Kuchenne inspiracje AGNESS
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24813
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Kasiu jestem pewna, że był pyszny, ja tez robię jabłecznik z budyniem i bardzo go lubimy Zaraz napiszę przepis
JABŁECZNIK Z BUDYNIEM
CIASTO
* 2 szkl mąki pszennej
* 1 szkl mąki krupczatki
* 2 jaja
* cukier wanilinowy
* 3/4 szkl cukru pudru
* 250 g masła
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
JABŁKA
* 1,5 kg jabłek- pokroić w cienkie plasterki, wymieszać ze szklanką cukru, ( jak puszczą sok-zlać) dobrze jest troszkę podprażyć , ale nie koniecznie, wtedy będą widoczne kawałeczki jabłek.
MASA BUDYNIOWA
* 1 l mleka
* 2 budynie śmietankowe + cukier- ugotować budyń
Wszystkie składniki ciasta połączyć i wyrobić na gładko. Podzielić na równe 2 części .
Dużą blaszkę posmarować masłem i wyłożyć papierem. Wykleić połową ciasta. Na to wyłożyć jabłka, a na nie wylać ugotowany, gorący budyń. Chwilkę odczekać, żeby budyń odparował i przykryć 2 częścią ciasta. Piec w 190* przez ok 50 min. Kroić po całkowitym wystudzeniu. Posypać cukrem pudrem.
JABŁECZNIK Z BUDYNIEM
CIASTO
* 2 szkl mąki pszennej
* 1 szkl mąki krupczatki
* 2 jaja
* cukier wanilinowy
* 3/4 szkl cukru pudru
* 250 g masła
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
JABŁKA
* 1,5 kg jabłek- pokroić w cienkie plasterki, wymieszać ze szklanką cukru, ( jak puszczą sok-zlać) dobrze jest troszkę podprażyć , ale nie koniecznie, wtedy będą widoczne kawałeczki jabłek.
MASA BUDYNIOWA
* 1 l mleka
* 2 budynie śmietankowe + cukier- ugotować budyń
Wszystkie składniki ciasta połączyć i wyrobić na gładko. Podzielić na równe 2 części .
Dużą blaszkę posmarować masłem i wyłożyć papierem. Wykleić połową ciasta. Na to wyłożyć jabłka, a na nie wylać ugotowany, gorący budyń. Chwilkę odczekać, żeby budyń odparował i przykryć 2 częścią ciasta. Piec w 190* przez ok 50 min. Kroić po całkowitym wystudzeniu. Posypać cukrem pudrem.
- Tajka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11413
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Lublin
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Agniesiu przepisy wspaniałe wszystkie wstawiasz.
Muszę kolejno starać się wypróbować, na Nowy Rok jednak powtórka z Pani Walewskiej, gdyż wszyscy się zachwycali i najszybciej się skończyła z wszystkich ciast.
Muszę kolejno starać się wypróbować, na Nowy Rok jednak powtórka z Pani Walewskiej, gdyż wszyscy się zachwycali i najszybciej się skończyła z wszystkich ciast.
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24813
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Tajeczko bardzo się cieszę, ze Pani Walewska przypadła do gustu twojej rodzince Mam nadzieję, ze i inne ciacha wam posmakują
- Tajka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11413
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Lublin
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Agniesiu wszystkie Twoje przepisy są kuszące i w prosty sposób je opisujesz.
Na Nowy Rok upiekę tylko jeden rodzaj ciasta, gdyż w lodówce jeszcze szarlotka i sernik, a córka piekła makowiec i bakaliowe.
Na Nowy Rok upiekę tylko jeden rodzaj ciasta, gdyż w lodówce jeszcze szarlotka i sernik, a córka piekła makowiec i bakaliowe.
- gosia07
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4583
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Lublin
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Aguś korę piekę już od lat i była na święta .Serniczek też znam
Ciasto sezamowo-chałwowe:
-3 szklanki mąki
-1 margaryna
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-5 żółtek
Zagnieść i podzielić na dwie części:
Pierwszą włożyć do blachy ,a na wierzch masa sezamowa.
Masa sezamowa:
-1 szklanka sezamu
-2 łyżki miodu
-1/4 margaryny
-1/4 szklanki cukru
Sezam prażyć przez kilka minut mieszając. Dodać resztę składników, rozpuścić, wylać na ciasto, piec ok. 30min na złoty kolor.
Drugą część ciasta włożyć do blachy posmarować dowolnym dżemem ,a na wierch ubić piane z 5 białek i 3/4 szklanki cukru.
Posypać piane szklanką wiórek kokosowych. Piec ok. 35min. po wystudzeniu ciasta przełożyć masą.
Masa:
-15dag chałwy waniliowej
-1/2 margaryny
-1/2 szklanki cukru
Rozpuścić, mieszając chwile podgotować.
Warstwy:
1) Ciasto z sezamem(dół)
2) Masa z chałwą
3) Ciasto z białkami
Ciasto sezamowo-chałwowe:
-3 szklanki mąki
-1 margaryna
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-5 żółtek
Zagnieść i podzielić na dwie części:
Pierwszą włożyć do blachy ,a na wierzch masa sezamowa.
