To co najlepsze - szarotka w kuchni

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4410
Od: 4 wrz 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Radom

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Proponuje je zmrozić przed konsumpcją..jeszcze... ;:306 ;:306 ;:306
(Dowcipy głupie dzis się mnie trzymaja... :tan ) ;:196
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Ha, ha, ha. Nie trzeba ich mrozić, chyba że nie dasz rady zjeść wszystkiego. Moim domownikom to nie grozi. Młodszy właśnie smaży frytki i chipsy z ziemniaczków Red Fantasy. :D
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4410
Od: 4 wrz 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Radom

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Dorotko pozwolisz..że wstawię Ci w wątek posiłek taki śródziemnomorski..Jadłam go kila razy, może byc przekąską ale i osobnym daniem, bo jest syte.

Polenta, podsmażana z serem gorgonzola, szynką parmeńską, pomidorami i bazylią.


Proste, wręcz banalne... ale jakie dobre ;:138 (Zamiast szynki parmeńskiej może być plasterek przyrumieniony boczku , albo np zrumieniony plasterek Mortadeli....wypróbowałam wszystkie wszystkie te wariacje... :heja

Polentę ugotować, wystudzić w foremce (taka estetyczniej wygląda i lepiej ją kroić)

Najlepiej na drugi dzień, kiedy dobrze stężeje, kroimy, smażymy na oliwie z oliwek z obu stron . kiedy kończy się przysmażać druga już strona kładziemy kawałek serka Gorgonzola, kiedy się rozpuści zdejmujemy na talerz. Na drugiej patelni najlepiej w tym samym czasie lekko przyrumieniamy cienki plasterek szynki lub tego akurat mamy ....układamy na "toście " z polenty...dodajemy pomidorki i listki bazylii

Pyszota!!!





p.s. Szynka Parmeńska jest słona..dla tego jeśli używamy innego dodatku można lekko posolić polentę...wg uznania. ;:215

Obrazek
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3325
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

..a jak zrobić ,,polentę,,? :wink: Nigdy nie znam proporcji wody do kasz :?
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4410
Od: 4 wrz 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Radom

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Przepraszam..polenta jest bardzo prosta...jakoś nie pomyślałam ,żeby pisać przepis..to trochę tak jak się gotuje mannę na gęsto, nie którzy jadają z rosołem taką...zasada taka sama..

Ale to będzie tak...

Polenta Zależy jaką kto lubi to, gotujemy z mąki kukurydzianej lub z najdrobniejszej kaszy kukurydzianej..ale zwykłej, nie używany nigdy z rodzaju "błyskawicznych".

W większym garnku zagotować wodę z solą , nie wiem ile i jak solicie? Więc to trzeba wg siebie ale...
Do polenty wody jest ok 1 litra i niech będzie płaska łyżeczka soli, lub 3/4 łyżeczki(można więcej to indywidualne)...i łyżka masła .
To trzeba zagotować..i potem jedyna umiejętność to jednoczesne wsypywanie mąki lub kaszki przy szybkim, energicznym mieszaniu , najlepiej dużą drewniana łyżką . Na litr wody, kaszki potrzeba ok. szklanki, a jeśli mąki to trochę mniej 2/3 szklanki( zależy jaka szklanka, ale przyjmijmy że 200ml) Gotować i mieszać na wolnym ogniu ok 15-20 minut...

Jeśli mamy foremkę np silikonową, czy szklaną to smarujemy masłem i wylewamy polentę..można też wziąć dużą deskę , pomoczyć wodą i wylać na nią , wyrównać boki..wygładzić...można tez na większe płaskie talerze...Po wystudzeniu dowolnie pokroić, idealna jest na drugi dzień :D

Jeśli ktoś lubi to można też gotować wodę pół na pół z mlekiem...(ja nie akurat, ale można) :)
Najlepiej po prostu raz ugotować..i wtedy już wiadomo czy taka porcja jest ok..czy dosolić itd.

