Kuchenne improwizacje Moni

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Sałatka z kurczaka z orzechami

2 woreczki ryżu
2 gotowane filety z kurczaka
ananas konserwowy
25dag orzechów włoskich
puszka kukurydzy
majonez (kielecki, tradycyjnie u mnie :lol: )

Ananasy i filety pokroić w kostkę, orzechy pokroić dość grubo, wymieszać razem.



Sałatka z tuńczyka z ryżem dzikim

2 woreczki ryżu mieszanego z ryżem dzikim (można kupić od razu mieszane)
puszka (lub dwie, jeśli malutkie) tuńczyka w oleju
puszka kukurydzy
majonez kielecki
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Moniś jestem typowym sałatkożercą.......mało która mi nie smakuje ....więc ciągle wypróbowuję nowe pomysły.....widzę u Ciebie ich dostatek, niektóre podobne do już mi znanych, ale są i nowinki, i muszę koniecznie je wypróbować :D
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Aga, daj znać jakie sałatki ode mnie wypróbowałaś i jak Ci smakują?
Ja tymczasem wklejam u siebie ukradziony od Ciebie przepis jako wypróbowany i smakowity - żeby mi nie umknął.
ZUPA Z SERKÓW TOPIONYCH

* 1/2 kg mięsa mielonego
* 1/2 kg pieczarek
* 1/2 kg pora
* 2,5 l wody
* 3 rosołki drobiowe, lub drobiowo-wołowe
* 2 serki topione Hochland ziołowe
* 1 serek topiony Hochland śmietankowy
Mięso podsmażyć na odrobinie oleju- odsączyć
Pieczarki- tak samo
Por - tak samo
Do garnka z wodą dać rosołki, zagotować i wrzucać po kolei odsączone produkty( najpierw mięso i trochę pogotować, później kolejne) . Na końcu rozdrobnić serki i dodać do zupy. Doprawić wg uznania- pieprz ziołowy, vegeta. Podawać z bułeczką. Pyszna i bardzo syta zupka....świetnie nadaje się na różne imprezki
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2777
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Witaj Moniu, szukam ciekawych pomysłów na szybkie dania bez mięs. Widzę ciekawe propozycje sałatkowe. Muszę wypróbować te z pieczarkami i tuńczykiem :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Olu, zachęcam do spróbowania sałatek :) Dania bez mięs? Może jakieś makarony?
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Kruszonka

2,5 szkl. mąki (może być trochę więcej)
5 żółtek
1 łyżka cukru pudru
1 masło
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka śmietany 18%


Wyrobić ciasto, podzielić na 3 części.
Do jednej dodać kakao (1,5 łyżki).
Jedną białą i jedną ciemną kulkę zamrozić.
Trzecią część wyłożyć na tortownicę, posmarować dżemem, dodać orzechy, rodzynki, figi.
Na to piana z 5 białek.
Na koniec zetrzeć ciemne i jasne ciasto.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Nalewka z aronii

70dag aronii
270 liści z drzewa wiśniowego
2 litry wody

70dag cukru
? małego opakowania kwasku cytrynowego

0,5 l. spirytusu


Zagotować aronie, z wodą i liśćmi. Gotować 20 min. Po zagotowaniu dodać cukier i kwasek, a po wystudzeniu wlać spirytus. Nalewkę zlać do butelek i odstawić w chłodne miejsce.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Moniś robiłam sałatkę z brokułów z kurczakiem , pycha :D Mąż bardzo zadowolony, bo wreszcie z brokułkami jest mięsko 8-) :lol: ja robię kilka sałatek brokułowych, bo je uwielbiam :roll: ...ale same warzywka z dodatkami....Twoją już spisałam do zeszytu :D
A że u mnie teraz urodzaj pieczarek , to jemy je pod każda postacią, w tej chwili u mnie jest sałatka jajkowo-pieczarkowa, w niedzielę zrobię Twoją pieczarkową z fetą, bo takiej jeszcze nie jadłam :D
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Dzięki, Aguś ;:196 Jestem pewna, że sałatka z fetą Wam zasmakuje ;:108 Ale oczywiście proszę o opinię po wypróbowaniu :uszy
Ja dzisiaj ściągnęłam kilka przepisów od Ciebię i zamierzam przez weekend co nieco wypróbować :tan
Póki co Twoja zupka z serków topionych jest hitem w domu i wśród znajomych ;:136
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

PANI WALEWSKA

? kg mąki ( minus 1 łyżka)
1 ? łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag margaryny (masła)
6 żółtek

Wszystkie składniki zagnieść. Powstałe ciasto, uformować w kulkę i podzielić na pół.

Składniki na bezę:
- 6 białek
- 1,5 szkl. cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo (to bardzo ważne) i małymi porcjami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.

