
Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Posty: 7326
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Ważne że jest coś do chlebka swojego bo te kupne są coraz gorsze 

Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
- jolcia1212
- 500p
- Posty: 929
- Od: 8 gru 2009, o 21:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice warszawy
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2

Melduję że wątek jest super, osobiście dzisiaj zrobiłam drugą porcję sosu słodko-kwaśnego. Moje dzieci ślinią się na samo wspomnienie. Na pewno na stałe zagości w mojej kuchni. Pozdrawiam Jola
- Ewiczka52
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1306
- Od: 1 lut 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Agness
Szarlotka wspaniała -dzięki za przepisy
Ten sos do szparagi , brokuł też super 



Pozdrawiam Ewula
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Marysiu z trudnością galantyny tylko tak się wydaje, jest naprawdę bardzo, bardzo prosta w zrobieniu
Szczerze się cieszę, że szarlotka przypadła Wam doi gustu
Halinko ja uwielbiam cukinię w każdej chyba postaci
i w sezonie korzystam z niej na maksa
U mnie nie może zabraknąć sosu słodko-kwaśnego, to naprawdę fajne i błyskawiczne jedzonko
Pieczarek w galantynie jest ok 40 dag
Witaj Małgosiu
Galantyna z czerwoną papryczką też jest pyszna....ja lubię też wersję z....rodzynkami
Juda polecam, to pyszna delikatna wędlinka i wspaniała alternatywa dla tych kupnych....
Aniu zgadza się, jest niskokaloryczna a przy tym pyszna i wychodzi solidna porcja, na dłużej
Eluniu właśnie o to chodzi
ja staram się jak najmniej kupować gotowych wędlin i dlatego lubię takie różne mięska nadające się na kanapki
A to pieczenie, a to gotowane w majonezie, a to różne rodzaje rolad. Robię też mnóstwo przeróżnych past do smarowania pieczywa, żeby była duża różnorodność, żeby się nie nudziły i żeby jak najmniej kupować nafaszerowanych chemią wędlin.
Witaj Jolu
Miło mi bardzo, że pomysły na jedzonko przypadły Ci do gustu i cieszę się, że sosik smakuje
Ewuniu bardzo się cieszę, że szarlotka smakowała
Za mną już chodzi jakieś domowe ciacho, ale jeszcze ponad tydzień muszę wytrzymać na suchym jedzeniu i bułach 


Halinko ja uwielbiam cukinię w każdej chyba postaci



Pieczarek w galantynie jest ok 40 dag

Witaj Małgosiu

Galantyna z czerwoną papryczką też jest pyszna....ja lubię też wersję z....rodzynkami

Juda polecam, to pyszna delikatna wędlinka i wspaniała alternatywa dla tych kupnych....
Aniu zgadza się, jest niskokaloryczna a przy tym pyszna i wychodzi solidna porcja, na dłużej

Eluniu właśnie o to chodzi


Witaj Jolu

Miło mi bardzo, że pomysły na jedzonko przypadły Ci do gustu i cieszę się, że sosik smakuje

Ewuniu bardzo się cieszę, że szarlotka smakowała


- kogra
- Przyjaciel Forum
- Posty: 36510
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Cieszyn
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Zaznaczam watek, żeby mi nie przepadł.
No i straszecznie zgłodniałam.......
No i straszecznie zgłodniałam.......

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 42349
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
- Kontakt:
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Agnieszko dzisiaj zrobiłam Twoje ciasto czekoladowe. Troszkę zmodernizowałam, bo zebrałam wczoraj trochę prawie suszonych malin i wrzuciłam do ciasta wyszło boskie. Mocno czekoladowe a jak się trafi na kwaskową malinkę ach!
- babuchna
- -Moderator Forum-.
- Posty: 7416
- Od: 7 maja 2009, o 09:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
AGNESS pisze:Robię też mnóstwo przeróżnych past do smarowania pieczywa, żeby była duża różnorodność, żeby się nie nudziły i żeby jak najmniej kupować nafaszerowanych chemią wędlin.

Poproszę o co najmniej "naście" przepisików.

- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Grażynko mam nadzieję, że któryś z przepisów przypadnie Ci do gustu i zrobisz....a wtedy czekam na opinię
Marysiu cieszę się, że ciasto czekoladowe smakuje Ci, to jedno z moich ulubionych, takie ciężkie i wilgotne....pycha
Z malinkami też musi wspaniale smakować, ja jeszcze z nimi nie robiłam, ale ono ze wszystkimi owocami jest super....a z wisienkami mmmmm.......
Dorotko wiele moich past jest niesamowicie prostych składających się z 2-3 składników i takie chyba lubię najbardziej
Są też bardziej skomplikowane i wg życzenia
zaraz napiszę kilka przepisów
Niestety nie ma mnie w domku, więc mogę tylko napisać przepisy, a zdjęcia będę wrzucała już później
Oto na początek kilka najprostszych a naprawdę pysznych
1) PASTA Z TUŃCZYKA lub MAKRELI
*2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju lub makrela wędzona
* cebulka
* majonez
tuńczyka osączyć( makrelę dokładnie obrać z ości), cebulkę posiekać, odrobinę posolić, posłodzić,wygnieść, wszystko doprawić niewielką ilością majonezu, wymieszać...
2) PASTA Z TUŃCZYKA LUB MAKRELI
* produkty jak wyżej +
* 2 nieduże ogórki kiszone- pokroić w kosteczkę
* 3 jajka ugotowane na twardo- posiekać w kosteczkę lub zetrzeć na tarce jarzynowej
wszystkie produkty połączyć, doprawić do smaku-sól, pieprz
3) PASTA Z MAKRELI Z TWAROGIEM
* makrela wędzona
* pół kostki sera białego
* 2 jaja ugotowane na twardo
* łyżka śmietany
* posiekana zielona pietruszka
makrelę i ser rozdrobnić,jajka posiekać lub utrzeć na tarce jarzynowej, jeśli masa jest zbyt gęsta dodać kwaśnej śmietany, doprawić do smaku solą i pieprzem.
4) PASTA Z KURCZAKA
* mięso z gotowanego kurczaka np z rosołu - drobno posiekać
* ogórek kiszony lub czerwona papryka posiekane w drobniutką kostkę
* majonez
Wszystko połączyć, doprawić do smaku solą, pieprzem
5) PASTA Z SZYNKI I JAJ
* 20 dag szynki
* 4 jaja na twardo
* majonez
jaja zetrzeć na tarce jarzynowej, szynkę drobniutko posiekać,połączyć z majonezem, doprawić solą i pieprzem
6) SAŁATKA BROKUŁOWA Z FETĄ
* brokuł podzielić na różyczki, ugotować, rozdrobnić widelcem
* puszka kukurydzy
* 0,5 paczki fety
* majonez, trochę jogutru
* 2-3 ząbki czosnku
Wszystkie składniki połączyć, doprawić solą i pieprzem, można posypać podprażonymi płatkami migdałów
7) PASTA JAJECZNA
* kilka jaj ugotowanych na twardo
* cebula - posiekać w kosteczkę, odrobinę posolić, posłodzić, wygnieść
* majonez
Wszystko wymieszać, doprawić solą i pieprzem
8) PASTA ŚLEDZIOWA
* 2 płaty śledziowy w oleju - posiekać w drobną kosteczkę
* jabłko- obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej
* mała cebulka- posiekać w kosteczkę
* 2-3 jaja na twardo-zetrzeć na tarce jarzynowej
* majonez
Wszystko połączyć, doprawić do smaku
9) PASTA Z ŻÓŁTEGO SERA
* żółty ser zetrzeć na tarce jarzynowej
* czerwoną paprykę pokroić w drobną kosteczkę
* majonez
* posiekany szczypiorek
wszystkie składniki połączyć, doprawić do smaku solą i pieprzem
10) PASTA Z TWAROGU Z OGÓRKIEM
*kostka twarogu
* 2 zielone ogórki, zetrzeć na tarce jarzynowej, posolić, osączyć
* troszkę kwaśnej śmietany
* 2-3 ząbki czosnku
* sporo posiekanego kopru i pietruszki
* szczypta suszonej bazylii i oregano ( mogą być zioła prowansalskie)
Wszystkie składniki połączyć, doprawić do smaku solą

Marysiu cieszę się, że ciasto czekoladowe smakuje Ci, to jedno z moich ulubionych, takie ciężkie i wilgotne....pycha


Dorotko wiele moich past jest niesamowicie prostych składających się z 2-3 składników i takie chyba lubię najbardziej




Oto na początek kilka najprostszych a naprawdę pysznych

1) PASTA Z TUŃCZYKA lub MAKRELI
*2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju lub makrela wędzona
* cebulka
* majonez
tuńczyka osączyć( makrelę dokładnie obrać z ości), cebulkę posiekać, odrobinę posolić, posłodzić,wygnieść, wszystko doprawić niewielką ilością majonezu, wymieszać...
2) PASTA Z TUŃCZYKA LUB MAKRELI
* produkty jak wyżej +
* 2 nieduże ogórki kiszone- pokroić w kosteczkę
* 3 jajka ugotowane na twardo- posiekać w kosteczkę lub zetrzeć na tarce jarzynowej
wszystkie produkty połączyć, doprawić do smaku-sól, pieprz
3) PASTA Z MAKRELI Z TWAROGIEM
* makrela wędzona
* pół kostki sera białego
* 2 jaja ugotowane na twardo
* łyżka śmietany
* posiekana zielona pietruszka
makrelę i ser rozdrobnić,jajka posiekać lub utrzeć na tarce jarzynowej, jeśli masa jest zbyt gęsta dodać kwaśnej śmietany, doprawić do smaku solą i pieprzem.
4) PASTA Z KURCZAKA
* mięso z gotowanego kurczaka np z rosołu - drobno posiekać
* ogórek kiszony lub czerwona papryka posiekane w drobniutką kostkę
* majonez
Wszystko połączyć, doprawić do smaku solą, pieprzem
5) PASTA Z SZYNKI I JAJ
* 20 dag szynki
* 4 jaja na twardo
* majonez
jaja zetrzeć na tarce jarzynowej, szynkę drobniutko posiekać,połączyć z majonezem, doprawić solą i pieprzem
6) SAŁATKA BROKUŁOWA Z FETĄ
* brokuł podzielić na różyczki, ugotować, rozdrobnić widelcem
* puszka kukurydzy
* 0,5 paczki fety
* majonez, trochę jogutru
* 2-3 ząbki czosnku
Wszystkie składniki połączyć, doprawić solą i pieprzem, można posypać podprażonymi płatkami migdałów
7) PASTA JAJECZNA
* kilka jaj ugotowanych na twardo
* cebula - posiekać w kosteczkę, odrobinę posolić, posłodzić, wygnieść
* majonez
Wszystko wymieszać, doprawić solą i pieprzem
8) PASTA ŚLEDZIOWA
* 2 płaty śledziowy w oleju - posiekać w drobną kosteczkę
* jabłko- obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej
* mała cebulka- posiekać w kosteczkę
* 2-3 jaja na twardo-zetrzeć na tarce jarzynowej
* majonez
Wszystko połączyć, doprawić do smaku
9) PASTA Z ŻÓŁTEGO SERA
* żółty ser zetrzeć na tarce jarzynowej
* czerwoną paprykę pokroić w drobną kosteczkę
* majonez
* posiekany szczypiorek
wszystkie składniki połączyć, doprawić do smaku solą i pieprzem
10) PASTA Z TWAROGU Z OGÓRKIEM
*kostka twarogu
* 2 zielone ogórki, zetrzeć na tarce jarzynowej, posolić, osączyć
* troszkę kwaśnej śmietany
* 2-3 ząbki czosnku
* sporo posiekanego kopru i pietruszki
* szczypta suszonej bazylii i oregano ( mogą być zioła prowansalskie)
Wszystkie składniki połączyć, doprawić do smaku solą
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Posty: 36510
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Cieszyn
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Już od samego czytania można zgłodnieć.
A znasz jakiś dobry przepis na pastę z jajek i chrzanu ?
Jakoś nie bardzo mogę utrafić z chrzanem i zawsze mi wychodzi mi nie tak jakbym chciała.
Inna sprawa, że chrzany sklepowe na occie mi nie smakują i na drugi dzień już gorzknieją w paście.

A znasz jakiś dobry przepis na pastę z jajek i chrzanu ?
Jakoś nie bardzo mogę utrafić z chrzanem i zawsze mi wychodzi mi nie tak jakbym chciała.
Inna sprawa, że chrzany sklepowe na occie mi nie smakują i na drugi dzień już gorzknieją w paście.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Ewiczka52
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1306
- Od: 1 lut 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Agness
No nie ,ale dałaś koncert sałatkowy hurtem . To dobrze, bo jak kopiuję to mam na jednej kartce wszystkie
Ja równiez dziękuję za przepisiki 



Pozdrawiam Ewula
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 42349
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
- Kontakt:
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Wstawiałam pastę na krakersy i wcięło ją.
Bo w zamian za pyszne ciasto czekoladowe chciałam Ci zostawić Agnieszko pyszną przekąskę lubianą przez moich gości.
Kawałek sera żółtego (np 10 dkg) zetrzeć na tarce o dużych oczkach
2-3 ząbki czosnku (ma być mocno czosnkowe) przeciśnięte przez praskę
majonez tyle żeby zlepić
smarować krakersy na górze położyć połówkę orzecha włoskiego
smacznego!
Bo w zamian za pyszne ciasto czekoladowe chciałam Ci zostawić Agnieszko pyszną przekąskę lubianą przez moich gości.
Kawałek sera żółtego (np 10 dkg) zetrzeć na tarce o dużych oczkach
2-3 ząbki czosnku (ma być mocno czosnkowe) przeciśnięte przez praskę
majonez tyle żeby zlepić
smarować krakersy na górze położyć połówkę orzecha włoskiego
smacznego!
- babuchna
- -Moderator Forum-.
- Posty: 7416
- Od: 7 maja 2009, o 09:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Agniesiu, dzięki ogromne za przepisy.
Skorzystam na pewno, uwielbiam wszelkiego rodzaju pasty, ale brak mi inwencji twórczej do samodzielnego ich tworzenia.
Czytaj: zawsze mam wrażenie, że jak sama opracuję jakąś nowość,
wytruję rodzinkę.
Aga znasz może jakiś przepis na farsz do karpia?
Em przywiózł mi 3 maluchy, które mam ogromną ochotę nafaszerować i upiec,
ale z racji, że mam pustkę w swych notatkach, nie wiem czym i jak.

Skorzystam na pewno, uwielbiam wszelkiego rodzaju pasty, ale brak mi inwencji twórczej do samodzielnego ich tworzenia.

Czytaj: zawsze mam wrażenie, że jak sama opracuję jakąś nowość,
wytruję rodzinkę.

Aga znasz może jakiś przepis na farsz do karpia?
Em przywiózł mi 3 maluchy, które mam ogromną ochotę nafaszerować i upiec,
ale z racji, że mam pustkę w swych notatkach, nie wiem czym i jak.

- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Grażynko niestety pasty z jajami i chrzanem nigdy nie robiłam , tak, że nie znam. Robiłam tylko jaja w sosie chrzanowym...
Ewuniu cieszę się, że moje przepisy mogą się komuś przydać
, jak coś zrobisz daj znać czy smakowało
Marysiu serowa pasta na pewno przepyszna, z przyjemnością ją zrobię , dziękuję za przepis
Dorotko mam nadzieję, że pasty będą Wam smakowały, daj proszę znać jak wrażenia
Co do faszerowanego karpia to ja nie robiłam, mistrzem w tej dziedzinie jest moja mama. Wiem że nadzienie robi bardzo proste, mieli rybę, dodaje do niej namoczoną bułkę, jajo, doprawia do smaku solą , pieprzem ( dosłownie jak kotlety mielone tylko nie z mięsa a z ryby)
Karpia kroi w dzwonka, wykrawa polędwiczki obok kręgosłupa( idą do zmielenia) i gotowym farszem nadziewa te 3 powstałe dziurki. Następnie gotuje je w rosołku , z którego później robi galaretkę i zalewa nią faszerowane dzwonka. Z takiej masy robi też gałki rybne w galarecie, jest to dużo szybsze i łatwiejsze do zrobienia niż faszerowane dzwonka a równie pyszne.... tylko nie takie eleganckie
Ewuniu cieszę się, że moje przepisy mogą się komuś przydać


Marysiu serowa pasta na pewno przepyszna, z przyjemnością ją zrobię , dziękuję za przepis

Dorotko mam nadzieję, że pasty będą Wam smakowały, daj proszę znać jak wrażenia

Co do faszerowanego karpia to ja nie robiłam, mistrzem w tej dziedzinie jest moja mama. Wiem że nadzienie robi bardzo proste, mieli rybę, dodaje do niej namoczoną bułkę, jajo, doprawia do smaku solą , pieprzem ( dosłownie jak kotlety mielone tylko nie z mięsa a z ryby)
Karpia kroi w dzwonka, wykrawa polędwiczki obok kręgosłupa( idą do zmielenia) i gotowym farszem nadziewa te 3 powstałe dziurki. Następnie gotuje je w rosołku , z którego później robi galaretkę i zalewa nią faszerowane dzwonka. Z takiej masy robi też gałki rybne w galarecie, jest to dużo szybsze i łatwiejsze do zrobienia niż faszerowane dzwonka a równie pyszne.... tylko nie takie eleganckie

- jola1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4630
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lublin/okolice
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Ja jeszcze do takiej masy rybnej dodaję natkę pietruszki a czasami i pieczarki wcześniej podsmażone na masełku.Pycha.
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Jolu zgadza się, farsz z tymi dodatkami jest jeszcze bogatszy i pyszniejszy
Ja w ogóle uwielbiam pieczarki 

