Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 348 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 21, 22, 23, 24, 25  
Autor Wiadomość
JAKUCH
 Tytuł: Re: Ciasta Bogusi
PostNapisane: 30 gru 2010, o 20:40 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 29199
Skąd: Bytom

 więcej niż 1
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=266 tu Bogusia poczytałam o tych pasztecikach

_________________
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
an-ka
 Tytuł: Re: Ciasta Bogusi
PostNapisane: 31 gru 2010, o 10:30 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7413
Skąd: Śląsk
bogusia177 napisał(a):
Jadziu ,a czemu nie u mnie ,,,obraziłaś się ,,,???? :cry:
Aneczko ,,mosz zdolno ta Twoja córa ,,,chyba się w Ciebie wdała ;:138
Czy te kokoski ubijałaś w ciepłej wodzie ,,,,bo jakies oklapnięte ,,,,ale grunt że smakują .... ;:196


No przytyk musioł być-pewnie,że nie na parze bom trocha leniwo :;230 .Następnym razem będa stały na sztorc.
Gagawi zdolności plastyczne odziedziczyła po moim tacie-tak,tak-jego siostry(a był najmłodszy) nauczyły go wyszywać,szyć,robić na drutach.Poza tym ładnie rysuje i ma talenty całkiem męskie-to taka złota rączka-wszystko naprawi,zrobi z niczego.
Jadziu popatrzyłam na ten przepis-smakowicie to wygląda.

_________________
Ogródek An-ki
An-ka


Góra   
  Zobacz profil      
 
Tula
 Tytuł: Re: Ciasta Bogusi
PostNapisane: 1 sty 2011, o 10:49 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1245
Skąd: Wyższe Partie Apeninów

 ---
bogusia177 napisał(a):
Polewa ciemna

1 kostka margaryny
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki wody
3 łyżki kakao
Składniki włożyć do garnka ,postawić na wolnym ogniu ,dobrze wymieszać i podgrzewać mieszając do zagotowania ,,,,gotowe...

Polewa biała
te same składniki ,tylko zamiast kakao ,dodajemy mleko łaciate

lub polewa też biała ale ......
sok z cytryny i ok.30 dag cukru pudru
Mieszamy tak długo aż powstanie gęsta lśniąca masa,jak będzie za gęsta to dodajemy parę kropel cytryny

albo lukier z białek

2 białka
20 dag cukru pudru,sok z cytryny
Białka z cukrem utrzeć na pulchną masę doprawić do smaku sokiem z cytryny ,
można dodać barwnika spożywczego i mamy kolorowy lukier.



Sobie pozwolę coś dopisać, bo w tym roku ostro eksperymentowałam z różnymi lukrami.

Lukier biały
Cukier puder + mleko + sok z ząbka mandarynki/cytryny/pomarańczy (tylko dla smaku) i lukier wychodzi cudny kiedy wyschnie - jest mocno biały i lśniący, dobrze "kryje" na ciemnych ciastkach. Bez mleka nie jest taki biały.

A kolorowe "ekologiczne" robiłam takie:
cukier puder + sok z buraków = ładny różowy
cukier puder + wódka żurawinówka czerwona = bardzo ładny jasny róż
cukier puder + czerwone wino = jasny fiolet
cukier puder + kurkuma + mleko = jasny żółty
cukier puder + szafran + mleko = ciemny żółty

Ładnie wygląda ciastko pokryte białym lukrem i dopiero na niego naniesione wzorki kolorem. Fajnie się rozmywają jeśli nie czekamy aż biały wyschnie.

_________________
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Agapa
 Tytuł: Re: Ciasta Bogusi
PostNapisane: 10 sty 2011, o 20:05 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 1602
Skąd: Wielkopolska

 więcej niż 1
No i przeczytałam całość, pogryzając z tęsknoty a to myszkę, a to klawiaturę. Same pyszności i bardzo do tego wykwintne.
Ja mam od mojego "słoneczka" przepis na świetny i bardzo szybki placek, który nazywa się Wiewióra. Zawsze się udaje.
Jeśli pozwolisz Bogusiu, to tu go napiszę:

