Kuchenne inspiracje AGNESS
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24813
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Milenko 2 jaja , zaraz postaram się dopisać
Co do spotkania to jestem bardzo chętna, serdecznie zapraszam do mnie
Co do spotkania to jestem bardzo chętna, serdecznie zapraszam do mnie
- milkicja
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 977
- Od: 6 kwie 2010, o 18:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Lublin
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Muffiny rewelacja........
Pół porcji robiłam ze śliwką suszoną a pół z konfiturą wiśniową.
Muszę zebrać te przepisy w jedno miejsce bo od dzisiaj często będą u mnie gościły.
Szarlotkę też muszę spróbować zrobić, raz kozie śmierć
Pół porcji robiłam ze śliwką suszoną a pół z konfiturą wiśniową.
Muszę zebrać te przepisy w jedno miejsce bo od dzisiaj często będą u mnie gościły.
Szarlotkę też muszę spróbować zrobić, raz kozie śmierć
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24813
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Milenko bardzo się cieszę, ze muffiny smakują Najfajniejsze jest to, że szybciutko je się robi....no i są pyszne A szarlotkę rób....wyjdzie na pewno
- gosia79z
- 200p
- Posty: 428
- Od: 19 sty 2011, o 18:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wyspa Wolin
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Doskonale rozumiem takie cuda, o których pisze Milena Piekę od lat, wszelakie ciasta, torty i różne różności, ale ZAWSZE zwarzy mi się masa budyniowa, a taka miałam ochotę na podaną tutaj Panią Walewską
Może ciasto upiekę, a zastąpię inną masą Ostatnio wymyśliłam taką z serków mascarpone, śmietanki, a "związana" żelatyną.Krem cud-miód, ale kaloryczny...
Pozdrawiam
Może ciasto upiekę, a zastąpię inną masą Ostatnio wymyśliłam taką z serków mascarpone, śmietanki, a "związana" żelatyną.Krem cud-miód, ale kaloryczny...
Pozdrawiam
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24813
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Gosiu tak to już jest, że wszystko co pyszne to i kaloryczne
A może masę spróbuj kupić tę gotowa do karpatki, jest pyszna . I podstawowa zasada, budyń musi być całkowicie zimny, zanim zacznie się go ucierać z masłem, inaczej sie zważy. I jeszcze jedna bardzo ważna rzecz....najpierw ucieramy masło i dopiero do niego dodajemy po łyżce budyniu....w odwrotnej sytuacji też może się zważyć
A może masę spróbuj kupić tę gotowa do karpatki, jest pyszna . I podstawowa zasada, budyń musi być całkowicie zimny, zanim zacznie się go ucierać z masłem, inaczej sie zważy. I jeszcze jedna bardzo ważna rzecz....najpierw ucieramy masło i dopiero do niego dodajemy po łyżce budyniu....w odwrotnej sytuacji też może się zważyć
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24813
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Dziś na obiad robiłam naleśnikowe koperty faszerowane kurczakiem i pieczarkami, z czosnkowo-bazyliowym sosem . Pyszne i szybkie jedzonko....szczególnie jak naleśniki posmaży się wcześniej. Do farszu poszedł pierwszy zbiór pieczarek.......były piękne
NALEŚNIKOWE KOPERTY Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI
* naleśniki usmażone na dużej patelni
* pierś z kurczaka
* przyprawa do gyrosa
* zioła prowansalskie
* 2 średnie cebule
* pół kg pieczarek
* pół puszki kukurydzy
* kilka plastrów żółtego sera
* mąka, bułka i jajo na panierkę
Pierś pokroić w paseczki, obsypać przyprawami. Zostawić na trochę aby się ,, nasmakowała,, usmażyć.
Cebulę pokroić na 4 i pokroić w plasterki, usmażyć na oleju.
Pieczarki pokroić w plasterki, usmażyć. Wszystko razem wymieszać, dodać kukurydzę.
Na środek naleśnika położyć 2 kopiaste łyżki farszu, przykryć plastrem żółtego sera. Naleśniki składać w koperty. Obtaczać w mące , jajku, bułce tartej. Smażyć na oleju na rumiano.
Podawać z sosem czosnkowym lub keczupem.
DIP CZOSNKOWO-BAZYLIOWY
* jogurt naturalny
* 4 łyżki majonezu
* 3 łyżeczki suszonej bazylii
* 3 łyżeczki suszonego oregano
* 2 czubate łyżki posiekanego koperku
* kilka ząbków czosnku wg gustu
* sól, pieprz, cukier
Zioła zalać 3-4 łyżkami wrzątku- ostudzić.
