To co najlepsze - szarotka w kuchni

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10747
Od: 18 sie 2011, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Lubicz k/Torunia

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

A na to z jagodami to będzie przepis ;:180
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Oczywiście Moniko, zapomniałam jeszcze o tym. ;:223

Jagodowe na kruchym

Ciasto:
2 szkl mąki
1/2 szkl cukru
2 jajka
125 g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zagnieść ciast i wstawić do lodówki na 1 godz.

Masa jagodowa:
słoik jagód (około 500 - 750g)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szkl soku z jagód
Jagody odcedzić, w odrobinie soku rozpuścić mąkę, resztę soku zgotować, dorzucić owoce. Wymieszać i zestawić z ognia.

Masa budyniowa;
2 budynie waniliowe (na 1/2l mleka)
3/4 l mleka
1/2 szkl cukru
2 łyżki masła
Ugotować budyń.

Piekarnik rozgrzać do 180*C.
3/4 ciasta pokruszyć na tortownicę (28cm), nie wyrównując , wstawić do nagrzanego piekarnika, upiec na lekko złoty kolor (około 20min).
Na upieczone ciasto rozłożyć masę jagodową, na to budyń, na wierzch zetrzeć lub pokruszyć resztę ciasta. Wstawić do piekarnika i piec około 30 min, do zrumienienia kruszonki.

Można użyć jagód mrożonych. Wtedy przed użyciem należy je rozmrozić i dodać 1/2 szkl cukru dalej postępować jak wyżej.

Mam nadzieję, że to co piszę jest zrozumiałe. W razie wątpliwości można oczywiście pytać. :wit
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10747
Od: 18 sie 2011, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Lubicz k/Torunia

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Dorotko jagody takie ze słoika się nadadzą? Bo mam pełno słoików w piwnicy jagód w cukrze i nie mam już pomysłu na co je zużyć ;:223
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Dokładnie takie Moniu. Ja właśnie takich użyłam. Też mam zapas. :wink:
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8379
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Ostróda

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Dorotko dziękuję i na pewno podzielę się opinią po upieczeniu i degustacji.
Jeszcze jedno pytanie
Kurczak w cieście francuskim - jego przeznaczenie to przystawka na zimno czy może być również gorącym daniem jako jedno z wielu na obiad ?
Nie pamietam czy ktoś prosił o te serniczki w pojemniczkach - widać to jako jednoosobowa porcja :D
Jeśli czas Ci pozwoli to bardzo proszę o przepis ale tak juz na spokojnie.
Uwielbiam serniki w różnej postaci i zbieram przepisy ale prawda jest taka,że niewielka część zostaje na stałe.
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Krysiu te piersi w cieście to najlepsze na gorąco, chociaż i na zimno (jeśli coś zostanie) można zjeść ze smakiem.
Te serniczki to moja wersja sernika czekoladowego. Po prostu zamiast do tortownicy ciasto wylałam to kokilek, na gorąco (jeśli ktoś lubi i może) przepyszne. Przepis znajdziesz tu:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p4197682

Zaletą pieczenia w kąpieli wodnej jest to, że ciasto nie upada no i wiadomo, że na pewno spód się nie przypali. :wink:
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
rtk10
100p
100p
Posty: 187
Od: 12 sie 2011, o 12:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: woj. mazowieckie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

dzięki Dorotko,
przyznaję, że recepturki Twoje skopiowałam - bez pytania i pisemnej zgody ich Autorki.
;:196 i ;:180 ;:180
A jutro lub w sobotę ;:65 ;:65 do pieczenia, żeby na Święta "plamy" nie dać.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8379
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Ostróda

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Dorotko zerknęłam na przepis tego sernika i faktycznie inaczej pieczony ... ;:131
Teraz już wiem co znaczy pieczenie w kąpieli wodnej , nietypowe i pierwszy raz spotykam się z czyms takim. Tak inaczej to znam tylko "babkę gotowan" w kąpieli wodnej . Służy do tego specjalna forma i pewnie tez ja masz. Dośc często ja robie bo wszyscy lubią.

Reniu widzę, że nie tylko ja wcześniej sprawdzam efekty nowych przepisów :D
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Dorotko właśnie zabieram się za pieczenia Ambasadora. Czy możesz jeszcze powiedzieć na jaką blachę to przepis? Czy na np 28 x 38 cm?
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Pewnie już za późno, ale odpowiadam. Aga, ja piekę w takiej kwadratowej formie 24/24cm. :wit
Krysiu taka formę do babki gotowanej mam i czasem gotuję babkę z 2 przepisów. :wink:
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8379
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Ostróda

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Oj jak dobrze,że zajrzałam do wątku bo właśnie spisuje przepis a tu pryz okazji wielkość formy :D
Dorotko masz 2 przepisy na babkę gotowaną - to super ;:138
Ja jeden i bardzo stary - w wolnej chwili napisz jakie masz proszę .
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3325
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Dorotko ja mam do Ciebie pytanie odnośnie sernika.Czy próbowałaś piec go w wersji białej?Uwielbiamy serniki,ale nie czekoladowe i tak sie zastanawiam nad zastosowaniem do niego białej czekolady :roll:
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Jeśli chodzi o ten sernik to nigdy nie robiłam z samą białą czekoladą, ale pół na pół owszem. Udaje się i w tej wersji. :wink: Smak jest trochę inny no i ciasto jaśniejsze.

Krysiu moje oba przepisy to już nadgryzione zębem czasu, niewykluczone, że masz któryś z nich.

Babka Gotowana 1

6 jajek
25 dag margaryny
2 szkl maki ziemniaczanej (sugeruję zastąpić 1 szkl mąki pszennej)
1 szkl cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cytryna

Margarynę, żółtka i cukier puder utrzeć na pulchną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo sypać do masy cały czas ucierając. Dodać sok i startą skórkę z cytryny. Białka ubić i pianę dodać do masy, dokładnie wymieszać. Przygotowane ciasto włożyć do formy i gotować około 1,5 godz. Ostudzoną babkę polukrować.


Babka gotowana 2

2 szkl mąki pszennej
4 jajka
1 szkl cukru
200g margaryny
cukier wanilinowy
4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
zapach migdałowy lub inny ulubiony
50g rodzynek

Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać margarynę, dokładnie utrzeć. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy, wlać zapach, dodać rodzynki. Połowę masy wlać do wysmarowanej formy, do drugiej części dodać kakao, wymieszać i wlać na warstwę białego ciasta. Gotować około 1,5 godz. Po wystudzeniu posmarować polewą czekoladową.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
magata
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Posty: 19
Od: 7 mar 2012, o 20:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Szarotka dziękuje za przepis na babkę gotowaną kupiłam dzisiaj formę i szukałam przepisu zeby wypróbować
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Cieszę się, że moje przepisy się komuś przydają. Mam nadzieję, że wszystko będzie smakować.

Dziś z braku czasu tylko ciasteczka, bez polewy, bo takie lubimy najbardziej.
Owsiane z żurawiną i Krówkowe z białą czekoladą.
Obrazek

Obrazek
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”