Parapetowa kaktusiarnia DAK

Zablokowany
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Parapetowa kaktusiarnia DAK

Post »

Cóż pisać - skoro miałem jak pisałaś swój udział w wydatkach na nowy aparat foto to przecież ganić nie wypada. ;:306

Poważnie pisząc wydaje mi się że już można napisać że warto było. Bo i fotki naprawdę ładniejsze, a przecież jak piszesz jesteś dopiero na etapie opanowywania podstawowych funkcji... Mi zeszło się rok zanim zdjęcia były dla mnie zadawalające - wszystko więc przed Tobą.
Jaki to sprzęt jeśli mogę zapytać?

Kwiat echinopsisa przepiękny. Bardzo lubię ten biały, nieskalany kolor... ;:333
Gymnocalycium baldianum trudno znaleźć kilka egzemplarzy z identyczną barwą kwiatu. Ja mam 3 sztuki i każda jest znacząco inna. Twoje bardzo ładne i fotogeniczne. :)

Czekam teraz niecierpliwie na kolejne fotki - wiem już przecież że warto! ;:173
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Danusiu - dzisiaj ja też pytałam Marka, jakim sprzętem robi swoje zdjęcia. Jak dla mnie - te zdjęcia ostatnie są bardzo ładne, przekazują co chciałaś, a roślinki są przecież fotogeniczne same w sobie! Dla mnie rozkosz na nie patrzeć, i o tym również mówiłam u siebie ;:215
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
emerald
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lut 2012, o 13:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Danusiu, ja też się bardzo cieszę ze spotkania ;:108
Twoja echinopsiska ma po prostu inne kwiaty (bardzo ładne :!: ), a rośliny wyglądają podobnie.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kwiaty śliczne, jakość fotek ;:215 szczególnie, gdy ogląda się fotki kwiatów w większym formacie, widać wszystkie detale uwidaczniające piękno kwiatów ;:138 .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45

Post »

Wybór aparatu to był dla mnie chyba najtrudniejszy ze wszystkiego, co w życiu miałam zakupić. Tego jest taka mnogość. Około miesiąca zajęło mi oglądanie w necie i w sklepach, słuchanie rad ludzi bardziej się na tym znających, w tym fotografów. A codziennie szala przechylała się na coś innego lub decyzja, że na razie ;:185 . I tu , co weszłam na wątek Henryka, to zmieniałam zdanie na ;:108 Najtrudniejsze były wahania między lustrzanką, a systemem hybrydowym i w końcu zdecydowałam się na to ostatnie.
To Panasonic Lumix GF6 z obiektywem 14 - 42, ma dobrą matrycę, a optykę w razie czego można sobie dokupić jeśli okazałoby się, że moje umiejętności i zapotrzebowanie wzrosną. Jeszcze muszę dokupić konwerter macro, przyda się do zabawy. :D

Mnie też najbardziej zachwycają kwiaty białe i w różnych odcieniach zbliżonych do bieli. Denerwowało mnie to, że szczególnie biel i czerwień często zlewała mi się w jedną plamę i nie umiałam tego opanować zmieniając czas, przesłonę, czułość, choć mój dotychczasowy kompakt nie należał do najgorszych. Tu też nie jest to takie proste, ale już na wstępie widać, że da się to podciągnąć. To dlatego moje pierwsze próby szły w kierunku szczegółów na bieli i czerwieni. Dobrze też oddaje odcienie czerwieni, a to przy kwiatach ważne.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To porządny aparat. Jego poprzednika brałem pod uwagę wtedy kiedy sam szukałem dobrego sprzętu. :)

Czy on ma funkcję macro? Coś sobie przypominam że w żadnych opisach nie mogłem znaleźć...
A to przy naszych potrzebach najbardziej potrzebne.
Doczytalem tylko Maksymalne powiększenie: Około 0.17x / 0.34x (odpowiednik w aparacie 35mm).
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z tym macro to w sumie nie wiem.
Zoom cyfrowy jest na 4x i 2x i inne możliwości, których jeszcze nie rozkminiłam.
!6 megapikselowa matryca daje jednak tak dobrą jakość, że powiększenia szczegółów można robić bardzo duże i bez wydatnej utraty jakości zdjęcia.
Z tego co się dowiedziałam to zabawy z macro lepiej jest uzyskiwać efekty za pomocą odpowiedniego obiektywu macro, ale ten, który mi polecano kosztował o wiele więcej niż cały sprzęt zakupiony przeze mnie ;:oj . Zamówiłam jednak konwerter macro do tego obiektywu co mam (kosztuje 10x mniej niż obiektyw) i na nasze potrzeby na pewno wystarczy. Ale przy takiej zabawie to i statyw będzie konieczny.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak pisałem, aparat to nie wszystko.
Ja w kolejne zakupy już nie wchodzę - musi wystarczyć co mam. To taka dziedzina techniki że wciąż wychodzi coś nowego, ponoć lepszego... I bez czego (wg. sprzedawców) absolutnie nie można się obyć! :)
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na razie bez reszty pochłania mnie aparat :wink: , choć oczywiście kwiatki są wdzięcznym tłem do nauki.
Tylko pogoda pod zdechłym azorkiem, tak, że i nauce to przeszkadza, bo słoneczka na lekarstwo. Kwiaty nie otwierają się lub tylko częściowo. Coś ten rok jest do bani.
Pierwszy raz zakwitły G. bodenbenderianum i papschii, ale tylko na chwilę rozchyliły płatki, G. damsii ma dużo pąków, ale nie może ich bidul pokazać, to samo z G. ragonesei:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Gymnocalycium baldianum też trochę strajkują:

