
Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
A na dobry chlebek masz przepis
Taki żeby się udał.

- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Moniś dzięki za przepis na sałatkę, na pewno wypróbuję
A tu masz link do chlebka Agatki, który robi się błyskawicznie i jest pyszny, już kilka razy go robiłam i bardzo nam smakuje
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... b#p3685992


http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... b#p3685992
-
- 500p
- Posty: 607
- Od: 2 kwie 2011, o 22:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: prawie Wrocław
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
A czy ja mogę się zapytać o ten sos "słodko - kwaśny"? czy to ma być taki jak do kurczaka słodko kwaśnego, taki ze słoika? Czy raczej taki jak jest w buteleczkach np z Vifonu? Przepraszam, jeśli moje pytanie jest, niewłaściwie
.

Joasia
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
joasiu mogłam napisać od razu.Już odpowiadam na Twoje pytanie
Sos słodko kwaśny ze słoika np Lowicz,ostatnio robiłam z Dawtona.Nawet jak robie większe zakupy w biedronce to kupuję biedronkowy,są tam do spagetti,boloński i słodko kwaśny też jest.Po prostu lubię mieć ten sos na zapas bo w razie niespodziewanych gości to ta sałatka jest naprawde szybka.

- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA z sosem śmietanowo- serowym
Ziemniaki obrać, ugotować na półtwardo , ostudzić pokroić w plasterki.
Farsz:
1)
* wędlinę( kiełbaska, szynka, boczek wędzony) pokroić w zapałki , podsmażyć
* pieczarki pokroić w grube plastry, podsmażyć
* cebulkę pokroić w piórka, podsmażyć
Wszystko razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem, dodać
* puszkę kukurydzy, lub puszkę groszku, lub puszkę czerwonej fasolki wg preferencji smakowych, ja robię za każdym razem inaczej......( kukurydza zawsze
)
* śmietanę do zup i sosów wymieszać ze startym żółtym serem, Doprawić ulubionymi ziołami ( niekoniecznie) odrobiną vegety, lub solą i pieprzem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Układać naprzemiennie - ziemniaki, farsz, sos serowy - ziemniaki, farsz, sos... itd do wyczerpania składników, na wierzchu ma być sos. Upiec w 180*C
2)
Składniki takie same jak wyżej, tylko zamiast pieczarek czerwona papryka, dodaje się ją surową do farszu.
3)
Składniki jak w poprzednich wersjach, tylko zamiast wędlinki upieczony i pokrojony w kawałeczki kurczak.
4)
Składniki jak w poprzednich wersjach, tylko zamiast wędlinki obsmażone mięsko mielone.
We wszystkich wersjach zamiast ziemniaków może być makaron - świderki lub rurki.
Najbardziej elegancko (na imprezy) wyglądają zapiekanki układane warstwowo, ale ja bardzo często mieszam wszystkie składniki razem i po wierzchu zalewam sosem.
Robię również zapiekanki z sosami pomidorowymi.... ale to już następnym razem....
Ziemniaki obrać, ugotować na półtwardo , ostudzić pokroić w plasterki.
Farsz:
1)
* wędlinę( kiełbaska, szynka, boczek wędzony) pokroić w zapałki , podsmażyć
* pieczarki pokroić w grube plastry, podsmażyć
* cebulkę pokroić w piórka, podsmażyć
Wszystko razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem, dodać
* puszkę kukurydzy, lub puszkę groszku, lub puszkę czerwonej fasolki wg preferencji smakowych, ja robię za każdym razem inaczej......( kukurydza zawsze

* śmietanę do zup i sosów wymieszać ze startym żółtym serem, Doprawić ulubionymi ziołami ( niekoniecznie) odrobiną vegety, lub solą i pieprzem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Układać naprzemiennie - ziemniaki, farsz, sos serowy - ziemniaki, farsz, sos... itd do wyczerpania składników, na wierzchu ma być sos. Upiec w 180*C
2)
Składniki takie same jak wyżej, tylko zamiast pieczarek czerwona papryka, dodaje się ją surową do farszu.
3)
Składniki jak w poprzednich wersjach, tylko zamiast wędlinki upieczony i pokrojony w kawałeczki kurczak.
4)
Składniki jak w poprzednich wersjach, tylko zamiast wędlinki obsmażone mięsko mielone.
We wszystkich wersjach zamiast ziemniaków może być makaron - świderki lub rurki.
Najbardziej elegancko (na imprezy) wyglądają zapiekanki układane warstwowo, ale ja bardzo często mieszam wszystkie składniki razem i po wierzchu zalewam sosem.
Robię również zapiekanki z sosami pomidorowymi.... ale to już następnym razem....
- jola1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4630
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lublin/okolice
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
No a gdzie kochana przepis na ciasto czekoladowe? Nie doczekałam się przed niedzielą i musiałam upiec coś innego. 

- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Joluś kochanie wybacz
całkiem wyleciało mi z głowy..... jutro na pewno wrzucę ....

