
Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3726
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
- Kontakt:
Re: Mniam,mniam:)Sercem gotowane małe co nieco:)
Asma, weszłam sobie na Twoją stronkę i juz wiem że zrobię na kolację pastę z twarożku! Och - szybko i na pewno przepysznie! 

- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7818
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam:)Sercem gotowane małe co nieco:)
witaj
dzisiaj mam natchnienie -robię chlebek,drożdżówkę(wykorzystuję nagrzany do chlebka piekarnik)i kolejną pyszną pastę z łososia
kupuję pastę z łososia-na hali rybnej jest na wagę,ale w sklepach jest dostępna w opakowaniu (max do 20dkg)

2 jajka na twardo kroję drobno i doprawiam chili

siekam pęczek szczypiorku

mieszam i gotowe
pychotka



dzisiaj mam natchnienie -robię chlebek,drożdżówkę(wykorzystuję nagrzany do chlebka piekarnik)i kolejną pyszną pastę z łososia

kupuję pastę z łososia-na hali rybnej jest na wagę,ale w sklepach jest dostępna w opakowaniu (max do 20dkg)

2 jajka na twardo kroję drobno i doprawiam chili

siekam pęczek szczypiorku

mieszam i gotowe




- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3726
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
- Kontakt:
Re: Mniam,mniam:)Sercem gotowane małe co nieco:)
Asmo, niestety nie widać co wkleiłaś ... 

- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3726
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
- Kontakt:
Re: Mniam,mniam:)Sercem gotowane małe co nieco:)
Ale mi smaku narobiłaś. Przepis na wcześniej polecany twarożek pierwsza klasa! Polecam! :P
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7818
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam:)Sercem gotowane małe co nieco:)
cieszę się,że ci smakowała:)
a teraz zmodyfikowany przepis na chlebek:
do dużej miski dodaję:
-przygotowany wcześniej zakwas
-kg mąki grubszego przemiału np Wrocławska
-0,5kg maki żytniej
-4łyżeczki soli
-szklanka płatków-jęczmien,owsianych
-szklanka słonecznika(można zmielić)
polecam również szklankę siemienia lnianego,może być zmielone-akurat zabrakło

6 szklanek ciepłej(nie letniej,ani nie gorącej) wody

dokładnie wymieszać ręką przez 5-7min-nie powinno być ciasto za suche,twarde
gdyby masa była bardzo ciężka dodać po trosze ciepłej wody

do nieumytegosłoiczka po starym zakwasie odłożyć ok 5 łyżek ciasta(resztki starego zakwasu bardzo korzystnie wpływają na "śmoc" nowego zakwasu)

przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka godzin-im cieplejsze miejsce i mocniejszy zakwas tym ciasto szybciej rośnie-jeżeli ciasto zagniatamy wieczorem to ciasto może stać do rana.Jeżeli rano to na ok 5-6godz-ciasto musi jednak podwoić objętość.
W niewielkiej ilości ciepłej wody(ok 20-30ml )rozpuścić odrobinę drożdży-ok 2dkg.
Dodać do wyrastającego ciasta i wyrobić ok 2min
Podłużne (polecam czarne)blaszki dobrze natłuścić masłem lub margaryną(jeżeli się zbyt lekko natłuści to chlebek po upieczeniu nie wypadnie z blaszki,ale się do niej przyklei)

przykryć czystą ściereczką i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia-ok 1-3godz
W zależności od piekarnika są 2 opcje pieczenia:
1.dla piekarnika z nawiewem:

Wyrośnięte ciasto wstawić do zimnego piekarnika(gdy urośnie do wys blaszki, nie wyżej bo wykipi)na środkowej półce.Włączyć piekarnik na 170-180st z nawiewem ,piec 45-50min,do zrumienienia.
2.dla piekarnika bez nawiewu:
ciasto może wyrosnąć wyżej-z "górką"
Wstawić do nagrzanego do 190-200st piekarnika na środkową półkę,grzałka od dołu
piec godz-do wyraźnego zrumienienia boków
przełączyć po godz na górną grzałkę i piec 5-15min -do zrumienienia góry
Upieczony chleb wyjąć z blaszek natychmiast po upieczeniu przechylając blaszkę-sam wypadnie.
Ustawić go na kratce do odparowania -gdy pieczemy chleb wieczorem można go zostawić na kratce do rana
na mojej kratce piecze się akurat drożdżówka więc chlebek studzi się na blaszkach
zapach...chrupiąca piętka...mniam
chlebuś pyszności

a teraz zmodyfikowany przepis na chlebek:
do dużej miski dodaję:
-przygotowany wcześniej zakwas
-kg mąki grubszego przemiału np Wrocławska
-0,5kg maki żytniej
-4łyżeczki soli
-szklanka płatków-jęczmien,owsianych
-szklanka słonecznika(można zmielić)
polecam również szklankę siemienia lnianego,może być zmielone-akurat zabrakło