Krótko żył też kwiat niedobitek Chamaecereusa i Coryphantha bumamma, a pączki aylosterki cajasensis czekają na trochę słońca:

Najbidniejsze to są kwiaty Echinopsis eyriesii. Co wieczór jest nowy, ale niektóre to nawet nie mają szans się rozwinąć, bo je ulewa zalewa. Trudno - mają zimny i mokry wychów w tym sezonie. Hartują się :wink:
Za to są wdzięcznym obiektem moich nauk fotografowania, jeśli już uda im się przeżyć. Tu kilka wprawek:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Niesamowicie cieszę się, że mogę oddać wiernie kolory i szczegóły bieli i czerwieni nie zlewają mi się w jedną plamę. Coraz lepiej idzie mi z ustawianiem parametrów i ze zmniejszeniem kontrastu, który kiedyś musiałam podkręcać, a teraz mocno zmniejszać, by obraz nie bił po oczach i dawał ciepłe odczucia, ale bez zmniejszenia widoczności szczegółów - to dobrze widać choćby na Chamaecereusie - pomarańcz w gardzieli, odcienie czerwieni na płatkach i inne na płatkach zewnętrznych. Echinopsis w monochromatycznym ubranu też mi się bardzo podoba.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mnie również się bardzo podobają fotki z nowego aparatu. Tym mi przyjemniej, że on ponoć za moją sprawą sprawiony... :D
Może wybaczysz ten uszczerbek na koncie. :lol:

Poważnie pisząc widać różnicę. I to bardzo - kolory są bardziej soczyste i naturalne a ostrość dużo lepsza. Jak już nabierzesz wprawy a kwiaty nie będą się bały otwierać... to dopiero się będzie działo! :)
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2009, o 19:20
Kontakt:

Post »

hen_s pisze:Tym mi przyjemniej, że on ponoć za moją sprawą sprawiony... :D
To było więcej 'ojców' do tego aparatu?
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:;230 Oj było, było! Jeden świecił przykładem, drugi dawał rady, a trzecia to była matka (ja sama) ;:131

Od rad "co" był vito, ale ostateczna decyzja "czy" to dzieło Henryka. Obu ;:180
A uszczuplenie konta jakoś obu wybaczę. :wink:

Przy okazji pochwalę się moją Lisą (choć to nie ten wątek), ale tu hojowozakręconych też sporo. Moja nowa choroba "hojoza" rozwija się prawidłowo. Wszystkie 17 sadzonek ładnie się ukorzeniło i fajnie rosną. Z ukorzenieniem Lisy miałam największe problemy, podgniwała, więdła, ale zamiana keramzytu na wermikulit to był 100% zabieg naprawczy - poszło potem jak z płatka i teraz już ukorzeniona przyrasta w doniczce:
Obrazek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak to nie ten wątek? Sukulenty to przecież! Ja bardzo lubię te rośliny, sam je hoduję i tu pokazuję więc wprost nalegam aby pokazywać je do woli. :D

hoja australis Lisa piękna, jak to ona. ;:333
Piszesz, że masz tylko 17 sadzonek? Ooo, to zachowujesz prawdziwy i podziwu godny umiar. :lol:

Sprawa ewentualnego ojcostwa ustalona. :)
Najważniejsze, że wybaczone nam zostało uszczuplenie konta i jesteś zadowolona - a przecież tanio nie było. :wink:
Teraz tylko wypada się cieszyć i pokazywać nam efekty pracy roślin i Twoje... ;:204
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobre - "podziwu godny umiar" :;230
- tak mnie ta choroba wiosną ogarnęła, że miałam ochotę na bardzo wiele ......
Moja jedyna stara hoja postanowiła tej wiosny trochę ruszyć, co spowodowało we mnie wzrost wiary, że hoje jednak i u mnie mogą rosnąć. :D - na razie młodziaki sprawują się dzielnie, tu lista i fotki z mojego hojowego przedszkola z przed miesiąca:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p4722492
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2009, o 19:20
Kontakt:

Post »

hen_s pisze:Jak to nie ten wątek? Sukulenty to przecież!
hoja jest sukulentem? Wow! Czy nie powinienem Cię zgłosić do nagrody Nobla z nauk przyrodniczych?

Cytat z wikipedii:
[hoja] Należy do rodziny toinowatych (Apocynaceae ), która jest jednym z kladów w obrębie rzędu goryczkowców (Gentianales) z grupy astrowych spośród roślin okrytonasiennych.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”