Wiewióra

5 jaj
1szkl. cukru
14 łyżek mąki tortowej (czubate)
1czubata łyżeczka proszku
1 czubata łyżeczka sody
1 szkl. pokruszonych orzechów
4 duże jabłka obrane i pokrojone w kostkę
1 i 1/4 szkl. oleju (ja daję 1 kostkę roztopionej margaryny)
Jaja ubić z cukrem, dodać tłuszcz. Mąkę z proszkiem i sodą wymieszać z jabłkami i orzechami. Ja dodaję jeszcze rodzynki.
Wymieszać łyżką. Piec około 1 godziny w 180*c
Wygląda tak:
ObrazekObrazek

_________________
Jak pudełko zapałek...cz. II
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka


Góra   
  Zobacz profil      
 
bogusia177
 Tytuł: Re: Ciasta Bogusi
PostNapisane: 10 sty 2011, o 21:53 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5613
Skąd: Wodzislaw Śląski

 1 szt.
Aga ,,kiedyś piekłam to ciasto i wiem ,że jest pyszne ,no i szybkie ,,ale gdzieś mi przepis wsiąkł .
Dobrze ,że go napisałaś ,,dzięki ,proszę o więcej ,, ;:196

_________________
Pozdrawiam Bogusia
Otwórz furtkę do mojego ogrodu...
cz.6-aktualna.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Tula
 Tytuł: Re: Ciasta Bogusi
PostNapisane: 11 sty 2011, o 15:52 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1245
Skąd: Wyższe Partie Apeninów

 ---
Przepis na PYSZNE pierniczki. Mam go z internetu, ale skąd to już nie pamiętam. Wygląda skomplikowanie, ale naprawdę roboty jest niewiele.

miód 500 gram
cukier 2 niepełne szklanki
masło lub margaryna 250 gram
mąka tortowa 1 kg i 1 szklanka
jajka 4
soda oczyszczona 3 płaskie łyżeczki
mleko 1/2 szklanki
kakao 2 łyżki
cynamon 2 płaskie łyżeczki
mielone goździki 1/2 łyżeczki
imbir 2 płaskie łyżeczki
pieprz 1/2 łyżeczki
sól szczypta

bakalie:
orzechy włoskie siekane 1 szklanka
skórka pomarańczowa siekana 1 szklanka
rodzynki 1/2 szklanki -spazyć i drobno posiekać

Mąkę przesiać, wymieszać z kakao, solą i przyprawami.
Miód, cukier i tłuszcz podgrzewać w garnku aż do rozpuszczenia, mieszać.
Sodę rozpuścić w zimnym mleku.
Do gara dodać mleko z sodą, dobrze wymieszać. Zdjąć z gazu, dodać jajka i te wszystkie rzeczy wymieszane z mąką. Dobrze wyrobić, na koniec dodać bakalie. Ciasto wychodzi lepkie, taka dziwaczna, gęsta mazia.
Ciasto przełożyć do jakiejś miski (ja miałam plastikowy, litrowy pojemnik po lodach - wyszedł pełny), nakryć ściereczką i odstawić na 4 - 5 tygodni w zimne miejsce. U mnie stało na dole lodówki. Ono nie urośnie, nie zmieni się. Stwardnieje trochę. Jeśli między ciastem a naczyniem zaczyna wyłazić woda to znaczy, że się zepsuło - nie jeść. Gotowe wygląda jak wyglądało, tylko że się trzyma kupy. Kroi się nożem jak gęsta, gumowata gąbka. Takie fajne się robi, twardawe.
Zagnieść je w miarę potrzeby podsypując mąką, rozwałkować na 0,5 cm lub ciut grubsze i wykrawać pierniczki. Kłaść na blachę wyłożoną papierem, wstawić do piekarnika nagrzanego 180 stopni, piec 13-15 minut.
Wychodzą twarde i trzeba je zamknąć w czymś szczelnym na 1-2 tygodnie to zmiękną.

Ja zrobiłam bez bakalii, polałam kolorowym lukrem i najlepsze były te zjadane z chionki.

