BABECZKI Z PIKANTNYM NADZIENIEM
CIASTO
* 2 szklanki mąki
* 1 masło
* 2 żółtka
* szczypta soli
Wszystkie składniki zagnieść, schłodzić w lodówce około półgodziny. Wylepić ciastem natłuszczone foremki na babeczki. Upiec na złoto w temp 190*C. Można upiec kilka dni wcześniej.
Babeczki można podawać z różnymi farszami na zimno i na gorąco.....
Różne farsze:
Na ciepło
1) Pokroić pieczarki w kosteczkę, pokroić cebulkę w kosteczkę, podsmażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem, Wymieszać ze startym zółtym serem. Nadziać babeczki . Zapiec
2) Pokroić wędlinki w zapałki ( kiełbaska, szynka, boczek wędzony) cebulkę w kostkę, podsmażyć razem na oleju. Oddzielnie poddusić pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę . Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Połączyć ze startym na tarce żółtym serem. Zapiec
3) Pokroić w małe kawałeczki upieczone udko lub pierś kurczaka. Cebulkę pokroić w piórka, podsmażyć. Dodać kukurydzę z puszki, starty żółty ser, wszystko wymieszać doprawić solą lub pieprzem. Zapiec
4) Podsmażyć na masełku szpinak, wcisnąć czosnek, dodać pokrojoną w kosteczkę fetę. Chwilę poddusić. Oddzielnie podsmażyć pokrojony w kosteczkę boczek wędzony lub szynkę. Połączyć. Doprawić do smaku.
Podpiec same babeczki, do gorących nakładać gorący farsz
Na zimno można podawać z różnymi pastami. Fajnie wyglądają pasty wyciśnięte szprycą w kształt rozetek
Tu podawałam przepisy na różne pasty:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p3370002
Takie babeczki to bardzo elegancka przystawka. Pięknie wyglądają wspaniale smakuję
FASZEROWANE ZIEMNIAKI
Obgotować ziemniaki podobnej wielkości. Mają być półtwarde . Wystudzić . Łyżką wydrążyć środek.
Farsz:
-pokroić w kostkę wędlinę ( kiełbaska, szynka, wędzony boczek) obsmażyć
- cebulkę w kostkę, podsmażyć
- pieczarki w kostkę, podsmażyć
- kukurydzę z puszki
- żółty ser starty na wiórki
- wydrążone środki ziemniaków zetrzeć na tarce
Wszystkie składniki farszu wymieszać . Nadziewać nim wydrążone ziemniaki. Piec w gorącym piekarniku .
Podawać na gorąco , do tego wspaniale smakuje podany oddzielnie sos czosnkowy....
Kremowy serek śmietankowy, jogurt, czosnek, sól, koperek.
Przepisy na sałatki, które wspaniale pasują do wypełnienia pomidorków :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3#p2675523
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4#p2762884
ROŻKI Z SZYNKI
Ładne równe plastry szynki
Biały ser kremowy, odrobina jogurtu, czosnek lub chrzan, sól, pieprz. Wymieszać składniki pasty, układać porcję na środek szynki, zwijać rożki. W szerszą stronę można dla dekoracji rożka wcisnąć oliwkę lub kawałeczek czerwonej papryki.
JAJKA W SOSIE NA BAZIE MAJONEZU
Ugotowane na twardo jajka pokrojone na połówki
SOS
Majonez, trochę jogurtu, pokrojona w kosteczkę szynka, kukurydza lub groszek z puszki, drobno posiekana osolona cebulka lub szczypiorek, ogórek kiszony pokrojony w kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Zalać ułożone na półmisku jaja.