1 jajko
2 żółtka
100 g masła pokrojonego na kawałki
50 g cukru
cukier waniliowy
40 g świeżych drożdży
150 g mleka
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 jajko do posmarowania chałki
1. Do naczynia włożyć jako, żółtka, masło, cukier, cukier waniliowy, drożdże i mleko ( ciepłe ok. 400C) ? wszystko wymieszać np. mikserem
2. Dodawać kolejno pozostałe składniki wg podanej kolejności ? cały czas miksując na min. obrotach. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 min.
Uformować dwie chałki, ponownie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180'C.
Po ponownym wyrośnięciu, posmarować jakiem, można posypać kruszonką, piec ok. 20 ? 25 min.
Kruszonka:
70 g mąki krupczatki
50 g cukru
50 g masła/margaryny
Smacznego!
Ciasteczka z foremek Moniki
Nie wiem, czy już wrzucałam ten przepis, ale nie mogę znaleźć, więc podaję, bo święta blisko. Wycinam je małymi foremkami ze świątecznymi motywami
1 kg mąki
2 margaryny
4 żółtka
szczypta soli
1 - 2 łyżki śmietany18%
ok. 40 - 50 dag cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do połowy ciasta można dodać mak lub posypać cukrem grubą rafinadą.
Jejku takie bułeczki maslane sprzedawali u nas kiedyś w sklepiku szkolnym jak chodziłam do podstawówki jeszcze Miały w środku jeszcze dżemik.Wielkie Dzięki za przepis