
Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1349
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła
Re: Mniam,mniam:)Sercem gotowane małe co nieco:)
Asmaoj nieraz tak wyjdzie i już ochota przejdzie ponownie pisac 

- misiaczekm
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2372
- Od: 31 paź 2009, o 19:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: olsztyńskie/Barty
Re: Mniam,mniam:)Sercem gotowane małe co nieco:)
Uf... nie wiedziałem, że i takie wątki są na tym forum!! Same smakołyki... ukradnę kila przepisów na pasty i inne potrawy bezmięsne ;)
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7818
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam:)Sercem gotowane małe co nieco:)
lasagne innaczej-dla jaroszy bez dodatku mięsa-pyszna
Ugotować makaron al-dente np. świderki,kokardki,inne-skropić olejem lub oliwką(wykorzystuję olej z pomidorów suszonych w oleju) ,przemieszać-nie poskleja się,a zyska na smaku.
Sporą marchew zetrzeć na grubej tarce jarzynowej,dużą cebulę rozdrobnic ,razem przesmażyć na tłuszczu ,poddusić z wodą i kostką rosołową,chili-ok 10min
Pierś z kurczaka pokroić w niewielkie paseczki lub kostkę 2 x 2cm,macerować min pół godz w oleju z dodatkiem łyżki Złocistej przyprawy do kurczaka Kamisa i szczyptą chili
Usmażyć na rozgrzanej patelni ,na mocnym ogniu,ciągle mieszając, do lekkiego zrumienienia,posolić-ok 10-15min.
Zrobić sos beszamel-rozpuścić łyżkę masła na małym ogniu,dodać czubatą łyżeczkę mąki i zamieszać trzepaczką do piany(zapobiega powstaniu grudek).Dolewać stopniowo ok 1-5szkl mleka,mieszając zagotować.Dodać rozdrobniony serek topiony(prostokątny),pieprz,pół kostki rosołowej do makaronu Viniary-lekko zagotować,można dodać bazylię.
Ugotować al'dente pokrojony w cząstki brokuł.
Do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego wsypać makaron,polać sosem.
Kolejno każdą warstwę polać sosem i wierzch posypać startym serem.
Zapiekać w rozgrzanym piekarniku pół godz.
mniam

Ugotować makaron al-dente np. świderki,kokardki,inne-skropić olejem lub oliwką(wykorzystuję olej z pomidorów suszonych w oleju) ,przemieszać-nie poskleja się,a zyska na smaku.
Sporą marchew zetrzeć na grubej tarce jarzynowej,dużą cebulę rozdrobnic ,razem przesmażyć na tłuszczu ,poddusić z wodą i kostką rosołową,chili-ok 10min
Pierś z kurczaka pokroić w niewielkie paseczki lub kostkę 2 x 2cm,macerować min pół godz w oleju z dodatkiem łyżki Złocistej przyprawy do kurczaka Kamisa i szczyptą chili
Usmażyć na rozgrzanej patelni ,na mocnym ogniu,ciągle mieszając, do lekkiego zrumienienia,posolić-ok 10-15min.
Zrobić sos beszamel-rozpuścić łyżkę masła na małym ogniu,dodać czubatą łyżeczkę mąki i zamieszać trzepaczką do piany(zapobiega powstaniu grudek).Dolewać stopniowo ok 1-5szkl mleka,mieszając zagotować.Dodać rozdrobniony serek topiony(prostokątny),pieprz,pół kostki rosołowej do makaronu Viniary-lekko zagotować,można dodać bazylię.
Ugotować al'dente pokrojony w cząstki brokuł.
Do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego wsypać makaron,polać sosem.
Kolejno każdą warstwę polać sosem i wierzch posypać startym serem.
Zapiekać w rozgrzanym piekarniku pół godz.
mniam

- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7818
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam:)Sercem gotowane małe co nieco:)
moja ulubiona sałatka Rucola(bez rucoli
)
Sałatę lodową pokroić w grubsze paski-do większej miski.
Spory świeży ogórek pokroić w plasterki /ćwiartki-2-3mm-rozsypać na sałatę.
Pomidory suszone w oliwie pokroić w paski-ok łyżka stołowa-dowolnie.
Ser Lazur(dowolny pleśniowy lub feta)min 20dkg-może być ser w kartoniku z Biedronki lub Lidla-najtaniej-pokroić w kostkę-dosypać do sałaty.Polać sosem vinegret,można lekko wymieszać,ale niekoniecznie.
Najważniejszy etap :
Wędzony boczuś(niezastąpiony)min 30-50dkg(najtaniej z Biedronki-nawet smaczny) pokroić w paski i zrumienić lekko na niewielkiej ilości smalcu lub oleju(układam pojedyńczą warstwę,ew na dwa razy -rumienie z jednej str,potem z drugiej).Zdjąć z patelni a na tłuszczu uprażyć sporą garść słonecznika-posypać na wierzch sałatki-podawać póki boczek i słonecznik są ciepłe -niebo w gębie...
wersja z Rucolą -zamiast sałaty lodowej -rucola,a na wierzchu każdej porcji układamy dekoracyjnie liście rucoli


Sałatę lodową pokroić w grubsze paski-do większej miski.
Spory świeży ogórek pokroić w plasterki /ćwiartki-2-3mm-rozsypać na sałatę.
Pomidory suszone w oliwie pokroić w paski-ok łyżka stołowa-dowolnie.
Ser Lazur(dowolny pleśniowy lub feta)min 20dkg-może być ser w kartoniku z Biedronki lub Lidla-najtaniej-pokroić w kostkę-dosypać do sałaty.Polać sosem vinegret,można lekko wymieszać,ale niekoniecznie.
Najważniejszy etap :
Wędzony boczuś(niezastąpiony)min 30-50dkg(najtaniej z Biedronki-nawet smaczny) pokroić w paski i zrumienić lekko na niewielkiej ilości smalcu lub oleju(układam pojedyńczą warstwę,ew na dwa razy -rumienie z jednej str,potem z drugiej).Zdjąć z patelni a na tłuszczu uprażyć sporą garść słonecznika-posypać na wierzch sałatki-podawać póki boczek i słonecznik są ciepłe -niebo w gębie...

wersja z Rucolą -zamiast sałaty lodowej -rucola,a na wierzchu każdej porcji układamy dekoracyjnie liście rucoli

- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7818
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam:)Sercem gotowane małe co nieco:)
...Przepis na słoikową pasztetową znalazłam gdzieś w necie.Przepis sprawdzony przeze mnie, więc śmiało podaję. .....
Całość wymieszać i przekładać do słoików[tylko do wysokości 3/4 słoika]. Gotować 1 godzinę przez 2 dni
basiac-właśnie gotuję słoiczki:))dziękuję za przepis:)
Całość wymieszać i przekładać do słoików[tylko do wysokości 3/4 słoika]. Gotować 1 godzinę przez 2 dni
basiac-właśnie gotuję słoiczki:))dziękuję za przepis:)
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2036
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Mniam,mniam:)Sercem gotowane małe co nieco:)
Asiu, proszę podaj ten przepis na pasztetową, bo ja go nie widzę 

Re: Mniam,mniam:)Sercem gotowane małe co nieco:)
Asiu daj znać jak Ci smakowała.U mnie w rodzinie smakowała bardzo.Nie każdy ma jednakowe podniebienie, jednym smakuje innym może nie.
Przepis na pasztetową umieściłam w wątku kulinarnym AGNES[sorry że tak się wciełam]
Przepis na pasztetową umieściłam w wątku kulinarnym AGNES[sorry że tak się wciełam]

Basia
Moje wyzwanie
Moje wyzwanie
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1349
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła
Re: Mniam,mniam:)Sercem gotowane małe co nieco:)
basiac masz rację nie wszystko jednakowo smakuje są wyrobione kubki smakowe i różne nawyki , tak że nie zawsze nowości "podejdą"
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7818
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam:)Sercem gotowane małe co nieco:)
przepis na pasztetową jest w dolnej części 1-ej str wątku-pisany przez basiac
słoiczki już gotowe
jest trochę pracy-czasowo,ale wyszło 11szt,-słoiczki jak od ketchupu Włocławek 380ml
pyszny by był gdyby nie wpadka z solą...miałam problem z ustaleniem ile to jest 30g soli.Miałam ściągę,na której pisało ,że 1 łyżeczka soli to 1g....po dodaniu 15 łyżeczek mój instynkt kulinarny się zbuntował,ale było już za późno(wg przeliczeń z M powinno być 30łyżeczek)....
chyba matematyka się kłania
przepis polecam
swoją pasztetową będę traktować jako dodatek do np pasty z fasoli,smażonej cebulki z papryką...coś wymyślę
teraz zabiorę się za kiełbaskę ,karkówkę już mam:)