- 1 słoiczek dżemu porzeczkowego ( 450g)
- 12 dag płatków migdałowych

Formę o wymiarach 25x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć do foremki, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki, następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temp. 1750 C ok. 40 min.
Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku z termoobiegiem lub jedną po drugiej, ale wtedy najlepiej drugą bezę przyrządzić tuż przed pieczeniem.
Masa kremowa:
- 2 szkl. mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej(kukurydzianej)
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 16 g cukru migdałowego (waniliowego)
- 20 dag masła
- kilka kropel amaretto (likier kawowy)

Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem, drugą zmiksować z żółtkami i mąką. Mieszaninę dodać do gotującego się mleka, zagotować (tak jak budyń). Masę ostudzić, miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając. Dodać amaretto i zmiksować. Przełożyć placki masą, schłodzić. Smacznego!!!
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Muffinki waniliowe Liwii

- ? szkl. mleka
- 2 szkl. mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- ? łyżeczki sody
- 11,5 dag miękkiego masła
- 1 szkl. cukru
- 2 duże jajka
- ? łyżeczki ekstraktu z wanilii ( można zastąpić skórką z cytryny, pomarańczy, groszkami czekoladowymi , itp.)

Piekarnik rozgrzać do temperatury 1800C. Formę muffinkową wyłożyć papilotkami.
Masło ubijać na średnich obrotach do czasu, aż stanie się puszyste. Stopniowo dodawać cukier, ucierając do czasu, aż masa stanie się puszysta. Nie przerywając mieszania kolejno wbijać jaja. Stopniowo ( w 3 etapach) dodawać suche składniki na przemian z mlekiem i ekstraktem z wanilii. Miksując do czasu, aż składniki dokładnie się połączą. Masy nie należy zbyt długo ubijać. Przełożyć do wyłożonej papilotkami formy muffinkowej, wypełniając każdy otwór , nie więcej niż do ? objętości. Piec 20 ? 25 minut, lub do czasu, aż patyczek wbity do środka babeczki po wyjęciu będzie suchy. Upieczone babeczki pozostawić na ok. 5 min. w formie. Następnie wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4611
Od: 30 sie 2010, o 08:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Czerwionka koło Rybnika

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Monia i u ciebie widze przepis na muffinki.Dzisiaj po raz pierwszy je piekłam,wyszły super.Następnym razem spróbuję twoje ;:108
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5301
Od: 21 wrz 2009, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska..

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Pysznie tu u Ciebie...będę zaglądać...Uwielbiam pichcić..:)
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

:wit
Zbliżają się święta, więc kilka fajnych przepisików wrzucę :D

Sałatka z tuńczyka Marysi
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 4 jajka
- 1 cebula
- ok. 30 dag sera żółtego ( twardego)
- majonez Kielecki

Jajka ugotować na twardo. Ser żółty zetrzeć na tarce (grube oczka). Cebulę drobno pokroić. Tuńczyka odsączyć z oleju. Białka pokroić w drobna kostkę. Żółtka odłożyć.
Układać w półmisku warstwami:
1 - białka (połowa)
2 ? cebulka, posolić troszkę
3 ? ser żółty (połowa)
4 ? majonez (połowa)
5 ? tuńczyk (całość)
6 ? białka
7 ? cebulka, posolić
8 ? ser żółty
9 ? majonez
10 ? żółtka starte na drobnej tarce


Sernik

Składniki na ciasto:
- 1 szkl. mąki
- ? szkl. cukru pudru
- 1/3 margaryny
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystko razem zagnieść i rozprowadzić cieniutko na blachę.

Składniki serowe:
- 1,3o kg sera
- 7 żółtek
- 2 szkl. cukru pudru
- 2 budynie śmietankowe (najlepiej bez cukru)
- ? szkl. oleju
- 2 szkl. gorącego mleka

Żółtka + cukier ? utrzeć. Dodać zmielony ser, olej, budynie, gorące mleko. Na końcu ubitą pianę.

Uwaga! Cukru można dać mniej jeżeli lubimy mniej słodkie.





Chrzan z jajkiem
- słoiczek chrzanu
- 2 jaka ugotowane na twardo
- 2 łyżeczki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- ? łyżeczki cukru
- szczypta soli
- szczypta pieprzu

Odsączyć wodę z chrzanu ( przepuścić przez sito). Do tej wody chrzanowej dodać 2 żółtka, majonez, musztardę, cukier, sól oraz pieprz i wszystko wymieszać. Białka przepuścić przez maszynkę do czosnku i wymieszać z masą.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Moniś jeszcze nie spotkałam sie z chrzanem przygotowywanym w ten sposób, na pewno wypróbuję na święta i zaskoczę swoich gości, bo z tego co wiem, to nikt nie zna tego sposobu przyrządzanie :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”