Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Posty: 7326
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

Ważne że jest coś do chlebka swojego bo te kupne są coraz gorsze ;:108
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
jolcia1212
500p
500p
Posty: 929
Od: 8 gru 2009, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: okolice warszawy

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

:wit Agness
Melduję że wątek jest super, osobiście dzisiaj zrobiłam drugą porcję sosu słodko-kwaśnego. Moje dzieci ślinią się na samo wspomnienie. Na pewno na stałe zagości w mojej kuchni. Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1306
Od: 1 lut 2012, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

Agness :wit Szarlotka wspaniała -dzięki za przepisy :D Ten sos do szparagi , brokuł też super ;:138
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

Marysiu z trudnością galantyny tylko tak się wydaje, jest naprawdę bardzo, bardzo prosta w zrobieniu :D Szczerze się cieszę, że szarlotka przypadła Wam doi gustu :D

Halinko ja uwielbiam cukinię w każdej chyba postaci :D i w sezonie korzystam z niej na maksa :D U mnie nie może zabraknąć sosu słodko-kwaśnego, to naprawdę fajne i błyskawiczne jedzonko :D
Pieczarek w galantynie jest ok 40 dag :D

Witaj Małgosiu :wit
Galantyna z czerwoną papryczką też jest pyszna....ja lubię też wersję z....rodzynkami :D

Juda polecam, to pyszna delikatna wędlinka i wspaniała alternatywa dla tych kupnych....

Aniu zgadza się, jest niskokaloryczna a przy tym pyszna i wychodzi solidna porcja, na dłużej :D

Eluniu właśnie o to chodzi :D ja staram się jak najmniej kupować gotowych wędlin i dlatego lubię takie różne mięska nadające się na kanapki :D A to pieczenie, a to gotowane w majonezie, a to różne rodzaje rolad. Robię też mnóstwo przeróżnych past do smarowania pieczywa, żeby była duża różnorodność, żeby się nie nudziły i żeby jak najmniej kupować nafaszerowanych chemią wędlin.

Witaj Jolu :wit
Miło mi bardzo, że pomysły na jedzonko przypadły Ci do gustu i cieszę się, że sosik smakuje :D

Ewuniu bardzo się cieszę, że szarlotka smakowała :D Za mną już chodzi jakieś domowe ciacho, ale jeszcze ponad tydzień muszę wytrzymać na suchym jedzeniu i bułach ;:219
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 36510
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Cieszyn

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

Zaznaczam watek, żeby mi nie przepadł.
No i straszecznie zgłodniałam....... :;230
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 42349
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska
Kontakt:

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

Agnieszko dzisiaj zrobiłam Twoje ciasto czekoladowe. Troszkę zmodernizowałam, bo zebrałam wczoraj trochę prawie suszonych malin i wrzuciłam do ciasta wyszło boskie. Mocno czekoladowe a jak się trafi na kwaskową malinkę ach!
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Posty: 7416
Od: 7 maja 2009, o 09:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

AGNESS pisze:Robię też mnóstwo przeróżnych past do smarowania pieczywa, żeby była duża różnorodność, żeby się nie nudziły i żeby jak najmniej kupować nafaszerowanych chemią wędlin.
;:oj

Poproszę o co najmniej "naście" przepisików. ;:172
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

Grażynko mam nadzieję, że któryś z przepisów przypadnie Ci do gustu i zrobisz....a wtedy czekam na opinię :D

Marysiu cieszę się, że ciasto czekoladowe smakuje Ci, to jedno z moich ulubionych, takie ciężkie i wilgotne....pycha 8-) :lol: Z malinkami też musi wspaniale smakować, ja jeszcze z nimi nie robiłam, ale ono ze wszystkimi owocami jest super....a z wisienkami mmmmm.......

Dorotko wiele moich past jest niesamowicie prostych składających się z 2-3 składników i takie chyba lubię najbardziej :D Są też bardziej skomplikowane i wg życzenia :D zaraz napiszę kilka przepisów :D Niestety nie ma mnie w domku, więc mogę tylko napisać przepisy, a zdjęcia będę wrzucała już później :D

Oto na początek kilka najprostszych a naprawdę pysznych :D

1) PASTA Z TUŃCZYKA lub MAKRELI
*2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju lub makrela wędzona
* cebulka
* majonez
tuńczyka osączyć( makrelę dokładnie obrać z ości), cebulkę posiekać, odrobinę posolić, posłodzić,wygnieść, wszystko doprawić niewielką ilością majonezu, wymieszać...

2) PASTA Z TUŃCZYKA LUB MAKRELI
* produkty jak wyżej +
* 2 nieduże ogórki kiszone- pokroić w kosteczkę
* 3 jajka ugotowane na twardo- posiekać w kosteczkę lub zetrzeć na tarce jarzynowej
wszystkie produkty połączyć, doprawić do smaku-sól, pieprz

3) PASTA Z MAKRELI Z TWAROGIEM
* makrela wędzona
* pół kostki sera białego
* 2 jaja ugotowane na twardo
* łyżka śmietany
* posiekana zielona pietruszka
makrelę i ser rozdrobnić,jajka posiekać lub utrzeć na tarce jarzynowej, jeśli masa jest zbyt gęsta dodać kwaśnej śmietany, doprawić do smaku solą i pieprzem.