słoiczki już gotowe

jest trochę pracy-czasowo,ale wyszło 11szt,-słoiczki jak od ketchupu Włocławek 380ml
pyszny by był gdyby nie wpadka z solą...miałam problem z ustaleniem ile to jest 30g soli.Miałam ściągę,na której pisało ,że 1 łyżeczka soli to 1g....po dodaniu 15 łyżeczek mój instynkt kulinarny się zbuntował,ale było już za późno(wg przeliczeń z M powinno być 30łyżeczek)....
chyba matematyka się kłania

przepis polecam

swoją pasztetową będę traktować jako dodatek do np pasty z fasoli,smażonej cebulki z papryką...coś wymyślę
teraz zabiorę się za kiełbaskę ,karkówkę już mam:)
- misiaczekm
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2372
- Od: 31 paź 2009, o 19:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: olsztyńskie/Barty
Re: Mniam,mniam:)Sercem gotowane małe co nieco:)
Czyli jak? 1 dzień 1 godzina i drugi dzień 1 godzina?czy 1 godzina z przerwami przez 2 dni... Nie rozumiem. Proszę jak dla prostego chłopa wytłumaczyćbasiac pisze:Witaj Asiu.Przepis na słoikową pasztetową znalazłam gdzieś w necie.... Gotować 1 godzinę przez 2 dniUFF skończyłam
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2036
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Mniam,mniam:)Sercem gotowane małe co nieco:)
Proszę
wyślij mi przepis na pasztetową na PW, za ciemna chyba jestem, szukam i szukam i nie widzę 


-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3396
- Od: 7 kwie 2009, o 11:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gdynia/Chrztowo
Re: Mniam,mniam:)Sercem gotowane małe co nieco:)
Witaj Asiu.Przepis na słoikową pasztetową znalazłam gdzieś w necie.Przepis sprawdzony przeze mnie, więc śmiało podaję.Potrzebne produkty: 0,5 kg słoniny 4 ćwiartki z kurczaka i 0,5 kg wątróbki drobiowej.Słoninę pokroić w cienkie plastry ułożyć na dnie garnka.Na to 4 ćwiartki z kurczaka i zalać zimną wodą około 1,5 litra.Gotować do miękkości.Wystudzić.Wywar z gotowania zostawić.Zagotować 1 litr wody.Odczekać minutę i wrzucić wątróbkę na minutę, mieszać.Odcedzić na sitku i przelać zimną wodą.Zimne mięsko[łącznie ze skórą] i słoninę i wątróbkę przekręcić 2 razy przez maszynkę.Do tego dodać:
3 całe jajka[ 1 jajko na 0,5 kg przemielonej masy]
30 g soli [10g soli na 0,5 kg masy]
10 dkg kaszy manny[ 5% masy]
1 litr wywaru[ 70% masy]
Dodać przyprawy:majeranek,pieprz, czomber
Całość wymieszać i przekładać do słoików[tylko do wysokości 3/4 słoika]. Gotować 1 godzinę przez 2 dni
3 całe jajka[ 1 jajko na 0,5 kg przemielonej masy]
30 g soli [10g soli na 0,5 kg masy]
10 dkg kaszy manny[ 5% masy]
1 litr wywaru[ 70% masy]
Dodać przyprawy:majeranek,pieprz, czomber
Całość wymieszać i przekładać do słoików[tylko do wysokości 3/4 słoika]. Gotować 1 godzinę przez 2 dni
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7818
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam:)Sercem gotowane małe co nieco:)
Misiak;)-1 dzień 1 godzina i drugi dzień 1 godzina
a czy ja dobrze pamiętam,że ty mięska nie jadasz...;)
swoją przesoloną,pysznie pachnącą pasztetową ratowałam dzisiaj fasolą:)
do 1,5 słoiczka pasztetowej wmiksowałam ok pół kg ugotowanej fasoli,20dkg pomidorków koktajlowych,3 ząbki czosnku,popieprzyłam,dodałam chili:)wyszło siuperrr

a czy ja dobrze pamiętam,że ty mięska nie jadasz...;)
swoją przesoloną,pysznie pachnącą pasztetową ratowałam dzisiaj fasolą:)
do 1,5 słoiczka pasztetowej wmiksowałam ok pół kg ugotowanej fasoli,20dkg pomidorków koktajlowych,3 ząbki czosnku,popieprzyłam,dodałam chili:)wyszło siuperrr

