , wstawić do nagrzanego piekarnika, upiec na lekko złoty kolor (około 20min).
Na upieczone ciasto rozłożyć masę jagodową, na to budyń, na wierzch zetrzeć lub pokruszyć resztę ciasta. Wstawić do piekarnika i piec około 30 min, do zrumienienia kruszonki.
Można użyć jagód mrożonych. Wtedy przed użyciem należy je rozmrozić i dodać 1/2 szkl cukru dalej postępować jak wyżej.
Mam nadzieję, że to co piszę jest zrozumiałe. W razie wątpliwości można oczywiście pytać.

Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- Niunia1981
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10747
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Lubicz k/Torunia
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotko jagody takie ze słoika się nadadzą? Bo mam pełno słoików w piwnicy jagód w cukrze i nie mam już pomysłu na co je zużyć 

-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dokładnie takie Moniu. Ja właśnie takich użyłam. Też mam zapas. 

Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8379
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Ostróda
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotko dziękuję i na pewno podzielę się opinią po upieczeniu i degustacji.
Jeszcze jedno pytanie
Kurczak w cieście francuskim - jego przeznaczenie to przystawka na zimno czy może być również gorącym daniem jako jedno z wielu na obiad ?
Nie pamietam czy ktoś prosił o te serniczki w pojemniczkach - widać to jako jednoosobowa porcja
Jeśli czas Ci pozwoli to bardzo proszę o przepis ale tak juz na spokojnie.
Uwielbiam serniki w różnej postaci i zbieram przepisy ale prawda jest taka,że niewielka część zostaje na stałe.
Jeszcze jedno pytanie
Kurczak w cieście francuskim - jego przeznaczenie to przystawka na zimno czy może być również gorącym daniem jako jedno z wielu na obiad ?
Nie pamietam czy ktoś prosił o te serniczki w pojemniczkach - widać to jako jednoosobowa porcja

Jeśli czas Ci pozwoli to bardzo proszę o przepis ale tak juz na spokojnie.
Uwielbiam serniki w różnej postaci i zbieram przepisy ale prawda jest taka,że niewielka część zostaje na stałe.
-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Krysiu te piersi w cieście to najlepsze na gorąco, chociaż i na zimno (jeśli coś zostanie) można zjeść ze smakiem.
Te serniczki to moja wersja sernika czekoladowego. Po prostu zamiast do tortownicy ciasto wylałam to kokilek, na gorąco (jeśli ktoś lubi i może) przepyszne. Przepis znajdziesz tu:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p4197682
Zaletą pieczenia w kąpieli wodnej jest to, że ciasto nie upada no i wiadomo, że na pewno spód się nie przypali.
Te serniczki to moja wersja sernika czekoladowego. Po prostu zamiast do tortownicy ciasto wylałam to kokilek, na gorąco (jeśli ktoś lubi i może) przepyszne. Przepis znajdziesz tu:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p4197682
Zaletą pieczenia w kąpieli wodnej jest to, że ciasto nie upada no i wiadomo, że na pewno spód się nie przypali.

Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
- 100p
- Posty: 187
- Od: 12 sie 2011, o 12:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: woj. mazowieckie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
dzięki Dorotko,
przyznaję, że recepturki Twoje skopiowałam - bez pytania i pisemnej zgody ich Autorki.
i

A jutro lub w sobotę
do pieczenia, żeby na Święta "plamy" nie dać.
przyznaję, że recepturki Twoje skopiowałam - bez pytania i pisemnej zgody ich Autorki.



A jutro lub w sobotę


- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8379
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Ostróda
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotko zerknęłam na przepis tego sernika i faktycznie inaczej pieczony ...
Teraz już wiem co znaczy pieczenie w kąpieli wodnej , nietypowe i pierwszy raz spotykam się z czyms takim. Tak inaczej to znam tylko "babkę gotowan" w kąpieli wodnej . Służy do tego specjalna forma i pewnie tez ja masz. Dośc często ja robie bo wszyscy lubią.
Reniu widzę, że nie tylko ja wcześniej sprawdzam efekty nowych przepisów

Teraz już wiem co znaczy pieczenie w kąpieli wodnej , nietypowe i pierwszy raz spotykam się z czyms takim. Tak inaczej to znam tylko "babkę gotowan" w kąpieli wodnej . Służy do tego specjalna forma i pewnie tez ja masz. Dośc często ja robie bo wszyscy lubią.
Reniu widzę, że nie tylko ja wcześniej sprawdzam efekty nowych przepisów

- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotko właśnie zabieram się za pieczenia Ambasadora. Czy możesz jeszcze powiedzieć na jaką blachę to przepis? Czy na np 28 x 38 cm?
-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Pewnie już za późno, ale odpowiadam. Aga, ja piekę w takiej kwadratowej formie 24/24cm.
Krysiu taka formę do babki gotowanej mam i czasem gotuję babkę z 2 przepisów.

