Kuchenne improwizacje Moni

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Asiu, chodzi głównie o to, żeby ciasto trzymało formę, nie pękało.
Znalazłam w necie fotkę - może się przyda, bo nie mam własnej. Mniej więcej o to chodzi i jeszcze trzeba pamiętać, aby kilka cm (ok.3-4cm) zostawić tego pergaminu na bokach (na końcach).
Obrazek
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Posty: 2279
Od: 27 lut 2007, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Dzięki ;:196 , teraz już wiem dlaczego mój makowiec nie trzyma formy i rozłazi się jakby chciał być naleśnikiem. W tym roku przed wigilią zrobię tak jak radzisz.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Przepis na dobre pączki, które zawsze się udają:

-14 żółtek
-1 kg mąki
-8 dkg drożdży
-2,5 szkl. mleka
-1 szkl. cukru pudru
-kilka kropli olejku waniliowego
-5 łyżek spirytusu
-200g masła

Zrobić rozczyn z połowy letniego mleka, drożdży, łyżki mąki i cukru, zostawić do wyrośnięcia.
Stopić masło.
Po wyrośnięciu drożdży wszystkie składniki włożyć do dużej miski i wyrabiać ciasto do uzyskania pęcherzykow powietrza.
Ciasto zostawić do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować na placek o grubości 1,5-2 cm, wykroić szklanką krążki, odkładać na bawelnianą ściereczkę, drugą nakrywamy.
Smażyć pączki dopiero po wykrojeniu wszystkich na 2 kostkach smalcu i 2 kostkach planty.
Nadziewać po lekkim przestudzeniu - najlepiej szprycą (marmolada, powidła, budyń, ajerkoniak) i polukrować.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

No i może jakieś suróweczki?
I
1/4 kapusty białej pokroić cienko, skropić sokiem z cytryny i posolić, żeby zmiękła (godzinę musi leżeć)
-1 jabłko zetrzeć w wiórki
-1 marchew w wiórki
-pieprz + cukier 1-2 łyżeczki
-1-2 łyżki majonezu
Wymieszać, cukier i majonez dodawać stopniowo, żeby nie przesadzić.
Można zrobić to samo, ale z połową pekińskiej - wtedy nie trzeba czekać aż zmięknie, tylko po skropieniu cytryną i starciu reszty od razu mieszać.

II
Marchewkę zetrzeć na drobnej tarce, skropić cytryną, dodać ananasy pokrojone w kosteczke (z puszki), wymieszać.

III
Sałata lodowa (pokroić), kukurydza z puszki, czerwona papryka, pomidor, świeży ogórek - pokroić w kostkę, dodać mozzarellę (najlepiej te maleńkie kuleczki mozzarelki) + sos vinaigrette.

IV
pekińska
pomidor
zielony ogórek
feta
oliwki
papryka
Wszystko pokroić w kostkę, dodać sos grecki z Knorra.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Szynka peklowana pieczona

składniki:
3 kg szynki wieprzowej
zalewa do peklowania (patrz przepis poniżej)
1 szklanka czerwonego wina
1 szklanka czystego bulionu warzywnego
sól i pieprz do smaku

sposób przygotowania:
Peklowanie
Peklować mięso w zalewie przez 7 dni w chłodnym miejscu (temp. około 7 - 8*C).
Uwaga: podczas peklowania mięso musi być całkowicie przykryte zalewą.

Parzenie szynki.
naokoło godzinę przed parzeniem wyjąć mięso z zalewy i dokładnie opłukać.
Zagotować wodę (więcej nie gotować), włożyć szynkę do wrzątku i przykryć. Wyjąć szynkę kiedy woda całkowicie wystygnie.
Wymieszać wino z bulionem i przyprawić solą i pieprzem.