6 szklanek ciepłej(nie letniej,ani nie gorącej) wody

dokładnie wymieszać ręką przez 5-7min-nie powinno być ciasto za suche,twarde
gdyby masa była bardzo ciężka dodać po trosze ciepłej wody

do nieumytegosłoiczka po starym zakwasie odłożyć ok 5 łyżek ciasta(resztki starego zakwasu bardzo korzystnie wpływają na "śmoc" nowego zakwasu)

przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka godzin-im cieplejsze miejsce i mocniejszy zakwas tym ciasto szybciej rośnie-jeżeli ciasto zagniatamy wieczorem to ciasto może stać do rana.Jeżeli rano to na ok 5-6godz-ciasto musi jednak podwoić objętość.
W niewielkiej ilości ciepłej wody(ok 20-30ml )rozpuścić odrobinę drożdży-ok 2dkg.
Dodać do wyrastającego ciasta i wyrobić ok 2min
Podłużne (polecam czarne)blaszki dobrze natłuścić masłem lub margaryną(jeżeli się zbyt lekko natłuści to chlebek po upieczeniu nie wypadnie z blaszki,ale się do niej przyklei)

przykryć czystą ściereczką i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia-ok 1-3godz
W zależności od piekarnika są 2 opcje pieczenia:
1.dla piekarnika z nawiewem:

Wyrośnięte ciasto wstawić do zimnego piekarnika(gdy urośnie do wys blaszki, nie wyżej bo wykipi)na środkowej półce.Włączyć piekarnik na 170-180st z nawiewem ,piec 45-50min,do zrumienienia.
2.dla piekarnika bez nawiewu:
ciasto może wyrosnąć wyżej-z "górką"
Wstawić do nagrzanego do 190-200st piekarnika na środkową półkę,grzałka od dołu
piec godz-do wyraźnego zrumienienia boków
przełączyć po godz na górną grzałkę i piec 5-15min -do zrumienienia góry
Upieczony chleb wyjąć z blaszek natychmiast po upieczeniu przechylając blaszkę-sam wypadnie.
Ustawić go na kratce do odparowania -gdy pieczemy chleb wieczorem można go zostawić na kratce do rana
na mojej kratce piecze się akurat drożdżówka więc chlebek studzi się na blaszkach
zapach...chrupiąca piętka...mniam



- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3726
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
- Kontakt:
Re: Mniam,mniam:)Sercem gotowane małe co nieco:)
Mam pytanie - gdzie i jaką kupujesz mąkę żytnią?
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Mniam,mniam:)Sercem gotowane małe co nieco:)
Asiu bardzo chętnie skorzystam z przepisu na chlebek, bo ostatnio wypróbowuję różne jego rodzaje
Do tej pory robiłam tylko na drożdżach, teraz wreszcie zdobyłam zakwas i mogę zadziałać
Powiedz mi proszę ,ile tego zakwasu dać ?


- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7818
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam:)Sercem gotowane małe co nieco:)
Lorriemąkę żytnią kupuje mi znajoma w Selgrosie

Agness
ile masz tego zakwasu?ile czasu ma twój zakwas?to ważne bo nie może być jednodniowy,ale min 4-5dniowy,max 10 dniowy
po ok 4-5 dniach rośnie na tyle,że podwaja swoją objętość
Ja od robionego ciasta(przed dodaniem drożdży!) odkładam ok 4-5łyżek zakwasu.Trzymam w zamkniętym słoiku w lodówce.Po 5dniach jest go 2 x tyle ok 350-500ml(słoik musi być więc do połowy pusty,aby rosnący zakwas zmieścił się w słoiku)-daję cały
Ważniejsza od ilości jest jednak"śmoc"zakwasu-im starszy tym mocniejszy i ciasto szybciej rośnie.Starszy w tym wypadku oznacza" tym więcej razy nastawiany" -zawsze do nieumytego po starym zakwasie słoiczka
jeżeli to zagmatwane to przepraszam
starałam się 

Agness
ile masz tego zakwasu?ile czasu ma twój zakwas?to ważne bo nie może być jednodniowy,ale min 4-5dniowy,max 10 dniowy
po ok 4-5 dniach rośnie na tyle,że podwaja swoją objętość
Ja od robionego ciasta(przed dodaniem drożdży!) odkładam ok 4-5łyżek zakwasu.Trzymam w zamkniętym słoiku w lodówce.Po 5dniach jest go 2 x tyle ok 350-500ml(słoik musi być więc do połowy pusty,aby rosnący zakwas zmieścił się w słoiku)-daję cały
Ważniejsza od ilości jest jednak"śmoc"zakwasu-im starszy tym mocniejszy i ciasto szybciej rośnie.Starszy w tym wypadku oznacza" tym więcej razy nastawiany" -zawsze do nieumytego po starym zakwasie słoiczka
jeżeli to zagmatwane to przepraszam


- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Mniam,mniam:)Sercem gotowane małe co nieco:)
Asiu no właśnie, trudno odpowiedzieć na te pytania, ponieważ zakwas dostałam gotowy, na pewno jest dojrzały i stał jakiś czas w lodówce. Zakwas dostałam w kubeczku po margarynie , będzie tam pewnie z 5-6 czubatych łyżek....
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7818
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam:)Sercem gotowane małe co nieco:)
weź cały
najpierw wyjmij go jednak z lodówki-min kilka godz wcześniej
powodzenia
najpierw wyjmij go jednak z lodówki-min kilka godz wcześniej
powodzenia

- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7818
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam:)Sercem gotowane małe co nieco:)
ależ proszę
pasta z ikry i mlecza
rozpuścić pół kostki smalcu(wyraźnie poprawia smak potrawy) lub oleju
obrać i pokroić dowolnie 3 spore cebule,na średnim ogniu zezłocić,posolić ,popieprzyć

dobrze opłukaną,obraną z pęcherzyków i odsączoną na sicie ikrę i mlecz dodać do cebuli
ikry musi być mniej niż mlecza!-ikry np 20dkg,mlecza 30dkg

widok i zapach....
smażyć co jakiś czas mieszając na średnim ogniu ok 30min
posypać chili i vegetą
przepyszna na ciepło ,pyszna również na zimno

słabiutkie te moje zdjęcia
cóż...
dzisiejszy chlebuś wyszedł jeszcze lepszy-dodałam więcej wody-gęstość jak ciasto drożdżowe na drożdżówkę-pulchny

już niedługo przepis na podłoże...mniam
duży wpływ na moja kuchnię ma nie żyjący już tata-super gotował
podłoże gotuję kierując sie wspomnieniem smaku


pasta z ikry i mlecza
rozpuścić pół kostki smalcu(wyraźnie poprawia smak potrawy) lub oleju
obrać i pokroić dowolnie 3 spore cebule,na średnim ogniu zezłocić,posolić ,popieprzyć

dobrze opłukaną,obraną z pęcherzyków i odsączoną na sicie ikrę i mlecz dodać do cebuli
ikry musi być mniej niż mlecza!-ikry np 20dkg,mlecza 30dkg

widok i zapach....

smażyć co jakiś czas mieszając na średnim ogniu ok 30min
posypać chili i vegetą
przepyszna na ciepło ,pyszna również na zimno


słabiutkie te moje zdjęcia


dzisiejszy chlebuś wyszedł jeszcze lepszy-dodałam więcej wody-gęstość jak ciasto drożdżowe na drożdżówkę-pulchny

już niedługo przepis na podłoże...mniam
duży wpływ na moja kuchnię ma nie żyjący już tata-super gotował

podłoże gotuję kierując sie wspomnieniem smaku


-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3396
- Od: 7 kwie 2009, o 11:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gdynia/Chrztowo
Re: Mniam,mniam:)Sercem gotowane małe co nieco:)
Asia,ja nie mogę tego czytać,muszę zmobilizować się do upieczenia chlebka.
Re: Mniam,mniam:)Sercem gotowane małe co nieco:)
Asiu piękny chlebuś, na pewno smakuje super.Ale ja sama nie mam odwagi na pieczenie chleba.
Kulinarnie w domu wszystko robię ale na chlebuś jeszcze nie dojrzałam
Kulinarnie w domu wszystko robię ale na chlebuś jeszcze nie dojrzałam

Basia
Moje wyzwanie
Moje wyzwanie