Krysiu taka formę do babki gotowanej mam i czasem gotuję babkę z 2 przepisów.

Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8379
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Ostróda
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Oj jak dobrze,że zajrzałam do wątku bo właśnie spisuje przepis a tu pryz okazji wielkość formy
Dorotko masz 2 przepisy na babkę gotowaną - to super
Ja jeden i bardzo stary - w wolnej chwili napisz jakie masz proszę .

Dorotko masz 2 przepisy na babkę gotowaną - to super

Ja jeden i bardzo stary - w wolnej chwili napisz jakie masz proszę .
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotko ja mam do Ciebie pytanie odnośnie sernika.Czy próbowałaś piec go w wersji białej?Uwielbiamy serniki,ale nie czekoladowe i tak sie zastanawiam nad zastosowaniem do niego białej czekolady 

-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Jeśli chodzi o ten sernik to nigdy nie robiłam z samą białą czekoladą, ale pół na pół owszem. Udaje się i w tej wersji.
Smak jest trochę inny no i ciasto jaśniejsze.
Krysiu moje oba przepisy to już nadgryzione zębem czasu, niewykluczone, że masz któryś z nich.
Babka Gotowana 1
6 jajek
25 dag margaryny
2 szkl maki ziemniaczanej (sugeruję zastąpić 1 szkl mąki pszennej)
1 szkl cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cytryna
Margarynę, żółtka i cukier puder utrzeć na pulchną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo sypać do masy cały czas ucierając. Dodać sok i startą skórkę z cytryny. Białka ubić i pianę dodać do masy, dokładnie wymieszać. Przygotowane ciasto włożyć do formy i gotować około 1,5 godz. Ostudzoną babkę polukrować.
Babka gotowana 2
2 szkl mąki pszennej
4 jajka
1 szkl cukru
200g margaryny
cukier wanilinowy
4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
zapach migdałowy lub inny ulubiony
50g rodzynek
Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać margarynę, dokładnie utrzeć. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy, wlać zapach, dodać rodzynki. Połowę masy wlać do wysmarowanej formy, do drugiej części dodać kakao, wymieszać i wlać na warstwę białego ciasta. Gotować około 1,5 godz. Po wystudzeniu posmarować polewą czekoladową.

Krysiu moje oba przepisy to już nadgryzione zębem czasu, niewykluczone, że masz któryś z nich.
Babka Gotowana 1
6 jajek
25 dag margaryny
2 szkl maki ziemniaczanej (sugeruję zastąpić 1 szkl mąki pszennej)
1 szkl cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cytryna
Margarynę, żółtka i cukier puder utrzeć na pulchną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo sypać do masy cały czas ucierając. Dodać sok i startą skórkę z cytryny. Białka ubić i pianę dodać do masy, dokładnie wymieszać. Przygotowane ciasto włożyć do formy i gotować około 1,5 godz. Ostudzoną babkę polukrować.
Babka gotowana 2
2 szkl mąki pszennej
4 jajka
1 szkl cukru
200g margaryny
cukier wanilinowy
4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
zapach migdałowy lub inny ulubiony
50g rodzynek
Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać margarynę, dokładnie utrzeć. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy, wlać zapach, dodać rodzynki. Połowę masy wlać do wysmarowanej formy, do drugiej części dodać kakao, wymieszać i wlać na warstwę białego ciasta. Gotować około 1,5 godz. Po wystudzeniu posmarować polewą czekoladową.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Szarotka dziękuje za przepis na babkę gotowaną kupiłam dzisiaj formę i szukałam przepisu zeby wypróbować
-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Cieszę się, że moje przepisy się komuś przydają. Mam nadzieję, że wszystko będzie smakować.
Dziś z braku czasu tylko ciasteczka, bez polewy, bo takie lubimy najbardziej.
Owsiane z żurawiną i Krówkowe z białą czekoladą.


Dziś z braku czasu tylko ciasteczka, bez polewy, bo takie lubimy najbardziej.
Owsiane z żurawiną i Krówkowe z białą czekoladą.


Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim