Jolu mam nadzieję, że posmakują wam ciacha z moich przepisów. Ja na Nowy Rok też dużo nie piekłam, bo ze świąt też zostało trochę. Teraz już szlaban z pieczeniem do córy urodzin pod koniec lutego, bo krzyczy, że musi się odchudzać
Aguś już podaję, mam nadzieję, że ci zasmakuje
Reniu bardzo się cieszę, ze moje ciacha przypadły wam do gustu
ZUPA Z SERKÓW TOPIONYCH
* 1/2 kg mięsa mielonego
* 1/2 kg pieczarek
* 1/2 kg pora
* 2,5 l wody
* 3 rosołki drobiowe, lub drobiowo-wołowe
* 2 serki topione Hochland ziołowe
* 1 serek topiony Hochland śmietankowy
Mięso podsmażyć na odrobinie oleju- odsączyć
Pieczarki- tak samo
Por - tak samo
Do garnka z wodą dać rosołki, zagotować i wrzucać po kolei odsączone produkty( najpierw mięso i trochę pogotować, później kolejne) . Na końcu rozdrobnić serki i dodać do zupy. Doprawić wg uznania- pieprz ziołowy, vegeta. Podawać z bułeczką. Pyszna i bardzo syta zupka....świetnie nadaje się na różne imprezki
ZUPA MEKSYKAŃSKA
* 1/2 kg mielonego mięsa
* 2 cebule
* 1 puszka białej fasoli
* 1 puszka czerwonej fasoli
* 1 puszka kukurydzy
* 1 puszka groszku
* 1 koncentrat pomidorowy
* pieprz, sól, papryka ostra, vegeta, 3-4 ząbki czosnku, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie
* 2 kostki rosołowe
Z litra wody i kostek przygotować rosół. Dodać do niego przysmażone mięso. Pogotować. Dodać przysmażoną cebulę, ziele, liść, vegetę. Pogotować do miękkości mięsa. Dodać z puszek warzywa ( bez wody) i gotować jeszcze 15 minut, doprawić koncentratem i przyprawami. Chwilkę jeszcze podgotować. Podawać z pieczywem.Smacznego
SAJGONKI
* 2 opakowania papieru ryżowego
* kilka chińskich grzybków ( ja lubię jak jest ich sporo)
* 20 g makaronu sojowego
* średnia marchew
* średnia cebula
* 3 liście kapusty pekińskiej
* 250 g mięsa mielonego
* 1 jajo
* 10g kiełków bambusa
* 2 łyżki sosu sojowego
* sól, pieprz
Grzyby moczyć przez 20 min w ciepłej wodzie- odsączyć, pokroić w paseczki
Makaron wrzucić do wrzątku i zostawić na 3 min, odsączyć pokroić na ok 3 cm paski
Drobno pokroić warzywa
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem
Pojedyncze placki papieru ryżowego zanurzać z letniej wodzie i układać na blacie do zmięknięcia.
Na placki nakładać nadzienie i zawijać ( jak krokiety)
Smażyć na sporej ilości rozgrzanego oleju z 2 stron, aż do nabrania złoto-brązowego koloru.....Podawać z dodatkiem sosów Tao Tao- ja bardzo lubię po prostu z ketchupem ......Naprawdę pycha- polecam....