_________________
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.


Góra   
  Zobacz profil      
 
MietkaCh
 Tytuł: Re: Ciasta Bogusi
PostNapisane: 11 sty 2011, o 22:22 
Offline
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Postów: 48
Skąd: Zwoleń

 1 szt.
Agapa, ja do tej "wiewióry" dodaję jeszcze 2-3 łyżeczki cynamonu. Ale może to już inne ciasto będzie :D
Pozdrawiam
Mietka


Góra   
  Zobacz profil      
 
bogusia177
 Tytuł: Re: Ciasta Bogusi
PostNapisane: 13 sty 2011, o 16:16 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5613
Skąd: Wodzislaw Śląski

 1 szt.
Tort węgierski -przepis Mirki

WYKONANIE:
I masa
Masło i kakao rozmiksować, dodać spirytus bardzo powoli

II masa
Ubić sztywną pianę+cukier, dodać żółtka, wymieszać.

Połączyć obie części - do masła stopniowo dodawać drugą masę.
Wlać letnią żelatynę rozrobioną w wodzie, a jak masa zacznie trochę gęstnieć i wiśnie nie opadną już na dno- pokrojoną w kostkę galaretkę i wiśnie ze spirytusu lub tylko drylowane.
Można dodać też rodzynki, jak kto lubi, a na wierzch polewę czekoladową.

Na spód murzynek - ja robię ten z przepisu "metrowca".

Proporcje składników na małą tortownicę:
Masło 2 kostki
Kakao 4 łyżki
Spirytus 100 g (lub wódka)
Jajka 6 sztuk
Cukier 1,5 szklanki
Żelatyna 2,5 łyżki
Galaretka, wiśnie.

Dodanie żelatyny trochę jeszcze ciepłej, ale powoli czyni masę bardziej gładką.


WAŻNE:

JAJKA TRZEBA KONIECZNIE UMYĆ I SPARZYĆ WRZĄTKIEM.

_________________
Pozdrawiam Bogusia
Otwórz furtkę do mojego ogrodu...
cz.6-aktualna.


Góra   
  Zobacz profil      
 
genowefa
 Tytuł: Re: Ciasta Bogusi
PostNapisane: 6 maja 2011, o 23:53 
Offline
100p
100p
Postów: 124
Skąd: Podlasie

 ---
Może ktoś ma dobry przepis na rurki z kremem?

_________________
Pozdrawiam -Gienia.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
wodnik63
 Tytuł: Re: Ciasta Bogusi
PostNapisane: 14 maja 2011, o 18:31 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 176
Skąd: mazowieckie

 1 szt.
Kurcze, trafiłam do Twojego watku dopiero dzisiaj, tyle fajnych przepsiów, bogusia, jestes niesamowita, na pewno skorzystam. Dziekuję :D

_________________
Pozdrawiam, Baśka


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
bogusia177
 Tytuł: Re: Ciasta Bogusi
PostNapisane: 14 maja 2011, o 21:02 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5613
Skąd: Wodzislaw Śląski

 1 szt.
Bardzo się cieszę Basiu ,że ciasta Ci odpowiadają ,
ja trochę zaniedbałam słodki watek ,ale obiecuję poprawę ..... ;:108

_________________
Pozdrawiam Bogusia
Otwórz furtkę do mojego ogrodu...
cz.6-aktualna.


Góra   
  Zobacz profil      
 
paola1a
 Tytuł: Re: Ciasta Bogusi
PostNapisane: 19 wrz 2011, o 11:42 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1139
Skąd: dolnośląskie

 1 szt.
A ja się wpisuję, żeby wątku nie zgubić bo same pyszności tutaj

_________________
Paulina


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Giecikowa
 Tytuł: Re: Ciasta Bogusi
PostNapisane: 21 lis 2011, o 14:59 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 359
Skąd: Dolny Śląsk

 ---
I ja się wpisuję , zeby nie zgubić wątku. Pozdrawiam

_________________
Pozdrawiam Dorota:)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewamewa
 Tytuł: Re: Ciasta Bogusi
PostNapisane: 20 gru 2011, o 01:10 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 523
Skąd: Wielkopolska

 1 szt.
Już po północy, a tu takie pyszności znalazłam! I wszystkie przepisy już sprawdzone!
Dlaczego muszę tracić czas na sen? Pozdrawiam.

_________________
Pozdrawiam Ewa


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 348 ]  Idź do strony nr...        1 ... 21, 22, 23, 24, 25  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 22 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *