Parapetowa kaktusiarnia DAK
- sokolica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Parapetowa kaktusiarnia DAK
To chyba jednak po prostu uruguayense. Jaki by nie był, i tak bardzo ładny 

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ładny kwiatuszek, ładnie pokazany. A najważniejsze, że cieszy właścicielkę. O to przecież chodzi! 

- DAK
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
Wygląda na to, że właśnie to on
- kwiat ma chyba całkowicie typowy dla tego gatunku.
Sporo dłuższe ciernie od sąsiada o właściwej nazwie, ale wyczytałam, że ten gatunek jest bardzo zmienny stanowiskowo, więc to by było całkiem normalne. Gorzej też znosi nasłonecznienie i upały - trochę poszarzał.
Upały dają się we znaki nie tylko nam. Drobnicę w mniejszych doniczkach chyba trzeba częściej podlewać, bo mi się kilka maluchów potwornie pokurczyło, choć ustawiłam je w miejscach na mniejszą ekspozycję słońca, temperatura robi swoje.
Czerwiec to u mnie miesiąc wianuszków Mammillarii, ale teraz przy tych upałach wianuszki szybko przekwitają i nie tworzą takich szerokich wieńców:

Przy zakupie wiosennym dostałam do Coryphantha bumamma dwa maciupeńkie gratisy. Teraz okazuje się, że te dwa maluszki gonią tego większego, a nawet chyba jeden już go przerósł - nie tylko ludzie i zwierzęta to indywidualiści.
Na początku lipca powinien się zacząć sezon notokaktusowy. Na razie o dziwo tylko na malutkim Notocactus submamulus widać pąka, a starsze coś się ociągają. Dwa pączki pokazał też Hamatocactus - lubię te jego słoneczkowe kwiaty i to, że kwitnie cały sezon, jak jedne przekwitają, to szykuje nowe pąki i tak do września.

Sporo dłuższe ciernie od sąsiada o właściwej nazwie, ale wyczytałam, że ten gatunek jest bardzo zmienny stanowiskowo, więc to by było całkiem normalne. Gorzej też znosi nasłonecznienie i upały - trochę poszarzał.
Upały dają się we znaki nie tylko nam. Drobnicę w mniejszych doniczkach chyba trzeba częściej podlewać, bo mi się kilka maluchów potwornie pokurczyło, choć ustawiłam je w miejscach na mniejszą ekspozycję słońca, temperatura robi swoje.
Czerwiec to u mnie miesiąc wianuszków Mammillarii, ale teraz przy tych upałach wianuszki szybko przekwitają i nie tworzą takich szerokich wieńców:

Przy zakupie wiosennym dostałam do Coryphantha bumamma dwa maciupeńkie gratisy. Teraz okazuje się, że te dwa maluszki gonią tego większego, a nawet chyba jeden już go przerósł - nie tylko ludzie i zwierzęta to indywidualiści.

Na początku lipca powinien się zacząć sezon notokaktusowy. Na razie o dziwo tylko na malutkim Notocactus submamulus widać pąka, a starsze coś się ociągają. Dwa pączki pokazał też Hamatocactus - lubię te jego słoneczkowe kwiaty i to, że kwitnie cały sezon, jak jedne przekwitają, to szykuje nowe pąki i tak do września.

- DAK
Dziś z rana padał lekki deszcz i ciernie wyglądały po nim takie ożywione po kilku dniach spiekoty.
Zainspirowało mnie to do zrobienia galerii gatunków moich gymnoli.
Oto one:
Gymnocalycium saglionis i achirasense:

Gymnocalycium mostii i bruchii:

Gymnocalycium chubutense i leeanum:

Gymnocalycium uruguayense i w postaci (schi coś tam
) "schilinzkianum" jak go nazwał Hinz:

Gymnocalycium michanovichi i ragonesei:

Gymnocalycium monvillei i chyba też drugi, ale nie jestem pewna:
(ten drugi kupiony w kwiaciarni rok temu - jeszcze u mnie nie kwitł)
Gymnocalycium horstii i NN - rok temu kwitł jak różyczka z postrzępionymi płatkami.

Gymnocalycium damsii i baldianum (tu wybrałam jednego spośród 14, bo mam nadzieję, że będzie inny - biały):

Na koniec jeszcze ujęcie całości (prawie) w kwieciu:

i baldianum z 11 pąkami:

Zainspirowało mnie to do zrobienia galerii gatunków moich gymnoli.
Oto one:
Gymnocalycium saglionis i achirasense:

Gymnocalycium mostii i bruchii:

Gymnocalycium chubutense i leeanum:

Gymnocalycium uruguayense i w postaci (schi coś tam

Gymnocalycium michanovichi i ragonesei:

Gymnocalycium monvillei i chyba też drugi, ale nie jestem pewna:

(ten drugi kupiony w kwiaciarni rok temu - jeszcze u mnie nie kwitł)
Gymnocalycium horstii i NN - rok temu kwitł jak różyczka z postrzępionymi płatkami.