Pieczenie.
Nagrzać piekarnik do 220*C. Ułożyć mięso na jakimś ruszcie w brytwannie podlać połową wina z bulionem i piec około półtorej godziny, podlewając pozostałym winem z bulionem, (w trakcie pieczenia po około godzinie mięso odwrócić).
Można podawać na zimno lub na gorąco.


zalewa do peklowania szynki (1 litr)
składniki:
0,25 litra czerwonego wytrawnego wina
0,10 litra octu winnego
3 ząbki czosnku (utarty z solą) lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki ziaren jałowca (rozgniecionych)
1/2 łyżeczki rozmarynu
1 łyżka majeranku
2 szt. liści laurowych
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka czarnego pieprzu (grubo mielony lub roztarty w moździerzu)
2/3 litra wody
2 łyżki soli peklowej
1 łyżka soli kuchennej
sposób przygotowania:
Wszystkie składniki (prócz soli peklowej) dokładnie wymieszać. Zagotować, (lecz nie gotować), odstawić i ochłodzić, dodac sól peklową i dokładnie wymieszać.
ninad
200p
200p
Posty: 497
Od: 10 mar 2010, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wrocław

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Moni , wsaniałe przepisy w Twoim wątku kulinarnym ;:138
Pozdrawiam serdecznie ;:196
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Zapomniałam napisać, że robię też inne wersje surówki z marchewki (Wy zapewne też) - zamiast ananasa daję mandarynki lub pomarańcze i też jest b.dobre :)
Nino - dziękuję i zapraszam :)
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Nie pamiętam, ale chyba nie podawałam jeszcze przepisu na
Podudzia kurczaka w jarzynach - przepis mam od teściowej i bardzo mi zasmakował - od kilkunastu lat jest u nas częstym, szybkim daniem, więc chętnie się z Wami nim podzielę :uszy
Zaleta tego dania, to czas, w którym się wszystko przygotowuje i szybkość upichcenia, bo kurczak to raz, dwa gotowy :) aha - nie trzeba do tego umiejętności kulinarnych, w zasadzie żadnych, bo danie jest nadzwyczaj proste w przygotowaniu ;:108
Potrzeba:
12 podudzi
0,4kg pieczarek
3 duże marchewki
1 duża pietruszka (korzeń)
olej
vegeta, sól

Podudzia myję, wrzucam do 'gęsiarki' (lub można do innego rondla) na gorący olej (dość sporo oleju, żeby dobrze się smażyły i żeby był później z tego, po połączeniu z sokiem z warzyw, naturalny sos). Obsmażam z każdej strony, następnie duszę pod przykryciem dodając pokrojone pieczarki, starte na grubych oczkach marchewki i pietruszkę. Pod koniec duszenia dodaję do smaku sól i vegetę. Danie podaję z ryżem Bosmati.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Na prośbę AniDS podaję przepis na jedno z moich ulubionych ciast -
"Pysznotka"

Ciasto
50 dag mąki
20 dag margaryny
4 żółtka (białka nie wyrzucać - 'idą' na wierzch ;), tylko trzeba je oddzielić do dwóch pojemników po 2 białka)
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
16 dag cukru pudru

Ciasto zarobić z podanych składników (ciasto ma być wolne) i podzielić na 2 części. Wyłożyć na 2 blachy (w tym jedną 'mazurkową', czyli bez jednego, węższego boku).

Oba placki posmarować powidłami. Potrzeba 2 słoiczki powideł (1 słoik na 1 placek).
Ubić pianę z 2 białek, dodając po ubiciu 10dag cukru kryształu. Jeszcze chwilę ubijać. Piana musi być sztywna. Gotową pianę wyłożyć na 1 placek (ten w pełnej brytfannie), rozsmarować delikatnie. Na koniec posypać płatkami migdałów i posiekanymi orzechami włoskimi (ok.15dag na 1 placek).
Piec w dość wysokiej temp. ok.200', aby z piany powstała wysuszona, przyrumieniona skorupka.

II placek wykonać tak samo.

Na I placek po wystudzeniu nałożyć masę.

Masa
1,5 szkl. mleka
1/2 szkl. cukru
cukier waniliowy
2 łyżki mąki
2 łyżki mąki zieminaczanej

Wszystkie składniki wymieszać i zagotować.
Ugotowany budyń ucierać z 1 masłem.
Masę wyłożyć na pierwszy placek.
II placek po wyjęciu z piekarnika delikatnie podciąć nożem, żeby nie przywierało do blachy. Po wystudzeniu wyłożyć na masę, lekko docisnąć.
Jeśli ciasto ma być dla gosci, to należy je wcześniej ukryć przed domownikami. U mnie znika zdecydowanie za szybko :lol:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Biszkopt, który zawsze się udaje:
6 jajek
5 łyżek wody
10 łyżek cukru
10 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić. Po ubiciu dodać wodę i cukier, ubijać dalej. Dodać żółtka, wymieszać z ubitymi białkami. Na koniec mąkę i proszek (przesiane przez sitko) - delikatnie wymieszać.
Piec na złoty kolor i pamiętać, żeby nie przesuszyć podczas pieczenia.
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 14304
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: małopolska
Kontakt:

