piękny widok
Juka karolińska,ogrodowa (Yucca filamentosa )
- Graszka
- 1000p

- Od: 1 gru 2007, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Yucca Karolińska
Cudnie ci się rozrosły widać, że każdy odrost ma kwiaty
piękny widok
piękny widok
Co do gleby to z własnego doświadczenia mogę napisać ,że w skrajnie suchych i piaszczystych glebach tak samo jak w bardzo gliniastych ma warunki bardzo dalekie od optymalnych. W bardzo suchych piaskach często liście się przesuszają od całkowitego braku wilgoci zimą zwłaszcza gdy jest duży mróz i bezśnieżnie co wygląda tak jakby przemarzła.Najlepsze są dla niej średnio żyzne lekko gliniaste gleby z dużą przewagą piasku i pod względem wilgotności świeże tzn ledwo co wilgotne w dotyku o pH lekko kwaśnym do lekko zasadowym a w zbyt kwaśnych glebach słabo rosną i kwitną.
Re: Juka ogrodowa
Pozdrawiam:)
Kinga
Storczyki=> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=64508" onclick="window.open(this.href);return false;
Kinga
Storczyki=> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=64508" onclick="window.open(this.href);return false;
- ewa2019
- 1000p

- Od: 6 sty 2012, o 21:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zapomniałam dodać, że nie znosi prawie wody-tylko gdy jest bardzo suchoPlumi pisze:No właśnie w tym problem,że warunki ma właśnie takie jak piszesz,zresztą u mnie nie ma innej ziemi.Nawet ją przesadziłam i dalej nicewa2019 pisze:Może rośnie w nie odpowiednim miejscu. Ta juka potrzebuje dużo słońca,ziemia piaszczysta(oczywiście dałam trochę kompostu)i z gruzem.
Pozdrawiam Ewa
- Plumi
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 20 cze 2011, o 14:53
Hmmm możliwe,że to wina miejsca dzie mieszkam,że nie kwitnie i słabo rośnie,bo praktycznie za płotem mam las i ziemia tu jest piaszczysta i taka leśna.
Poczekam do przyszłego roku,bo widzę,że mimo suszy dość podciągnęła się i rozrosła.Może ruszy.
Poczekam do przyszłego roku,bo widzę,że mimo suszy dość podciągnęła się i rozrosła.Może ruszy.
Kwiaty to resztki Raju.
U mnie też dwie rosną w takiej jałowej,piaszczystej glebie a działkę mam również przy lesie.Przede wszystkim powinnaś więcej wapna im dostarczyć bo bardzo nie lubią tak bardzo zakwaszonych gleb jak w lasach sosnowych.Możesz np wymieszać wierzchnią warstwę ziemi z popiołem drzewnym najlepiej z drzew liściastych,który podnosi pH oraz wzbogaca glebę o potas,fosfor i kilka innych minerałów(o ile wcześniej nie został namoczony bo woda te minerały z niego wypłukuje).U mnie długo już nie kwitły bo je zaniedbałem i przestałem podsypywać co roku kompostem i popiołem i podlewać w czasie długich suszy a wcześniej gdy to robiłem to co roku ładnie kwitły ale na tak piaszczystej glebie należy co roku to powtarzać bo z piasku woda szybko wszystko wypłukuje tzn minerały i związki organiczne .Najlepiej tak bardzo kwaśną i piaszczystą glebę wymieszać przynajmniej w stosunku 1:3 a najlepiej pół na pół z żyzną gliniastą glebą wtedy jej struktura zmieni się tak,że będzie miała nadal wystarczająco dobrą przepuszczalność ale przy tym również będzie dużo lepiej trzymać wodę i składniki pokarmowe.Ja tak zrobiłem pod trzecią,którą odsadziłem z jednej kępy i rośnie w tak polepszonej ziemi znacznie szybciej i lepiej niż te na prawie samych piaskach.
Plumi u mnie też rośnie w piaszczystej ziemi i na dodatek przyryta grubą warstwą kory sosnowej, na wiosnę podsypuję jej garść dolomitu i garść azofoski- muszę powiedziec że sprawdza się to rewelacyjnie . Nie mam czasu jej podzielić więc jakby skarłowaciały jej kwiaty, ale to też ma swój urok w tym roku było 13 kwiatów ,a ma 3 latka. Jak mnie się uda dodam jutro zdjęcia z tego roku
Pozdrawiam. Ewa
- Plumi

- Od: 20 cze 2011, o 14:53
Dzięki za rady kochani
Teraz już wiem jak się nią zaopiekować.
Mam nadzieję,że wreszcie uda mi się pochwalić kwitnącą jukką.
Teraz już wiem jak się nią zaopiekować.
Mam nadzieję,że wreszcie uda mi się pochwalić kwitnącą jukką.
Kwiaty to resztki Raju.
Też tak uważam, chyba najlepiej w takiej sporej, jednorodnej grupie.Nie wiem od czego to zależy, czy są odmiany, ale niektóre lepiej i szybciej przyrastają inne gorzej, albo jak u moich rodziców prawie wcale.ewa2019 pisze:W zagęszczeniu wygląda, nieziemsko!
moja sadzona w 2009 roku wyglądała tak jak na zdjęciu po prawej - nie dzielona ani razu z lenistwa

a po trzech latach wyglada tak

a po trzech latach wyglada tak

Pozdrawiam. Ewa
- ElzbietaaG

- Od: 16 sie 2008, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pdobnie jak Ewa nie rozsadzałam swojej juki, tylko zauważyłam, że w innych ogrodach te pojedyncze
egzemplarze wytwarzają wysokie kwiatostany. Muszą być nawet podpierane tyczkami, takie wysokie.
Tak wygląda moja jedyna kwitnąca juka, druga kwitła rok temu a pasiasta jak zwykle dochodzi do siebie po zimie.

egzemplarze wytwarzają wysokie kwiatostany. Muszą być nawet podpierane tyczkami, takie wysokie.
Tak wygląda moja jedyna kwitnąca juka, druga kwitła rok temu a pasiasta jak zwykle dochodzi do siebie po zimie.

- Annar13
- 1000p

- Od: 4 maja 2012, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.