- jola1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4630
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lublin/okolice
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Aga nic się nie stało, jeszcze będzie nie jedna okazja do upieczenia.Na niedzielę upiekłam biszkopt i posmarowałam go bitą śmietaną.
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
TORCIK CZEKOLADOWO-CZEKOLADOWY



Ciasto
* 250 g masła
* 1 szkl cukru
* 3 łyżki kakao
* 6 łyżek wody
* cukier wanilinowy
* 1,5 szkl mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 4 jaja
Produkty rozpuścić na gazie, nie gotować. Do przestudzonej masy dodać żółtka- roztrzepać, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać, delikatnie połączyć z ubitą pianą z białek. Upiec w 180*C do suchego patyczka .
I Krem czekoladowy
* 2 puszki kremu czekoladowego
* 1 masło
Masło rozmiksować, dodawać do niego po łyżce czekoladowego kremu.
II Krem czekoladowy
* 0,5 l śmietany kremówki
* cukier do smaku
* cukier wanilinowy
* 2 łyżki ciemnego kakao( zmieszać z łyżeczką cukru, rozpuścić w odrobinie wrzątku, ostudzić)
* 2 łyżeczki żelatyny ( rozpuścić we wrzątku, przestudzić)
Śmietanę ubić z cukrem, dodać ostudzone kakao i żelatynę, dokładnie zmiksować ( zamiast żelatyny można dodać śmietan-fix)
III Wiśnie lub jagody zalać galaretką owocową rozpuszczoną w mniejszej ilości wody niż na przepisie. Pozostawić do lekkiego stężenia.
Ciasto rozkroić na 2 części. Na spód wyłożyć 2/3 I kremu czekoladowego. Przykryć drugim blatem. Posmarować resztą kremu. Wyłożyć owoce z tężejącą galaretką. Wierzch przykryć II kremem. Polać rozpuszczoną czekoladą deserową, lub własnoręcznie zrobioną polewą czekoladową ( nierównomiernie- w mazaje) - Wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
Namawiam do wypróbowania..... naprawdę PYCHA



Ciasto
* 250 g masła
* 1 szkl cukru
* 3 łyżki kakao
* 6 łyżek wody
* cukier wanilinowy
* 1,5 szkl mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 4 jaja
Produkty rozpuścić na gazie, nie gotować. Do przestudzonej masy dodać żółtka- roztrzepać, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać, delikatnie połączyć z ubitą pianą z białek. Upiec w 180*C do suchego patyczka .
I Krem czekoladowy
* 2 puszki kremu czekoladowego
* 1 masło
Masło rozmiksować, dodawać do niego po łyżce czekoladowego kremu.
II Krem czekoladowy
* 0,5 l śmietany kremówki
* cukier do smaku
* cukier wanilinowy
* 2 łyżki ciemnego kakao( zmieszać z łyżeczką cukru, rozpuścić w odrobinie wrzątku, ostudzić)
* 2 łyżeczki żelatyny ( rozpuścić we wrzątku, przestudzić)
Śmietanę ubić z cukrem, dodać ostudzone kakao i żelatynę, dokładnie zmiksować ( zamiast żelatyny można dodać śmietan-fix)
III Wiśnie lub jagody zalać galaretką owocową rozpuszczoną w mniejszej ilości wody niż na przepisie. Pozostawić do lekkiego stężenia.
Ciasto rozkroić na 2 części. Na spód wyłożyć 2/3 I kremu czekoladowego. Przykryć drugim blatem. Posmarować resztą kremu. Wyłożyć owoce z tężejącą galaretką. Wierzch przykryć II kremem. Polać rozpuszczoną czekoladą deserową, lub własnoręcznie zrobioną polewą czekoladową ( nierównomiernie- w mazaje) - Wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
Namawiam do wypróbowania..... naprawdę PYCHA

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Agness ten krem czekoladowy w puszce to o co chodzi
O mleko zagęszczone czekoladowe
A może być krem czekoladowy do tortów


- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Moniś taka masa w puszce, to chyba właśnie na bazie mleka skondensowanego gotowanego o smaku czekoladowym...
A krem czekoladowy do tortów też może być jak najbardziej...... może być też Nutella zmiksowana z kostką masła, też pycha
Każdy z tych kremów jak najbardziej się nadaje
......
A krem czekoladowy do tortów też może być jak najbardziej...... może być też Nutella zmiksowana z kostką masła, też pycha


- jola1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4630
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lublin/okolice
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Aga wielkie dzięki za przepis, wypróbuję na pewno bo bardzo apetycznie wygląda a i wykonanie niezbyt skomplikowane.
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Jolu ciasto jest bardzo, bardzo proste w zrobieniu, a pyszne niebiańsko



-
- 500p
- Posty: 607
- Od: 2 kwie 2011, o 22:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: prawie Wrocław
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Ciasto wygląda bosko, tylko ile będę musiała kopać na działce żeby je spalić 

Joasia
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Joasiu.... nie ma mowy.... kilka razy trzeba będzie ruszyć łopatą
ale raz na jakiś czas musimy się ,,porozpieszczać,,