Gymnocalycium damsii i baldianum (tu wybrałam jednego spośród 14, bo mam nadzieję, że będzie inny - biały):

Na koniec jeszcze ujęcie całości (prawie) w kwieciu:

i baldianum z 11 pąkami:

- chaveiro
- Od: 26 sie 2011, o 17:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pomimo, że to nie moja bajka to nie omieszkam pochwalić ładnych roślin i ciekawie pokazanych.
- KwiAnna
- Od: 16 gru 2010, o 10:28
rewelacja
ile pąków, kwiatów, pięknych cierni
A baldianum z 11 pąkami
wygląda jakby miał koronę
normalnie zazdrość mnie zżera 
żartuję i szczerze gratuluję

A baldianum z 11 pąkami

żartuję i szczerze gratuluję

- mCm86
- Od: 26 mar 2012, o 21:23
Pokazałaś wszystko to co w kaktusach lubię najbardziej i to w dodatku na moim ulubionym rodzaju
Roślinki masz piękne, kwitnące i co najważniejsze zadbane
Dziękuję Ci za tą fotorelację, bo jest na co popatrzeć
Zbiorówki z kwieciem wymiatają 

- DAK
Martwi mnie kondycja tego schi-coś tam i horsti. Schi-coś tam jest wyblakły, poszarzały (źle znosił upały). A horsti od początku był żółty i od posadzenia nie zmienia się, nic nie ruszyło się w stożku. Jest jednak błyszczący i powolutku w zagłębieniach coś zaczyna trącić zielenią - nie tracę nadziei, że ten śpioch się wreszcie obudzi. 

- mCm86
- Od: 26 mar 2012, o 21:23
Nie ma co spisywać rośliny na straty
Ja kiedyś tam kupiłem Gymnocalycium monvillei w wersji 2 kaktusy w jednej doniczce. Większy był w dobrej kondycji ale z mniejszym zdecydowanie było coś nie tak. Był blady i wyglądało na to, że choruje. Rozsadziłem je. Większy rósł sobie bez większych problemów, a ten mniejszy stał się jasnobrązowy. Gdy już miałem w planach go wyrzucić, pomiędzy żebrami zauważyłem oznakę życia. Właśnie takie lekkie zazielenienie
Teraz mniejszy G. monvillei nabrał już zielonkawego odcieniu (jeszcze nie taki zdrowy zielony ale już lepiej) i wypuścił nowe ciernie, więc chyba dał sobie radę
Z Twoim G. horstii podejrzewam, że będzie tak samo skoro zauważyłaś, że zaczyna się zielenić 

- DAK
Ja to zawsze czekam na sierpień jak na jakieś kaktusowe SPA. One w sierpniu dostają drugie życie i większości udawała się ta kuracja przywracająca wigor i zdrowie - najlepszym przykładem mój całkiem padający Echino zeszłego lata - bez żadnych zabiegów wyzdrowiał dzięki sierpniowemu SPA.
- Paula15
- Od: 23 sie 2008, o 16:15
Z opóźnieniem, ale jestem i ja
Pięknie i kolorowo
Zadaszenie, bardzo pomysłowe
Echinomiś świetny, a Porstos to mistrz fotografii 

- DAK
Do kolekcji Gymnocalycium swój pąk otworzył dziś taki, którego jeszcze tu na forum u mnie nie było - jasno różowy z ciemniejszym środkiem:

Pięknie się otwierał, z niecierpliwością czekałam aż pokaże się w pełnej krasie. W zeszłym roku nie kwitł i nie wiedziałam jaki on będzie. Zrobił mi niezłą niespodziankę.

Pięknie się otwierał, z niecierpliwością czekałam aż pokaże się w pełnej krasie. W zeszłym roku nie kwitł i nie wiedziałam jaki on będzie. Zrobił mi niezłą niespodziankę.
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
O tak jest śliczny
Udała mu się niespodzianka

Udała mu się niespodzianka

Kwiat jest prześliczny
nie widziałam takiego 

Pozdrawiam Marzena
Moje kaktusy i sukulenty
Moje kaktusy i sukulenty
-
- Od: 18 sie 2010, o 21:53
Chyba u ciebie jeszcze nie byłam,więc witam
Piękne masz gymna i mammilarki,więc będę tu częstym gościem.

Piękne masz gymna i mammilarki,więc będę tu częstym gościem.