Najpopularniejsza to polenta z serami..pleśniowymi..ostrymi..niebieskim, może być podawana jako dodatek do obiadu zamiast ziemniaków czy makaronu...pomysłów tyle ile się wymyśli...

Smacznego..! :wit
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Dawno nic nie wstawiałam, więc dziś:
Karkówka pod pierzynką

1kg karkówki
3łyżki majonezu
3łyżki gęstego jogurtu
3łyżki tartego żółtego sera
średnia cebulka
sól, pieprz, bazylia
Karkówkę pokroić w plastry, lekko rozbić, posypać solą i pieprzem, podsmażyć na patelni. Ułożyć na blasze, posmarowanej tłuszczem, podlać odrobiną bulionu. Na każdy plaster ułożyć cebulę pokrojoną w "piórka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* na 10 min. w tym czasie wymieszać majonez i jogurt, dodać ser i bazylię, lub natkę pietruszki. Sos rozłożyć na plastry karkówki, zapiec przez kolejne 10 min.
Obrazek
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3864
Od: 13 paź 2011, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Głodna jestem...zajrzałam, czytam...i widzę tytuł:krówka pod pierzynką :shock: i szukam krówki ;:124 :;230 :;230
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4410
Od: 4 wrz 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Radom

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Mięsko... :tan Mniammm ;:215
Dobrze,że juz jadłam..bo wyglada smakowicie..i by mnie ściskało w żołądku :tan
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 9106
Od: 23 lip 2009, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: dolnośląskie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Ta karkówka to w sam raz coś dla mojego eM-ka. Juz widzę, jak mu się buzia do niej uśmiecha ;:306
na pewno wypróbuję ;:108
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5412
Od: 21 sty 2012, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Suwałk

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Dorota,a przepis na mietowke podaj ;:180
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Proszę bardzo:
Miętówka
Potrzebujesz: 1 garść liści świeżej mięty, 0,5 litra spirytusu, 0,3 kg cukru, 0,5 litra wody.
Miętę zalej spirytusem i odstaw do naciągnięcia (nie dłużej niż 24godz, bo zbrązowieje). Następnie odcedź spirytus, rozpuść cukier w wodzie, trzymając roztwór na małym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia. Przestudź wodę i połącz z miętowym spirytusem. Nalewkę trzymać należy w ciemnym miejscu i zużyć w ciągu 3 miesięcy.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Witam w to pochmurne niedzielne popołudnie, na poprawę nastroju proponuję
Sernik czekoladowy
200g pokruszonych biszkoptów
100g masła
Wymieszać okruszki z masłem (można dodać łyżkę kakao), ciastem wylepić tortownicę.
1kg twarogu trzykrotnie mielonego
200g drobnego cukru
budyń waniliowy lub śmietankowy
4 jajka
4 żółtka
Wszystko dokładnie wymieszać najlepiej zmiksować.
200 ml śmietany
400g gorzkiej czekolady
Rozpuścić czekoladę w śmietanie, ostudzić i dodać do masy serowej.
Przelać do tortownicy owiniętej w folie aluminiową. Ustawić na blasze z gorącą wodą (2cm), piec około 1,5 godz w temp 180*.
Tak wygląda po upieczeniu:

Obrazek

Tak po wylaniu czekoladowej polewy:

Obrazek

A tak już kawałek na talerzyku;

Obrazek
Smacznego
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4410
Od: 4 wrz 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Radom

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Taki trochę na angielski sposób.. :tan ...spód z ciastek pokruszonych..wow..wyglada cudnie..moim chłopakom by smakowało..chyba skopiuje sobie.. :tan
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Świetny pomysł z czekoladowym sernikiem.... uwielbiam serniki a takiego jeszcze nie robiłam.... Dorotko dzięki za pomysł, na pewno niebawem zrobię :D
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Polecam, rozpływa się w ustach. Może nie jestem obiektywna, bo uwielbiam serniki, ale ten jest naprawdę przepyszny. ;:333
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”