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Dziękuję za Pysznotkę ;:196 , do dziś pamiętam jaka pyszna była :D

Ciekawe, czy ten ostatni biszkopt... jak nie wyjdzie, to wyrzucę piekarnik :twisted:
Monia, czy Ty biszkopty ucierasz ręcznie czy pomagasz sobie mikserem ;:24
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Dziękuję ;:196
Aniu, biszkopt ubijam mikserem, natomiast dużą ilość mas i niektóre ciasta (makowiec, sernik) ucieram w makutrze.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Coś na niedzielę:
Pieczeń rzymska z jajem w środku

3/4 kilograma mięsa mielonego (50dag mięsa indyczego i 25dag wieprzowego)
4-5 jajek
1/2 szklanki bulki tartej
1 duża cebula
przyprawy: pieprz, sól, gałka muszkatalowa, majeranek
trzy ogórki konserwowe
kilkanaście grzybków marynowanych
olej do smażenia

ponadto:
musztarda do posmarowania wierzchu
masło i bulka tarta do wyłożenia keksówki

W misce wymieszać mięso mielone z jednym jajkiem i bulką tartą. Następnie dodać przyprawy (bez soli).
Cebulę pociachać w drobną kosteczkę i zeszklić na oleju. Dodać do miski z mięsem.
Poszatkować drobno ogórki konserwowe.
Do miski włożyć ogórki oraz grzybki. Wymieszać wszystko ręką dokładnie na zwarta masę, na koniec posolić.
Ugotować pozostałe 4 jajka na twardo.
Keksówkę wysmarować masłem i wysypać bulką tartą. Włożyć 1/2 mięsa. Ułożyć jajka na twardo, lekko dociskając. Na koniec przykryć pozostałą masą z mięsa.
Gotowe mięso wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i zapiekać przez 1 godz. i 10 min. Po tym czasie posmarować wierzch mięsa cienką warstwą musztardy.
Zapiekać jeszcze 10 minut.
Wystudzić i włożyć do lodówki.
Można ten sam przepis wykonać bez ogórków i grzybków, jeśli ktoś woli.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Schab nadziewany śliwkami

Schab bez kości nacieramy marynatą do wyboru:
marynata I
4 ząbki czosnku
majeranek
oliwa z oliwek
pieprz
vegeta
sól
słodka papryka w proszku


marynata II
papryka slodka
vegeta
sól
pieprz
przyprawa do miesa wieprzowego,
czosnek
odrobina ziol prowansalskich,
2-3 łyżki oliwy z oliwek

Natarty marynatą schab wkładamy do szklanego naczynia żaroodpornego i zostawiamy w lodówce na noc. Po wyjęciu robimy długim, ostrym nożem nacięcie w środku schabu musi być na tyle duże, żeby zmieścić śliwki. W to nacięcie wciskamy suszone śliwki kalifornijskie (można też dodatkowo morele). Całość pieczemy w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem. Schab jest doskonały jako przystawka na zimno, jak i danie obiadowe na gorąco - w tym wypadku robimy dodatkowo sos pieczeniowy.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Mini roladki drobiowe
Roladki z tego przepisu podaję zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeśli na ciepło, to robię większe, z połowy fileta, a jeśli na zimno, to jak mniejsze - stanowią świetną przekąskę na imprezę ze szwedzkim stołem.

Fileciki myję, osuszam, kroję na kawałki wg potrzeby, delikatnie obijam tłuczkiem. Całość nacieram vegetą, słodką papryką, solą i pieprzem. W wersji I i III nacieram też delikatnie czosnkiem.
Wersja I - z suszonymi pomidorami i szpinakiem.

Wersja II - z pieczarkami (wcześniej podsmażone z drobno pociętą cebulką)

Wersja III - z suszonymi pomidorami i mozarellą (mozarellę z kulki tnę w paseczki)

Mięso nadziewać, zwijać w roladki, spinać wykałaczkami lub spinkami do rolad. Na oleju podsmażyć mięso ze wszystkich stron. Podlać wodą lub bulionem i dusić do miękkości.
Do podawanych w formie przekąski wbijam wykałaczkę z nabitą kuleczką małych mozarrelek (w wersji I i III) lub kawałek żółtego sera i ogórka (w wersji II).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”