Masa sezamowa:
-1 szklanka sezamu
-2 łyżki miodu
-1/4 margaryny
-1/4 szklanki cukru
Sezam prażyć przez kilka minut mieszając. Dodać resztę składników, rozpuścić, wylać na ciasto, piec ok. 30min na złoty kolor.
Drugą część ciasta włożyć do blachy posmarować dowolnym dżemem ,a na wierch ubić piane z 5 białek i 3/4 szklanki cukru.
Posypać piane szklanką wiórek kokosowych. Piec ok. 35min. po wystudzeniu ciasta przełożyć masą.
Masa:
-15dag chałwy waniliowej
-1/2 margaryny
-1/2 szklanki cukru
Rozpuścić, mieszając chwile podgotować.
Warstwy:
1) Ciasto z sezamem(dół)
2) Masa z chałwą
3) Ciasto z białkami
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24813
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Gosiu bardzo dziękuję za przepis na razie jeszcze mój zeszyt z przepisami nie wrócił, więc nie mogę porównać ze swoim O przepisie na torcik cały czas pamiętam
* 100g marchew
* 100g pietruszka
* 200g selery
* 100g pory
* 500g kapusta włoska
* koncentrat pomidorowy
* przyprawy- pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, imbir, majeranek, sól, przyprawa do flaków.
* mąka pszenna do zasmażki i smalec
Oczyszczone i umyte warzywa korzeniowe pokroić w cienkie słupki, podsmażyć na tłuszczu, dodać nieco wody i poszatkowaną kapustę, dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać koncentrat i przyprawy , aby uzyskać smak podobny do flaków. Z tłuszczu i mąki sporządzić zasmażkę, dodać do potrawy, zagotować.
FLACZKI JARSKIEhiacynta pisze:AGNESS a jak się robi flaczki jarskie?
* 100g marchew
* 100g pietruszka
* 200g selery
* 100g pory
* 500g kapusta włoska
* koncentrat pomidorowy
* przyprawy- pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, imbir, majeranek, sól, przyprawa do flaków.
* mąka pszenna do zasmażki i smalec
Oczyszczone i umyte warzywa korzeniowe pokroić w cienkie słupki, podsmażyć na tłuszczu, dodać nieco wody i poszatkowaną kapustę, dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać koncentrat i przyprawy , aby uzyskać smak podobny do flaków. Z tłuszczu i mąki sporządzić zasmażkę, dodać do potrawy, zagotować.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Posty: 16021
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa/Kobyłka
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Aguniu, czytałam wlaśnie przepis na sernik i mam pytanie. Piszesz, że pianę ubić z 6 białek, a przecież pozostają tylko 4 białka od czterech żółtek. Wystarczy ubić z czterech bialek i z ilości cukru, którą podałaś?
- Tajka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11413
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Lublin
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Wandziu jeśli Agniesia się nie pogniewa, to podpowiem, że dwa białka zostają od ciasta + cztery od masy serowej.
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Bardzo dziękuję za przepis, na pewno wypróbuję, będzie jakaś odmiana
Ja ostatnio robiłam podobne danie, ale ciut inaczej:
Wstawiałam do gotowania w małej ilości wody kolorową fasolkę, w międzyczasie obierałam i cięłam seler, por, pietruszkę, marchewkę, cebulę, czosnek, papryczki ostre. Gdy fasola trochę zmiękła wrzucałam resztę jarzyn, doprawiałam pieprzem, zielem angielskim, majerankiem, oregano, chilli. Na końcu dodawałam przecier pomidorowy.
Taką mniej więcej gęstą fasolówkę opisywał Luis Amstrong, gdy wspominał kuchnię swojej mamy.
Ja ostatnio robiłam podobne danie, ale ciut inaczej:
Wstawiałam do gotowania w małej ilości wody kolorową fasolkę, w międzyczasie obierałam i cięłam seler, por, pietruszkę, marchewkę, cebulę, czosnek, papryczki ostre. Gdy fasola trochę zmiękła wrzucałam resztę jarzyn, doprawiałam pieprzem, zielem angielskim, majerankiem, oregano, chilli. Na końcu dodawałam przecier pomidorowy.
Taką mniej więcej gęstą fasolówkę opisywał Luis Amstrong, gdy wspominał kuchnię swojej mamy.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Posty: 16021
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa/Kobyłka
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Tajeczko, dziękuję. Rzeczywiście, jak się robi ciasto kruche samemu, to zostają 2 białka. Ale ja nie wzięłam tego pod uwagę, bo chciałam sobie ułatwic i dać kruche gotowe DrOetkera, zresztą bardzo dobre. No tak, teraz wszystko się zgadza.
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24813
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Wandziu Tajeczka już wyjaśniła a jeśli użyjesz gotowe ciasto kruche, to po prostu ubij 4 białka i też będzie ok....po prostu troszkę mniej piany wyjdzie
Hiacynto i jak wyszło? pewnie dobre ?
Hiacynto i jak wyszło? pewnie dobre ?
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
W sobotę będę gotować flaczki warzywne , teraz dojadamy podłoże i pierogi świąteczne
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Chciałam się tylko przywitać, bo podczytuję ten wątek. Zalogowałam się na forum ogrodniczym, a jeszcze do żadnego wątku ogrodniczego nie doszłam , bo tu takie smakowitości. Dzięki, że chce Wam się dzielić tymi wspaniałymi przepisami