4) PASTA Z KURCZAKA
* mięso z gotowanego kurczaka np z rosołu - drobno posiekać
* ogórek kiszony lub czerwona papryka posiekane w drobniutką kostkę
* majonez
Wszystko połączyć, doprawić do smaku solą, pieprzem

5) PASTA Z SZYNKI I JAJ

* 20 dag szynki
* 4 jaja na twardo
* majonez

jaja zetrzeć na tarce jarzynowej, szynkę drobniutko posiekać,połączyć z majonezem, doprawić solą i pieprzem

6) SAŁATKA BROKUŁOWA Z FETĄ
* brokuł podzielić na różyczki, ugotować, rozdrobnić widelcem
* puszka kukurydzy
* 0,5 paczki fety
* majonez, trochę jogutru
* 2-3 ząbki czosnku
Wszystkie składniki połączyć, doprawić solą i pieprzem, można posypać podprażonymi płatkami migdałów

7) PASTA JAJECZNA
* kilka jaj ugotowanych na twardo
* cebula - posiekać w kosteczkę, odrobinę posolić, posłodzić, wygnieść
* majonez
Wszystko wymieszać, doprawić solą i pieprzem

8) PASTA ŚLEDZIOWA
* 2 płaty śledziowy w oleju - posiekać w drobną kosteczkę
* jabłko- obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej
* mała cebulka- posiekać w kosteczkę
* 2-3 jaja na twardo-zetrzeć na tarce jarzynowej
* majonez
Wszystko połączyć, doprawić do smaku

9) PASTA Z ŻÓŁTEGO SERA

* żółty ser zetrzeć na tarce jarzynowej
* czerwoną paprykę pokroić w drobną kosteczkę
* majonez
* posiekany szczypiorek

wszystkie składniki połączyć, doprawić do smaku solą i pieprzem

10) PASTA Z TWAROGU Z OGÓRKIEM

*kostka twarogu
* 2 zielone ogórki, zetrzeć na tarce jarzynowej, posolić, osączyć
* troszkę kwaśnej śmietany
* 2-3 ząbki czosnku
* sporo posiekanego kopru i pietruszki
* szczypta suszonej bazylii i oregano ( mogą być zioła prowansalskie)
Wszystkie składniki połączyć, doprawić do smaku solą
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 36510
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Cieszyn

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

Już od samego czytania można zgłodnieć. :D
A znasz jakiś dobry przepis na pastę z jajek i chrzanu ?
Jakoś nie bardzo mogę utrafić z chrzanem i zawsze mi wychodzi mi nie tak jakbym chciała.
Inna sprawa, że chrzany sklepowe na occie mi nie smakują i na drugi dzień już gorzknieją w paście.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1306
Od: 1 lut 2012, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

Agness :wit No nie ,ale dałaś koncert sałatkowy hurtem . To dobrze, bo jak kopiuję to mam na jednej kartce wszystkie :;230 Ja równiez dziękuję za przepisiki :heja
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 42349
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska
Kontakt:

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

Wstawiałam pastę na krakersy i wcięło ją.
Bo w zamian za pyszne ciasto czekoladowe chciałam Ci zostawić Agnieszko pyszną przekąskę lubianą przez moich gości.

Kawałek sera żółtego (np 10 dkg) zetrzeć na tarce o dużych oczkach
2-3 ząbki czosnku (ma być mocno czosnkowe) przeciśnięte przez praskę
majonez tyle żeby zlepić
smarować krakersy na górze położyć połówkę orzecha włoskiego

smacznego!
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Posty: 7416
Od: 7 maja 2009, o 09:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

Agniesiu, dzięki ogromne za przepisy. ;:196
Skorzystam na pewno, uwielbiam wszelkiego rodzaju pasty, ale brak mi inwencji twórczej do samodzielnego ich tworzenia. :lol:
Czytaj: zawsze mam wrażenie, że jak sama opracuję jakąś nowość,
wytruję rodzinkę. ;:224

Aga znasz może jakiś przepis na farsz do karpia?
Em przywiózł mi 3 maluchy, które mam ogromną ochotę nafaszerować i upiec,
ale z racji, że mam pustkę w swych notatkach, nie wiem czym i jak. :roll:
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

Grażynko niestety pasty z jajami i chrzanem nigdy nie robiłam , tak, że nie znam. Robiłam tylko jaja w sosie chrzanowym...

Ewuniu cieszę się, że moje przepisy mogą się komuś przydać :D , jak coś zrobisz daj znać czy smakowało :D

Marysiu serowa pasta na pewno przepyszna, z przyjemnością ją zrobię , dziękuję za przepis :D

Dorotko mam nadzieję, że pasty będą Wam smakowały, daj proszę znać jak wrażenia :D
Co do faszerowanego karpia to ja nie robiłam, mistrzem w tej dziedzinie jest moja mama. Wiem że nadzienie robi bardzo proste, mieli rybę, dodaje do niej namoczoną bułkę, jajo, doprawia do smaku solą , pieprzem ( dosłownie jak kotlety mielone tylko nie z mięsa a z ryby)
Karpia kroi w dzwonka, wykrawa polędwiczki obok kręgosłupa( idą do zmielenia) i gotowym farszem nadziewa te 3 powstałe dziurki. Następnie gotuje je w rosołku , z którego później robi galaretkę i zalewa nią faszerowane dzwonka. Z takiej masy robi też gałki rybne w galarecie, jest to dużo szybsze i łatwiejsze do zrobienia niż faszerowane dzwonka a równie pyszne.... tylko nie takie eleganckie :lol:
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4630
Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lublin/okolice

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

Ja jeszcze do takiej masy rybnej dodaję natkę pietruszki a czasami i pieczarki wcześniej podsmażone na masełku.Pycha.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Post »

Jolu zgadza się, farsz z tymi dodatkami jest jeszcze bogatszy i pyszniejszy :D Ja w ogóle uwielbiam pieczarki :D
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”