Kuchenne inspiracje AGNESS

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24813
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

Kasiu jestem pewna, że był pyszny, ja tez robię jabłecznik z budyniem i bardzo go lubimy :D Zaraz napiszę przepis :D

JABŁECZNIK Z BUDYNIEM

CIASTO
* 2 szkl mąki pszennej
* 1 szkl mąki krupczatki
* 2 jaja
* cukier wanilinowy
* 3/4 szkl cukru pudru
* 250 g masła
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

JABŁKA
* 1,5 kg jabłek- pokroić w cienkie plasterki, wymieszać ze szklanką cukru, ( jak puszczą sok-zlać) dobrze jest troszkę podprażyć , ale nie koniecznie, wtedy będą widoczne kawałeczki jabłek.

MASA BUDYNIOWA
* 1 l mleka
* 2 budynie śmietankowe + cukier- ugotować budyń

Wszystkie składniki ciasta połączyć i wyrobić na gładko. Podzielić na równe 2 części .
Dużą blaszkę posmarować masłem i wyłożyć papierem. Wykleić połową ciasta. Na to wyłożyć jabłka, a na nie wylać ugotowany, gorący budyń. Chwilkę odczekać, żeby budyń odparował i przykryć 2 częścią ciasta. Piec w 190* przez ok 50 min. Kroić po całkowitym wystudzeniu. Posypać cukrem pudrem.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11413
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Lublin

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

Agniesiu przepisy wspaniałe wszystkie wstawiasz.
Muszę kolejno starać się wypróbować, na Nowy Rok jednak powtórka z Pani Walewskiej, gdyż wszyscy się zachwycali i najszybciej się skończyła z wszystkich ciast. :)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24813
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

Tajeczko bardzo się cieszę, ze Pani Walewska przypadła do gustu twojej rodzince ;:196 Mam nadzieję, ze i inne ciacha wam posmakują :D
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11413
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Lublin

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

Agniesiu wszystkie Twoje przepisy są kuszące i w prosty sposób je opisujesz.
Na Nowy Rok upiekę tylko jeden rodzaj ciasta, gdyż w lodówce jeszcze szarlotka i sernik, a córka piekła makowiec i bakaliowe. :)
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4583
Od: 1 gru 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Lublin

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

Aguś korę piekę już od lat i była na święta .Serniczek też znam

Ciasto sezamowo-chałwowe:
-3 szklanki mąki
-1 margaryna
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-5 żółtek
Zagnieść i podzielić na dwie części:
Pierwszą włożyć do blachy ,a na wierzch masa sezamowa
.
Masa sezamowa:
-1 szklanka sezamu
-2 łyżki miodu
-1/4 margaryny
-1/4 szklanki cukru
Sezam prażyć przez kilka minut mieszając. Dodać resztę składników, rozpuścić, wylać na ciasto, piec ok. 30min na złoty kolor.
Drugą część ciasta włożyć do blachy posmarować dowolnym dżemem ,a na wierch ubić piane z 5 białek i 3/4 szklanki cukru.
Posypać piane szklanką wiórek kokosowych. Piec ok. 35min. po wystudzeniu ciasta przełożyć masą.

Masa:
-15dag chałwy waniliowej
-1/2 margaryny
-1/2 szklanki cukru
Rozpuścić, mieszając chwile podgotować.
Warstwy:
1) Ciasto z sezamem(dół)
2) Masa z chałwą
3) Ciasto z białkami
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24813
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

Gosiu bardzo dziękuję za przepis ;:196 na razie jeszcze mój zeszyt z przepisami nie wrócił, więc nie mogę porównać ze swoim :lol: O przepisie na torcik cały czas pamiętam :D
hiacynta pisze:AGNESS a jak się robi flaczki jarskie?
FLACZKI JARSKIE

* 100g marchew
* 100g pietruszka
* 200g selery
* 100g pory
* 500g kapusta włoska
* koncentrat pomidorowy
* przyprawy- pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, imbir, majeranek, sól, przyprawa do flaków.
* mąka pszenna do zasmażki i smalec

Oczyszczone i umyte warzywa korzeniowe pokroić w cienkie słupki, podsmażyć na tłuszczu, dodać nieco wody i poszatkowaną kapustę, dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać koncentrat i przyprawy , aby uzyskać smak podobny do flaków. Z tłuszczu i mąki sporządzić zasmażkę, dodać do potrawy, zagotować.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Posty: 16021
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa/Kobyłka

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

Aguniu, czytałam wlaśnie przepis na sernik i mam pytanie. Piszesz, że pianę ubić z 6 białek, a przecież pozostają tylko 4 białka od czterech żółtek. Wystarczy ubić z czterech bialek i z ilości cukru, którą podałaś?
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11413
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Lublin

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

Wandziu jeśli Agniesia się nie pogniewa, to podpowiem, że dwa białka zostają od ciasta + cztery od masy serowej. :D
Awatar użytkownika
hiacynta
200p
200p
Posty: 322
Od: 15 lis 2010, o 23:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

Bardzo dziękuję za przepis, na pewno wypróbuję, będzie jakaś odmiana :D
Ja ostatnio robiłam podobne danie, ale ciut inaczej:
Wstawiałam do gotowania w małej ilości wody kolorową fasolkę, w międzyczasie obierałam i cięłam seler, por, pietruszkę, marchewkę, cebulę, czosnek, papryczki ostre. Gdy fasola trochę zmiękła wrzucałam resztę jarzyn, doprawiałam pieprzem, zielem angielskim, majerankiem, oregano, chilli. Na końcu dodawałam przecier pomidorowy.
Taką mniej więcej gęstą fasolówkę opisywał Luis Amstrong, gdy wspominał kuchnię swojej mamy.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Posty: 16021
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa/Kobyłka

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

Tajeczko, dziękuję. Rzeczywiście, jak się robi ciasto kruche samemu, to zostają 2 białka. Ale ja nie wzięłam tego pod uwagę, bo chciałam sobie ułatwic i dać kruche gotowe DrOetkera, zresztą bardzo dobre. No tak, teraz wszystko się zgadza. ;:196
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24813
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

Wandziu Tajeczka już wyjaśniła ;:196 a jeśli użyjesz gotowe ciasto kruche, to po prostu ubij 4 białka i też będzie ok....po prostu troszkę mniej piany wyjdzie :D

Hiacynto
i jak wyszło? pewnie dobre ? :D
Awatar użytkownika
hiacynta
200p
200p
Posty: 322
Od: 15 lis 2010, o 23:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

W sobotę będę gotować flaczki warzywne :heja , teraz dojadamy podłoże i pierogi świąteczne :wit
x-k-k
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 221
Od: 28 paź 2011, o 22:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

Chciałam się tylko przywitać, bo podczytuję ten wątek. Zalogowałam się na forum ogrodniczym, a jeszcze do żadnego wątku ogrodniczego nie doszłam :;230 , bo tu takie smakowitości. Dzięki, że chce Wam się dzielić tymi wspaniałymi przepisami ;:180
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”