Przepraszam..polenta jest bardzo prosta...jakoś nie pomyślałam ,żeby pisać przepis..to trochę tak jak się gotuje mannę na gęsto, nie którzy jadają z rosołem taką...zasada taka sama..
Ale to będzie tak...
Polenta Zależy jaką kto lubi to, gotujemy z mąki kukurydzianej lub z najdrobniejszej kaszy kukurydzianej..ale zwykłej, nie używany nigdy z rodzaju "błyskawicznych".
W większym garnku zagotować wodę z solą , nie wiem ile i jak solicie? Więc to trzeba wg siebie ale...
Do polenty wody jest ok 1 litra i niech będzie płaska łyżeczka soli, lub 3/4 łyżeczki(można więcej to indywidualne)...i łyżka masła .
To trzeba zagotować..i potem jedyna umiejętność to jednoczesne wsypywanie mąki lub kaszki przy szybkim, energicznym mieszaniu , najlepiej dużą drewniana łyżką . Na litr wody, kaszki potrzeba ok. szklanki, a jeśli mąki to trochę mniej 2/3 szklanki( zależy jaka szklanka, ale przyjmijmy że 200ml) Gotować i mieszać na wolnym ogniu ok 15-20 minut...
Jeśli mamy foremkę np silikonową, czy szklaną to smarujemy masłem i wylewamy polentę..można też wziąć dużą deskę , pomoczyć wodą i wylać na nią , wyrównać boki..wygładzić...można tez na większe płaskie talerze...Po wystudzeniu dowolnie pokroić, idealna jest na drugi dzień
Jeśli ktoś lubi to można też gotować wodę pół na pół z mlekiem...(ja nie akurat, ale można)
Najlepiej po prostu raz ugotować..i wtedy już wiadomo czy taka porcja jest ok..czy dosolić itd.
Najpopularniejsza to polenta z serami..pleśniowymi..ostrymi..niebieskim, może być podawana jako dodatek do obiadu zamiast ziemniaków czy makaronu...pomysłów tyle ile się wymyśli...
Smacznego..!