Kuchenne inspiracje AGNESS
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24813
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Jolu mam nadzieję, że posmakują wam ciacha z moich przepisów. Ja na Nowy Rok też dużo nie piekłam, bo ze świąt też zostało trochę. Teraz już szlaban z pieczeniem do córy urodzin pod koniec lutego, bo krzyczy, że musi się odchudzać
Aguś już podaję, mam nadzieję, że ci zasmakuje
Reniu bardzo się cieszę, ze moje ciacha przypadły wam do gustu
ZUPA Z SERKÓW TOPIONYCH
* 1/2 kg mięsa mielonego
* 1/2 kg pieczarek
* 1/2 kg pora
* 2,5 l wody
* 3 rosołki drobiowe, lub drobiowo-wołowe
* 2 serki topione Hochland ziołowe
* 1 serek topiony Hochland śmietankowy
Mięso podsmażyć na odrobinie oleju- odsączyć
Pieczarki- tak samo
Por - tak samo
Do garnka z wodą dać rosołki, zagotować i wrzucać po kolei odsączone produkty( najpierw mięso i trochę pogotować, później kolejne) . Na końcu rozdrobnić serki i dodać do zupy. Doprawić wg uznania- pieprz ziołowy, vegeta. Podawać z bułeczką. Pyszna i bardzo syta zupka....świetnie nadaje się na różne imprezki
ZUPA MEKSYKAŃSKA
* 1/2 kg mielonego mięsa
* 2 cebule
* 1 puszka białej fasoli
* 1 puszka czerwonej fasoli
* 1 puszka kukurydzy
* 1 puszka groszku
* 1 koncentrat pomidorowy
* pieprz, sól, papryka ostra, vegeta, 3-4 ząbki czosnku, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie
* 2 kostki rosołowe
Z litra wody i kostek przygotować rosół. Dodać do niego przysmażone mięso. Pogotować. Dodać przysmażoną cebulę, ziele, liść, vegetę. Pogotować do miękkości mięsa. Dodać z puszek warzywa ( bez wody) i gotować jeszcze 15 minut, doprawić koncentratem i przyprawami. Chwilkę jeszcze podgotować. Podawać z pieczywem.Smacznego
SAJGONKI
* 2 opakowania papieru ryżowego
* kilka chińskich grzybków ( ja lubię jak jest ich sporo)
* 20 g makaronu sojowego
* średnia marchew
* średnia cebula
* 3 liście kapusty pekińskiej
* 250 g mięsa mielonego
* 1 jajo
* 10g kiełków bambusa
* 2 łyżki sosu sojowego
* sól, pieprz
Grzyby moczyć przez 20 min w ciepłej wodzie- odsączyć, pokroić w paseczki
Makaron wrzucić do wrzątku i zostawić na 3 min, odsączyć pokroić na ok 3 cm paski
Drobno pokroić warzywa
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem
Pojedyncze placki papieru ryżowego zanurzać z letniej wodzie i układać na blacie do zmięknięcia.
Na placki nakładać nadzienie i zawijać ( jak krokiety)
Smażyć na sporej ilości rozgrzanego oleju z 2 stron, aż do nabrania złoto-brązowego koloru.....Podawać z dodatkiem sosów Tao Tao- ja bardzo lubię po prostu z ketchupem ......Naprawdę pycha- polecam....
Aguś już podaję, mam nadzieję, że ci zasmakuje
Reniu bardzo się cieszę, ze moje ciacha przypadły wam do gustu
ZUPA Z SERKÓW TOPIONYCH
* 1/2 kg mięsa mielonego
* 1/2 kg pieczarek
* 1/2 kg pora
* 2,5 l wody
* 3 rosołki drobiowe, lub drobiowo-wołowe
* 2 serki topione Hochland ziołowe
* 1 serek topiony Hochland śmietankowy
Mięso podsmażyć na odrobinie oleju- odsączyć
Pieczarki- tak samo
Por - tak samo
Do garnka z wodą dać rosołki, zagotować i wrzucać po kolei odsączone produkty( najpierw mięso i trochę pogotować, później kolejne) . Na końcu rozdrobnić serki i dodać do zupy. Doprawić wg uznania- pieprz ziołowy, vegeta. Podawać z bułeczką. Pyszna i bardzo syta zupka....świetnie nadaje się na różne imprezki
ZUPA MEKSYKAŃSKA
* 1/2 kg mielonego mięsa
* 2 cebule
* 1 puszka białej fasoli
* 1 puszka czerwonej fasoli
* 1 puszka kukurydzy
* 1 puszka groszku
* 1 koncentrat pomidorowy
* pieprz, sól, papryka ostra, vegeta, 3-4 ząbki czosnku, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie
* 2 kostki rosołowe
Z litra wody i kostek przygotować rosół. Dodać do niego przysmażone mięso. Pogotować. Dodać przysmażoną cebulę, ziele, liść, vegetę. Pogotować do miękkości mięsa. Dodać z puszek warzywa ( bez wody) i gotować jeszcze 15 minut, doprawić koncentratem i przyprawami. Chwilkę jeszcze podgotować. Podawać z pieczywem.Smacznego
SAJGONKI
* 2 opakowania papieru ryżowego
* kilka chińskich grzybków ( ja lubię jak jest ich sporo)
* 20 g makaronu sojowego
* średnia marchew
* średnia cebula
* 3 liście kapusty pekińskiej
* 250 g mięsa mielonego
* 1 jajo
* 10g kiełków bambusa
* 2 łyżki sosu sojowego
* sól, pieprz
Grzyby moczyć przez 20 min w ciepłej wodzie- odsączyć, pokroić w paseczki
Makaron wrzucić do wrzątku i zostawić na 3 min, odsączyć pokroić na ok 3 cm paski
Drobno pokroić warzywa
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem
Pojedyncze placki papieru ryżowego zanurzać z letniej wodzie i układać na blacie do zmięknięcia.
Na placki nakładać nadzienie i zawijać ( jak krokiety)
Smażyć na sporej ilości rozgrzanego oleju z 2 stron, aż do nabrania złoto-brązowego koloru.....Podawać z dodatkiem sosów Tao Tao- ja bardzo lubię po prostu z ketchupem ......Naprawdę pycha- polecam....
- reniuniek
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4615
- Od: 30 sie 2010, o 08:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Czerwionka koło Rybnika
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
O tej zupie z serków słyszałam już od paru osób, że jest pyszna.Musze też ją zrobić.
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam Renata
Zapraszam Renata
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24813
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Reniu bardzo polecam, naprawdę jest pyszna
- dodad
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5860
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska Gorlice
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Też robię zupę z serków, ale mięso daję nie "luzem", tylko robię z niego małe kulki a dodaję do zupy jeszcze startą marchewkę. Pychota
- gosia07
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4583
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Lublin
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Sajgonki muszę wypróbować.Bardzo mi smakowały takie robione przez Wietnamczyków to spróbuje z twojego przepisu Zupkę z serkami też robię z malutkimi pulpecikami i groszkiem zielonym .Masz rację jest bardzo fajna ja ją serwuje na imieninach u m
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24813
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Dorotko z klopsikami jest taka,, bardziej elegancka,, ...ja też czasami tak robię....ale z lenistwa częściej mięsko na sypko
Gosiu sajgonki po prostu uwielbiam, ostatnio dawno ich nie robiłam.....chyba ze 2 lata, bo wcześniej były aż za często, tak nam smakowały. Trzeba było trochę odpocząć, aby się nie przejadły...teraz znów będą często robione ....nie ma rady
Gosiu sajgonki po prostu uwielbiam, ostatnio dawno ich nie robiłam.....chyba ze 2 lata, bo wcześniej były aż za często, tak nam smakowały. Trzeba było trochę odpocząć, aby się nie przejadły...teraz znów będą często robione ....nie ma rady
- gosia07
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4583
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Lublin
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Aguś to marchewka ma być surowa tylko starta na tartce?
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24813
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Gosiu tak marcheweczka surowa, ja ją tnę w drobniutkie zapałki
- pisanka
- 100p
- Posty: 133
- Od: 21 lip 2011, o 08:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Opolszczyzna -Bory Stobrawskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
;:94 mniam,mniam, już dawno nie robiłam sajgonek ,narobiłaś mi smaku. Do sajgonek dodaję jeszcze mieszankę chińska z mrożonek.Smacznego! Pozdrawiam. Hanka
Pozdrawiam - Hanka
- ewamon
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1594
- Od: 20 lis 2009, o 00:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Głogów
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Wpisuję się żeby mi wątek nie umknął.Same pyszności,dzisiaj wypróbuję zupę meksykańską.
Sajgonki też muszę zrobić,córcia bardzo lubi.
Sajgonki też muszę zrobić,córcia bardzo lubi.
- Mirabela
- 1000p
- Posty: 1899
- Od: 30 wrz 2011, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Bydgoszcz
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Aga biorę przepisy na zupę z serków i sajgonki. Mój M. uwielbia coś nowego próbować - jak jest zrobione i podane! hi hi.
- Andzia1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1594
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska/Klucze
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
O mniam mniam.... zupa serkowa brzmi fascynująco, ale niestety zaczęłam się odchudzać... ale sajgonki robię jutro na obiadek , ale M będzie mlaskał... może je zmodyfikuję troszkę, jeśli to zrobie to napisze jak.
Pozdrawiam cieplutko!
Pozdrawiam cieplutko!
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3302
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.