Wymieszać wszystkie składniki......Gotowe
NALEŚNIKOWE KOPERTY Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI
* naleśniki usmażone na dużej patelni
* pierś z kurczaka
* przyprawa do gyrosa
* zioła prowansalskie
* 2 średnie cebule
* pół kg pieczarek
* pół puszki kukurydzy
* kilka plastrów żółtego sera
* mąka, bułka i jajo na panierkę
Pierś pokroić w paseczki, obsypać przyprawami. Zostawić na trochę aby się ,, nasmakowała,, usmażyć.
Cebulę pokroić na 4 i pokroić w plasterki, usmażyć na oleju.
Pieczarki pokroić w plasterki, usmażyć. Wszystko razem wymieszać, dodać kukurydzę.
Na środek naleśnika położyć 2 kopiaste łyżki farszu, przykryć plastrem żółtego sera. Naleśniki składać w koperty. Obtaczać w mące , jajku, bułce tartej. Smażyć na oleju na rumiano.
Podawać z sosem czosnkowym lub keczupem.
DIP CZOSNKOWO-BAZYLIOWY
* jogurt naturalny
* 4 łyżki majonezu
* 3 łyżeczki suszonej bazylii
* 3 łyżeczki suszonego oregano
* 2 czubate łyżki posiekanego koperku
* kilka ząbków czosnku wg gustu
* sól, pieprz, cukier
Zioła zalać 3-4 łyżkami wrzątku- ostudzić.
Wymieszać wszystkie składniki......Gotowe
- milkicja
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 977
- Od: 6 kwie 2010, o 18:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Lublin
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Naleśniki wyglądają rewelacyjnie, nigdy nie robiłam z sosem czosnkowym, muszę wypróbować.
- agatka123
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4201
- Od: 23 sty 2011, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Ja robię podobnie , tylko do kurczaka i pieczarek dodaję warzywa na patelnie .
Lubimy z keczupem i sosem czosnkowym .
Lubimy z keczupem i sosem czosnkowym .
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24813
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Popełniłam dziś mój pierwszy w życiu chleb ....zbierałam się do tego chyba ze 2 lata wyszedł pyszny....już teraz na stałe zagości na moim stole
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 13455
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Genialne są te twoje naleśniki.
W zeszłym roku byłam w Toruniu, gdzie zostałam poprowadzona za rączkę do lokalu podającego naleśniki z mięsem.
Nie wiedziałam, że to taka pychotka. :P
Na pewno niedługo spróbuję twojego przepisu.
W zeszłym roku byłam w Toruniu, gdzie zostałam poprowadzona za rączkę do lokalu podającego naleśniki z mięsem.
Nie wiedziałam, że to taka pychotka. :P
Na pewno niedługo spróbuję twojego przepisu.
- rapunzel
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3667
- Od: 26 lip 2011, o 18:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Kalisz
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Witaj, trafiłam do twojego wątku z wątku "obiadowego" i to było genialne posunięcie. Skopiowałam masę przepisów. Na pewno będę śledzić na bieżąco.
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Podaję przepis na żeberka po Chińskumilkicja pisze:A mnie ostatnio naszła ochota na żeberka w jakimś sosie :P
Czyzby to były ciążowe zachcianki
składniki:
- żeberka
- mąka
- 4 ząbki czosnku
- 4-5 dużych pomidorów (bez skórki, pokrojone w kostkę) obecnie lepiej zastosować pomidory z puszki, bo te ze sklepu nie mają smaku.
- 2- duże łyżki cukru
- 1- duża łyżka octu
Żeberka pokroić na małe paski (takie z 1-2 kostkami) ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Następnie smażyć obtoczone w mące na oleju i odłożyć do osobnego naczynia.
Na tej samej patelni, gdzie piekły się żeberka wrzucamy drobno posiekany czosnek - tylko na chwileczkę, żeby się nie spalił i zaraz do tego dodajemy pomidory. Jak mam świeże pomidory, to podduszam je przez 10-min, tak żeby zrobiły się miękkie (te z puszki nie trzeba) dodaję cukier i ocet (do smaku, cukru powinno być dużo i octu też). Do sosu wkładam usmażone żeberka i podduszam przez 5 min.
Podaję z ryżem i surówką, są pyszne polecam
Pozdrawiam Sylwia.